8x57 B-patrona (Beobachtung Patrone / Observation cartridge)

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
karlo22hr
Razvodnik
Razvodnik

Re: 8x57 B-patrona (Beobachtung Patrone / Observation cartridge)

Post by karlo22hr » 28 Jan 2011, 23:27

"Kolekcionarstvo je nešto besplatno što te skupo košta. "

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 29 Jan 2011, 01:37

Granate...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 06 Feb 2011, 02:20

pronasao sam nesto...
Russian snipers had used the illegal explosive bullet since 1941, and Hitler eventually authorised its issue in 1944.
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 06 Feb 2011, 21:50

zanimljivo da su rusi prvi krenuli s time. samo imam nekako filing da ovaj metak nije bilo lako upucati za precizan hitac. to je prije svega korekturno a ne snajpersko zrno. takva zrna se izrađuju sa dosta većim tolerancijama ako mislimo na balistički oblik i uravnoteženost nego snajpersko zrno. pogotovo sa svim tim što se nalazi u zrnu.
opće je poznato da npr. svjetleće zrno nema pravilnu putanju kao obično zrno. na let svjetlećeg zrno utječe fosforna masa koja izgara a s druge strane izgaranjem ove mase, mijenja se masa zrna tokom leta. zato na većim daljinama svijetleća (korekturna) zrna označavaju približan snop vatre ako se gađa automatskom paljbom. zato nekoga ne možete gađati svjetlećim zrnom iz snajperske puške ili recimo pancirno zapaljivim zrnom. za neke ozbiljnije udaljenosti. mislim ja ne bih :A24:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 06 Feb 2011, 22:31

Generalno se slazem, vece tolerancije i to... no u odnosu na svjetlece zrno ovo korekturno je u prednosti jer mu se ne smanjuje masa tokom leta, dakle zadrzava masu, nadalje, u WWII se su se snajperske bitke odvijale na puno manjim udaljenostima nego kako ih mi danas zamisljamo, ajmo uzeti za primjer neka je to 100m (npr. borbeni uvjeti u Stalingradu), iz iskustva znam da cak i obicni vojnicki metak sa pobrušenim vrhom ne gubi znacajno na preciznosti na toj udaljenosti... a tome dodajem i ovaj link da potvrdi moju tvrdnju... http://www.theboxotruth.com/docs/bot49.htm - DAMAGED BULLET ACCURACY

Tako da mislim da bi do 100-150m sasvim korektno odradilo svoj posao =)

Istina je da se vjerojatno nemoze upucati precizno kao kvalitetnije zrno za snajpere ili match ali tu nepreciznost onda kompenzira sa svojom razornoscu...

sad je pitanje u slucaju pancirno-zapaljivog zrna dali se zapali prilikom udarca ili djeluje nesto poput svjetleceg zrna. No u svakom slucaju razlike tj. tolerancije kod tih zrna su puno veca radi vise razlicitih materijala nego u slucaju obicnih vojnickih zrna a pogotovo u odnosu na kvalitetnija zrna za snajpere iako su sva ta zrna daleko od komercijalnih match zrna.

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 06 Feb 2011, 22:56

slažem se da se udaljenosti u gradskim borbama odvijaju najviše 150 m za snajpere. a to je idealno za sve vrste zrna pa i ova o kojoj raspravljamo. mach zrna nisu snajperska zrna, mislim da se takva zrna izrađuju za točno propisane udaljenosti i ne spadaju u vojna/snajperska zrna. ali su daleko najkvalitetnija.

evo što sam našao o ruskim snajperistima u WW2:
Variety of ammo a Soviet sniper would carry. This would include the standard heavy ball, AP API, and tracer ammo for spotting in use with artillery in a direct fire support role. Two versions of standard ball are pictured. The early cupro-nickel jacketed version on the left in the early style stripper clip and the later copper jacket below loose. The package is marked with the words "sniper".
88__svt_sniper_ammo.jpg
88__svt_sniper_ammo.jpg (26.8 KiB) Viewed 239 times
evo nešto o njemačkim snajperistima u WW2i streljivu:
German snipers did use explosive incendiary ammunition, the B-geschoss (Beobachtung), and it was very accurate, but they only used it to either scare the enemy by causing horrific wounds, or to light up stuff. Primarily they prefered the heavier Patrone s.S. however. In addition to this the German snipers sometimes stole Luftwaffe V ammunition (V for Verbessert), which was ammunition featuring a 15% larger propellant charge and being available with some rather exotic bullet types, such as the P.m.K., which was an armour piercing incendiary round with a muzzle velocity of 905 m/s.
79bpatroneboard1vs.jpg
79bpatroneboard1rs.jpg
79pmkboard1vs.jpg
79pmkboard1vs.jpg (16.53 KiB) Viewed 238 times
79pmkboard1rs.jpg
79pmkboard1rs.jpg (24.41 KiB) Viewed 240 times
nešto na yu tube o B-patronen:
http://www.youtube.com/watch?v=8vPiLUyBacI

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: 8x57 B-patrona (Beobachtung Patrone / Observation cartri

Post by Mike_Torello » 13 Sep 2011, 14:58

Naletio sam na jos neke slike B Patrone - "domace proizvodnje"... znaci ocito su zrna delaborirana, i ponovo napunjena u nove cahure sa novim barutom pa su valjda zato "remontovana". Volio bih isprobati preciznost istih i ucinak na raznim metama...
Attachments
B-Patronen002.jpg
B-Patronen003.jpg
B-Patronen003.jpg (11.2 KiB) Viewed 148 times

Post Reply