Punjenje 9x19

Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: Punjenje 9x19

Post by Mike_Torello » 24 Feb 2011, 19:36

zašto palenta? da "razrijedi" pijesak i dade na količini ili nešto drugo? Da pokupi nečistoću nastalu tumblanjem?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

lule
Civil
Civil

Post by lule » 24 Feb 2011, 21:18

Palenta se stavlja radi kolicine smjese,jer je samo kvarcni pjesak tezak i bubanj stvara vrlo male vibracije.Onda bi trebalo minimalno tri cetri sata poliranja,a kvarc kolko god da je sitan(najfiniji) je ostar i stvara riseve na caurama .Palenta je laksa i polira ujedno, sama palenta neskida vrlo paljave necistose na caurama.A prava smjesa koja se kupuje glavni sastojak je mljevena ljuska oraha razlicitih granulacija,zavisi od zaprljanosti same caure.

risbo
Skupnik
Skupnik

Post by risbo » 24 Feb 2011, 23:33

Bas to sto je kolega lule rekao palenta polira a u mom slucaju sipina skida necistoce!

Nakon poliranja treba ih ispirit ali ja kad ih slozim u jezeve jos prekontroliram na nije jos sta ostalo!

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 25 Feb 2011, 09:28

risbo wrote:Pozdrav!

Evo vidim da ovdje svi cuvaju svoje tajne kao zmija noge pa odlucijo da ja podjelim svoja neka iskustva! :D

Pozdrav
Bez uvrede, molim! Ako prolistaš starije postove, vidjet ćeš da ne skrivaju baš svi svoja iskustva (samostalno punjenje streljiva).
Ne smatram to tako velikom tajnom da bi se skrivalo nešto, već samo dobrom voljom za podijeliti iskustvo.
Usput, tumbler je super

Pozdrav

MAKEDONAC
Razvodnik
Razvodnik

Post by MAKEDONAC » 25 Feb 2011, 10:43

Ovo sto je G-din lule rekao o risovima na cahurama...
To su tako mikroskopski da se i ne zamjete.
Nakon jednog dana, sjetio sam se, (upalio sam, mada "na guranje")
Momci koji drze zatvorene balone za male sportove, (nogomet, tenis...),
bar kod nas, ako imaju umjetnu (plasticnu) travu na terenu, posipaju je
sa kvarcnim pjeskom da se ne klize zbog kondenzacije.
Oni imaju taj pjesak na vrecama. Sigurno bi poklonili koju kilu.
Bas me interesuje kako ce ispast, ovaj pjesak i palenta bez kamencica.
Ovo sa duzinom rada bubnja:
Mislim da sam pjesak, ijako je tezi, brze obavlja pos'o, zbog ostrine.
POZDRAV IZ SKOPJA

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 25 Feb 2011, 13:13

Mislim da se to sa tezinom pijeska odnosi na thumbler jer zbog tezine smanjuje vibracije,
dok za bubanj nebi toliko trebalo imati veze zar ne, jer ne funkcionira na sistemu vibracija nego okretanje...

Svaka firma koja se bavi pjeskarenjem će ti dati lopatu-dvije kvarcnog pijeska za koju pivu...

A kako cujem ima ga za kupiti i u "bau" centrima na vreće...

Eto...
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

MAKEDONAC
Razvodnik
Razvodnik

Post by MAKEDONAC » 25 Feb 2011, 16:28

Hmmmm....
Ovo za
"pivu-dvije"
To mu dogje kao pristupacna cjena, zar ne?
(ha,ha)
DOBAR VIKEND
POZDRAV IZ SKOPJA

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 25 Feb 2011, 16:57

Pa da, covjek koji to radi kaze da ode sa kamionom po pijesak, racunali smo koliko izađe tona tog pijeska ali sam zaboravio... ali mogu i provjeriti ako treba.

lule
Civil
Civil

Post by lule » 25 Feb 2011, 18:33

Kada sam mislio na tezinu mislio sam na tumbler. Jer treba sto laksa smjesa, sto bi kolega risbo rekao (neznam neki lagani kamencici). Za riseve koji se stvaraju jesu mali ali nakon vise ciscenja (9luger do 25 puta,40sw do7 puta) nije beznacajno. Na takmisenjima IPSC (svi vecinom pune), sopstveni trening, pokupe se iste caure. Najbitnije je da je caura cista od zemlje, pijeska, nesagorelih cestica baruta a dali sija kao nova ili je matirana nije bitna stavka, bez lijepo izgleda to stoji.

Huntercro
Razvodnik
Razvodnik

Post by Huntercro » 01 Mar 2011, 21:26

jel se dešava nekom da kad puni 9 mm da čahura dobije "bubreg" i to obično kad stavljam jacket zrno, kad stavljam olovno sve je OK, matrica je lee

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 01 Mar 2011, 21:33

Dešava se ali to najviše ovisi o vrsti čahure. Npr. na PMC čahurama to se ne dešava dok na S&B, M-90,... se desi, ali ne baš na svakoj.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 02 Mar 2011, 14:41

Huntercro wrote:jel se dešava nekom da kad puni 9 mm da čahura dobije "bubreg" i to obično kad stavljam jacket zrno, kad stavljam olovno sve je OK, matrica je lee
Dešava se kod svakog punjenja kućne radinosti.
Jer, jedan proizveden bubanj ili cijev je prvi ili X-ti komad,
a s time se povećava tolerancija, jer alat za bušenje ima svoj vijek trajanja.
Međutim, u pitanju je mil (tisućinka inča) i nije zabrinjavajuće.
Ali, može postati zabrinjavajuće ako su u pitanju 2-3 mila ili više
i ne ulazi u bubanj (kod revolvera) ili ležište metka (kod pištolja).
Odnosno, pitanje je tolerancije (+/-) u ležištu odnosno bubnju.
pozdrav

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 02 Mar 2011, 14:50

Koliko sam ga ja razumio, mislim da je mislio na ''bubreg'' prilikom punjenja, a ne nakon pucanja. Kada stavi olovno zrno onda nema ''bubrega'', znači problem je samo u čahuri. Ako i tako nabubreni metak ide u ležište, barem meni je išlo, ne znam o kojem pištolju je riječ, možda je neki sa uskim ležištem :mrgreen:. Inače ja koristim LEE turret od 1998.g.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 02 Mar 2011, 15:03

Shvatio sam gdje je bubreg, jer se to dešava i meni.
I, recimo u S&W ide a u Python ne.
Naravno, ni čahure nisu iste debljine, pa nije samo upitno da li je zrno kalibrirano na .355 ili .358.

Možda se nisam najbolje izrazio u prethodnom postu gdje sam rekao da je ta pojava uobičajena kod punjenja, ali da svakako ima utjecaja i koje je bilo bušenje u tvornici bubnja ili cijevi. Valjda sam pojasnio??
Pozdrav

Huntercro
Razvodnik
Razvodnik

Post by Huntercro » 02 Mar 2011, 15:05

nemam ja problema da to ne ulazi u ležište metka i cijev nego me to nervira i da ne dešava se na svim čahurama ali mi to ide na živce

ja to rješavam sa lee factory crimpom ali me zanimalo da li se i drugi s tim sreću

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 02 Mar 2011, 15:10

Onda je vjerojatno samo jedan uzrok, kao što sam i kažeš, ne dešava se na svim čahurama, jer nisu sve čahure iste.
Različiti proizvođači, tolerancija manje više jednaka, ali opet u pitanju je mil. Mislim da ti je to i Champion odgovorio.
Pozdrav

zeljko60
Pozornik
Pozornik

Post by zeljko60 » 01 May 2011, 12:41

Huntercro wrote:nemam ja problema da to ne ulazi u ležište metka i cijev nego me to nervira i da ne dešava se na svim čahurama ali mi to ide na živce
ja to rješavam sa lee factory crimpom ali me zanimalo da li se i drugi s tim sreću
Pozdrav. kao što kažeš, funkcionalno taj "bubreg" ne smeta ničemu osim vizualnom dojmu. Dešavalo mi se to skoro uvijek kod punjenja devetke bez obzira na čahure. Koristim matrice marke LEE ( crvena kutija ). Jednom mi je palo na pamet da gotove metke ponovo protjeram kroz sizing die, naravno bez trna za dekapsliranje. Rezultat je bio savršen metak. Napominjem da se "bubreg" pojavljivao samo kod lijevanih olovnih zrna, vjerojatno zbog neadekvatnog kalibriranja. Sa FMJ zrnima nisam imao nikakvih problema.

Punim ( 9mm para ) sa PbRN zrnima težine 136 grs , N340 3,7grs uz dužinu ( OAL ) 28 mm. Preciznost je odlična, trzaj nježan, funkcija oružja bez zastoja. Brzinu zrna nisam nikad mjerio.

HS2000
Pozornik
Pozornik

Post by HS2000 » 12 Mar 2012, 20:34

Kada ponovo cijeli metak proguraš kroz matricu dobiješ "savršen" metak Nažalost meni se popusti "krimp" pa se zrno okreće tj klima

vjercek
Civil
Civil

Post by vjercek » 06 Sep 2015, 20:47

Ljudi zanima me kakav oblik zrna da koristim i koje težine za što preciznije pogodke? Imam XDM 5,25 i trenutno koristim zrna LOS RN 125 gr i nisam baš zadovoljan, tj. razmeče mi pogodke po meti, nemam lijepu grupaciju. Pomozite sa savjetima...

Post Reply