PRVENSTVO HRVATSKE ZRAČNIM ORUŽJEM (ISSF)

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

Highroller
Skupnik
Skupnik

Re: PRVENSTVO HRVATSKE ZRAČNIM ORUŽJEM (ISSF)

Post by Highroller » 15 Apr 2010, 06:42

Otpucaj cjeli meč, 60 hitaca pa ako nije problem podjeli sa nama tvoje trenutne mogučnosti. Neko ko zna osnovne principe nišanjenja i okidanja te je recimo malo fizički jaći - 530 do 540 nebi trebao biti problem

oštrostrijelac
Poručnik
Poručnik

Post by oštrostrijelac » 15 Apr 2010, 10:27

Hvala lijepo na mišljenjima.
Kao što rekoh danas navečer se puca hr-oružje meč, a o rezultatu, ma kakav bio, izvještavam najkasnije sutra, a moči će to učiniti i zdebat, koji je trener u klubu.
Predpostavljam da mi sa prastarim klupskim Feinwerkbauom LP60 540 nebi trebao biti problem, a mislim da su mi trenutne mogučnosti 550.
Da ne lupetam više, pričekajmo rezultat ne tako bezazlenog meča, koji budem pucao prije svega za sebe, ali i za vas, cijenjeni kolege.
Do kljucanja :mrgreen:
Oštri

kazamat
Razvodnik
Razvodnik

Post by kazamat » 15 Apr 2010, 10:47

Highroller wrote:Otpucaj cjeli meč, 60 hitaca pa ako nije problem podjeli sa nama tvoje trenutne mogučnosti. Neko ko zna osnovne principe nišanjenja i okidanja te je recimo malo fizički jaći - 530 do 540 nebi trebao biti problem
Pa ne bih se bas slozio, ali ajde vidjet cemo. Jos nisam vidio da bi puskar uzeo pistolj pa odradio 540 a da ne trenira pistolj, iako dobro zna principe nisanjenja i okidanja. I ne mozemo gledati jednako na rezultat iz puske i pistolja, rekao bih da je 540 na pistolju rezultat razmjeran onome od 560 na pusci. Dakle tvoj rezultat na drzavnom za kojeg ne vjerujem da si dosao uz par treninga, ispravi me ako grijesim ali bih prije rekao da si strijelac koji trenira vise godina. Rezultat od 570 na pistolju je razmjeran onome od 590 na pusci, a rade ih dva tri strijelca u drzavi za svaku disciplinu, s time da ti strijelci treniraju preko 1000 sati godisnje i ispucaju cca 40 000 metaka u godinu dana.

oštrostrijelac
Poručnik
Poručnik

Post by oštrostrijelac » 15 Apr 2010, 12:01

kazamat wrote:Bez uvrede ostrostrijelce al mi se cini da bas nemas iskustva u gadjanju iz zracnog pistolja. Svaka cast talentu, al ako nisi super talent ili ako u proslosti nisi ispucao na desetke tisuca metaka iz zracnog pistolja, pa se sada samo mislis vratiti gadjanju nakon duze pauze, trebat ce ti vise godina treninga uz obavezno pristupanje natjecanjima u sto vecem broju (zup. liga, drzavna liga...) da bi uspio postizati rezultate preko 560 na vecim natjecanjima. Nakon toga trebas zivjeti za streljastvo da bi dosegnuo 570, prilagoditi prehranu i bioritam, angazirati osobnog trenera i sportskog psihologa. Motivacija je najveci problem kod probijanja barijera u ovom sportu i tesko je treninge uvijek raditi uz visoku motivaciju, a bez pravih treninga nema ni pravih rezultata.
Malo sam pogledao tvog sugrađanina Vladu Cindrića na PH kako puca, što češ veče iskustvo, čovjek je viceprvak ove godine, a i državni rekorder iz Drulova.
Šalu na stranu, 1981. sam kao junior otpucao nekoliko kola dopisne lige SSJ, a blistavu karijeru prekinuo je poziv u vojsku. Po povratku sam već bio senior i malo puknuo iz Drulova, ali mi je seniorska norma bila nedostižna. Uslijedila je od 1983. pauza u precizi, te samo leteće mete.
Prije 2 tjedna sam ponovno probao zračni pištolj, te prošli četvrtak odradio i recimo prvi trening.
Poradi predhodnog razgovora sa dedom Bar Sela Danom koji je 29-to godište, a još uvijek puca sasvim OK, i zbog isteka vremena parkiranja nisam uspio u namjeri procjene mogučnosti, već sam nakon 20 dijabola probe uspio otpucati samo 4x10 metaka. Prva serija je bila loša, 84, a ostale 3 su bile 92, 89 i 93. U trečoj mi je prvi metak fijuknuo u 6 na pola11 grubom nepažnjom, pa stoga su to osnove na kojima temeljim svoja naizgled preoptimistična očekivanja.
Kao što rekoh, vrijeme če pokazati svoje.
Zadovoljstvo mi je da sam uspio potaknuti ovu raspravicu.
Čujemo se, vidimo se.
Oštri

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 15 Apr 2010, 17:39

Da se i ja uključim u temu. 540 je prosjek devetke. Norma na pištolju je 545. Na treninzima, ako malo treniram, imam do 555. Na nastupima to izgleda puno drugačije i ako imam 540 super sam zadovoljan. Teorija i praksa ne idu uvijek zajedno. Nastup i trening se razlikuju kao nebo i zemlja. Ukoliko novi strijelac marljivo trenira (minimalno 5-6 puta tjedno po 80 do 100 hitaca po treningu) uz redovite nastupe na natjecanjima za dvije godine se može dostići u nastupu 550 krugova. I to nije problem, tada problemi zapravo počinju.

Rezultat od 570 zvuči primamljivo i jednostavno no ja taj rezultat ne vidim samo kao brojku 570, ja vidim 30 devetki i 30 centara. Ukoliko me dopadne jedna osmica moram imati jedan centar više. Koliko je nas psihički i fizički snažno da se nosi sa takvim opterećenjem? Jer na natjecanju netko pored tebe stenje, netko tiho psuje, itd. Novi prostor, novi ljudi oko tebe, nove okolnosti, drugo vrijeme gađanja (uglavnom ujutro za razliku od treninga) i pozornost se raspline na milion nevažnih detalja samo ne tamo gdje treba - na ciljnik i okidač - pojednostavljeno rečeno.

Ovdje sam samo govorio o strijelcu a ne o oružju.
Oružje je isto tako bitan detalj u cijeloj priči. Kolika je širina prednjeg ciljnika, kolika je širina proreza zadnjeg ciljnika, kakva je ručka i gdje se nalaze i pod kojim kutevima prsti, gdje je okidač, itd, itd.

Sa mehaničkim pištoljem (FWB 65) i serijskim rukohvatom sam opalio na jednom nastupu 557 krugova. Bio je to veliki šok za mene ali i za sve koji su znali čime pucam. Rezultat se marljivom i dosljednom vježbom gradi što je kod mene tada bio slučaj.

oštrostrijelac
Poručnik
Poručnik

Post by oštrostrijelac » 15 Apr 2010, 18:03

Ups, zdebat kaže da se radi kvara na PP bravi ne može u streljanu, te da će tek iza 18,30 javiti stanje stvari, a meni treba 45 minuta do streljane, .....
Oštri

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 15 Apr 2010, 20:45

Brava je u defektu, javim za dalje.

oštrostrijelac
Poručnik
Poručnik

Post by oštrostrijelac » 15 Apr 2010, 22:32

Hmm, zadovoljenje moje i vaše znatiželje bude pričekalo slijedeči četvrtak.
Počinjete me zabrinjavati ovim izjavama o svakodnevnom pucanju da bi se došlo do 9,5 prosjeka.
Imam ja i drugih obaveza, pa ću se zadovoljiti i sa 550, a što je 20 promašenih devetki manje.
Ove crne prognoze od 540 mi se baš ne sviđaju, a kamoli da ću svaki tjedan jednom trenirati i onda ne puknuti normu za PH.
Junior me požuruje, moram mu prepustiti comp.
Kako kažu: strpljen - spašen.
Pozdraf.
Oštri

oštrostrijelac
Poručnik
Poručnik

Post by oštrostrijelac » 22 Apr 2010, 22:10

Evo i rezultata hr-oružje meča.
Nije baš u skladu sa mojim očekivanjima, ali s obzirom na sve obzire...
10 metaka probe i 91 krug mi se činilo sasvim OK, te krenuh u meč.
U prvoj seriji sa dvije 8-mice pogodih 92, nakon čega slijedi serija sa 4 8-mice i 88, te treća sa 7-micom i 8-micom i 91.
To je 271 i nije tako loše, ali....
U preostale 3 serije se baš i nisam nešto iskazao. Učestverostručio sam broj sedmica, a prepolovio broj centara i neminovan je rezultat od 86, 85 i 85 krugova iliti 256 za drugu polovicu, a što ukupno daje 527.
Podosta ispod mojih očekivanja, ali što je tu je.
Toplo se nadam da će mi rezultat u budućnosti rasti, jer vjerujem da mogu puno bolje.
Informiram o napredovanju ili nazadovanju.
Morat ću razmisliti i o nabavci gana koji može bolje od ovog klubskog, makar možda i u klubu postoji nešto konkurentnije.
Pozdraf
Oštri

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 23 Apr 2010, 10:05

super rezultat za početak :A25: van mojih očekivanja (mislil sam bliže 510 :mrgreen: ), trening samo trening
武士道

Ognjem i mačem.

oštrostrijelac
Poručnik
Poručnik

Post by oštrostrijelac » 23 Apr 2010, 10:17

Hvala kolega na riječima utjehe :oops:
Treba samo eliminirati sedmice i veći dio osmica i rezultat može biti podosta bolji. :A00:
Oštri

kazamat
Razvodnik
Razvodnik

Post by kazamat » 24 Apr 2010, 15:34

Dobar rezultat za pocetak kolega ostri, nemas se cega sramiti. Nadam se da ti losiji rezultati nece utjecati na motivaciju za daljnje treninge jer je vidljivo da imas potencijala. Sto god tko mislio o zracnom oruzju, zracna puska i zracni pistolj su najozbiljnije discipline za pucanje kod nas i preporucio bi svakome da proba. Cesto vlada predrasuda da je zrak uvod u streljastvo, a kad se odraste treba pucati veliki kalibar. Uvod svakako da, kada se krene od mladosti, ali ne znaci da je manje vrijedno, stovise ja ga stavljam na prvo mjesto zbog mnogobrojnih natjecanja kroz sezonu i mogucnoscu programiranja treninga kroz cijelu godinu.
E sad da se vratimo tvojem treningu i rezultatu. Tvoj pocetni rezultat prikazuje gdje si sada i trebas ga analizirati kao i svoje pocetno stanje pripremljenosti. Dakle rezultat u streljastvu ne ovisi samo o preciznoscu strijelca, tek nekih 30%, iz cega proizlazi da je preciznost tek jedan segment u treningu strijelca kojeg treba trenirati. A gdje je onih 70%? Od motorickih sposobnosti bih naveo kao vaznije ravnotezu i staticku snagu, a od funkcionalnih aerobnu sposobnost posto je streljastvo aerobni sport, te anaerobnu sposobnost cijim poboljsanjem produljujemo disajnu pauzu i ostrinu vida.
Sada sve to treba ukomponirati u trening, sloziti cikluse treninga za pripremni period, pa natjecateljski period i naravno natjecati se u ligaskim natjecanjima da bi sve ovo imalo smisla :A32:
pozdrav

oštrostrijelac
Poručnik
Poručnik

Post by oštrostrijelac » 26 Apr 2010, 11:42

Hvala kazamat, nije baš tako jednostavno kako na prvi pogled izgleda (pucanje zračnim pištoljem).
Poradit ću na večini elemenata, pa se nadam i napredku, kako bi 2012. bio u kakvoj takvoj formi u večini pištoljaških (i revolveraških) disciplina klasičnog streljaštva.
Djeluješ kao iskusan strelac, bilo bi interesantno znati da li ti je prošle sezone prosjek na LUPI-u bio malo iznad 569.
:A30:
Oštri

kazamat
Razvodnik
Razvodnik

Post by kazamat » 27 Apr 2010, 15:02

Daleko je moj rezultat od 569, prije 539 :D Bavim se streljastvom vec dugi niz godina, ali vise onako rekreativno, odnosno imam kronicni nedostatak vremena za bilo kakve treninge. Tu su zena, djeca, posao... i druge brige. Na kraju ispada da pucam od natjecanja do natjecanja kad me zovu iz kluba, a bez treninga. Vjerujem da ce se i to uskoro malo promjeniti, odnosno da cu si osloboditi malo vremena pa da se za drugu sezonu i malo ozbiljnije pripremim. Posto uz posao pohadjam i izvanredni studij za viseg trenera streljastva smatram da imam i neka znanja o treningu koja mozda nekome mogu i pomoci iako nisam vrhunski strijelac.
Kod savladavanja neke motoricke radnje, u ovom slucaju gadjanja iz pistolja, tu radnju je potrebno ponoviti 10 000 puta kako bi je doveli do automatizma i tu je najbitnije da se ta radnja izvodi pravilno u svim djelovima izvedbe, jer je greske naknadno gotovo nemoguce ispravljati. Uz usavrsavanje tehnike treba poboljsavati i druge sposobnosti kako bi sto vise uspjeli skupiti grupu pogodaka i poboljsati rezultat.
Mogu reci da sam kod sebe primjetio da u periodima dok redovno vjezbam u teretani i kondicijski postizem bolje rezultate u streljastvu nego u periodima kada se zapustim pa par mjeseci nista ne radim.

oštrostrijelac
Poručnik
Poručnik

Post by oštrostrijelac » 27 Apr 2010, 15:12

O ho ho, na forumu ima podosta izuzetnih znalaca streljačkog sporta, vrlo ugodno društvo.
Večina nije sebična i svoja iskustva dijeli sa ostalima.
Kad me nešto bude kopkalo, pitam. Isto preporučujem i ostalim običnim i manje običnim strelcima.
Pozdrav.
Oštri

oštrostrijelac
Poručnik
Poručnik

Post by oštrostrijelac » 01 Oct 2010, 11:37

Tema nam je malo zamrla.
Sinoč sam nakon višemjesečne pauze odradio i prvi trening iz ugljičnodioksidnog pištolja.
Prvi se mačići u vodu bacaju, pa ne bih duljio o ispucanih 107 diabola i pogođenih 919 krugova.
Izgleda da se bude trebalo podosta potruditi oko plasmana na PH 2011.
:A30:
Oštri

kazamat
Razvodnik
Razvodnik

Post by kazamat » 04 Oct 2010, 14:26

Evo odradio i ja prvi trening za novu sezonu zraka.
Rezultat: 91, 89, 90, 94, 90, 83, 96
Ja zadovoljan ako ove sezone ne bude rezultata ispod ovog, a nadam se dizanju za nekih 10%.

oštrostrijelac
Poručnik
Poručnik

Post by oštrostrijelac » 04 Oct 2010, 20:23

Malo si bliže naslovu.
Iz kojeg guna pucaš?
Ja imam Walthera CPM-1.
Ovo su bile H&N MKR 4,49.
U srijedu probam H&N FMP 4,50.

Nije valjda da još nitko drugi ne trenira. :?:
Oštri

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 04 Oct 2010, 23:54

Samozatajno se radi dok nema djece u klubu. Ova bi sezona mogla biti opaka...

kazamat
Razvodnik
Razvodnik

Post by kazamat » 26 Oct 2010, 16:40

oštrostrijelac wrote: Iz kojeg guna pucaš?
Pucam iz dobrog starog Fainwerkbau P34.

Jucer sam odradio vjerojatno zadnji trening prije zup. lige u petak i prilicno sam zadovoljan rezultatima: 92, 93, 96, 88, 92, 92.
E sad jos da to ponovim kad se broji i nitko sretniji :A32:

Post Reply