Izgubili nevinost

Uradi sam, iskustva, savjeti, prijedlozi, slike vaših radova...
Post Reply
Knife_maniac
Satnik
Satnik

Izgubili nevinost

Post by Knife_maniac » 01 Sep 2008, 20:18

Nozici izgubili nevinost :A03:

Dan je bio idealan, paradajz se polako krckao na sporetu a ja nalozio ko budala pa sam ubacio 2mala za probu.
Doveo iz za 15-ak min do "bijelog" usijanja i ubacio u ulje.
Nije bilo vremena za cetkanje pepela pa se zato "brunaza" nije uhvatila svugdje jednako.

Evo rezultata:
IMG_0836.jpg
IMG_0836.jpg (43.95 KiB) Viewed 802 times

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Re: Izgubili nevinost

Post by stari-nakovanj » 01 Sep 2008, 21:18

nema sta, ti si jedan "plodan" knifemaker...

nemoj ovo shvatiti kao da pametujem..samo mali hintovi

-trebo si rupe busiti prije kaljenja
-"bijelo usijanj"? pretpostavljam da si ovo radio iz celika za opruge...temperaturu si trebo odrediti sa magnetom i bude punooo manja od bijeloga - bude svijetlo crvena. i na toj temp. bi se trebalo drzati i do 5-10 min (nemoj to mijesat sa vremenom zagrijavanja) da se stigne progrijati celik i struktura sva pretvoriti u austenit.
-da bi ti se pravilno i jednoliko bruniralo pri toj visokoj temperaturi trebas inertnu atmosferu i cisto ulje...nema veze sa pepelom
-popustanje se obicno pozuruje i radi sto je prije moguce (tako su me ucili), a jedan majstor kod kojeg ponekad kalim kaze da je popustanje potrebno napraviti u roku od pola sata od kaljenja.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 01 Sep 2008, 21:33

koliko vidim dobra vježba. ovo što je nakovanj rekao je ok... možeš popraviti, tako da sve omekšaš pa ponoviš proceduru... nemoj daleko nosit nož, jer se hladi i na zraku. temperatura pada, a onda je slabiji efekt koji se postiže uljem...

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 01 Sep 2008, 21:40

stari-nakovanj wrote:nema sta, ti si jedan "plodan" knifemaker...
:A12:
nemoj ovo shvatiti kao da pametujem..samo mali hintovi
Svaki savjet je dobrodosao. Ovo sam radio iz dosade jer mi je bilo monotono samo loziti. Htio sam testirati i vidjeti kako to izgleda.
Ona 2 blanka sam zagrijao do nemagneticnosti (bila je neka tamnije crvena/narancasta boja) i odkalio ih.
-trebo si rupe busiti prije kaljenja
Ne idu nikakve rupe na ovo. Ostaje tako kako je.
-"bijelo usijanj"? pretpostavljam da si ovo radio iz celika za opruge...temperaturu si trebo odrediti sa magnetom i bude punooo manja od bijeloga - bude svijetlo crvena. i na toj temp. bi se trebalo drzati i do 5-10 min
Da opruzni celik je. Ovo sa drzanjem 5-10 min nisam znao.
(nemoj to mijesat sa vremenom zagrijavanja) da se stigne progrijati celik i struktura sva pretvoriti u austenit.
-da bi ti se pravilno i jednoliko bruniralo pri toj visokoj temperaturi trebas inertnu atmosferu i cisto ulje...nema veze sa pepelom
Da da !! Pomjesao sam neka 2 ulja jer nisam imao nista drugo. Bilo mi je bitno vidjeti kakav ce biti rezultat.
Kada budem radio " za ozbiljno " onda cu kupiti ulje kako treba.
-popustanje se obicno pozuruje i radi sto je prije moguce (tako su me ucili), a jedan majstor kod kojeg ponekad kalim kaze da je popustanje potrebno napraviti u roku od pola sata od kaljenja.
I opet sam nesto novo naucio. :A25:

Jel bi htio objasniti onako u kratkim crtama kako da napravim popustanje u kucnoj radinosti ?
Hvala.

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 01 Sep 2008, 21:54

JoZ@ wrote:
stari-nakovanj wrote: -da bi ti se pravilno i jednoliko bruniralo pri toj visokoj temperaturi trebas inertnu atmosferu i cisto ulje...
aj pojasni ovaj dio
pogotovo ovo cisto ulje :A25:
ne kuzim ovaj pojam cisto ulje :A07:

nekoristeno, nesmije u nutra biti cade, pepela, cestica metala...tj. svega onoga sto ima u koristenom motornom ulju. iako ne smeta kaljenju, bromiranje je parcijalno i nekvalitetno.

EDIT:

sad tek vidim da kazes "ovaj dio"

uglavnom, inertna atmosfera je ona kod koje nema nikakve reakcije sa komadom kojeg zagrijavas. nikakvi elementi ne ulaze niti ne izlaze iz noza priliko zagrijavanj, ono sto se zeli dobiti je atmosfera bez kisika da ne bi doslo do oksidacije koja smeta bromiranju. to se dobiva u solnim kupeljima (iako kod njih mozes dobiti atmosferu "po zelji") ili recimo zagrijavanje u peci sa dusikom...ovaj ugljen i peci koje mi koristimo nisu inertne.

PS pod atmosferom se podrazumijeva fluid, plin ili cak vakuum koji okruzuje komad pri zagrijavanju.
Last edited by stari-nakovanj on 01 Sep 2008, 22:11, edited 1 time in total.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 01 Sep 2008, 22:01

JoZ@ wrote:
stari-nakovanj wrote: -da bi ti se pravilno i jednoliko bruniralo pri toj visokoj temperaturi trebas inertnu atmosferu i cisto ulje...
aj pojasni ovaj dio
pogotovo ovo cisto ulje :A25:
ne kuzim ovaj pojam cisto ulje :A07:
pri tome misli procjedjeno ulje (pregoreno ulje) bez taloga, smeca i vode na dnu... ja sam to iskusavao na nekoj cijevi (obloga za cijev od zracne puske) i dobio sam cistu crnu boju na probnom komadu... ali sam odustao od radova na originalu jer nisam imao adekvatan "grijac" za tako dugacak komad cijevi niti odgovarajucu posudu za ulje takvih dimenzija...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 01 Sep 2008, 22:20

JoZ@ wrote:a jel moze staro ulje procjedeno kroz gazu :?:

idem otvorit temu o posudama
da ovdje nije sve zbrckano :roll:

neznam bas da je to dovoljno samo sa gazom...u svakom slucaju - probaj

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 01 Sep 2008, 22:37

Test, test, testis, testovanje :A03:

Ne da mi vrag mira pa sam isao malo cackati da vidim kakve je "kvalitete" brunaza. Dal se skida kao sa onih kineskih nozeva.
Zafitiljio sam ga par puta u hrastovinu i 3 puta je pogodio beton :A07: evo famoznog ostecenja na spicu :A05:
IMG_0848.jpg
IMG_0848.jpg (25.96 KiB) Viewed 770 times
IMG_0849.jpg
IMG_0849.jpg (19.62 KiB) Viewed 772 times
IMG_0850.jpg
IMG_0850.jpg (22.23 KiB) Viewed 770 times
Ja zadovoljan :A03:
A sad ih idem odkaliti i da to napravim kako treba pa ih saljem na testiranje kod majstora da vidim koja je cvrstoca.

Uf ! Svakakve mi ideje i projekti padaju na pamet ! Bit ce duuga zima.

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 01 Sep 2008, 23:07

knife, jos jednom - ostrice za pet :A25: nadam se da ih uskoro vidimo sjajne i ostre

...kaj se tice popustanja, postoje mnoge metode, a njihovi parametri ovise o sastavu celika. bum to kad produ rokovi na faksu detaljno. za sad samo ovako sturo.

tri metode koje ja koristim:

1 zagrijes pecnicu na 200 C, kad se zagrijala, stavis u nutra noz i drzis ga tamo 1 sat. nakon tih sat vremena ga izvadis i pustis da se ohladi na sobnu temp. ponovis postupak jos dva puta. dakle, sveukupno tri puta. ovisno o sastavu celika moras mijenjati vrijeme i temp. zato predlazem testni komad.

2 otpeljas majstoru i za 30 KN i pol sata sve je gotovo :mrgreen:

3 skines si onog slovenca (krauta) kaj je patch dal i u njemu imas "boje popustanja". uzmes brener, zar ugljena ili reso na struju il bilo kakvak izvor topline sa visokom temp. (preko 600 C) i grijes noz dok ne dobije zlatnu boju po ostrici (ak bude plava ili ljubicasta, nece biti grijeh vec samo malo mekse i puuno zilavije). uglavnom se ostrica grije na zlatnu/zutu boju, a leda noza na plavu. kako su tebi leda noza ustvari jos jedna ostrica, a noz mali, mozes i sve na zutu/zlatnu osim drske, nju na plavo ili cak sivo. isto tako i ovaj postupak ponavljas tri puta sveukupno ali bez drzanja na toj temp. samo zagrijes dok ne dode boja i ostavis da se hladi na zraku.

naravno, da bi ti se boje prilikom zagrijavanja pokazale na nozu, moras ga prije pobrusiti. nesmije gore biti previse oksida ili necistoca.

PS probaj guglat pod "tempering" imas puno detaljnijih tutoriala na engl.

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 02 Sep 2008, 00:22

knife, nisam ja reko je takvo bruniranje nemoguce, vec da je parcijalno i nekvalitetno. tako da si ipak i dobio neku zastitu, samo nije bas u punom smislu te rijeci "bruniranje".

evo kak izgleda prava brunaza od kaljenja i bez nje, oba noza imaju po bevelu finis sa P 1500, a kod ovog bruniranog je po ivici ostrice brunaza malo skinuta od ostrenja i upotrebe.

Image

Image

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 02 Sep 2008, 17:08

Zasto je potrebno postupak ponoviti 3 puta ? :A06:

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 02 Sep 2008, 18:24

Knife_maniac wrote:Zasto je potrebno postupak ponoviti 3 puta ? :A06:

kako si vidio postoje dva osnovna parametra popustanja – temperatura i vrijeme. ako se se radi o popustanju komada jednake debljine stijenke u svakoj metodi, ostalih parametara nema.

sto se metoda tice evo jos jedne koju mi je rekao majstor kaj radi opruge…komad drzis na 400 C toliko minuta kolika mu je debljina stijenke u mm pomnozena sa dva.

sad, ako malo prostudiras sve tri metode, vidis da je drzanje vremenski krace sto je visa temperatura i obrnuto, za istu konacnu tvrdocu.

dakle… kada ces ti to raditi tri puta, zbrajati ce se vrijeme sva tri puta i sve tri temperature i ispasti ce negdije izmedu metode “pecnice” na 200 C i ove sa popustanjem od par minuta na 400 C.

sigurno se pitas zasto ne mozes onda jednostavno zagrijati na zlatnu/zutu ostricu i leda na plavo i drzati 15 min. odgovor je zato sto temperaturu odredujes pomocu boje koja se mijenja u samo jednom smjeru (u onom povisenja temperature) i nebi znao kad se komad hladi, vec samo kad se previse zagrijao i to ako koristis ove prije spomenute izvore topline sa visokom temp. drugi razlog je sto ne bi mogao odrzavati kroz tako dugi period tako razlicite temperature na nozu.

eto, mislim da ti je za pocetak dosta i da imas materijala za igranje vremenom i temperaturom.

Post Reply