Kako otežati plastični kundak?
Kako otežati plastični kundak?
Svaka pametna i estetski dobra odeja svakako je dobrodošla. Unaprijed Hvala
Dakle radi se o Remingtonu 700 SPS cal .30-06 koji ima plastični kudnak i trebalo bi ga dotjerati "balansirati".
Svakako moram dodati da jako trza i moram po tom pitanju nešto učiniti, razmišljanja su da komore podkundaka napunim silikonom i kuglicama olova, a u kundak mislio sam napuniti samo silikon. Imate li neki drugi prijedlog i koliko da ukupno otežam pusku, ako netko zna koliko bi težine trebalo biti naprijed a koliko nazan neki omjer.
Bolje se ipak savjetovati, a i sigurno je netko po ovom pitanju nešto radio pa neka malo prenese iskustva naravno teoretičari su svakako korisni za ovo područje.
Evo i par pitanja da je lakše
1. Koliko prosječan karabin ima kila u tom kalibru?
2. Koliki je omjer težine u nekakvim postocima na karabinu npr. naprijed:nazad (60:40 ili 50:50...)?
3. Koji materijal ili masu koristiti za popunu i otežavanje (silikon, olovo, kit ni sam još neznam od čeka smjesu smiksati, uvjet da je kasnije prilagodljiva bez štete na kundaku?
4. Što u konačnici dobijem ako npr. povećam težinu na prednjem dijelu, a što na zadnjem dijelu puške, kako se to u praksi odražava?
5. Sutra ubacim i koju sliku i izvagat ću cijelu pušku.
6. Nešto sam zaboravio slobodno dodaj, dodaj
Dakle radi se o Remingtonu 700 SPS cal .30-06 koji ima plastični kudnak i trebalo bi ga dotjerati "balansirati".
Svakako moram dodati da jako trza i moram po tom pitanju nešto učiniti, razmišljanja su da komore podkundaka napunim silikonom i kuglicama olova, a u kundak mislio sam napuniti samo silikon. Imate li neki drugi prijedlog i koliko da ukupno otežam pusku, ako netko zna koliko bi težine trebalo biti naprijed a koliko nazan neki omjer.
Bolje se ipak savjetovati, a i sigurno je netko po ovom pitanju nešto radio pa neka malo prenese iskustva naravno teoretičari su svakako korisni za ovo područje.
Evo i par pitanja da je lakše
1. Koliko prosječan karabin ima kila u tom kalibru?
2. Koliki je omjer težine u nekakvim postocima na karabinu npr. naprijed:nazad (60:40 ili 50:50...)?
3. Koji materijal ili masu koristiti za popunu i otežavanje (silikon, olovo, kit ni sam još neznam od čeka smjesu smiksati, uvjet da je kasnije prilagodljiva bez štete na kundaku?
4. Što u konačnici dobijem ako npr. povećam težinu na prednjem dijelu, a što na zadnjem dijelu puške, kako se to u praksi odražava?
5. Sutra ubacim i koju sliku i izvagat ću cijelu pušku.
6. Nešto sam zaboravio slobodno dodaj, dodaj
Orlovi lete sami. Ovce idu u stadima.
Re: Kako otežati plastični kundak?
Remington 700 SPS cal .30-06 SPRINGFIELD
je izmjeren i težak je točno 3.02kg.
Našao sam podatak za model koji bi mogao biti odmjeren po težini, znači li ova težina policijskog modela neki ideal
Remington model 700 Police (USA)
Caliber: .223 Rem (5.56x45mm) and .308 Win (7.62x51mm, 7.62mm NATO)
Operation: Bolt Action, rotating bolt with 2 lugs
Weight: 4.08kg empty without telescope
Length: 1662mm
Barrel: 660mm. (other lenghts available)
Feed: 4-Round internal magazine (detachable magazine in model 700 Police DM in .308 Win)
Stock: HS Precision
Sights: variable telescopic
Max Effective Range: 800 meters
Expected Accuracy: Less than 1 MOA with M118 (Ammo is limiting factor)
je izmjeren i težak je točno 3.02kg.
Našao sam podatak za model koji bi mogao biti odmjeren po težini, znači li ova težina policijskog modela neki ideal
Remington model 700 Police (USA)
Caliber: .223 Rem (5.56x45mm) and .308 Win (7.62x51mm, 7.62mm NATO)
Operation: Bolt Action, rotating bolt with 2 lugs
Weight: 4.08kg empty without telescope
Length: 1662mm
Barrel: 660mm. (other lenghts available)
Feed: 4-Round internal magazine (detachable magazine in model 700 Police DM in .308 Win)
Stock: HS Precision
Sights: variable telescopic
Max Effective Range: 800 meters
Expected Accuracy: Less than 1 MOA with M118 (Ammo is limiting factor)
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

neznam kakve su mu i kolike te komore koje mislis puniti sa olovom, ali nekako imam osjecaj da tu nema dovoljno mjesta za 1kg olova koliko tebi fali do police modela... racunaj da police model ima deblju i tezu cijev
ali ideja sa sitnom olovnom sacmom i silikonom nije losa... jedino ako se zelis zajebavati vise pa uzeti odljeve komora, prema njima napraviti gipsane kalupe a u kalupe izliti olovo koje ce onda popuniti 99% komore za razliku kuglica mjesanih sa silikonom...
Kakvu "gumu"/amortizer imas na kraju kundaka, da li se tu stogod popraviti?
ali ideja sa sitnom olovnom sacmom i silikonom nije losa... jedino ako se zelis zajebavati vise pa uzeti odljeve komora, prema njima napraviti gipsane kalupe a u kalupe izliti olovo koje ce onda popuniti 99% komore za razliku kuglica mjesanih sa silikonom...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Police model ima nekakav kundak aluminijske legure pa time je dodatno i teži model, a i cijev mu je duža 26"Mike_Torello wrote:... racunaj da police model ima deblju i tezu cijev
prilog slika 1
Kod sps kundaka Slika 2. ima dosta mijesta u prednjem dijelu u komorama prilično su prazne čak mislim da su mislili na opciju uradi sam, a kod zadnjeg dijela kundaka koliko hoćeš full je prazan može se ljepo napuniti preko kile, amortizer je inače od nekakve spužve i jako je ugodan nebih ga mijenjao.
Silikon i olovne kuglice su mi prvo i mislim dobro riješenje koje neće zveckati a lako ih je kasnije ukloniti ako bude potrebe samo je veliko pitanje koliko gdje otežati i koliko ukupno dignuti težinu. Ako može kakvo iskustvo za težinu puške.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

a sve zavisi, jel ju mislis nositi u lov ili pucati sa bencha... ja imam zracnicu koja je teska oko 6kg... pa si racunaj...
a prije tvog oežavanja u originalu je 4.00kgMike_Torello wrote:a sve zavisi, jel ju mislis nositi u lov ili pucati sa bencha... ja imam zracnicu koja je teska oko 6kg... pa si racunaj...
Bunarina, a zašto bi ti otežavao-balansirao kundak?
daj Mike-u da ti napravi drveni,otraga izbušiš široke,duboke rupe, naliješ olova i otežaš ju koliko god želiš.ako opet poželiš originalno stanje vratiš plastični i to je to.
ali ZAŠTO želiš otežati?sigurno imaš nekakav razlog.
u šumi je puno bolje organizirana civilizacija
Kaj to znaći " balansirati " kundak ? Svaki tvornički kundak je tu zato jer puška mora imati kundak . Niti su dobri niti balansirani . Uglavnom šrot . Balansirani kundak koji ti tražiš je kundak ručno rađen za tebe , po mjeri tvog tijela u tri točke .bunarina wrote:Dakle radi se o Remingtonu 700 SPS cal .30-06 koji ima plastični kudnak i trebalo bi ga dotjerati "balansirati".
1. Dužina kundaka od ramena do okidača - ugodna za dužinu tvoje ruke
2. Visina ciljnika ili optike - ugodna za smireno nišanjenje
3. Nagib kundaka u samom naslonu na rame
Testiraš ovako : Staneš ispred špigla, zažmiriš, podigneš pušku, nanišaniš, otvoriš oči . Ako si u meti - kundak dobar, ako nisi popravljaj . Pozdrav . Brankec .
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!
Najbolji način ublaživanja trzaja je "muzzle brake", moj prevod bi bil ublaživač trzaja . Pošto se radi o cijevi i narezivanju navoja - znači puškar , plus sami ublaživač - dosta troškova. Ako je puška za takmičenje, onda ti trebaju savjeti oštrostrijelaca ili kakav dobar katalog!bunarina wrote:Svakako moram dodati da jako trza i moram po tom pitanju nešto učiniti,
brankec wrote: 1. Dužina kundaka od ramena do okidača - ugodna za dužinu tvoje ruke
2. Visina ciljnika ili optike - ugodna za smireno nišanjenje
3. Nagib kundaka u samom naslonu na rame
1. problem riješen imam originl nastavak za kundak (prilagođena dužina)
2. me ne zanima imam riješenje
3. upitno
U svemu se odmaklo od mog PRVOBITNOG pitanja, pa da ponovim
KALIBAR je .30-06 SPRING.
Kolika bi trebala TEŽINA KUNDAKA da bi trzaj bio ugodniji
Omjer težine na kundaku dali težinu vagnuti više na prednji dio ili na zadnji dio kudaka mislim da je ovo jasno.
Opet je naglasak na ublažavanju trzaja puške jer ga ova ima dosta
Što se tiče lova ili bencha biti će i jedno i drugo, a prema potrebi ću i mijenjati težinu dok ne dobijem idealku za sebe. Za sada mi ipak trebaju vaši savjeti od neke točke moram poći.
Znam da meni koji imam 110kg lakše možda nositi 3,5-4 kg pušku nego nekom od 60kg. Dakle bez obzira na to koliko kila imate, koje vam je boje kosa, imate li alergije itd.. samo napišite svoja iskustva.
Hvala
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

pa, nekako se bojim da osim eksperimentiranja sa tezinom i omjerom tezine dok ne vidis kako ti najbolje lezi nema drugog nacina... ako ti se da pimplati napravi onako kako sam ti rekao, nađi/kupi RTV silikon (trebao bi biti smeđe boje, on se ne steže nakon susenja) koji je dobar za izradu kalupa, napravi kalup cijelog saća a ne pojedinacne komade, prema njemu napravi negativni kalup u gipsu i izlij olovo, poslije, rastavi segmente olova da svaki pretinac/komora ima svoj komad i obradi tako da relativno lako i knap pasu u pretince saća, i napravi si pripremu (rupice neke za zakaciti ili kakvu alkicu zalivenu ili omča od komada žice) na tim olovnim komadima za lakše vađenje iz kundaka ako ih zaljepis sa necim poput silikona, prije nego što ih fixiraš, isprobaj na suho koja kombinacija ti najvise odgovara... najprije ih natrpaj sve, vidi jel ti tezina zadovoljava, a onda redom vadi da dobijes najbolji balans a da zadrzis najvise tezine.
Ako nemas dovoljno olova ili ga ne zelis ljevati, u kalup mozes natrpati smjesu sitne olovne sacme pomjesane sa silikonom, sto sitnija sacma veća gustoća pa ce i segmenti biti tezi nego od krupnije sacme...
Ali svakako u oba slucaja obrati paznju na dobru pripremu da to sve mozes izvaditi van ako ti ne odgovara...
Eto, ja ti bolje od toga nemogu savjetovati osim jos da das izraditi drveni kundak ali ti je puno skuplje rijesenje. npr. cca 1000-1200kn kod ovog mojeg majstora.
Ako nemas dovoljno olova ili ga ne zelis ljevati, u kalup mozes natrpati smjesu sitne olovne sacme pomjesane sa silikonom, sto sitnija sacma veća gustoća pa ce i segmenti biti tezi nego od krupnije sacme...
Ali svakako u oba slucaja obrati paznju na dobru pripremu da to sve mozes izvaditi van ako ti ne odgovara...
Eto, ja ti bolje od toga nemogu savjetovati osim jos da das izraditi drveni kundak ali ti je puno skuplje rijesenje. npr. cca 1000-1200kn kod ovog mojeg majstora.
Moje osobno iskustvo je muzzle brake . Ako je kupljen - Remington - za cal. 30-06 , može ti smanjiti trzaj do 40 % . Ručno rađeni i više .
O otežavanju kundaka da se smanji trzaj - stvarno nemem pojma , niti sam koristil , niti sam pročital ništa o tome .
Možda drugi forumaši mogu više pomoći .
Sretno ! Brankec .
O otežavanju kundaka da se smanji trzaj - stvarno nemem pojma , niti sam koristil , niti sam pročital ništa o tome .
Možda drugi forumaši mogu više pomoći .
Sretno ! Brankec .
za drveni kundak sam se pobrinuo ovaj kupujem samo da još usuglasim dal je 100% za moj gun.
http://cgi.ebay.com/Remington-700-Detac ... 43a46a2183
Gdje ima kupiti taj RTV SILIKON ima li koji drugi naziv za njega
http://cgi.ebay.com/Remington-700-Detac ... 43a46a2183
Gdje ima kupiti taj RTV SILIKON ima li koji drugi naziv za njega
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

jesi kontaktirao proadavaca na ebayu? vidim da pise "Ships to: United States" a ne worldwide... dakle salje samo unutar usa... cisto da napomenem =)
za RTV silikon stvarno neznam... samo prenosim onako kako je meni rečeno kad sam namjeravao raditi neke kalupe. To je bitno za precizne odljeve jer taj silikon minimalno "radi" no tome se moze doskociti sa obicnim silikonom... sa release agentom naspricas komore, debelo namazes sa silikonom a ostale praznine popunis sa gipsom... obicni silikon je dovoljno debel da bude mekano a gips ce nositi strukturu i smanjiti kolicinu silikona a samim time ce biti manje materijala za "skupljanje"... dakle pošto tebi nije toliko preciznost u ulozi, jer mozes te komade olova naknadno doraditi ako ne pašu u komore, dakle nije rijec o nekim figuricama ili slicno, bitnije je obratiti paznju na release agent, obicno je u spreju a u krajnjem slucaju mozes pokusati naspricati sa WD40 da komore budu masne da se silikon ne uhvati prejako. Sve to znam teorijski jer sam se spremao za izradu nekih kalupa pa sam se raspitivao i učio, ali nisam sam nikada doslovno i izradio jedan.
za RTV silikon stvarno neznam... samo prenosim onako kako je meni rečeno kad sam namjeravao raditi neke kalupe. To je bitno za precizne odljeve jer taj silikon minimalno "radi" no tome se moze doskociti sa obicnim silikonom... sa release agentom naspricas komore, debelo namazes sa silikonom a ostale praznine popunis sa gipsom... obicni silikon je dovoljno debel da bude mekano a gips ce nositi strukturu i smanjiti kolicinu silikona a samim time ce biti manje materijala za "skupljanje"... dakle pošto tebi nije toliko preciznost u ulozi, jer mozes te komade olova naknadno doraditi ako ne pašu u komore, dakle nije rijec o nekim figuricama ili slicno, bitnije je obratiti paznju na release agent, obicno je u spreju a u krajnjem slucaju mozes pokusati naspricati sa WD40 da komore budu masne da se silikon ne uhvati prejako. Sve to znam teorijski jer sam se spremao za izradu nekih kalupa pa sam se raspitivao i učio, ali nisam sam nikada doslovno i izradio jedan.
Ma neće biti problema za slanje već mi je odgovorio ... Samo moram biti siguran jel to 100% to da nebi bilo ne paše zbog rupa itd..Mike_Torello wrote:jesi kontaktirao proadavaca na ebayu? vidim da pise "Ships to: United States" a ne worldwide... dakle salje samo unutar usa... cisto da napomenem =)
Good evening and thank you for your question. Unfortunately, I can't ship this stock to your cousin in Croatia. ITAR laws and CCL legislation do not permit me to do so. However, I can sell this stock to you and you can ship to your cousin.
Sa drvenim će biti kompromis, a plastični će polužiti za eksperimente zato me i zanima
Evo jedan dobar primjer za kalupe možda će nekog zainteresirati a stvar se zove
SILICONE RTV Mold Rubber
Samo gdje kupiti sličnu stvar.
http://swm1.com/models/resin_casting_wi ... _mold.html
SILICONE RTV Mold Rubber
Samo gdje kupiti sličnu stvar.
http://swm1.com/models/resin_casting_wi ... _mold.html
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

znaci netko tvoj u USA je kontaktirao prodavaca da ti to kupi i posalje buduci da ti to on nemoze poslati?bunarina wrote:Good evening and thank you for your question. Unfortunately, I can't ship this stock to your cousin in Croatia. ITAR laws and CCL legislation do not permit me to do so. However, I can sell this stock to you and you can ship to your cousin.
Ipak neće biti potrebe za drvenim kundacima.
Na kraju R700 SPS sa nosačima i optikom teži ca 3,9 kg, što je sasvim dovoljno, iako moram priznati da iz stojećeg stava fali malo težine u prednjem dijelu kundaka jeR zrna imaju tendenciju prema gore. Nakon par stotina grama olova naprijed biti će sve 5.
Na kraju R700 SPS sa nosačima i optikom teži ca 3,9 kg, što je sasvim dovoljno, iako moram priznati da iz stojećeg stava fali malo težine u prednjem dijelu kundaka jeR zrna imaju tendenciju prema gore. Nakon par stotina grama olova naprijed biti će sve 5.