ČZ 75B ili XDM 9mm
ČZ 75B ili XDM 9mm
Molim savjete iskusnih kolega pucača, a ovdje ih ima, naime nabavil bi si jedan od gore navedenih pištolja za povremeno pucanje na streljani. Inače sam lovac i sa kratkim oruzjem sam pucal svega par puta. Koja je vaša preporuka, puno sam čital o jednom i drugom ali želim čuti mišljenja iz prve ruke. Hvala.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: ČZ 75B ili XDM 9mm
Ja probao obadva, ČZ75B imam, a XD-M sam isprobao na streljani, svaki mi se svidja na svoj nacin, da se ima novaca uzeo bih si i XD-M da bude u "kompletu" sa Čezom, (tom bih zelio dodati jos S&W DK1911 .45 i vise od toga mi ne treba...) Stvar je ukusa jel' više voliš "klanfu" ili "tupperware" =) Mislim da neces pogrijesiti niti sa jednim od navedenih, to je moje objektivno misljenje.
Kazu da je zbroja bolja za precizu, a XD-M za prakticno...
servisna podrska malo prevaguje u korist XD-M-a, mada je i zbroja prilicno popularna i rezervnih dijelova ima.
XD-M ima vise metaka u spremniku ako ti to igra ulogu...
moj savjet, kupi obadva ako mozes =)
Kazu da je zbroja bolja za precizu, a XD-M za prakticno...
servisna podrska malo prevaguje u korist XD-M-a, mada je i zbroja prilicno popularna i rezervnih dijelova ima.
XD-M ima vise metaka u spremniku ako ti to igra ulogu...
moj savjet, kupi obadva ako mozes =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Ja bih se slozio s Mikeom. Pucao sam iz oba, a kod mene je odluka pala na XDm.
ČZ - teži gan (metal), ugodno leži u ruci. DA okidanje prvog hitca koje baš i nije prednost osobita prednost u IPSC-u jer malo komplicira stvari... a opet i ovo je dvojako - činjenica je da kod prvog opaljenja ima silu okidanja od minimalno potrebnih 2,27 kg a sva ostala okidanja su na oko 1,0 kg što mu daje popriličnu prednost u odnosu na sve safe action pištolje i single sction pištolje.
također bez problema guta sve poznate i nepoznate vrste streljiva, što sam se imao osobno prilike uvjeriti kada kolegin G17 nije mogao progutati....
nedostatak - s njom treba nositi i rezervne dijelove. o ovome smo već govorili pa ne bih...
XDm - potpuno drugačiji i noviji koncept - od rada mehanizma za okidanje do sustava kočnica. prima 19 metaka u spremnik premda to za IPSC više nije prednost jer je postavljeno ograničenje na 15 kom/spremniku. po meni jedna od bitnih stavki - doživotna garancija i servis u krugu tvornice. ima izmjenjive stražnje dijelove drške koje omogućavaju prihvat u šake različite veličine.
ČZ - teži gan (metal), ugodno leži u ruci. DA okidanje prvog hitca koje baš i nije prednost osobita prednost u IPSC-u jer malo komplicira stvari... a opet i ovo je dvojako - činjenica je da kod prvog opaljenja ima silu okidanja od minimalno potrebnih 2,27 kg a sva ostala okidanja su na oko 1,0 kg što mu daje popriličnu prednost u odnosu na sve safe action pištolje i single sction pištolje.
također bez problema guta sve poznate i nepoznate vrste streljiva, što sam se imao osobno prilike uvjeriti kada kolegin G17 nije mogao progutati....
nedostatak - s njom treba nositi i rezervne dijelove. o ovome smo već govorili pa ne bih...
XDm - potpuno drugačiji i noviji koncept - od rada mehanizma za okidanje do sustava kočnica. prima 19 metaka u spremnik premda to za IPSC više nije prednost jer je postavljeno ograničenje na 15 kom/spremniku. po meni jedna od bitnih stavki - doživotna garancija i servis u krugu tvornice. ima izmjenjive stražnje dijelove drške koje omogućavaju prihvat u šake različite veličine.
- Cinker - bojna

Ukratko;
Čeza: preciznija, kvalitetnija, pouzdanija, ugodnija za pucanje, vijek trajanja potrošnih dijelova-duži,možeš ugraditi dijelove po želji (ciljnike više proizvođača kao i drški, udarača, zapinjaći, okidača, vijaka, ublaživača,...)... i što je najbitnije-metal je metal
.
Moj savjet je naravno čeza, ima sam ih desetak od 75, 75B, 75 prijelazna verzije, 85, 85B i 97B. Ako uzimaš polovnu (2000-3000 kn) za tu lovu ne možeš kupiti bolji polovni pištolj.
Čeza: preciznija, kvalitetnija, pouzdanija, ugodnija za pucanje, vijek trajanja potrošnih dijelova-duži,možeš ugraditi dijelove po želji (ciljnike više proizvođača kao i drški, udarača, zapinjaći, okidača, vijaka, ublaživača,...)... i što je najbitnije-metal je metal
NETOČNO: Sila okidanja na DA je i do 5 kg, a sva ostala na SA su preko 2.5 kg, što nije nikakva prednost u odnosu na safe action jer safe action ima ravnomjerno-ujednačeno okidanje, a pogotovo kod Glocka (2.5 kg, a sportske verzije 2 kg). Niti jedna ČZ M-75B nema silu okidanje na SA od 1 kgpatch wrote:DA okidanje prvog hitca koje baš i nije prednost osobita prednost u IPSC-u jer malo komplicira stvari... a opet i ovo je dvojako - činjenica je da kod prvog opaljenja ima silu okidanja od minimalno potrebnih 2,27 kg a sva ostala okidanja su na oko 1,0 kg što mu daje popriličnu prednost u odnosu na sve safe action pištolje i single sction pištolje.
Moj savjet je naravno čeza, ima sam ih desetak od 75, 75B, 75 prijelazna verzije, 85, 85B i 97B. Ako uzimaš polovnu (2000-3000 kn) za tu lovu ne možeš kupiti bolji polovni pištolj.
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
CUSTOM GUN MASTER
Zna li tko kolika je cijena novog cz 75b 9 mm? Negdi je netko napisao da novi košta 4500 kn, a u lovca je 5500 kn!
I kolika je realna cijena ovog polovnom pištolja? Npr. na njuškalo ovaj model http://www.njuskalo.hr/oruzje/pistolj-c ... las-863176 (koji je noviji) jeftiniji je od ovog starijeg modela http://www.njuskalo.hr/oruzje/pistolj-c ... as-2235814
Da li je istina kada ljudi napišu u oglasu da su ispucali 10,15,50, ..... metaka iz pištolja koji je star XY godina?
I kolika je realna cijena ovog polovnom pištolja? Npr. na njuškalo ovaj model http://www.njuskalo.hr/oruzje/pistolj-c ... las-863176 (koji je noviji) jeftiniji je od ovog starijeg modela http://www.njuskalo.hr/oruzje/pistolj-c ... as-2235814
Da li je istina kada ljudi napišu u oglasu da su ispucali 10,15,50, ..... metaka iz pištolja koji je star XY godina?
Vidi, ako nisi pucao IPSC, nemoj govoriti, jer ne poznaješ materiju. Ne osporavam tvoje rezultate niti tvoja iskustva sa čezom u klasičnom streljaštvu, ali IPSC i čeza u njemu su sasvm nešto drugo.istra champion wrote:Ukratko;
Čeza: preciznija, kvalitetnija, pouzdanija, ugodnija za pucanje, vijek trajanja potrošnih dijelova-duži,možeš ugraditi dijelove po želji (ciljnike više proizvođača kao i drški, udarača, zapinjaći, okidača, vijaka, ublaživača,...)... i što je najbitnije-metal je metal![]()
NETOČNO: Sila okidanja na DA je i do 5 kg, a sva ostala na SA su preko 2.5 kg, što nije nikakva prednost u odnosu na safe action jer safe action ima ravnomjerno-ujednačeno okidanje, a pogotovo kod Glocka (2.5 kg, a sportske verzije 2 kg). Niti jedna ČZ M-75B nema silu okidanje na SA od 1 kg.
5 kg je prevelika sila. Mjerenja koja mi u IPSC-u imamo na DA smiju max biti 2,27 a SA su ovisno o marki pištolja obicno oko 1,5 kg. Za čezu SP01 je to oko 1,0 prema podacima kolega koji pucaju IPSC sa čezama. I to ovisi o diviziji u kojoj se puca, jer Production ne dopušta nikakve preinake na pištolju (out of the box), a za prerađene ganove postoji Standard i Open. Za Čezu 75 to je vjerojatno više, ali toliko koliko si napisao, ne.
O tomu što je bolje, metal ili plastika, vode se raprave od kada se pojavio prvi Glock. nisam primjetio da su plastičnjaci išta lošiji od bilo kojeg metalnog gana. A ako se odluči za metal, neka vodi računa o masi, budući je u pitanju lovac, da to treba nositi za pojasom, a svaki dodatni gram se računa kada se hoda opterećen po prirodi...
Citirat ću jednog mog kolegu: "Kao što naslov govori na mojoj 75-ci SP 01 Tactical puko slide stop na treningu prošlu subotu. Ovo je treči koji sam promjenio, svaki izdrži 4500-5000 metaka i pukne ko kokica. Jedina sretna okolnost je da mi se svaki put do sad to dogodilo na treningu. Obzirom da je pištolj jedan od skupljih na tržištu mogli bi se Česi malo i potruditi oko izbora matrijala za svoje pištolje. No oni očito imaju drugi pogled na taj i još neke probleme koji muče SP 01-npr lom opruge okidača itd. pa su napravili set pričuvnih dijelova za gun. I sadrži ni manje ni više nego ŠEST komada slide stopova. Ej šest komada.
Još da daju i puškara koji bude hodal uz mene i popravljal gun svaki put kad stane....
Evo copy-paste sa Zbrojovkinog e-shopa
0423-ND01-0730 Sets of spare parts for the CZ 75 SP-01 Shadow
Set includes:
Magazine catch - 1 pc
Slide stop - 6 pcs
Sear - 1 pcs
Firing pin - 1 pc
Extractor - 3 pcs
Firing pin block stop - 1 pc
Pin 2x16 - 1 pc
Pin 3x20 - 1 pc
Firing pin spring - 1 pc
Extractor spring - 3 pcs
Firing pin block spring - 1 pc
Recoil spring - 3 pcs
Slide stop spring - 2 pcs
Magazine spring - 12 pcs
Trigger spring - 1 pc
Magazine catch spring - 1 pc
Main spring - 2 pcs
Recoil spring guide - 3 pcs
Magazine base - 6 pcs
Cijena prava sitnica 188 EUR + dostava carina i sve gluposti -možemo odmah zaokružiti na 250 EUR. I nije baš malo za gan koji košta 800 EUR.
Ako se odlučim naručiti samo slide stop-cijena sitnica-28 EUR + troškovi dostave i gluposti-malo previše za nešto što če za godinu dana ili prije opet puknuti...." [kraj citata]
O vijeku trajanja potrošnih dijelova na čezi bi se dalo jako pisati, jer to nije gan za IPSC. SP-01 koji je nastao na bazi 75-ice se približio tomu, ali još ima problema.
Čim se poveća količina ispaljenih metaka, a na 1 stageu, ovisno o složenosti, mogu ispucati koliko ti ispucaš na jednom natjecanju, na njoj isto počinju problemi. Osobno sam vidio i zastoje i kvarove, a lomove, istina samo na slikama što su frendovi donijeli sa natjecanja vani... Nikada nisam rekao da je gan loš, ali da ima nedostataka, svakako ima.
Last edited by patch on 30 Jan 2011, 20:18, edited 5 times in total.
5.500 je ok cijena za novi model.satyrir wrote:Zna li tko kolika je cijena novog cz 75b 9 mm? Negdi je netko napisao da novi košta 4500 kn, a u lovca je 5500 kn!
cijena polovnih od 2.000 - 3.000 kn. A to za količinu ispucanih komada - to je kao i za kilometre na autu, kada prodaju svi prikazuju manje. Ali realno dok ispucaš 5-6000 komada prije ozbiljnog pregleda puškara, ne bi trebalo biti većih problema. Također je bitno jer li se gan koristio za klasično streljaštvo, lov ili IPSC. Jer ganovi se najvište troše na IPSC-u pa njih malo treba zaobići...
- Fleet Admiral

a jesi nasao mjerilo za uspoređivanje cijena... sad cu ja svoju koja je ispalila 100kom staviti u oglasnik i traziti 10.000kn...i sto ce to onda znaciti? da je noviji model 3x skuplji od starog modela? cijene u oglasniku nisu mjerodavne... svatko prodaje za onoliko koliko misli da vrijedi i onoliko koliko mu treba...satyrir wrote:Zna li tko kolika je cijena novog cz 75b 9 mm? Negdi je netko napisao da novi košta 4500 kn, a u lovca je 5500 kn!
Ako je pistolj bio lovacki, nije nevjerojatno da je ispucano manje od 50 metaka... no da su bas svi takvi...
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Patch, ne vjerujem da je SA okidanje na Čezi 1kg... čak i one poturpijane za "ne dihaj" nisu ispod 1,4kg... a kamoli ove za IPSC. Neznam koliko je ali 1kg nije sigurno, to bi i ti treboa znati... da imam uređaj sad bih izmjerio na svojoj...
vidi, to je informacija koju mi je prenio moj prijatelj i naš zajednički poznanik. o imenima ne bih, jer znaš o komu se radi. odnosi se na ČZ 75 SP-01 koji je namjenjen za IPSC, a rađen je prema natuknicama IPSC strijelca svjetskog ranga Adama Tyc-a.
I meni se realno čini oko 1,5 kg, ali ako stručnjaci njegove klase to kažu, a preko ruku mu je prešlo i pištolja i pušaka i revolera koliko jedna cijela brigada tko sam ja da protivrječim. mene moj XDm savršeno služi - i ne radi se o zaljubljenosti niti o domoljublju.
što se prodaje i cijena tiče, mozemo i tako gledati na stvari, ali nisam našao rabljenu čezu s cijenom većom od 4.500 kn, a mislim da sve one ispod 2000 ne treba ozbiljno gledati... ispravka - jedino ako nije gan po preporuci.
I meni se realno čini oko 1,5 kg, ali ako stručnjaci njegove klase to kažu, a preko ruku mu je prešlo i pištolja i pušaka i revolera koliko jedna cijela brigada tko sam ja da protivrječim. mene moj XDm savršeno služi - i ne radi se o zaljubljenosti niti o domoljublju.
što se prodaje i cijena tiče, mozemo i tako gledati na stvari, ali nisam našao rabljenu čezu s cijenom većom od 4.500 kn, a mislim da sve one ispod 2000 ne treba ozbiljno gledati... ispravka - jedino ako nije gan po preporuci.
- Fleet Admiral

Znam na koga mislis... no razmisli logicki, ISSF imaju donji limit 1,3kg (ili nesto malo vise ne sjecam se sad), OLAKSAVAJU okidace do 1,4kg jer se poslije jos sami razrade i olaksaju za koji gram... dakle, kad bi okidaci tvornicki bili 1kg trebalo bi ih otežavati a ne olakšavati za ISSF... vjerujem da je govorio FIGURATIVNO a ne doslovno...
Ovo sto se cijene tice nije bio quote tvojeg topica, ubacio si se dok sam ja pisao odgovor =) pa sam popravio svoj post.
Ovo sto se cijene tice nije bio quote tvojeg topica, ubacio si se dok sam ja pisao odgovor =) pa sam popravio svoj post.
Slazem se. Precizu sam pucao kratko svojim XDm-om i kod mene su sva okidanja jednaka - oko 2,5 kg.
Govorim iz iskustva IPSC-a, jer tu nešto malo znam. Obzirom na činjenicu da su česi razvijali ČZ 75 SP-01 koji je za IPSC prema uputama Adama Tyca, sve je moguće. Probat cu s kolegama izmjeriti na sljedećem liga natjecanju sve sile okidanja. Iz tog pištolja nisam imao prilike puno pucati - otpucao sam cca 20-kom što je premalo da bi se stekao neki bolji dojam o njoj. Svidjela mi se jako, i da su pojedini materijali mehanizma malo bolji, sigurno bi bila u kolekciji.
Ali činjenica je da joj je balans i ergonomija vrhunska, sve komande su na svom mjestu i istaknute taman koliko je to potrebno. Odličan gan, definitivno.
Govorim iz iskustva IPSC-a, jer tu nešto malo znam. Obzirom na činjenicu da su česi razvijali ČZ 75 SP-01 koji je za IPSC prema uputama Adama Tyca, sve je moguće. Probat cu s kolegama izmjeriti na sljedećem liga natjecanju sve sile okidanja. Iz tog pištolja nisam imao prilike puno pucati - otpucao sam cca 20-kom što je premalo da bi se stekao neki bolji dojam o njoj. Svidjela mi se jako, i da su pojedini materijali mehanizma malo bolji, sigurno bi bila u kolekciji.
Ali činjenica je da joj je balans i ergonomija vrhunska, sve komande su na svom mjestu i istaknute taman koliko je to potrebno. Odličan gan, definitivno.
- Cinker - bojna

patch,
kamo si ti zalutao
Pitanje je bilo o ČZ M-75B ili XDM, a ne o nekom IPSC-u i ČZ SP-01, malo si van teme.
Neke čeze (ČZ M-75B) imale su silu okidanja na SA skoro 5 kg, a na DA puno više, zato ono što sam napisao je upravo tako!
Osim onih desetak koje sam imao, prošao sam ih na stotine i znam koliko su im sile okidanja, vjerovao ti ili ne!
kamo si ti zalutao
Pitanje je bilo o ČZ M-75B ili XDM, a ne o nekom IPSC-u i ČZ SP-01, malo si van teme.
Neke čeze (ČZ M-75B) imale su silu okidanja na SA skoro 5 kg, a na DA puno više, zato ono što sam napisao je upravo tako!
Osim onih desetak koje sam imao, prošao sam ih na stotine i znam koliko su im sile okidanja, vjerovao ti ili ne!
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
Ok, prihvaćam da sam otišao u OT, ali malo mi je svejedno nevjerojatno da je sila okidanja na SA 5 kg a na DA još više.
- Cinker - bojna

Zašto se na IPSC-u više troše?patch wrote:Također je bitno jer li se gan koristio za klasično streljaštvo, lov ili IPSC. Jer ganovi se najvište troše na IPSC-u pa njih malo treba zaobići...
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Istra, osjecam li podjebavanje s ovim pitanjem na koje vjerujem da i sam znas odgovor?
Što se težine tiče nije mi toliko bitno jer ga neću nositi u lov jer za to nema potrebe(imam karabin i nije mi žao još jednog metka ako je potreban). Pištolj bih korisito prvenstveno na streljani...patch wrote: A ako se odluči za metal, neka vodi računa o masi, budući je u pitanju lovac, da to treba nositi za pojasom, a svaki dodatni gram se računa kada se hoda opterećen po prirodi...
Istra govoriš o sili okidanja single action 5 kg nije li to malo previše i da li sa tom silom uopće možeš kolko tolko precizno pucati( tj. metu bar pogoditi).
I još jedno pitanje vidim da se prodaju po oglasnicima CZ 75 i 75b, da li postoje bitne razlike između ta dva pištolja?
- istra champion
- Cinker - bojna

Rekao sam da su ''neke'' imale i do 5 kg, svaka ima drukčije okidanje, od 2.5 kg pa na više na SA.
Ako pravilno znaš okinuti i ako je pištolj precizan, dobro češ pogoditi i sa teškim okidanjem u preciznom pucanju, dok u brzom pucanju nije tako.
Meni je teško okidanje iznad 1.5 kg
.
Ako pravilno znaš okinuti i ako je pištolj precizan, dobro češ pogoditi i sa teškim okidanjem u preciznom pucanju, dok u brzom pucanju nije tako.
Meni je teško okidanje iznad 1.5 kg
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Mislim da je razlika u tome sto "B" model ima drugaciji udarač, ovo je od obicnog 75 modela:Aguila wrote:I još jedno pitanje vidim da se prodaju po oglasnicima CZ 75 i 75b, da li postoje bitne razlike između ta dva pištolja?
http://www.arniesairsoft.co.uk/reviews/ ... ligned.jpg
a ovo je od 75B modela:
http://static.pik.ba/galerija/2010-03/s ... efault.jpg
Razlika je u površinskoj obradi... 75 je brunirana i ima standardne cekirane drske:
http://www.topguntours.co.uk/Resources/Cz%2075.jpg
75B je obojena i ima "anatomske" drske:
http://www.littlegun.be/arme%20tchecosl ... 0bl-01.jpg
IAKO... znao sam vidjeti "B" model koji je bruniran i ima standardne cekirane drske pa tako da to bas i nije mjerilo:
http://www.tir1000.com/images/CZ%2075%20B.jpg
Tako da se ta povrsinska obrada i model drski valjda odnosi na stariju i noviju seriju "B" modela.
Dakle, osim ovoga sto se tice udaraca, neznam koja je druga razlika, mozda netko drugi zna vise?