Snajper.

Uradi sam, iskustva, savjeti, prijedlozi, slike vaših radova...
Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Snajper.

Post by Original_G » 04 Jan 2011, 20:49

Ima tu na forumu pravilnik domaćih disciplina, ukratko puca se vojnicka puška pap i m48 bez prerada, a na pozivu ta sniper cup ima pravila za njega.

Kaj se tiče izrade oružja onda ti trebaš nabavnu u kalibru koji hoćeš i puškar ti slozi pusku i provede tormentaciju.

Možeš slobodno uvoziti i kupovati sve kaj nije bitni dio oružja prema zakonu. (i to ima na forumu)
武士道

Ognjem i mačem.

brankec
Desetnik
Desetnik

Re: Snajper.

Post by brankec » 05 Jan 2011, 14:01

Original G - puno hvala . Forum je veliki i početniku se nije lako snaći bez dodatnog usmjerenja .
Idem listati stranice .
Hvala . Brankec. :A25:
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 21 Mar 2011, 18:27

Nakon nekog vremena na forumu, uz sve ove postove i dosta drugih, konačno imam sliku o puški za Snajper-kup po mjeri. To je puška koju nemrem imati. Da ju kupim novu i uvezem - toliko love nemam. U oglasima samo nekakav polu-auto šrot koji neki bogci nazivaju - snajper.
Probal sam, u razgovoru s jednim puškarom informirati se za instalirati na pušku muzzle brake, on me gleda, ublaživać trzaja, on me gleda, velim puška-trzaj-cijev-kočnica? Skužil je kočnica i veli: "Kakva kočnica, nisam ja auto mehaničar - ja sam puškar"!
Neko je na forumu napisal da se odnese puška za složiti k našim zapadnim susjedima, jer se usput samo kod njih može napraviti tormentacija. Da nosim i posel i novce van? A tormentacija, kaj to opće je? Jesmo mi nesposobni za to napraviti? Jel to u Hrvatskoj zakonom zabranjeno?
Na kraju sam odustal od snajper-kupa.
Svima vama, koji ste se trudili pomoći mi s informacijama i savjetima, puno hvala na razumijevanju i strpljenju!

Snajper-kup pa-pa! Brankec out! :A22:
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!

IgyBoy
Razvodnik
Razvodnik

Post by IgyBoy » 21 Mar 2011, 18:52

Zbog cega bi odustali ako imate volje? Moze se i kod nas naci puska koja ce odraditi odlican posao, ali najvise ovisi o strijelcu i njegovim mogucnostima. Kupite Steyr PII, ili Sako Varmint, ili Tikku Varmint i neku optiku koja dodje skoro ko i puska, naucite punit ili nadjete nekoga da vam puni municiju, a onda trening, trening i jos treninga i mislil da bi mogli biti vrlo zadovoljni :A25:

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Snajper.

Post by Original_G » 21 Mar 2011, 19:55

Brankec ima "puskara" a ima i puskara, oglas je tu na forumu mogu sigurno rjesiti a ako nemogu javite se na pp imam ja jednog dobrog. Ne prelako odustati.
武士道

Ognjem i mačem.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 21 Mar 2011, 20:57

Tormentacija je, pojednostavljeno rečeno, probno ispaljivanje jačeg naboja (jačeg pritiska u cijevi) od ovlaštene osobe. Nešto slično kao a-testu.

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 21 Mar 2011, 21:38

I ''takvo testiranje'' se mora obilježti žigom.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

mesko
Razvodnik
Razvodnik

Post by mesko » 21 Mar 2011, 22:04

Pištolj je bolje imati a ne trebati, nego ne imati a trebati.

Degman
Razvodnik
Razvodnik

Post by Degman » 31 Dec 2011, 02:02

Original_G wrote:S obzirom da sam lud i neuračunljiv (tak veli moja žena) a Dragunov neću moći nabaviti tak brzo, krećem u izradu (od nule) snajperske puške.... za dalekometno streljaštvo (unatoč tome da se kod nas niko ne bavi s tim). sve bu ručni rad... projekt od 1-1.5 godina :A05:

eto nek ovo bude mjesto za ideje savjete i ostalo....

za početak trebam cijev...minimum 70-75 cm?

za cijev treba donesti odluku oko kalibra... 7,62? 7,92? 12,7? .50BMG :A03:

onda ide ostalo....

prijedlozi, kritike.....

Evo malo i mog doprinosa.
Prvo si rekao da zelis raditi (ne ti nego majstor neki kojeg poznajes) za dalekometno pucanje preko 700 m u kalibru 12,7 pa si se poslije malo predomislio pa si rekao da bi uzeo M-48 i dao ga preraditi tako da sad vise nisam siguran kaj tocno zelis ali ako sam dobro shvatio zelis pucati jako daleko.
Onda bi za tebe bila discpiplina benchrest pucanje na 1000 yardi (914,4 m) i to je vrh vrhova u sportskom streljastvu sa dugim cijevima (dalekometnim puskama).
kod nas ga koliko znam nema i sumnjam da ce tako uskoro biti ali kazao si da ti nije problem pucati vani (inace svicarci su u tome kaj se tice opceniti streljastva jako liberalni,i opcenito kaj se tice oruzja).
Ako sam na dobrom tragu i stvarno zelis pucati jakoooo daleko i da to bude precizno moj savjet sljedeci,zaboravi poluautomate,iskljucivo znaci repetirka ,mauserov ili neki drugi sistem svejedno,ovisi od kalibra koji ces izabrati ali zaboravi 12,7 ,jednostavno nemas potrebe za tako jakim metkom (kalibrom),ne treba ti njegova kineticka enrgija i ucinak na cilju a niti je precizan toliko kao neki puno bolji kalibri za takvo gadanje,onda jos nesto,trzaj je prejak tako da ces imati problema i naci optiku za to koja ce taj trzaj izdrzati,skupoca i nedostupnost nabavke streljiva i jos milion razloga.
Zato ti ja predlazem nekoliko punokrvnih BR kalibara a to su :6mm Norma BR (moj prvi izbor),338 lapua magnum,338 win. mag,jedan od metaka za BR u kalibru 7 kao npr. 7mm-08 remington,.284 wincester,7mm WSM (winchester short magnum),7mm rem SAUM (ja bi birao izmedu 7mm rem SAUM i 7mm WSM).
I na kraju ako nema druge onda .308 win,da dobro ste procitali,stari dobar 7,62x51,jedan od najpreciznijih metaka za "siroke mase",vrlo upotrebljiv i za 1000yardi,(tko ne vjeruje saljem dokaz).
Evo to bi bili kalibri za precizno pucanje na 1000yardi,zaboravi .50 , i jos jednom moj osobni izbor bibio na 6mm Norma BR definitivno.
Inace britanac Vince Bottomley radi puske u tom (.308 win)i drugim kalibrima(i pobjeduje) ,evo da ne ostane sve na rijecima i link pa si prouci http://www.accurateshooter.com/featured/gunweek0104/.
I da nebi sad bilo da trabunjam samo ono kaj sam nasao na netu i prepricavam imao sam priliku pucati iz jedne slicne puske za BR ali ne na 1000yardi nego nekih 250 m (namjera nije bila demonstrirati moje streljacko (ne)umijece nego jednostavno osjetiti tu ljepotu i taj osjecaj u rukama.
Puska je inace radena doslovno od nule,jedan bivsi kolega lovac iz njemacke,tamo je i napravljena ,gdje tocno ne znam ali to je bila puska kao da je nastala u 30-tom stoljecu a ne 20-tom,savrsenstvo savrsenstva.
Nemam slike,to je bilo prije nekih desetak godina jos,ali nesto savrseno.
Moram napomenuti da svi pucaci na 1000 yardi sami sebi pune streljivo iz match komponenti,znaci naj od najboljeg i to moras imati na umu ako zelis grupirati pogotke u neku pristojnu toleranciju.
Ako financije nisu problem moja preporuka da kupis gotovu BR pusku neku srednju ,za pocetak ce ti to biti dovoljno,ako se nastavis baviti time mozes neku kvalitetniju makar su sve one kvalitetne i jako je mala razlika u njima,a najveca je stvar u strijelcu.
Ovo kaj si rekao da ces od M-48 raditi BR pusku,zaboravi ( ne znam dal znas ali imas dvije vrste kucista na M-48 i njezinim izvedenicama,ili bolje da kazem na mauseru k-98 posto je m-48 njezina izvedenica i kopija,ne znam sad tocno dimenzije ali jedan kraci i jedan duzi).
Od jednog takvog primjerka sa duzim kucistem sam ja dao raditi lovacki karabin u kalibru 8x68 i to je krajnja granica do kud ide (a to je inace magnum,europski,odn bolje receno mauserov magnum metak).
U kraci ne ide vise od 57mm.
Najvise sumnjam da imas majstora koji bi ti mogao napraviti komplet pusku iz nule,puno je tu faktora i cisto sumnjam da bi ti to tko kod nas mogao napraviti,a i oni koji bi mogli nebi to isli raditi sigurno pojedinacno,mislim jedan komad.
A i doslo bi te siguran sam vise nego da kupis novu gotovu pusku napravljenu bas za to jer ako ides kupovati dijelove koji ti trebaju,pocevsi od match cijevi koja mora biti takva ,pa onda taj majstor mora imati prvo uopce dozvolu za tormentaciju cijevi (koje se inace nabavljaju iskljucivo vani i na osnovu dozvole i to na metre),a netko je dobro rekao kaj je tormentacija cijevi,ispitivanje cijevi na nacin da se puca do 30-40% jacim streljivom da se cijev ispita na izdrzlivost na najveci maximalni pritisak koji metak stvara u cijevi,a to ti rijetko tko ima kod nas,onda sistem okidanja (tu ti nisu dovoljni razno razni podesavajuci okidaci koji se ugraduju na lovacke puske,ja sam na onom 8x68 imao timneya americkog i bio je radio super,jos jednog imam za prodati novog ali nije to dovoljno za BR).
Da ne govorim o izradi zatvaraca i kvaliteti materijala...kupi gotovu pusku vjeruj mi skratit ces si puno i zivaca i novaca.
Ako bas hoces raditi samo naprijed,hrabar potez.
Tu je i pitanje optike jer za takva gadanja je potrebna i vrlo kvalitetna optika( ne mislim samo kvalitetna usmislu jakog povecanja nego i pomaka koncanice nakon pucnja,kvaliteti same optike ,znaci stakala ,leca itd itd),evo par izbora (netko je naviknut na varijabilno povecanje koje je u lovu jako pozeljno,bar meni ali na ovakvim se pucanjima koriste i klasicna fiksna povecanja,stavit cu oboje pa si malo prouci svaku posebno):
Ustvari da ne prepricavam evo link gdje se sve vidi u tablicama,to su sve optike za BR.
http://www.6mmbr.com/optics.html
Mogu ti reci da si krenuo u ozbiljan poduhvat i jako skakljiv i ako nemas stvarno majstora koji ima i znanje i strojeve za to napraviti bolje nemoj.
Prerada M-48,nisam siguran ali ako se odlucis za to po meni bolje rjesenje od izrade od nule ali gore od nabavke nove puske (znaci zlatna sredina) radi ju u kalibru 8x68 jer nema puno preinaka oko samog zatvaraca i kucista (nema nikakvog ustvari) ,samo stavis match cijev i dobar BR kundak,i naravno okidac najbolji koji nades jer to je jedan od najbitnijih dijelova osim plivajuce cijevi kaj se tice preciznosti ) i dobra zavrsna obrada i posluzit ce,neces biti sampion ali bit ce ok) ili u .308 win.
Ni jedan ni drugi nisu punokrvni BR kalibri ali posluzit ce.
I nemoj gledati ako budes kupovao ili radio kundak na estetiku,mislim na dizajn nego na funkcionalnost (pogledaj onu pusku koju je radio onaj britanac,meni jako ruzna ali jedna od najboljih) .
Oko punjenja ako bude trebalo par savjeta javi mi se na pp,imam neka iskustva oko toga (nije neka znanstvena fantastika samo trebas imati kvalitetne komponente ali sve se da nabaviti u blizini,ne kod nas.)
Za pocetak mozes i sa tvornickim streljivom probati jer se izraduje posebno od kvalitetnijih komponenti za BR.
6mm Norma BR tezina zrna 6,8 gr ,pakiranje od 50 kom dode 106 eura u Frankoniji.
I na kraju kaj vise reci,sretno.
I ima zena prav,ja jos nisam srel medimurca da je normalan :D (ovo je bila sala,nemoj se uvrijediti,zezam se,ja sam podravec pa smo isti tu negdje onda).
Isprike za stamparske greske,ipak je vec 01.20 u noc.

P.S: ako hoces mogu ti preporuciti dobrog puskara specijalistu za mauserove prerade ,napravi ti to sve kaj trebas i nije skup a dobro radi,mozda ga i znas,ali nebumo tu reklamirali sad..inace je iz Ludbrega.

Post Reply