Streljivo
Moderator: BOXI
Streljivo
Jasno mi je ovo za kolekcionare starog oružja i odobrenja potrebna za to, ali da li bi bilo moguće u HR se baviti skupljanjem starog streljiva, kako se to radi vani? Vidio sam dosta stranica na internetu koji se time bave, razmjenjuju razne povjesne komade streljiva npr. iz I/II sv. rata, iz vremena osvajanja zapada itd, razni "obsolete" kalibri, wildcats i slično. Neki onda od toga rade i ovakve "cartridge boards":
The truth is hate to those who hate the truth.
Re: Streljivo
Koliko ja znam streljivo možeš posjedovati samo u onim kalibrima za koje imaš registrirano oružje za držanje ili držanje i nošenje, a neke vrste streljiva spataju u oružje kategorije A, dakle zabranjeno oružje.
Oružje kategorije A su:
1. vojni projektili s eksplozivnim punjenjem i bacači,
2. automatsko vatreno oružje,
3. vatreno oružje koje je skriveno u drugim predmetima,
4. streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo,
5. streljivo za pištolje i revolvere s projektilom koje ima ekspanzijski učinak i meci za takvo streljivo osim streljiva za lov ili športsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga,
6. vojno oružje,
7. eksplozivno oružje i njegovi dijelovi,
8. posebna oprema sukladno posebnom zakonu,
9. oružje koje je izrađeno ili prerađeno bez odobrenja za promet s oružjem, osim oružja iz točke 3. kategorije C i točke 2. kategorije D,
10. poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu, koje je slično automatskom vatrenom oružju.
Ak saznam nešto novo, javim.
Oružje kategorije A su:
1. vojni projektili s eksplozivnim punjenjem i bacači,
2. automatsko vatreno oružje,
3. vatreno oružje koje je skriveno u drugim predmetima,
4. streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo,
5. streljivo za pištolje i revolvere s projektilom koje ima ekspanzijski učinak i meci za takvo streljivo osim streljiva za lov ili športsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga,
6. vojno oružje,
7. eksplozivno oružje i njegovi dijelovi,
8. posebna oprema sukladno posebnom zakonu,
9. oružje koje je izrađeno ili prerađeno bez odobrenja za promet s oružjem, osim oružja iz točke 3. kategorije C i točke 2. kategorije D,
10. poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu, koje je slično automatskom vatrenom oružju.
Ak saznam nešto novo, javim.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

jel ovo samo meni glupo zvuci? meci za streljivo? valjda zrna za streljivo, jer metak = streljivoTomy wrote:5. streljivo za pištolje i revolvere s projektilom koje ima ekspanzijski učinak i meci za takvo streljivo osim streljiva za lov ili športsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga[/b]
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Nisam ja pisao zakon pa "ne znam što je pisac ćio s dramom".
Provjereno je u PUZ-u danas. Ne može se sakupljati streljivo!
Jedino streljivo koje možeš sakupljati je ono za koje imaš registrirano oružje na D ili DiN.
Provjereno je u PUZ-u danas. Ne može se sakupljati streljivo!
Jedino streljivo koje možeš sakupljati je ono za koje imaš registrirano oružje na D ili DiN.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Ma znam da nisi, samo komentiram...
No nigdje se ne spominje smijes li imati onesposobljeno DEKO streljivo? dakle, rastavljeno, ispraznjeno ispucana kapisla i ponovo sastavljeno. No, to onda vise i nije streljivo vec sekundarna sirovina.
No nigdje se ne spominje smijes li imati onesposobljeno DEKO streljivo? dakle, rastavljeno, ispraznjeno ispucana kapisla i ponovo sastavljeno. No, to onda vise i nije streljivo vec sekundarna sirovina.
Vidio sam tumačenje MUP-a u kojem se kaže da se onesposobljavati može samo oružje, a ne streljivo i minsko-eksplozivna sredstva, koja se, ako nisu u originalnoj ambalaži, moraju uništiti pod nadzorom.
Znači, prema tome, ne postoji onesposobljeno streljivo.
Znači, prema tome, ne postoji onesposobljeno streljivo.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

a "DEKO" streljivo? Pri tome mislim na ono koje je tvornicki sastavljeno u dekorativne svrhe bez barutnog punjenja i kapisle
- istra champion
- Cinker - bojna

Definicija streljiva:Mike_Torello wrote:Ma znam da nisi, samo komentiram...
1.Po Zakonu o eksplozivnim tvarima, čl.3;(5) Streljiva su čahure ili patrone napunjene barutom, a mogu biti opremljene kapslom i kompletirane sa zrnom, kuglom ili sačmom, za sve tipove lovačkih, športskih i industrijskih pušaka, revolvera i pištolja.
2. Po zakonu o oružju, čl.5; 4) Streljivo je punjenje za vatreno oružje.
Treba uzeti ''kinetički'' čekić, rastaviti streljivo i isprazniti barut. Po mojem mišljenju takvo ''streljivo'' možeš sakupljati jer, kako je već rekao Mike, to onda više i nije streljivo po niti jednom Zakonu!
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
CUSTOM GUN MASTER
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Sto se kinetickog cekica za delaboraciju tice, nisam imao prilike raditi s njim pa me zanima, dali je potrebno imati vise razlicitih ili sa jednim mozes rastaviti sve pistoljske i puscane kalibre? Ako se moze s jednim, koji je najveci (najduzi i najdeblji) kalibar koji se moze rastaviti sa njim?
- istra champion
- Cinker - bojna

Ovaj koji ja iman može za pištoljske kalibre tek od 7.65mm pa sve ostale. Manje ne jer su tanki. Za puščane može one kojima čahura nije tanja od 7mm, a deblja od 14mm, niti duža 0d 100 mm.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
Deko streljivo bi bilo logično da možeš sakupljati jer se ne smatra streljivom po Zakonu, kako je i Istra champion citirao.Mike_Torello wrote:a "DEKO" streljivo? Pri tome mislim na ono koje je tvornicki sastavljeno u dekorativne svrhe bez barutnog punjenja i kapisle
S obzirom šta sam danas čuo i pročitao, sa ovakvim načinom se ne bi igrao.istra champion wrote:Treba uzeti ''kinetički'' čekić, rastaviti streljivo i isprazniti barut. Po mojem mišljenju takvo ''streljivo'' možeš sakupljati jer, kako je već rekao Mike, to onda više i nije streljivo po niti jednom Zakonu!
Kužim, tako nešto sam i očekivao, ali problem je u nabavci streljiva, prvo ga moram nabaviti da bih ga mogao onesposobiti.istra champion wrote:Definicija streljiva:Mike_Torello wrote:Ma znam da nisi, samo komentiram...
1.Po Zakonu o eksplozivnim tvarima, čl.3;(5) Streljiva su čahure ili patrone napunjene barutom, a mogu biti opremljene kapslom i kompletirane sa zrnom, kuglom ili sačmom, za sve tipove lovačkih, športskih i industrijskih pušaka, revolvera i pištolja.
2. Po zakonu o oružju, čl.5; 4) Streljivo je punjenje za vatreno oružje.
Treba uzeti ''kinetički'' čekić, rastaviti streljivo i isprazniti barut. Po mojem mišljenju takvo ''streljivo'' možeš sakupljati jer, kako je već rekao Mike, to onda više i nije streljivo po niti jednom Zakonu!
ovo sa kinetickim cekicem valja, jako dobra stvar, ali ostaje problem inicijalne kapsile....
a zasto ti ne bi onesposobio metak covjek koji ga ima, pa ga onesposobljenog uzmes, a platis ga pivom recimo
. iako mislim da ovakav vid onesposobljavanje ne vrijedi, jer pretpostavljam da po zakonu to treba odraditi osoba osposobljena za rukovanje eksplozivnim stvarima te unistavanje/onesposobljavanje istih?? (neznam kako se to tocno zove, ali pretpostavljam da bi kod nas to bile ovlastene raditi samo takve osobe, i naravno sa odgovarajucim lijecnickim
)
a zasto ti ne bi onesposobio metak covjek koji ga ima, pa ga onesposobljenog uzmes, a platis ga pivom recimo
Dečki, par postova iznad sam napisao da se streljivo ne može onesposobljavati, pa mislim da je daljnja rasprava o tome suvišna.
- oštrostrijelac
- Poručnik

- Original_G
- Cinker - bojna

da nekaj razjasnimo, ako ja uzmem ispucanu čahuru i u nju utaknem zrno to nije streljivo, nego su dva komada metala određenog oblika
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
- Original_G
- Cinker - bojna

znači pravac oglasnik i : Kupujem čahure u raznim kalibrima a i cijela zrna bogami !
malo dremel i eto legalna kolekcija
malo dremel i eto legalna kolekcija
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Ne, pitao sam u mupu, i rekli su pošto još nismo ušli u EU streljivo se ne registrira, dakle streljivo se ne prijavljuje/odjavljuje nego ako je onesposobljeno na način da se prema zakonu više ne smatra streljivom, onda nije bitno tko ga je onesposobio. Za oružje je bitno, jer je registrirano i da bi ga odjavio moraš imati svu dokumentaciju tko ga je i kako onesposobio.Zivko Les wrote:ovo sa kinetickim cekicem valja, jako dobra stvar, ali ostaje problem inicijalne kapsile....
a zasto ti ne bi onesposobio metak covjek koji ga ima, pa ga onesposobljenog uzmes, a platis ga pivom recimo. iako mislim da ovakav vid onesposobljavanje ne vrijedi, jer pretpostavljam da po zakonu to treba odraditi osoba osposobljena za rukovanje eksplozivnim stvarima te unistavanje/onesposobljavanje istih?? (neznam kako se to tocno zove, ali pretpostavljam da bi kod nas to bile ovlastene raditi samo takve osobe, i naravno sa odgovarajucim lijecnickim
)