streljana za 7.9 kalibar?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
M76
Civil
Civil

streljana za 7.9 kalibar?

Post by M76 » 30 Mar 2010, 20:16

pozdrav svima,od nedavno sam na forumu,vlasnik sam M-76 u odlicnom stanju,zanima me informacija gdje u blizini sesveta(ZG) ima streljana ili streljacko drustvo koje podrzava gađanje iz 7.9 kalibra,u koje bi se mogao uclaniti?koliko sam cuo za taj kalibar je na podrucju zg jedino vrapcanski potok ovlasten,a on mi je prilicno daleko-druga strana grada!

također me zanima dali uz dopustenje lovocuvara mogu gađati iz iste puske na lovackoj streljani koja mi je najbliza,dali lovocuvar zakonski moze dati takvu usmenu dozvolu?i ako je tako dali treba obavjestiti policiju o mojoj nazocnosti tamo?

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: streljana za 7.9 kalibar?

Post by Mike_Torello » 30 Mar 2010, 21:07

M76 wrote:a on mi je prilicno daleko-druga strana grada!
da je barem meni tako blizu streljana =(
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

upitnik
Razvodnik
Razvodnik

Post by upitnik » 30 Mar 2010, 23:09

također me zanima dali uz dopustenje lovocuvara mogu gađati iz iste puske na lovackoj streljani koja mi je najbliza,dali lovocuvar zakonski moze dati takvu usmenu dozvolu?i ako je tako dali treba obavjestiti policiju o mojoj nazocnosti tamo?
Lovačka društva imaju večinom određene dana za trening probu najčešče 2sat prije i posle lova(tak je bilo prije kod mene)ili izvan sezone u nekim drugim terminima ali nemreš doč ko padobranac moraš imat prijatelja iz društva da bude sa tobom uz dogovor sa lovnikom jel je za ne članove društva večinom zabranjeno pucanj na lovačkoj streljni(po odluci lovačkog društva a vjerojatno i zakonu).
I kažeš ti drugi kraj grada ti je daleko ja idem 50km do streljane :roll:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 30 Mar 2010, 23:26

ja imam 75km do najblize streljane! =(
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Jopan
Skupnik
Skupnik

Post by Jopan » 31 Mar 2010, 08:38

Ja 35 kilometara vozim do najbližeg mjesta (streljane) gdje mogu pucati.
Gospodar sam riječi koju nisam izgovorio i rob one koju jesam.

M76
Civil
Civil

Post by M76 » 31 Mar 2010, 10:31

do zg imam skoro 20km a do vrapca jos bar 30 i eto ti 50-tak km u jednom smjeru,i jos moram platiti gore kad dođem pucati,pa dok upucam optiku... i tako jednom tjedno i ode som :) iz đepa!

stvar je u tome sto mi je lovocuvar susjed i dobar sam s njim,nisam ga pitao jos jel sam htio prvo cuti kako to po zakonu ide,premda svako lovacko drustvo ima svoje interne zakone.znaci sve ipak ovisi o dogovoru s lovocuvarem?

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 31 Mar 2010, 12:51

nema tog lovačkog društva koje bi ti dozvolilo pucnjavu na njihovoj streljani, ako i imaju streljanu ona nema potrebne dozvole već se prešutno prelazi preko toga i lovci povremeno tu upucavaju karabin, dakle sve je ilegalno. najbliža streljana je vrapčanski potok i čazma, do jedne i druge ti je ista udaljenost, meni je bolja čazma, moraš imati oružni list za oružje s kojim misliš pucati, platiš mjesto i pucaš do mile volje, pronađi na forumu ima link kako doći do streljane. . .
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

Aguila
Desetnik
Desetnik

Post by Aguila » 31 Mar 2010, 13:52

Mi pucamo u lovištu a tamo nije zabranjeno(za nas lovce) tj. sve je legalno.

M76
Civil
Civil

Post by M76 » 31 Mar 2010, 14:28

i ova koja mi je blizu je u lovistu,dobro sad imam neke smjernice,zanima me jos u vezi izbora streljiva-naravno puska je legalna,nabavio sam 50-tak komada snajperskog streljiva sa svjetloljubicastom kapislom i imam jos nesto sa univerzalnim zrnom,ono sto me zanima je uporaba lovackog streljiva jer je dostupnije za uporabu a i nema zive u kapisli,ali 7.9 streljivo je nesto manjeg promjera nego 8x57,cini mi se da je 7.9x57 ustvari 7.92 a 8x57 je ustvari 8.2 ili tako nesto..dali postoji mogucnost da se cijev osteti ili razleti?poslje gađanja ispalio sam par komada lovackog igmana kad se cijev zagrijala i nisam primjetio nikakvo ostecenje,naravno da se takve stvari iz pocetka ne vide golim okom ali dali se sto dogodi nakon duze uporabe lovackog streljiva?

puska je stvarno u odlicnom stanju i nebi htio da ju ostetim sa bezveznom stvari kao sto je krivi izbor streljiva. ;)

upitnik
Razvodnik
Razvodnik

Post by upitnik » 31 Mar 2010, 15:11

Mikrometar ili šubler u ruke i mjeri promjer vojnog zrna 7.9 pa onda lovačkog 8x57 IS(ova dva slova su ti važna ) i sve če ti biti puno jasnije i nebi ti bili zgoreg da se još malo educiraš imaš (pa guglaj malo) :roll:
Pozdrav!!!!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 31 Mar 2010, 16:42

vjecna dilema 7,9mm vs. 8x57mm =) trebat ce otvoriti zasebnu temu =)

Luger
Desetnik
Desetnik

Post by Luger » 31 Mar 2010, 19:01

Zakon o oružju dopušta uporabu lovačkog oružja u lovištu, civilnom strelištu ili drugom mjestu u namjenjenom za vježbe gađanja. Dakle, ne vidim ništa ilegalno od upucavanja u lovištu.
Kako pravilnik o uporabi lovačkog oružja i naboja predviđa da lovoovlaštenik prava lova može zahtjevati upucavanje vatrenog oružja prije lova na krupnu divljač, tako da svako lovačko društvo može odrediti mjesto za upucavanje lovačkog oružja u svom lovištu, odnosno mjesto određeno za vježbe gađanja. Idealno je isprobati s čeke na udaljenosti 100 m.

2. Korištenje oružja
Članak 32.
Vlasnik oružja dužan je oružje održavati u ispravnom stanju, pravilno i pozorno rukovati njime.
Oružje je zabranjeno upotrebljavati na javnim mjestima ili na mjestima gdje se može ugroziti sigurnost građana.
Lovačko oružje ne smije se upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta određenih za vježbe gađanja.
Športsko oružje ne smije se upotrebljavati izvan civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.
Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, zračno oružje i luk smiju se upotrebljavati i na mjestima koja su po svom položaju ili po poduzetim mjerama osiguranja takva da se ne može ugroziti sigurnost građana.
Zračnim oružjem te lukom smiju se koristiti i djeca starija od 11 godina na športskim strelištima i na drugim mjestima određenim i uređenim za vježbe gađanja pod nadzorom trenera koji ispunjava opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o športu.
Oružje je zabranjeno dati na uporabu djeci, osim prema odred­bama ovoga Zakona.
Kratko i dugo lovačko i dugo športsko oružje mora se izvan lovišta, odnosno strelišta prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno, a kratko športsko oružje zaključano u navlakama ili kovčezima.

Post Reply