Baterije

Odjeća, obuća, lovačka i vojnička oprema, oprema za preživljavanje...
Knife_maniac
Satnik
Satnik

Re: Baterije

Post by Knife_maniac » 15 Jul 2009, 15:41

Pa pise ti u uputstvima sa punjacem...
Ako ima jos nesto napona u njima, treba ih isprazniti i onda staviti na punjenje.
Pune se 8-12 sati ovisi o kapacitetu, tipu baterija i proizvodjacu.

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 15 Jul 2009, 16:12

To ti je skoro cijela znanost, NIJE ISTO ako imaš NiCd (najlošije) punjive
ili NiMh (bolje) ili litijeve (najbolje), vjerojatno ovisi trajnost i od punjača koji se koristi.

Da imam skener sad bi poslao jedan članak iz Majstora koji se bavi time.

Postoje i neke vrste baterija (il punjača) koje se mogu napunit u desetak minuta, recimo neki Varta 15 minute:
http://www.bug.hr/bug/tekst/varta-15-mi ... 57576.aspx
magisches schwein

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 15 Jul 2009, 16:47

@knife, baterije su punjene prema uputstvima - nista od toga

@Armalite - da znam da je cijela znanost, a k tome ja nikada nemam srece s baterijama, ja i cura imamo isti mob, na isti nacin formirana baterija, ja rijetko slusam muziku (na speaker), rijetko zovem, uglavnom sms samo, ona slusa muziku (najmanje 1-2h dnevno - na slusalice), ima 3-4 poziva dnevno i sms skoro kao i ja... meni baterija traje 3 dana a njoj do 7 dana...

baterije za mob sam (kad kupim novi) sam pokusao, puniti kratko, prazniti do kraja pa puniti dugo, puniti kratko sa istovremenim radom na mobitelu, puniti dugo ugasen mobitel... i svaki put isti razultati, u mojima baterije krepavaju nakon 3 dana, a kod njenih mobitela uvijek vise nego s mojim, tako da sve sto sam pokusao, cak istu shemu kao i onda sa svojim mobom... noup... ove za fotic uglavnom puni mama, ali kao sto rekoh, punjene su prema uputstvima, punjace imam one sto pune 8-10h a imam i onaj koji puni za 1,5h sa pripadajucim baterijama... i ne... niti s jednima nema srece... kad vise nemogu niti upaliti fotic onda ih stavljamo na punjac (iako bi u svjetiljci mogle jos vrlo dobro svijetliti) i punimo prema uputstvima od punjaca... ali problem je u tome sto kad nestane struje i dodje ponovo punjac se resetira i pocne puniti iz pocetka... sad mi je jos jedina ideja ostala da ih punim preko UPS-a za kompjuter, tako da se punjac ne resetira kad nestane struje na kratko.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Marin Bralic
Skupnik
Skupnik

Post by Marin Bralic » 15 Jul 2009, 17:09

Svi noviji mobovi bi trebali imati litij ionske baterije koje bi se smjele puniti kako ti se sprdne, dakle, nisu toliko osjeljive ako ih stavis na punjac a nisu ispraznjene do kraja, ili ako ih ne napunis do kraja, nemaju memo efekt toliko izrazen kao NiMh baterije...
Ovo s duzinom trajanja baterija u mobu, Mike, ovisi o kojem mobu se radi, neki trose vise, neki manje baterije. Ovisi naravno i o duzini razgovora, ako imas ljubavnicu naravno da ti baterija traje krace neko odanoj curi :A02:
Prije sam se i ja opterecivao s tim trajanjem baterija, ali u danasnje vrijeme, puni kako ti se sprdne, na kraju vecinom dodje sve na isto...
A baterije za fotic, najvaznije je imati dobar punjac za njih. Jer ovi punjaci za mobitel samo daju struju, napon, a procesom punjenja upravlja mobitel, on gasi punjenje... I elektronika u samoj bateriji.
Kod baterija za fotic i eksternih punjaca je stvar drukcija, tu se isplati uloziti u dobar punjac koji ce na vrijeme ugasiti punjenje, puniti s pravilnom strujom, naponom...

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 15 Jul 2009, 17:36

Kupi curi isti mob ko i tvoj pa joj kasnije ukradi bateriju :A18:
A gledaj to i s vedrije strane...barem imas izgovor kad si "nedostupan" :A19: :A19:

Marin Bralic
Skupnik
Skupnik

Post by Marin Bralic » 15 Jul 2009, 17:46

Eh, zaboravio reci, trajanje baterija na mobu ovisi i o kvaliteti signala koju imas. Naime, ako je slab signal, mobitel povecava snagu, samim time i vise cucla bateriju...

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 15 Jul 2009, 23:06

E vidis Marin to bi imalo logike da repetitor nije cca 800m zracne linije od mene, no, kako sam jednom vidio neku shemu shvatio sam iz nje da ti repetiroti filaju jacom snagom signal na vece udaljenosti a sve manjom sto blize odasiljaju... (sto bi imalo i smisla jer susjedi sa VIP-šrotboxom nisu imali nikakav signal, gori nego dial up a reklamirali su se poput adsl-a, a VIP-ov repetitor cca 500m zracne udaljenosti...)

Trosenje baterije na mobu u mom i curinom slucaju je u prosjeku jednako, sto se poziva i poruka tice, samo se razlikuje po tome sto ja 10min na dan slusam muziku na zvucnik a ona 1-2h na slusalice, dakle, njen bi trebao imati vecu potrosnju... mislim, prestao sam se zamarati s time, i pomirio s tim da mi baterija traje 3 max 4 dana, ali mi nije jasno zasto to uvijek bude tako... u vrijeme kad sam ja svoj mob prvi put punio 10h, ona je svoj punila 2h uz ceprkanje po njemu, i njenom baterija traje duze od moje... iduci put sam i ja svoj mob punio 2-3h ali opet kod mene baterija ne traje duze od 4 dana... no da ne skrecemo s teme... ove moje baterije od fotica su sve bile Ni-MH =/ http://photos-g.ak.facebook.com/photos- ... 0_1307.jpg ovakve samo su jedne 2600mAh (8kom), a druge cini mi se 2100mAh (4kom) i duracell 2650mAh (4kom), no mislim da su sve jos uvijek dobre za svijetiljku, jer fotic trosi prilicno baterija, i kad on javi da su prazne, ja ih stavim u svjetiljku i svijetle toliko jako (bijelo a ne zuto) da nemogu ni pogledati u izvor svjetlosti...
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

bacyc
Banned

Post by bacyc » 16 Jul 2009, 02:50

Mike_Torello wrote:Ejer fotic trosi prilicno baterija, i kad on javi da su prazne, ja ih stavim u svjetiljku i svijetle toliko jako (bijelo a ne zuto) da nemogu ni pogledati u izvor svjetlosti...
problem kod fotića i punjivih baterija je što punjive imaju napon od 1,2V (nepunjive imaju 1,5), pa se neki fotići znaju jako blesirati i javljati da su baterije prazne, ili se uopće neće upaliti, a baterija ima još puno soka. oni fotići što je tcom davao za 1kn (oly fe-310) pate od tog problema, i ne pomaže im ni update softvera

što se baterija na novijim mobovima tiče, gotovo u pravilu su sve baterije za k***, odnosno traju oko 3-4 dana max. baterije zapravo i nisu loše, ali se svašta stavlja u mob, od fotića, bliceva, mp3 i video playera pa do gps-ova, raznih bežićnih mreža i ostalih velikih potrošaća, pa je tri dana zapravo jako puno.

jedini problem sa punjivim baterijama za razliku od nepunjivih je to sto puno krace drze kapacitet napona
kupiš sanyo eneloop i nemaš tih problema, jer dosta dugo drže napon

Hrvoje
Razvodnik
Razvodnik

Post by Hrvoje » 18 Jul 2009, 14:15

Životni vijek baterija koji navode proizvođači, a to je 1000 punjenja za NiCd, NiMH i LiFeO4 te 500 za Li-ion i Li-po obično se može postići samo u laboratorijskim uvjetima. Procedura je standardizirana, a podrazumjeva punjenja strujom od 0,1C (kapacitet) i pražnjenje sa 0,2C. U praksi se to rijetko koristi, zato ćelije i traju kraće nego što je deklarirano. U svakom slučaju, dobar punjač na kojem se mogu podešavati parametri punjenja, i koji mjeri i pokazuje kapacitet baterije nije na odmet. Takva stvar se moze nabaviti već za nekih 40 USD, a dugoročno se isplati.

Ace33
Skupnik
Skupnik

Post by Ace33 » 22 May 2010, 03:43

Ja sam nekako konzervativan, maglite mi je super, navikao sam na nju. Rob navika ajd da kazem. Uvijek bar jednu imam kod sebe. Moja kucna zaliha sa zaruljicama i baterijama u prilogu:)
Attachments
Mag2aaMag2aaaMagSolitaire.jpg

Hrvoje
Razvodnik
Razvodnik

Post by Hrvoje » 29 May 2010, 01:56

Zgodna kolekcija. Želiš li dugoročno uštedjeti na žaruljama i baterijskim ulošcima, savjetujem nadogradnju na led-module, koji se mogu nabaviti za bilo koji model Maglite svjetiljke. Svjetlo je nekoliko puta jače, a baterije traju mnogostruko duže. Tek tada čovjek vidi koliko je ustvari patetično svjetlo žaruljice sa žarnom niti. Preporučam Terralux.

H

Ace33
Skupnik
Skupnik

Post by Ace33 » 29 May 2010, 06:59

Hvala na informaciji Hrvoje!:) pokusat cu pronaci nadogradnju. Samo da ne mijenja oblik i da izvana pise mag lite. Stara skola jbg;)

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 29 May 2010, 10:32

obicna, ksenon i led "meglajtica" se izvana po nicemu ne razlikuju osim po "zarulji"

CroPride
Civil
Civil

Post by CroPride » 08 Jan 2011, 04:59

Ajde mi pls napišite gdje se može naći u Zagrebu ili Hrvatskoj LED nadogradnja za Maglite Solitare? Tražim već neko vrijeme ali bez puno uspijeha, pozz.

nevermind
Razvodnik
Razvodnik

Post by nevermind » 08 Jan 2011, 13:04

Vjerojatno u Maestralpromu koji je ovlašteni zastupnik...
Audi multa, loquere pauca!

puls
Razvodnik
Razvodnik

Post by puls » 12 Jan 2011, 20:26

Jedno pitanjce:
kad sam u Maestralpromu tražio konverziju za MiniMaglite AA,ponudi mi tip jednu od 1W i jednu od 0,75W-ak se dobro sjećam.Razlika u cijeni-duplo.

Ima li kakvih iskustava?
Homo sum: humani nihil a me alienum puto!

omega
Skupnik
Skupnik

Post by omega » 12 Jan 2011, 22:20

Uzmi ovu od 1W. Ova druga je jeftinija zato je koristi tri ledice ko one kineske s placa i iskreno nije baš nešto. Dok ova od 1W ima pristojnu snagu, fino svijetlo i jako dobar prekidač.

sski001
Pozornik
Pozornik

Post by sski001 » 09 Feb 2011, 00:07

Navodno da ovisi i o punjaču koji koristiš. Vele da brzi punjali skračuju vijek trajanja baterije, odnosno broj punjenja.
Ja imam 40-ak punjivih baterija raznih veličina (AAA, AA, C, D) i različitih proizvođača, neke su stare i 5 godina, i još uvijek dobro rade (drže napon). Punim ih isključivo u sporom punjaču.
Ne znam da li je bitno, ali doma nemam oscilacija napona. Barem ne primjetnih.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 09 Feb 2011, 00:26

Mislim da je bitnija stvar u naponu nego u punjacu... isto tako, punili smo baterije u kuhinji na strani gdje je sudoper... jer je druga uticnica blize stednjaku... nakon niza unistenih setova punjivih baterija (vise nemogu pogoniti digiralni fotic ali valjaju za sve ostalo) sam isao izmjeriti napon... 185 V na toj fazi... na drugoj strani kuhinje kod stednjaka je oko 235 V... uglavnom, poslije su pritezali faze na stupu pa se to valjda malo sredilo, nisam mjerio u zadnje vrijeme pa neznam... otkad punimo na ovoj strani kuhinje gdje je jaca faza vise nema problema sa baterijama... poanta price je: PROVJERITE NAPON! =)

lovac-luka
Banned

Post by lovac-luka » 09 Feb 2011, 19:37

imam Survivor punjivu svjetiljku koju sam dobio iz amerike, Hrvoje zanima me tvoje mišljenje o njoj, ja sam cuo da su jako kvalitetne i da ih koriste američki vatrogasci
Attachments
ssurvivor.jpg

Post Reply