Nisanjenje

IPSC
Post Reply
zorance
Pozornik
Pozornik

Nisanjenje

Post by zorance » 23 Mar 2010, 16:49

E ovako ,pitanje je prije svega za IPSC strelce,kada rijesavate stage da li nisanite jednim ili sa obadva oka,ako nije problem da mi kazete sta je po vasem misljenju korisnije,meni licno kad nisanim jednim okom mnogo brze fousiram prednji nisan nego da to radim sa obadva oka.Koliko mi je poznato a ispravite me ako grijesi jedine prednosi nisanjenja sa dva oka su u "taktickim situacijama"kad vam je periferni vid veci pa mozete da brze uocite prijetnju sa strane.I ako nije problem da se izjasnite o onome sto neki zovu tunelski vid,to je ona pojava kad vam se prilikom pucanja vidno polje suzi.Eto tolko nadam se razumijevanju za pocetnika i nekim objasnjenjima.
Čuvaj se tihe vode i psa koji ćuti

patch
Satnik
Satnik

Re: Nisanjenje

Post by patch » 23 Mar 2010, 17:16

osobno ciljam samo sa jednim okom. problem je svakako u brzini raekcije jednog oka i pravilnoj procjeni, ali preciznost jest veca. barem u mom slucaju.

kada ciljam s oba oka preciznost postizem tako sto gornjim i straznjim dijelom pistolja se poravnavam i usmjeravam prema meti tako usmjeravam usta cijevi na metu.... vise volim ciljati s jednim, nekako sam sigurniji.

http://www.psc-delta.hr/forum/ - mislim da ti je to bolje pitati na ovom forumu, jer tu je ekipa koja doslovce zivi ovaj sport i svakako ce ti odgovoriti na sva postavljena pitanja ili nejasnoce.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 23 Mar 2010, 18:45

Puca se (po meni) sa oba otvorena oka.
Zatvaranje jednog oka uzrokuje grčenje facijalnih mišića i nije prirodno za strijelca.
Klasični strijelci nišane jednim okom, imaju i posebne naočale koje imaju jedno staklo zatamnjeno, baš radi toga da ne dođe do grčenja lica zbog žmirenja na jedno oko.

Kada pucaš IPSC, a na ovom forumu baš i nema previše onih koji ga pucaju, oba oka moraju biti otvorena jer se u IPSC-u, za razliku od ne dihaj disciplina KREĆEŠ po stage-u, pratiš mete, mijenjaš spremnike, pucaš i u kretanju, a to je sa zatvorenim okom ne samo nemoguće nego i opasno.

Sa oba otvorena oka pucao sam još dok sam pucao samo klasiku i na to se treba naviknuti. Netko može, netko ne može. Meni je to prirodno i nemam problema ni sa udaljenim metama.

A stara boljka ovog foruma je da savjete često "daju" oni koji nemaju pojma o temi o kojoj nekoga "savjetuju", pa treba prije prihvaćanja savjeta pogledati tko i što savjetuje.

Ima i forum kojeg je spomenuo patch, no i ovdje ima sasvim dovoljno materijala za nekoga tko počinje sa praktičnim streljaštvom.

Ako te još nešto zanima, pitaj, ali prvo dobro pročitaj stare postove.

Još nešto: ako se misliš baviti praktičnim streljaštvom, onda ti na treningu trener može dati odgovore i praktično pokazati sve što te zanima. Nemoj previše teoretiirati i zamarati se sa nepotrebnim detaljima. Pucaj, treniraj tehnike, primijeni ih i onda ćeš vidjeti što te smeta pa to onda pitaj i ispravljaj.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 23 Mar 2010, 23:11

ovo sto sam ja napisao je moje malo i kratko iskustvo. svakako je problem kretati se po stageu i svako malo zatvarati jedno oko. no, ja sam jos svjetlosnu godinu daleko, to znam i za pocetak samo treningom vjezbam kretanje, hvat, koji su poprilicno razliciti od onih u klasicnom streljastvu. jos pokusavam dokuciti sto sve ne znam, kako bih te gapove u znanju pokupio.

svakako, kako sam ranije napisao, javi na drugi forum, tamo je ekipa s Dudom koja ce ti, kao sto je i meni (i jos to cine) objasniti sve do u detalje i onoliko puta koliko je potrebno.
ipak su to ljudi koji imaju puno medjunarodnih tekmi u rukama i koji su za razliku od mene prosli i vidjeli puno toga.

a svi ne mozemo biti znalci o svemu....

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 24 Mar 2010, 13:51

Slazem se s Nobilom oko nisanjenja sa oba oka jer kad sam poceo trenirati IPSC onda sam koristio samo jedno oko i bilo je dosta nespretno upravo zbog tih kretnji u raznim smjerovima. Nadodao bi da su ciljnici naprijed crveni fiber iza crna ploca od velike pomoci kod nisanjenja sa oba oka..

Post Reply