Ballistol Ulje

Odjeća, obuća, lovačka i vojnička oprema, oprema za preživljavanje...
Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Ballistol Ulje

Post by Mr.Cabdriver » 22 Aug 2008, 14:38

Frend me nedavno nagovorio da probam mazat svoje karbonske čakije ovim čudom i osim šta cijela prostorija ima (ne)ugodan miris blizak borovini, moram priznat da mi se sviđa.
ballistol.jpg
Ulje ostaje u tankom i ravnomjernom filmu po oštricama a danas sam zlu netrebalo čitao i upute od rečenog ulja di se čak spominje da je dugoročno gledano konzervator. Budući da imam par papreno skupih nožića u kolekciji (Randall, Puma Waidblatt, M1853) kakva su vaša iskustva sa mazanjem oružja i oruđa tim uljem? Pitam zato jer mi se čini poprilično jeftino a tako dobro je... 50ml je 22 kune pa mi je to automatski sumnjivo za nešto TOLIKO dobro.

Ajmo, razvežite jezike!
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam... :twisted: ::::....

patch
Satnik
Satnik

Re: Ballistol Ulje

Post by patch » 22 Aug 2008, 15:14

Ja radim sa nekakvim Hanwei uljem iz Replikarta... pronaci cu link

Ovo imam:
http://minishop.t-com.hr/replikart/Prod ... d=8&gid=16

i radi ok... A ovo cu kupiti:

i jos je potrebno i ovo:

Ispada kako tu firmu sada reklamiram, ali imaju zanimljivih stvari po ok cijenama....

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 22 Aug 2008, 20:32

nisam nikada naisao na neki test ulja koji bi rekao koje je najbolje za nozeve tak da vec godinama korstim samo valvoline - 1 litra 50-tak KN. i mislim da mi nebu zmanjkalo buduci da mi je stari mehanicar :A03:

uglavnom:
planinarski nozic mazem sa spekom ili jestivim uljem
noz za sve i svasta sa valvolinom
nozeve koji dulje stoje sa mascu (neka univerzalana, stara ko biblija)

i nikad, ali nikad, problema :A03:

a sad si mi dal ideju...stavil bum u ulje pupoljke od bora ili ruzmarin :mrgreen: :mrgreen:

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 22 Aug 2008, 20:36

JoZ@ wrote: ja svoje pospricam sa WD40 i lagano obrisem tak da ostane tanki sloj
znam da to nije bas naj
al jbga
Sa WD-om ga ocistis, osusis pa ga premazes sa uljem za finomehaniku :A25:

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 22 Aug 2008, 20:41

JoZ@ wrote: di ga ima za kupit :?:

ja svoje pospricam sa WD40 i lagano obrisem tak da ostane tanki sloj
znam da to nije bas naj
al jbga
Mene su splašili za WD-40 pričom da je lagano agresivan, tj. da na nekim mješavinama čelika može čak uzrokovati nekakvo nagrizanje. E sad jesu li to pričice i baba rogice, ne znam, al neću riskirat. WD40 ima neugodnu naviku da se povuče u "otočiće" i isuši s vremenom tako da ostane golih zona, pogotovo u visokopoliranim slučajevima kao što su mnogi od mojih noževa. Za te sam koristio ZUON ulje do sada al kanister je pri kraju a za zamjenu tom ludo dobrom ulju ne znam jer je bilo made by Rafinerija Beograd a ne znam šta slično radi naš MOL... pardon, INA.

Balistol ulje u najgorem slučaju imaš kod lovac trgovine

http://www.lovactrgovina.sail.hr/ponuda?g1=1150&g2=16

i tamo košta 21 kunicu... slat će ti pouzećem (ja mislim) al uzmi si onda više bočica jer ti je poštarina skoro jednaka jednoj bočici pa nema smisla uzet samo jednu.

Oni imaju i tekućinu za SMEĐU brunažu koju nikako da naručim za probu (i koja mi je zapravo fuj!) mada u zadnje vrijeme počinjem sumnjat u potrebitost bruniranja otkad sam prešao na specijalizirana ulja za mazanje karbonskih čelika jer pod ZUONom ništa nije rđavilo.

Evo kome se da pročitat "recept" što dođe sa ballistolom:
ballistol 01.jpg
ballistol 02.jpg

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 22 Aug 2008, 20:46

Knife_maniac wrote: Sa WD-om ga ocistis, osusis pa ga premazes sa uljem za finomehaniku :A25:
Ovo bi trebalo bit bolje od ulja za finomehaniku a samo je 2x skuplje po količini

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 22 Aug 2008, 20:49

Ulje za finomehaniku je neka alternativa, nesto kao opcija za socijalu.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 25 Aug 2008, 17:20

Dodao bih nešto vezano za Hanwei ulje: nasprejao sam (bocica spreja ulje po ostrici) po jednom Švicarcu. Imam ga preko desetak godina i do sada je najveći problem kao i kod svih preklopnih što kada se isprlja i ona sitna prljavština uđe u zglobove....
često sam čistio sa svim i svačim ( voda (vrela) pod tlakom i sl...) ali najčešće je to bio alkohol u kombinaciji s vatenim štapićima, čačkalicama i iglama). Taj dio sa čišćenjem i nije toliko problematičan koliko zaštita nakon čišćenja....
primjenio sam i promjenio različite tipove ulja (suncokretovo, spojino, maslinovo....), istina do sada su to uglavnom bila ona jestiva, ali problem je uglavnom bio u tome sto se nakon nekog vremena nožić sam od sebe zaglavljivao... nakon ovog Hanwei-ja više takvih problema nemam.... nikakvih nuspojava nisam primjetio a sve radi ok. :A30:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 25 Aug 2008, 18:02

a sto si ocekivao do jestivog ulja nego da ce se zaglavljivati kada užegne... =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 25 Aug 2008, 18:35

ma dobro je jestivo ulje, sam sta ko i sve ima svoju namjenu. recimo, imam noz sa kojim rezem spek kad planinarim, a pentram se skoro svaki tjedan, sa cim je bolje mazati nego sa jestivim uljem ili ostaviti onu mast od speka na njemu? naravno kad nije sezona i kad neidem u planine po par tjedana ide na njega neko ulje..mineralno ili sintetsko.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 25 Aug 2008, 20:31

Iz, sada već mogu reći iskustva, najbolja bi bila prirodna mast (svinjska) ako nema soli u sebi nanešena u vrlo taaaaankom filmu (na maramici i sl.). A to je naći kao i ptičje mlijeko (na svinjokolji odvaditi malo masti prije soljenja i dodavanja mlijeka što je i komplicirano i teško jer mlijeko ide uglavnom na početku (problem su bjelančevine koje se mogu pod određenim uvjetima raspadaju, nastaju štetni spojevi...)) a dodaje se navodno zbog sprečavanja zagorijevanja i bolje i ljepše boje čvaraka... :A27:

Ulje (prethodno navedena), samo kratkoročno da. Problem sintetičkih i mineralnih ulja je u tome što su nejestiva, a neka i otrovna (kancerogena), pa ako se s time reže nešto što se kasnije jede, samo nastanu nepotrebni problemi.

Za noževe koje koristim za prirodu, rad i sl., mažem ih uljima tipa Hanwei. Ovo uglavnom znači nositi sa sobom dva ili tri noža (radni nož, nož za jelo...) što povećava masu koja se nosi na izlet.

Noževe koje koristim kao pribor za jelo (imam Victorinox Picknicker švicarca s oštricom duljine, 85 mm) držim uredno oprane i osušene te posebno umotane u plastične vrećice do kojih ne može doći prljavština i vlaga. Do sada se ovo pokazalo kao najbolje.

Malo jest nepraktično dugotrajno otvaranje i odmatanje, ali nož (i ostatak mehanizma) uvijek ostaje čist. Oštricu nakon toga operem i dobro posušim i sve 5 do sljedeće uporabe....

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 25 Aug 2008, 21:39

patch wrote:
Ulje (prethodno navedena), samo kratkoročno da. Problem sintetičkih i mineralnih ulja je u tome što su nejestiva, a neka i otrovna (kancerogena), pa ako se s time reže nešto što se kasnije jede, samo nastanu nepotrebni problemi.

ako si mislio na moj post onda moram reci da je mogla i cijela prica biti detaljnija i razumljivija sa moje strane, pa da se ispravim....kad dulje vrijeme (preko mjesec dana ili vise) noz koji inace sluzi za jelo nije u upotrebi, tek onda koristim umjetna ulja (mineralna ili sinteticka). naravno, kad noz opet krene u upotrebu (rezanje jestivih namirnica) to se ulje sa njega spere alkoholom, sredstvom za posude ili necim slicnim i ponovo pocinje tretman sa jestivim uljima ili jestivom mascu.

a svi znamo koliko spek moze visiti i ne pokvariti se, tak da se ne brinem previse. :A23:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 25 Aug 2008, 22:05

Potpisujem, a nisam niti mislio niti sumnjao da bi napravio nešto drugo. Neki od kolega s grupe svoje oštrice čiste s Plivinim sredstvom za sterilizaciju (ne znam napamet kako se zove ali koristi u medicini).

Ovo sam pisao više sam pisao zbog mlađe populacije koja ima prve kontakte. Za nas mrvu starije, to se podrazumijeva. :A25:

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 26 Aug 2008, 06:55

Eto, posjedujem gujdinu mast koja nema niti mlijeka niti soli... Dakle domestica vulgaris :twisted:
Tko treba neka dodje :mrgreen:

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 26 Aug 2008, 09:24

patch wrote:Potpisujem, a nisam niti mislio niti sumnjao da bi napravio nešto drugo. Neki od kolega s grupe svoje oštrice čiste s Plivinim sredstvom za sterilizaciju (ne znam napamet kako se zove ali koristi u medicini).

Ovo sam pisao više sam pisao zbog mlađe populacije koja ima prve kontakte. Za nas mrvu starije, to se podrazumijeva. :A25:
Plivasept tinktura. Sredstvo nanosim sprejem (bočica od potrošenog Octenisepta), obrišem čistom krpom oštricu i onda opet bogato nasprejam oštricu i spojeve sa drškom. Prije upotrebe poprska se ponovo oštrica i dobro obriše. Klorheksadin-diglukonat (baktericid u rečenom proizvodu) je jako gorka kemikalija i iako je neškodljiva u tako maloj količini, radije ne bi da mi pokvari okus dimljene slanine.

I to nije za sterilizaciju nego za dezinfekciju. Sterilizacija podrazumijeva potpuno uništenje bakterija, virusa i priona dok je dezinfekcija postupak koji uništava slabiju gamad (Virus HPV, HIV, TBC, većinu stafilokoka i streptokoka) ili im smanjuje brojčano stanje do točke na kojoj se imunitet može nostiti sa njima (moja definicija, medicinari nek me isprave slobodno)

Sterilizacija oštrica je ćorav posao ako se ne steriliziraju i futrole, spremišta di stoje, itd, itd, itd.... dezinfekcija je dosta da riješi neke salmonele u nastanku i idotarije kojih se boje higijeničari.

Inače, ako tko ima neki kuhinjski nož koji je u redovnoj upotrebi cca 2-3 godine, sa drvenom drškom, neka pripremi lonac kipuće vode, ubacite unutra nož drškom u vodu i kuhajte ga jedno 10-15 minuta. Osim zagarantirano dobre juhe, vidjet ćete i šta vam sve živi u dršci a što će otkuhavanje izbacit van i otopit. Bolji efekt se postiže ako frknete unutra cijeli kuhinjski set, e to je juha. Treba li spomenut da će rečeni postupak sterilizirati nož? Isto tako treba napomenut da to ne uradite više od 6-10 puta jer će se drška raspast.

Uf... morat ću napravit temu u članci i eseji o ovoj problematici... ovdje ovome to nije mjesto.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 26 Aug 2008, 19:34

bravo, to sam htio reci.

croblade
Razvodnik
Razvodnik

Post by croblade » 29 Sep 2008, 10:51

Ljudi moji pobogu di jestiva ulja i mast. To vam stvara floru i faunu kakve nema ni u Amazoni. Smatram da se jestiva ulja ne bi smjela koristit. Na svim jestivim uljima i mastima razvijaju se bakterije, gljivice... najčešće nevidljive ljudskom oku, no mogu biti opasne. Klonite se tih stvari.

Također nisam pristaša teških ulja koja su također štetna.

WD-40 ne koristim za oštrice. Kao što su neki spomenuli navodno da to može završiti loše. Ja znam samo jednu bajonetu koja je od WD-40 završila loše. Nedavno sam dobio jednu bajonetu za PAP koja je bila godinama mazana s WD-40 i dobro ju je WD-40 nagrizao.

Hanwei ulje sam probao i pokazalo se dobro no čini mi se da je totalna kemija. Zato sam ga prestao koristiti.

Choji ulje je vrhunsko no jako skupo. Litra je 900kn. Njega koristim trenutno samo za jednu oštricu.

Sve ostale oštrice mažem mješavinom ulja koje sam klepam. Sve je potpuno prirodno. Ulje odlično čisti, dezinficira i čuva oštrice.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 29 Sep 2008, 17:23

croblade wrote:Sve ostale oštrice mažem mješavinom ulja koje sam klepam. Sve je potpuno prirodno. Ulje odlično čisti, dezinficira i čuva oštrice.
prosvjetli nas.. =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 29 Sep 2008, 17:42

Već ke par mjeseci prošlo od zadnjeg posta, pa ću reći što sam na kraju napravio.
Noževi koje koristim za prehranu i kojima rezuckam slaninu, rajčicu, luk, meso i sl. te omiljeno mi povrće i voće :A13: uglavnom dobro operem u običnom deterdržentu nakon svake uporabe i kvalitetno posušim suhom krpom i spremim u futrolu do sljedeće uporabe.
To su noževi od nehrđajućeg čelika (A1, TM) kojima zrak ne može ništa...
Bajunete, čelične i preklopne noževe sa hanwei uljem, koje se pokazalo izvrsno za posao za koji je namjenjeno.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 01 Oct 2008, 23:25

Balistol je vrhunsko ulje za oružje, koristim ga goodinama. Inače, WD 40 sasvim dobro obavlja posao, samo treba obrisati suhom krpom. :A03:
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Post Reply