Nestručno rukovanje oružjem
Re: Nestručno rukovanje oružjem
A sta reci jbg? Nema sta cistit napunjeno oruzje, a i kvar je za puskara a ne "fus u dvoriscu". Na zalost sad je napravio sta je napravio. Zao mi covjeka, al Bogu hvala pa osim palca nisu glave stradale.
Bas smo neki dan raspravljali o tome kako zapravo lovci lako dodju do oruzja i kako uopce pojma nemaju o bilo kakvim pravilima sigurnosti. A istovremeno kada im se takvo sto kaze, proradi ego i svaka prica staje.
Od toga da u lovu lako mozes nastradati od kolege iz susjednog grma, pa do eto i ove situacije kada se petlja s napunjenim oruzjem...
Pitanje nije neispravna puska, nego zasto je puska bila napunjena. Postoje i puf patrone, ako se dobro sjecam.
Od toga da u lovu lako mozes nastradati od kolege iz susjednog grma, pa do eto i ove situacije kada se petlja s napunjenim oruzjem...
Pitanje nije neispravna puska, nego zasto je puska bila napunjena. Postoje i puf patrone, ako se dobro sjecam.
Pušku posjeduje 5 godina i opet jedne večeri ju krene čistit dok je metak u cijevi..
Poanta je da se ovo svakom može desit i poruka da svi moramo biti oprezni, uvijek, uvijek i uvijek.
Ja znam ako bi mene neko upozorio na streljani ili sam uvidim da sam napravio nekakav propust, to odma ispravim. Tu treba izbacit ego kroz prozor, promptno, bez razmišljanja.
Na žalost, upravo taj naš mentalitet i strah od ismijavanja dijelom doprinosi ovakvim nesrećama. Na američkim forumima imaš koliko god oćeš postova gdje ljudi dijele s ostalim svoja iskustva, greške pa čak i propucavanja. Prijem koji obično dobiju je "Svaka čast na hrabrosti i hvala što si podijelo to iskustvo s nama!". Kod nas bi tako nešto bila čista fantazija i upravo zbog tog "zida" koji postoji među nama i jer se svi drže nekog svog ponosa..i onda se desi ovo što se desi.
Poanta je da se ovo svakom može desit i poruka da svi moramo biti oprezni, uvijek, uvijek i uvijek.
Kod nas postoji još jedan problem, a to je naš sami mentalitet. Ne daj Bože da nekom kolegi strijelcu kažeš da nešto radi pogrešno, to je hodanje po minskom polju i vrlo vjerojatno ćeš dobiti nekakvu "packu" tipo "Pusti mene ja znam što radim, ja sam rukovo s oružjem dok si ti bio u pelenama" i tu je ego jednostavno nešto protiv čega ne možeš ići.A istovremeno kada im se takvo sto kaze, proradi ego i svaka prica staje.
Ja znam ako bi mene neko upozorio na streljani ili sam uvidim da sam napravio nekakav propust, to odma ispravim. Tu treba izbacit ego kroz prozor, promptno, bez razmišljanja.
Na žalost, upravo taj naš mentalitet i strah od ismijavanja dijelom doprinosi ovakvim nesrećama. Na američkim forumima imaš koliko god oćeš postova gdje ljudi dijele s ostalim svoja iskustva, greške pa čak i propucavanja. Prijem koji obično dobiju je "Svaka čast na hrabrosti i hvala što si podijelo to iskustvo s nama!". Kod nas bi tako nešto bila čista fantazija i upravo zbog tog "zida" koji postoji među nama i jer se svi drže nekog svog ponosa..i onda se desi ovo što se desi.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
Tako je. I upravo zbog te tvrdoglavosti i takvog stava bit ce ovakve pojave tesko iskorijeniti.
- Cinker - bojna

Nije nestrucno nego nepazljivo (glupo), nestrucno bi bilo da nije bil obucen za korištenje oružja.
Ameri imaju blogove o tome i kad objave na forumu primaju samo ohrabrenja. Taj lik je kod nas odmah "dumbass" makar mu ni izjave ne idu u korist. Nije ispraznil oružje!
Osobno sam naučili važnost probnog okidanja na svojoj koži kad sam opalil 4 Kom od 5 i previdjel sam zatvarac u prednjem položaju okinul sam na "prazno" u metu s 1.5m, dumbass. Nakon toga posvecujem veću pozornost.
Ameri imaju blogove o tome i kad objave na forumu primaju samo ohrabrenja. Taj lik je kod nas odmah "dumbass" makar mu ni izjave ne idu u korist. Nije ispraznil oružje!
Osobno sam naučili važnost probnog okidanja na svojoj koži kad sam opalil 4 Kom od 5 i previdjel sam zatvarac u prednjem položaju okinul sam na "prazno" u metu s 1.5m, dumbass. Nakon toga posvecujem veću pozornost.
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Meni se nije dogodilo. Nadam se i nece, ali trenutak nepaznje i pada koncentracije nije iskljucen.
Premda, kada sam na terenu, slusam sto kolege imaju reci. I trudim se ispraviti sto cesto nije niti jednostavno niti lako.
Bas zato sto sam pocetnik, trudim se uciti i upiti sto vise, od onih koji znaju.
Ali isto tako se ne libim reci nekome kako krsi sigurnosna pravila.
U IPSC-u je to lako, jer je, barem po mom iskustvu, razina sigurnosti puno veca.
Premda, incidenti se dogode. Kolega je bio u Sloveniji na level III natjecanju, kada je jedan strijelac, za stolom (a kao bio je 100% siguran da je gan prazan) opalio u pod (zemlja-sljunak) pred 50 ljudi. Na srecu, nitko nije stradao, a doticni se od sramote nije pojavljivao na natjecanjima.
Problem je sto nakon nekog vremena postanemo presigurni u to sto radimo. I tada nastaju greske.
Premda, kada sam na terenu, slusam sto kolege imaju reci. I trudim se ispraviti sto cesto nije niti jednostavno niti lako.
Bas zato sto sam pocetnik, trudim se uciti i upiti sto vise, od onih koji znaju.
Ali isto tako se ne libim reci nekome kako krsi sigurnosna pravila.
U IPSC-u je to lako, jer je, barem po mom iskustvu, razina sigurnosti puno veca.
Premda, incidenti se dogode. Kolega je bio u Sloveniji na level III natjecanju, kada je jedan strijelac, za stolom (a kao bio je 100% siguran da je gan prazan) opalio u pod (zemlja-sljunak) pred 50 ljudi. Na srecu, nitko nije stradao, a doticni se od sramote nije pojavljivao na natjecanjima.
Problem je sto nakon nekog vremena postanemo presigurni u to sto radimo. I tada nastaju greske.
Ovo za opaljenje u pod na ipsc mi je cudno, jer cijev oruzja kad je prst na okidacu ne gleda nikad u pod nego u metu. Ako se i provukao na show clear pa sudac, stage master nije vidjeo da nema magazina i metka u cijevi, na hammer down je cijev jos uvijek uperena u metu, bas zbog takvih i slicnih stvari. Ali desi se svasta jbg. U jednom razgovoru na picu nakon pucanja jedan da ne kazem stariji, ali iskusni, strijelac je rekao ako neces povuc nece ni on puknuti. To je stvar koju ja prakticiram i sa kojom se slazem. Kad je trening za precizu, pa nije pravilo da se mora okinuti, ja ga nakon double chek slide i vizuelnog pregleda spustim palcem. Nema veze gdje je okrenuta cijev, a okrenuta je u metu, nema opaljenja. A cuvam i udarnu iglu iako se rezervna "kupa" u asolu u epruveti kod kuce:)
E da se jos nadovezem, ako se pod ovim opaljenjem u pod za stolom misli na safe area, opet je propisano da cijev ne gleda u pod nego je okidanje prema ili u zadani prostor u safe area koji je obicno neka stara meta ili kartonska kistra ali je pozadina iza nje sigurna, ni u kom slucaju pod jer je opet povreda pravila.
nije bio safe area, bas za stolom gdje se jelo.
Ovu storiju mi je ispricao frend koji je bio u Sloveniji prosle godine. Spomene ju na predavanjima rookie-ima u IPSC-u na prvome satu kada krece s obukom.
I meni je cudno, ali kao sto vidis, nije nemoguce.... pogotovo zato sto je u ipsc-u nevjerojatno da se netko seta s okvirom u pistolju a da nije na levelu. to bi morao biti DQ
a osim prsta, koji zna se gdje mora biti mislim da je jednako bitno shvatiti da se po ganu prcka jedino u SA. ako se to postuje, tada su iskljuceni problemi.... osim u ovakvim slucajevima.
Ovu storiju mi je ispricao frend koji je bio u Sloveniji prosle godine. Spomene ju na predavanjima rookie-ima u IPSC-u na prvome satu kada krece s obukom.
I meni je cudno, ali kao sto vidis, nije nemoguce.... pogotovo zato sto je u ipsc-u nevjerojatno da se netko seta s okvirom u pistolju a da nije na levelu. to bi morao biti DQ
a osim prsta, koji zna se gdje mora biti mislim da je jednako bitno shvatiti da se po ganu prcka jedino u SA. ako se to postuje, tada su iskljuceni problemi.... osim u ovakvim slucajevima.
Tu je bio čitav niz kršenja sigurnosnih pravila tako da nije ni čudo što ga je bilo stid da se pojavljuje na takmičenjima. Srećom niko nije stradao.
Ja bi u takvim slučajevima uveo pravilo oduzimanja sigurnosne licence na određeno vrijeme i ponovno polaganje sigurnosnog ispita slično kao za vozačku dozvolu kada su teži prekršaji u pitanju.
Napomena: takvi su događaji u IPSC-u iznimno rijetki.
Ja bi u takvim slučajevima uveo pravilo oduzimanja sigurnosne licence na određeno vrijeme i ponovno polaganje sigurnosnog ispita slično kao za vozačku dozvolu kada su teži prekršaji u pitanju.
Napomena: takvi su događaji u IPSC-u iznimno rijetki.
Gospodar sam riječi koju nisam izgovorio i rob one koju jesam.
- Original_G
- Cinker - bojna

Rijetki su u svim streljackim sportovima jer za razliku od lova postoji veća disciplina i kontrola. Uvijek postoje izgovori i objašnjenja, meni se desilo na treningu na +40 i nakon 100 Kom, na natjecanju kad se slušaju zapovijedi suca to je gotovo nemoguće.
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Ispravka (i posipanje pepelom).
Ono sto sam napisao - dogodilo se u Sloveniji, ali ne na ipsc, nego na iasc natjecanju. Razlike postoje, a jedna od njih je i sigurnost...
iasc je skupina nekolicine entuzijasta i uglavnom se puca u Sloveniji i Italiji.... U svjetskim razmjerima daleko manja od ipsc-a.
Ono sto sam napisao - dogodilo se u Sloveniji, ali ne na ipsc, nego na iasc natjecanju. Razlike postoje, a jedna od njih je i sigurnost...
iasc je skupina nekolicine entuzijasta i uglavnom se puca u Sloveniji i Italiji.... U svjetskim razmjerima daleko manja od ipsc-a.
U Rijeci je također jedan "veliki majstor "
propucao svoj kofer na sreču okoline .
Ne mogu shvatiti idiote koji hodaju naokolo ili drže kod kuće oružje sa metkom u cijevi.
Ne mogu shvatiti idiote koji hodaju naokolo ili drže kod kuće oružje sa metkom u cijevi.
No Peace without Justice !
patch wrote:Ispravka (i posipanje pepelom).
Djelomično se slažem sa konstatacijom glede sigurnosti ali također mora biti malo više fleksibilnosti ukoliko netko želi probati i zavoljeti taj sport.
Kako pridobiti novog člana ako mu se ne dozvoli probati prije sigurnosnog tečaja koji mora platiti.
No Peace without Justice !
Zasto bi netko bio idiot ako nosi metak u cijevi? Zakonski to nije regulirano tj zabranjeno jer bi onda i svi napunjeni revolveri trebali biti zabranjeni (uvijek metak u cijevi tj u lezistu metka). Drugo, stroga, pace rigorozna pravila u ipsc-u se ni meni ne svidjaju previse, ali su tu i postujem ih zato sto se njihova primjena u praksi pokazala kao najsigurnije rijesenje protiv nezeljenog nastreljivanja.
Zato sto nosenje oruzja s metkom u cijevi za policiju predstavlja namjeru. I tu svaka prica staje, barem sto se policije tice.
Zakon o oruzju je jasan - nacin kako se sportsko oruzje smije prenositi do strjelista. I nikako drugacije.
Ovo sto pises, a predstavljas se kao znalac, daje krivu sliku onima koji citaju forum.
Sto se ipsc-a tice, mislim da je najsigurniji sport koji najbolje definira odnos sa oruzjem. Kada bi svi strijelci (u klasicnom streljastvu pogotovo) imali ispit i sigurnosna pravila kakva vladaju u ipsc-u propucavanja i slicnih situacija ne bi bilo.
Da malo dolijem ulje na vatru, ali ne poznavati ipsc, a koliko imam info, ti nisi aktivni clan kluba u karlovcu, a govoriti o istome je takodjer krimen, jer se nesto prvo mora probati, pa tek onda izjasnjavati o tome.
Zakon o oruzju je jasan - nacin kako se sportsko oruzje smije prenositi do strjelista. I nikako drugacije.
Ovo sto pises, a predstavljas se kao znalac, daje krivu sliku onima koji citaju forum.
Sto se ipsc-a tice, mislim da je najsigurniji sport koji najbolje definira odnos sa oruzjem. Kada bi svi strijelci (u klasicnom streljastvu pogotovo) imali ispit i sigurnosna pravila kakva vladaju u ipsc-u propucavanja i slicnih situacija ne bi bilo.
Da malo dolijem ulje na vatru, ali ne poznavati ipsc, a koliko imam info, ti nisi aktivni clan kluba u karlovcu, a govoriti o istome je takodjer krimen, jer se nesto prvo mora probati, pa tek onda izjasnjavati o tome.
Prvo sto se tice povrede zakona, nebitno je kod svake dozvole osim dozvole za din jel metak u cijevi ili uopce u oruzju jer tamo ne smije biti isto kao sto ni oruzje ne smije biti na osobi itd itd. Drugo, sto se tice moje osobne aktivnosti ili neaktivnosti u bilo kojem klubu za bilo sta u rh a ne u samo u mjestu boravista je nebitna stvar za forum i osobni je podatak. Kad napisem nesto vezano za bilo sta ovdje na forumu, od vica tetejca do ipsc-a, iznosim svoje osobno misljenje odnosno znanje ili neznanje. Pa kad ti patch, ili netko drugi, nadje u tome neku krivu ili netocnu informaciju, bit ce mi neobicno drago da me ispravi zato sto cu sam prosiriti svoje osobno znanje:) tako da hvala na ulju, ali ne znam gdje je vatra. A sad ak ti je jos uvijek jako dosadno odi se raspituj sta sam sinoc vecerao ili sa kim imam spolne kontakte, ne dira me to previse
poz iz karlovca!
Ay malo procitaj svoj post i vidi sto si napisao. Nemalo si kontradiktoran....
A to sto se tice ipsc-a, ako ne znas, nemoj. toliko.
Polazim od sebe - necu reci da sam strucnjak za vatreno i ipsc, jer nisam. Športas sam amater i hobist i to mi je vise nego dovoljno. U necemu drugome jesam strucan, ali to nije tema ovoga posta, niti na taj nacin zelim reklamirati vlastitu tvrtku.
I, da. To sto radis u slobodno vrijeme, koja je i kakva tvoja orijentacija nije moja briga. Apelirao sam informacijom na cinjenicu da zalazis u podrucje u kojem nisi kompetentan - i vidim izazvao sam reakciju.
Ono sto me smeta je to sto se predstavljas kao znalac u necemu nisi, a vidljivo je i iz tvojih prethodnih postova.
Odgovaraj na pitanja za koja mozes dati kvalitetan odgovor. ovo kazem i mislim dobronamjerno.
ovaj forum sluzi tomu da onima koji ne znaju da informacije koje su im potrebne... ovakvo ponasanje je rezultiralo odlaskom i ono vrlo malo znalaca i ljubitelja vatrenog sa ovog foruma. a vjeruj, duuugo sam na ovom forumu, od obicnog clana, do moderatora, pa natrag.
na gubitku su nazalost svi oni kojima je ovaj forum prvi kontakt sa informacijama o oruzju, jer s informacijama tipa [citat]: "Zasto bi netko bio idiot ako nosi metak u cijevi? Zakonski to nije regulirano tj zabranjeno jer bi onda i svi napunjeni revolveri trebali biti zabranjeni (uvijek metak u cijevi tj u lezistu metka). Drugo, stroga, pace rigorozna pravila u ipsc-u se ni meni ne svidjaju previse, ali su tu i postujem ih zato sto se njihova primjena u praksi pokazala kao najsigurnije rijesenje protiv nezeljenog nastreljivanja." [kraj citata]
se sigurno ne doprinosi boljem i kvalitetnijem odnosu prema oruzju, pogotovo u eri liberalizacije drustva kada se svako povezivanje s oruzjem izopacuje i iskrivljuje...
I za kraj, misljenje i znanje nikako nisu ista kategorija. O svemu mozemo imati misljenje, al znanje, tesko. Zato cijeli zivot ucimo....
A to sto se tice ipsc-a, ako ne znas, nemoj. toliko.
Polazim od sebe - necu reci da sam strucnjak za vatreno i ipsc, jer nisam. Športas sam amater i hobist i to mi je vise nego dovoljno. U necemu drugome jesam strucan, ali to nije tema ovoga posta, niti na taj nacin zelim reklamirati vlastitu tvrtku.
I, da. To sto radis u slobodno vrijeme, koja je i kakva tvoja orijentacija nije moja briga. Apelirao sam informacijom na cinjenicu da zalazis u podrucje u kojem nisi kompetentan - i vidim izazvao sam reakciju.
Ono sto me smeta je to sto se predstavljas kao znalac u necemu nisi, a vidljivo je i iz tvojih prethodnih postova.
Odgovaraj na pitanja za koja mozes dati kvalitetan odgovor. ovo kazem i mislim dobronamjerno.
ovaj forum sluzi tomu da onima koji ne znaju da informacije koje su im potrebne... ovakvo ponasanje je rezultiralo odlaskom i ono vrlo malo znalaca i ljubitelja vatrenog sa ovog foruma. a vjeruj, duuugo sam na ovom forumu, od obicnog clana, do moderatora, pa natrag.
na gubitku su nazalost svi oni kojima je ovaj forum prvi kontakt sa informacijama o oruzju, jer s informacijama tipa [citat]: "Zasto bi netko bio idiot ako nosi metak u cijevi? Zakonski to nije regulirano tj zabranjeno jer bi onda i svi napunjeni revolveri trebali biti zabranjeni (uvijek metak u cijevi tj u lezistu metka). Drugo, stroga, pace rigorozna pravila u ipsc-u se ni meni ne svidjaju previse, ali su tu i postujem ih zato sto se njihova primjena u praksi pokazala kao najsigurnije rijesenje protiv nezeljenog nastreljivanja." [kraj citata]
se sigurno ne doprinosi boljem i kvalitetnijem odnosu prema oruzju, pogotovo u eri liberalizacije drustva kada se svako povezivanje s oruzjem izopacuje i iskrivljuje...
I za kraj, misljenje i znanje nikako nisu ista kategorija. O svemu mozemo imati misljenje, al znanje, tesko. Zato cijeli zivot ucimo....
Ne znam ja sta si ti htio, osim dolijevanja ulja na vatru sto si sam spomenuo, al ajd da razlucimo neke stvari zbog publike. Prvo, kad sam ja polagao din, u zakonu o oruzju nije postojao clanak koji je izrijekom branio nosenje metka u cijevi pistolja za imaoca dozvole za din oruzja. To je bilo pred vise od 10 god jel se od tada zakon oko toga promjenio nisam siguran ali nisam cuo nista osim da vise nije dozvoljeno nosenje hp jhp sp i svih ostalih zrna osim fmj. Drugo, kad dolazim ja ili neko drugi na ipsc trening, dolazimo na mjesto na kojem ce se trening odrzati po pravilima koja propisuje ipsc, ne vezano za vrstu dozvole koju posjedujemo. Znaci prije ulaska na streliste pistolj u zasebnom koferu bez okvira i metaka, okviri za sebe prazni, municija za sebe. U sa nema nikad i nikako ulaska sa municijom itd itd. Kako je netko dosao do strelista (sest pistolja za pasom 2 revolvera pod pazuhom), njegova stvar i to podlijeze njegovoj savijesti osobnoj odluci i zakonu o oruzju rh. Na ipsc treningu mora imati i hlace sa pasicama, jer mu remen koji koristi mora bit nekih 4cm ucvrscen u namanje 3 tocke itd itd a jel do strelista za ipsc trening dosao u trenirci ili gologuz njegova stvar. Pa ce se prije streljane u autu ili ne znam gdje presvaciti, njegova stvar koja nema veze sa zakonom o oruzju rh ali ima sa pravilima ipsc-a. Ne kazem ni da znam sve, ni da nemam sta naucit, ni da sam strucnjak. Ali da neke stvari znam, znam ih. Sta ne znam, pitam. I prvi sam za dijalog i za sirenje informacija i edukaciju o oruzju, isto kao sto sam prvi protiv da se na mjestu za edukaciju, a to bi ovaj forum kao trebao biti, bilo koga naziva budalom, ili da mu se "lijeva ulje". Ne zato sto se osjecam osobno "prozvanim" nego sto to nije primjerena konverzacija koja bi trebala spadati u nadleznost moderatora i administracije foruma. Trenutacno se jedino osjecam glupo sto uopce pisem ovakve postove, ali i to spada u "edukaciju" pa necu vise bez obzira na podmazivanje. Toliko o tome. Hvala na edukaciji!