Moj prvi odstrel-Lovačka priča

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
Post Reply
SSG
Razvodnik
Razvodnik

Moj prvi odstrel-Lovačka priča

Post by SSG » 05 Jun 2011, 17:25

Probudio sam se toga hladnoga prosinačkog jutra. Mlad lovac, tek položio ispit, pred nepunih mjesec dana. Ljeta gospodnjega 2004. Krenuo u lov u Varaždin. Lovit ću fazana u našem poznatom lovištu Zelendvor. Već sam rezervirao termin za sebe i brata od kuma, koji je lovac tada bio godinu dana. Oružja nemam ali i njega sam rezervirao. Znači sve je spremno. Nakon malo više od sata stižem pred kumovu kuću i krećemo u Zelendvor. Dolaskom u lovačku kuću, pozdravljamo se sa vlasnikom g. Silićem, pijemo kavicu i čekamo našeg vodiča sa psom. Oko 9 sati dolazi vodič te nakon upoznavanja i još jedne kave odlučili smo krenuti. Odlazim sa vodičem u oružarnicu po pušku, punim redenik streljivom koje mi je ranije kupio kumov brat (oružnog lista nisam imao) te krećemo u teren. Uskoro pas staje u nekom šumarku u marki. Na naredbu vodiča pas diže pijetla, kumov brat puca i obara ga prvim metkom. Ja lud, adrenalin na 1000, jedva čekam i molim Boga da i meni neš izleti da i ja puknem pa makar i fulao. U jednom trenutku sa kraja šumarka poliječe pijetao, na nekih 20-ak metara od mene, pucam,promašujem prvim metkom ali drugi pogađa i pijetao pada na zemlju. Pas izljeće iz šumarka i trk po pijetla. Ja vesel ko tranzistor, odstrelio prvu divljač. Kasnije toga dana odstrelio sam i koku. :D
Last edited by Mike_Torello on 05 Jun 2011, 18:54, edited 1 time in total.
Reason: popravljen pravopis radi lakseg citanja...
I am armed I suggest you go rob and kill a Liberal.

Papilon
Brigadir
Brigadir

Re: Moj prvi odstrel-Lovačka priča

Post by Papilon » 05 Jun 2011, 18:21

I koku bravo...? to te ja pitam, a poslje ste to zalili s Graševinom si zaboravio??? :A18: :A25:
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

long range
Razvodnik
Razvodnik

Post by long range » 24 Nov 2011, 21:21

Moj prvi ulov je bio sa 11 god. Otac me vodio u lov tada i držao mi je cjev, tada njegove a sada moje ižovke, jer je meni samome bila malo prevelika. Naciljao sam i opalio.Dobro me drmnilo, al pogodio sam konzervu i od tada sam zaljubljen u lov i miris dimnog baruta.
Tested in fire

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 25 Nov 2011, 17:10

Ako sam dobro shvatio pucao si sa 11 godina iz sačmarice?! Šta nisi bio malo premali za to!!! :A28: :A27:

long range
Razvodnik
Razvodnik

Post by long range » 26 Nov 2011, 00:40

Jesam, bio sam mali, zato sam i imao pomoc.
Tested in fire

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 26 Nov 2011, 11:24

Ma ok da si imao pomoć, ali povratni udarac si sigurno dobro osjetio! Kapa dolje. Mene je bilo strah kako će me drmnit sa 21!

Ajde ljudi da vidimo sjećate li se koja je bila prva puška s kojom ste pucali i koliko ste imali godina. Pritom zanemarimo zračne puške, već samo ove s glatkim i užlijebljenim cijevima!

Što se mene tiče to je bila IŽ-27 EM s 21 godinu i moram priznat da neću lako zaboravit osjećaj kad sam opalio prvu patronu. Najprije strah, a onda ponos! :D

PUNISHER1987
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by PUNISHER1987 » 28 Nov 2011, 10:50

Moj prvi ispaljeni metak bio je iz kalašnjikova sa preklopnim kundakom i tada sam bio drugi razred osnovne škole, sjećam se da mi je stari dao da pucam uz njegovo pridržavanje puške, kako me je samo ponijela nazad, ali dobro je prošlo!!
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.

Mfijacko22
Civil
Civil

Post by Mfijacko22 » 13 Sep 2012, 06:20

E to je bilo kad sam imao nekih 12g, ižova 12ica jednometka prelamača (dudara), poslije lova u koji s ocem pičim od prvih koraka on mi po prvi put daje dudaru u ruke, bum sačma ošla u nasip a ja na pod hehe... A prvi odstrel, također s ocem u lovu na prepelice, naravno ista stara dudara i 7 prepelica oko mog pojasa. Ponos i ushićenje ko prvi put s ženom ;)

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 15 Sep 2012, 15:09

Prvi hitac iz IŽ 18 kal.16 sa nekih 6-7 godina.Pok. dide držao pušku,a ja samo okinuo. Prvi pravi hitac sa 9 godina, iz čučnja naslonjeno na granu. Naravno da sam pao na guzicu ali meta pogođena. Kasnije je išlo sve svojim tokom,sa 12 godina nosio pušku na veliko i vodio pse. Prva svinja sa društvom kada sam imao 15 godina,najstariji od ekipe imao 21.god. Ja podigao sa svojim psima,prijatelj odstrijelio i to karabinom. Naravno da dozvolu nije imao nitko,ali smo svi plaćali članarine i odrađivali akcije. Čim je bilo moguće položili smo (svi do jednoga) lovački ispit i dobili OL. I danas ista ekipa lovi zajedno,znači zadnjih 17 godina,dok sam ja u lovu aktivno već 20 godina. I još uvijek ponekad uzmem didovu jednocijevku,uživam i sjećam se lijepih vremena kada nije bilo suvišnih pitanja i birokracije.E da... Prvi odstrel bio je golub grivnjaš dok sam bio 7. razred. Ispraznio redenik na preletu i ništa, ni pera. Malo kasnije jedan sleti na granu 20 m dalje, od bijesa ga puknem i ipak sretan odem po njega. Kad tamo... on slijep na jedno oko i to ono koje je gledalo prema meni,zato sam ga i uspio odstrijeliti.

John Moses
Razvodnik
Razvodnik

Post by John Moses » 15 Sep 2012, 19:16

Avanture sa zračnicom kao klinac ne računam, bilo je tu svega i svačega odstrijeljeno...ipak, prvi pravi odstrijel je bilo nazime prije cca 3 godine, čahuru dan danas imam kao privjesak na ključevima.

ruger357
Razvodnik
Razvodnik

Post by ruger357 » 16 Sep 2012, 14:10

sa 6 godina walther malokalibarka i mk beretta pištolj na vojnom strelištu, sa 9 djedovom suhlovkom prvog fazana, sa 13 prvo nazime tatinom kombinirkom.. odonda puno vremena prošlo i država nova nastala, oružja se nakupilo ali vremena i divljači sve manje. i sad lovim često al nekad ko školarac svaki dan sa svojim ocem u šumu,streljanu, nekamo. i nitko nije postavljao pitanja zašto ja mogu u lov ko klinac jer su u lov išli svi koji su se znali u lovu ponašati, išla su i druga djeca sa svojim očevima i svi smo na kraju postali lovci, nikad se ništa nije desilo i bilo je jedno zajedništvo kojeg danas ima sve manje.. jednog dana ako bog da ići će i moj sin sa mnom i bome neće 21 godinu čekati..

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 16 Sep 2012, 15:41

Ja sam u prvi ozbiljan lov sa ocem isao sa nekih 15-16 godina... prije toga sa 10-ak godina prvi put pucao sa plinskim revolverom... zanimanje za oruzje sam razvio tek poslije rata... prva "ljubav" su mi bili kamioni i bageri =) tek onda oruzje, pa auti (mehanika) =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 19 Sep 2012, 19:55

ruger357 wrote:sa 6 godina walther malokalibarka i mk beretta pištolj na vojnom strelištu, sa 9 djedovom suhlovkom prvog fazana, sa 13 prvo nazime tatinom kombinirkom.. odonda puno vremena prošlo i država nova nastala, oružja se nakupilo ali vremena i divljači sve manje. i sad lovim često al nekad ko školarac svaki dan sa svojim ocem u šumu,streljanu, nekamo. i nitko nije postavljao pitanja zašto ja mogu u lov ko klinac jer su u lov išli svi koji su se znali u lovu ponašati, išla su i druga djeca sa svojim očevima i svi smo na kraju postali lovci, nikad se ništa nije desilo i bilo je jedno zajedništvo kojeg danas ima sve manje.. jednog dana ako bog da ići će i moj sin sa mnom i bome neće 21 godinu čekati..
Upravo to kolega,slažem se u potpunosti.

Post Reply