gdje kod nas naci match pusku u 6mm br lapua kalibru ?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
skviki
Razvodnik
Razvodnik

gdje kod nas naci match pusku u 6mm br lapua kalibru ?

Post by skviki » 14 Mar 2011, 12:29

i gdje lapua cahure kupiti za reload ?
hvala

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: gdje kod nas naci match pusku u 6mm BR lapua kalibru ?

Post by Mike_Torello » 14 Mar 2011, 17:55

Bench Rest kod nas ni ne postoji kao disciplina, mozda postoji koji entuzijast koji ima nesto vezano za to ali nekako cisto sumnjam... Slovenci bi vec mogli imati, kod njih je puno razvijenija kultura streljastva opcenito a i long range scena a BR nekako ide rame uz rame sa LR. Tako da pokusas sa ARTEK ili REBEC firmama u Sloveniji. Cak mislim da i srbija ima razvijeniju LR scenu od nas... mozda i kod njih ali vjerujem da je slovenija blize rijesenje.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

skviki
Razvodnik
Razvodnik

Re: gdje kod nas naci match pusku u 6mm br lapua kalibru ?

Post by skviki » 14 Mar 2011, 18:13

ok hvala
sad trenutno info skupljam i lovu
u ljeto/jesen kad skupim 3-4k eura free ide shoping
jedan lik mi rekao da se kod nas mogu naruciti match cjevi lothar waltera
pa njihovu ubacim u neko tjelo npr kao one tika tactical il tak nest
a cahure se valjd mogu u sloveniji kupiti u tom kalibru bez dozvola (ipak je to sam "brass" )
a zrna kod nasih (honery kako pisu ima jako precizno zrno 114gr ) + barut / kapsule / i alat za punjenje

al ima vremena pa cu nes valjd do tad "sprckati"

i napraviti :A31: na trgovine :))

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Mar 2011, 18:21

Nisam siguran kako kod nas stoje stvari vezano za zakon i promjenu cijevi na oruzju, takvo oruzje bi se trebalo tormentirati a koliko znam mi nemamo instituciju za to, dakle opet slovenija... po svemu sudeci ispada da ce ti biti najlakse kod nas kupiti i registrirati neki K98 ili M48 i onda ga ondesti u sloveniju na custom obradu... no neznam ni kako to stoji sa zakonom kod nas... treba provjeriti, nebih te zelio savjetovati ili preporuciti za takvo nesto kad nemam pojma kako je to pokriveno sa zakonom.
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

bunarina
Razvodnik
Razvodnik

Post by bunarina » 14 Mar 2011, 22:43

Steyr Mannlicher, Puška SSG69-PII 308 Win
puška ima match cijev i jedna je od rijetkih ako ne i jedina koja ima garanciju 1000 komada metak u metak, ne vidim po meni za početak bolje od ovog, malo se pozabavi reloadingom i biti će odličnih rezultata
To je moja buduća ljubavnica hehehehe,
EVO TI LINK, obrati malo pažnju na debljinu cijevi na slici, a u živo još nešto slično nisam vidio
http://www.domjankovic.com/index.php?pa ... t&Itemid=1
Orlovi lete sami. Ovce idu u stadima.

IgyBoy
Razvodnik
Razvodnik

Post by IgyBoy » 14 Mar 2011, 23:25

Odlicno rjesenje, ako ne i najbolje ako ne zelis zazanciju s custom made, a i vjerujem da prilikom costoma budu samo brojni problemi i glavobolje nazalost. PII i gore Kahles neki, 312 ili 624 auuu :o

mve
Pozornik
Pozornik

Post by mve » 15 Mar 2011, 09:39

Kahles 312 - probao i ostao oduševljen!!!

skviki
Razvodnik
Razvodnik

Post by skviki » 15 Mar 2011, 09:58

oki fina puskica slazem se :)
ali mene vise brine cjev
kazu da prosjecna match cjev izdrzava 4500/5000 komada u 6mm br , koliko u .308 win ?
po onom sto sam pronasao ide oko 1500/2000 kod boljih (a valjd je to ta 69-tci :) )
znaci custom 6mm me izadje nest vise (cahure valjd isto iako kazu da se lapua moze i do 12x prepunjavati u 6mm br za .308win ? )
ali na neki loong run :))) nevjerujem da cu za 1-2k punjenja istrenirati 300m kamoli 500m

((((kako mi rekli 200-tinjak metkova je samo upoznavanje s puskom ne daljinama znaci 600-tnjak samo za 1.2.300m
a to je 1/4 cjevi vec a one nisu bas jeftine
i mogu se menjati cjevi (frend dosad kupio 3 za svog mauzera m 03 ,, procedura isto ko i pusku , nabavna i odnese se cjev i to je to ))))
znaci s tom bi trebao bar +2 cjevi (oko 1k eura )za isti "fun"

i jos je problem da se posteno naviknem na .308win morao bi imati plinsku kocnicu savrsen kundak
jer razlika 6mm br i .308 nije mala u trzaju kad pucas par stotina metkica
zato ljudi i gledaju da idu na 6mm max 6.5 mm
iako nije lose imati 7mm rem mag,, .300 win mag ili .338 lap mag
pogotovo za daleko ali :)(
pucao kod frenda 70tak u 7mm rem mag zaredom u metu 150m ,nije da se neosjeti na meti
prvih par ,za mene nova puska pa se razletalo , poslje pohvatao i zadnjih 5-6 metka iako ciljao u istu tocku nije islo tamo a rame posteno "bridilo"
dobro to je lovacka puska , nema ni priblizno dobar kundak kao 69'ica ili ove tactical verzije
ali opet nebi volio uzeti tu ljepu puskicu i poslje razbacivati metke/novac zbog jakog punjenja metka
pitanje dal ima ta 69'ica plinsku kocnicu neto napredniju kao one za .300 win mag/.338 lapua ?

uh opet se raspisao
ali sto je , je sto vise gledam u tu 69'tku sve mi ssg 04/08 ljepsa :)))
btw koja je razlika u toj i STEYR SSG 04/08 po kontroli "udara" (vidim da su za njih posebno napravljene plinske kocnice ) i preciznosti/kvaliteti (vidim da imaju potpuno "moderan modularni" izgled )
vjerjem da bi se mogla ssg 08 kupiti za 3-4 k eura u .308win ako je cjev izdrzljiva ili bar do 3k po cjevi

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 15 Mar 2011, 14:44

Nekak sumnjam da buš opalil po par sto komada po treningu, ali ni nema smisla, isto tak 500 ili 1000 komada ispucanih metaka ne razgovaramo o nekoj utreniranosti. Za memoriju mišića je potrebno 15000-20000 ponavljanja, iz tog razloga se veli da se ide postupno u streljaštvo.

Nakon par sto komada budeš išel na sniper kup pa onda vidiš rezultat pa treniraš ko lud, na nekoj prihvatljivoj pušci.

Pa 10-20 kom iz 312 da vidiš di si pa opet takmičenje.

Pa tak dalje.

Ne podcjenjujem nikoga ali u bilo kojem sportu a posebno u streljaštvu i srodnima, samo ponavljanje i ponavljanje, MK trostav kolega ispuca 20000 metaka na sezonu i još nije dovoljno.
武士道

Ognjem i mačem.

Highroller
Skupnik
Skupnik

Post by Highroller » 15 Mar 2011, 15:05

Što se čahura tiće, 6br se pucao na prvenstvu Evrope u Osijeku. Ajd pogodite ko je pokupio čahure???

skviki
Razvodnik
Razvodnik

Post by skviki » 15 Mar 2011, 15:21

orginal to sam tjeo i reci
za neku istreniranost treba hrpa metaka zato i gledam na 6br
jer oni nederu cjev kao veci kalibri 4500/5000 po cjevi je prosjek na metch cjevi

--
99,9% ti :))

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 16 Mar 2011, 00:13

Koliko sam ja skuzio do sada... (a mozda sam krivo skuzio)
- sto veci kalibar - vece habanje cijevi (.50BMG cijev se podere prije nego .308Win)...
- sto "strmiji" kut prijelaza tijela cahure u grlo - vece habanje cijevi (http://rpmedia.ask.com/ts?u=/wikipedia/ ... 6mm_BR.jpg - dva naizgled slicna kalibra, i jedan veci kalibar, kojem ce se prije poderati cijev?)
- sto agresivnije punjenje - vece habanje cijevi!

Neznam koliko je rentabilno kod nas koristiti 6mmBR kalibar... osim ako kao strijelac ne nadilazis svoje oruzje sto je rijetkost... IMHO za pocetak dobra i precizna K98 ili M48 i reloading, kad to postane nedovoljno precizno, preci recimo na SSG i .308 + reloading... a kad to postane nedovoljno precizno onda tek 6mmBR ili slicno... krenuti odmah sa 6mmBR mi se cini ekonomski neisplativo... no, mozda sam u krivu...

Sto se cahura tice, nekako cisto sumnjam da ih nije pokupio onaj tko je pucao... ako nije, onda nemam pojma...

Highroller
Skupnik
Skupnik

Post by Highroller » 16 Mar 2011, 18:09

Na evropskom prvenstvu pucale su se discipline puškom na 300 metara, strijelci koji to pucaju dobiju municiju od proizvođaća. Uostalom 60 ležeći, 3x40 ,,, ko bi to napunio.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 16 Mar 2011, 18:41

Pa znam neke koji pune puno vise stotina metaka u šusu, u cemu je onda problem sa 100-200kom =) no, kao i sve ostalo, vjerojatno dobiju tvornicko match streljivo... nekako ne vjerujem da je basic... bo...

IgyBoy
Razvodnik
Razvodnik

Post by IgyBoy » 16 Mar 2011, 20:11

Znaci, cijev standardne kvalitete, dužine 61 cm ili 24'', iz koje se ispaljuje zrno koju ima brzinu na ustima cijevi između 2900 fps i 3100 fps (883 m/s) i (945 m/s) pocet ce u prosjeku gubiti preciznost nakon cca 3000 ispaljenih zrna.

Oni brzi kalibri trose brze cijev, npr. 6.5x68, 6.5x284, .22-250 itd. sto je i logicno.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 16 Mar 2011, 20:27

Preciznost se moze vratiti skracivanjem cijevi za ne sjecam se, 1 inch mislim i nova kruna, to je alternativno rijesenje, dok se ne pristupi definitivnoj promjeni cijevi. Ne sjecam se sad koliko jos dodatnih hitaca daje skracivanje cijevi... trebao bih pronaci originalni text o tome al' mi ljeno traziti.

mesko
Razvodnik
Razvodnik

Post by mesko » 16 Mar 2011, 21:23

Mike_Torello wrote:Nisam siguran kako kod nas stoje stvari vezano za zakon i promjenu cijevi na oruzju, takvo oruzje bi se trebalo tormentirati a koliko znam mi nemamo instituciju za to, dakle opet slovenija... po svemu sudeci ispada da ce ti biti najlakse kod nas kupiti i registrirati neki K98 ili M48 i onda ga ondesti u sloveniju na custom obradu... no neznam ni kako to stoji sa zakonom kod nas... treba provjeriti, nebih te zelio savjetovati ili preporuciti za takvo nesto kad nemam pojma kako je to pokriveno sa zakonom.
U sastavu ove institucije http://www.forenzika.hr/DefaultCKV.aspx je i Odjel za ispitivanja, tormentaciju i žigosanje vatrenog oružja pa valjda nešto takvo i rade.
Ne znam dali rade ali sam slučajno naletio na ovo.
Pištolj je bolje imati a ne trebati, nego ne imati a trebati.

Post Reply