ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35mm

Zračnice/Lufterice, plašljivci...

Moderator: karabalic

Papilon
Brigadir
Brigadir

Re: ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35mm

Post by Papilon » 13 Aug 2011, 07:03

nan wrote:
Papilon wrote:Imaš na forumu dosta a za sve ostalo samo malo guglaš i sve ćeš nači!! :A18:
Uh! Puno si mi pomogao baš ti hvala.
Neznam kako bih ti drugačije pomogao jer imaš brdo informacija na net-u i ne znam gdje je tu problem a kad shvatiš što te posebno zanima postaviš konkretno pitanje pa će ti netko decidirano odgovoriti, o iskustvima prednostima manama .....capisi!!!
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

nan
Pozornik
Pozornik

Re: ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35mm

Post by nan » 14 Aug 2011, 22:01

Brankec
Hvala
Osveta je jedini nčin da se zadovolji pravda

kaoboj1
Pozornik
Pozornik

Re: ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35

Post by kaoboj1 » 02 May 2012, 20:08

a npr. ovako imam zraćnicu u 4.5 kalibru snage 320m/s i zraćnicu 6.35 kalibru snage 200m/s .
Znam da ova od 6.35 ima veču probojnost ali koja ima veći krajnji domet ??
to pitam ovak bezveze iz ćiste radoznalosti..

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 03 May 2012, 01:32

ova u 4,5mm ima veci krajnji domet od te dvije koje si naveo
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

bacosyx
Pozornik
Pozornik

Post by bacosyx » 06 Jun 2012, 23:43

Ubiti, šta se nakraju došlo do zaključka, koje bi bilo bolje, 4.5-5.5-6.35, kolko sam ja skužio, da je 5.5 neka sredina i najbolji izbor....

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Jun 2012, 18:14

pa ako ne gledas cijenu, onda mozda i je zlatna sredina... meni osobno vise odgovara polozenija putanja koju ima 4,5mm, a i jeftiniji je nego 5,5mm, ostalo ide u korist 5,5mm...
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

ivan sd
Pozornik
Pozornik

Post by ivan sd » 07 Jun 2012, 21:36

evo koliko sam po forumu gledao sve sto ti ide ispod 250 m/s ti je glupost zato jer ti dijabola naglo pada. za pest control ti je bolji 5.5 zašto? zato jer je uboitiji na većoj daljini rad jakog udara. dok 4.5 ima znatno manji pad znači veći domet ali on ti ima manju udarnu moć na većim daljinama. moraš se odlučiti zašto ti treba puška ako ti treba za plinkanje i gađanje meta, konzervi..... onda ti je 4.5kal zakon moze i on posluziti za pest control. ako ti treba za pest control onda ti je bolji 5.5 (štetočine). 6.35 taj kalibar nema smisla on ima malu izlaznu brzinu i jako veliki pad. zapamti 4.5kal ti ne smije prelaziti 330 m/s zato jer ti gubi na preciznosti. mike je dobro prikazao tablicu samo malo bolje je pogledaj i vidiš koji ti je bolji kalibar bolji za tvoje potrebe. :A25:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Jun 2012, 22:05

zracnica sa 300m/s u 4.5mm je sasvim zadovoljavajuca za normalan pest control, osim ako ne gađas susjedovu kravu na 50m...

ivan sd
Pozornik
Pozornik

Post by ivan sd » 07 Jun 2012, 22:25

Naravno :A25:

dxdandy
Pozornik
Pozornik

Post by dxdandy » 13 Jun 2012, 11:34

Pozdrav grupi!

Novi sam na ovom forumu pa reko da se negdje predstavim jer nisam vidio nigdje rubriku za to.
Naravno osim toga imam i jedno pitanje pa reko da sve ovdje napravim jer me nesto zanima
vezano za kalibar puske te o pravilniku foruma.

Iz vinkovaca sam,33 godine,ime Daneiel i od nedavno posjedujem Crosman Optimus cal.22 i jako
sam zadovoljan puskom.

Ono što me zanima je to sto vidim bas u ovoj temi da se spominje Pest Control.Dali je dozvoljeno
o tome govoriti na forumu ili ne.Mislim znam da se ne smiju postati slike i sl. ali me zanima dali ja
sad smijem reci da je moja puška u stanju sa 60m skinuti vranu sa drveta bez problema ili recim
pricati ova puska je dovoljno snažna i precizna da može skršiti vrapca na 50m bez problema.Meni
osobno se tako lakše ravnati i zamisliti preciznost i snagu same puške u odnosu na neki predmet.

Dalje me zanima dali vi stvarno mislite da recimo ako smije to tako pitati neka puška u cal.177 ima
moć skinuti vranu na 60-70m sa dobrom optikom ako joj je izlazna brzina zrna oko 260-300m/s
recimo da se radi o CPUM dijaboli ili nekoj težoj.

pozdrav!
U potrazi sam za puskom !

hacklordsniper
Desetnik
Desetnik

Post by hacklordsniper » 13 Jun 2012, 12:43

Mislim da je i zabranjen razgovor na forumu o usmrćivanju zaštičenih ptica i nitko ti neće savjetovati koji kalibar ili izlazna brzina su potrebni da bi usmrtio pojedinu vrstu najplemenitijih životinja, tj ptica.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!

dxdandy
Pozornik
Pozornik

Post by dxdandy » 13 Jun 2012, 13:47

ola!

ma to je razumljivo.Nemam ni namjeru ubijati niti ptice niti bilo koju drugu vrstu životinja samo me zanimalo dali se
smije navesti kao primjer kako bih si recimo mogao dočarati kolika je snaga ili preciznost neke puške.
Nadalj me zanima dali se smije uopće nekome savjetovati kako sam vidio u jednom postu gdje piše da je puška dobra
za pest control ?

bacosyx
Pozornik
Pozornik

Post by bacosyx » 13 Jun 2012, 16:00

A dal je puška dobra nemožeš ocjeniti, ako nisi probao ostale marke kao dijana, gamo, hatsan, itd....
Da je dobra svakom je njegovo dobro, za ocjenu dali može nešto, to je sad malo reć, jedino rješenje da ju probaš, odmjeri na nekih 60 m, uzmi dasku napr jelovu od 2.5 cm i gađaj, pa vidi koliku si štetu napravio, sa više dijabola, tj koliko se zabija ili ne u dasku, pa pucaj sa nekih 5 m, ako je šteta velika na 60 m ili donekle, zamisli da pogodiš na tu udaljenost nešto šta bi se desilo, a za ptice pa kud njih, mislim ako lete po drveću i ljepo ti pjevaju, zašto ih gađat, kak bi tebi bilo da ti hodaš šumom, i neko tebe ide gađat zato što mu nije jasno jel to njegova puška može.
Mislim da ova tvoja kolko sam uspio saznat o njoj u kal 5.5 ima izlaznu brzinu 220m/s, može napravit poprilične štete.
Ja sam imao nekad dijanu u kal 4.5 i imala je 160 m/s izlaznu brzinu, i bila je nevjerojatno precizna, nije imala skoro nikakav trzaj, ali zbog niza okolnosti sam ju prodao, i sad mi žao, zašto, imala je kalibar 4.5 (cjena dijabola je jeftina), nije trzal, lagana, za metu gađat dušu dalo.
Sad sam uzo hatsana, i sad mi fali slabija puška, baš zbog gađanja meta, što ubiti i radim, al reko eto da imam jaku zračnicu, koju sam kupio tak jer sam mislio da ću sa snažnom zračnicom moć isto kao i sa slabijom, kak je neko već spomenuo cjepanje drva, kad imaš panj, dobra je što veća sjekira, al kad hoćeš radit triješće, onda sa velikom sjekiro je to popriličan problem.

dxdandy
Pozornik
Pozornik

Post by dxdandy » 13 Jun 2012, 16:43

Zapravo me zanima ova puška a nisam na čisto koji bih kalibar uzeo.
Dakle zanima me Diana mod.470 TH. E sad koji kalibar uzeti? Volio bih pušku koja je
naravno precizna na udaljenosti do nekih 60m ali da ima snage u njoj probiti bocu cole 2L
tj. napraviti ulazno-izlaznu rupu s tim da je boca puna vode.Može li to 470TH napraviti?

Kad bi to mogla napraviti u cal.177 onda bih ju odmah uzeo ili je za takvo nešto možda
ali samo možda sposobna u cal.22.Naravno da prihvačam da možda ni jedan od ova dva kalibra
od ovog modela to nije u stanju napraviti.

Gledam da 470TH u cal.177 ima izlaznu brzinu 350m/s po tvorničkim specifikacijama.To mi se čini
previše za taj kalibar.E sad kolika bi bila brzina dijabole kad bi se radilo o nekoj teškoj tipa JSB EX. 4.52.
Dali bi takva kombinacija bila dobra,precizna i razorna na toj snazi ili je za tu udaljenost ipak taj model
ali u cal.22 koji ima po tvorničkim specifikacijam 260m/s što je dosta manje od cal.177.

Zapravo kakve dijabole koristi Diana kad radi testiranje.Neke ultra lake i koje već. Pa nije valjda da i oni
napumpavaju svoju snagu takvim glupim dijabolama.

Kao drugu varijantu sam gledao uzeti HW 97kt koji mi izgleda još bolje ali gdje ga nabaviti kod nas i po kojoj
cijeni.Poslao sam Domjanković d.o.o mail sa upitom ali mi već tjedan dana ne odgovaraju može li se kod njih
nabaviti taj model i po kojoj cjeni.

Pozzz!

dragec11
Razvodnik
Razvodnik

Post by dragec11 » 13 Jun 2012, 20:14

Ja imam D470TH 4,5 i što se tiče snage probija bocu cc punu vode na 80m sa JSB exact ili diana hp diabolama, precizna je koliko je strijelac dobar sa takvim jakim puškama. Brzina je sa laganim diabolama (geco) oko 330m/s, a sa težim diana hp oko 280m/s što ti najbolje može objasniti kolega Karabalic pošto je on testirao večinu pušaka.
Inače je to odlična puška....
Pozzz..... :A31:
Pozzz!

bacosyx
Pozornik
Pozornik

Post by bacosyx » 13 Jun 2012, 20:18

Pa pogledaj na youtube malo, itd, kolko sam pročito da je sve iznad 300m/s u kal 4.5 prejako za taj kalibar, jer je kao zrno prelagano, možda bolje ovu 5.5 260m/s, ako baš oćeš bit siguran da je dovoljno snažno, kupi normalnu pušku, i onda si siguran 100%, oćeš od zračnice da možeš skinut jelena na 100 metara kolko sam te skužio, onda lovci nebi kupovali karabine itd.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 13 Jun 2012, 22:33

bacosyx wrote:oćeš od zračnice da možeš skinut jelena na 100 metara kolko sam te skužio, onda lovci nebi kupovali karabine itd.
ima i takih zracnica... i samo cekam kad ce ih lovci/krivolovci poceti kupovati...

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 13 Jun 2012, 22:53

dxdandy wrote:Ono što me zanima je to sto vidim bas u ovoj temi da se spominje Pest Control. Dali je dozvoljenoo tome govoriti na forumu ili ne. Mislim znam da se ne smiju postati slike i sl. ali me zanima dali ja sad smijem reci da je moja puška u stanju sa 60m skinuti vranu sa drveta bez problema ili recim pricati ova puska je dovoljno snažna i precizna da može skršiti vrapca na 50m bez problema. Meni osobno se tako lakše ravnati i zamisliti preciznost i snagu same puške u odnosu na neki predmet.
Pod pest control se obicno smatraju stetocine poput susjedovih derišta, napasnih penzionera, radoznalih baba, pijanih adolescenata i kradljivaca u voćnjaku, itd... Snaga se mjeri prema kolicine stete i dubini probojnosti u debelom mesu navedenih stetocina... za svako izbijeno oko ekstra bonus...

Sad bez zajebancije, pod pest control se uglavnom osvrce na stakore, za to te nece nitko ukoriti ukoliko nije neko izzivljavanje nego zbilja potreba...
Sto se ostalih parametara tice, vrana i vrabac bas i nisu neka mjerila probojnosti i preciznosti, za termine preciznosti se koristi papirnata meta, "cep od piva" na x metara, grupa velicine 1,2,5kn na x metara, a za probojnost jelova daska (najcesce 2-2,5cm jer takve svatko ima komad negdje oko kuce), razni sve prisutni limovi (cincani za oluk, razne limenke) na x metara... eto, tako se ravna i zamislja preciznost i snaga neke zracnice u odnosu na neki predmet...

uspoređivati preciznost i snagu zracnice u odnosu na vrabce je odprilike isto kao da uspoređujeđ preciznost i snagu vatrenog oruzja u odnosu na zivog covjeka, moze li mu to slomiti rebra ako ga pogodis? a rascopati glavu na 100m? uuu ta puska ti je super za ubiti covjeka, kad ga pogodis na 300m izuje ga iz cipela...

Znaci ne trebas cekati da vrabac dodje u blizinu kuce da bi isprobao preciznost i snagu... kad vec tamanis vrabce i vrane oko kuce, ne hvali se s time javno. (da nikad nisi pucao na njih, nebi ih ni uzimao kao mjerilo snage i preciznosti).

i dobro dosao.

dxdandy
Pozornik
Pozornik

Post by dxdandy » 14 Jun 2012, 00:03

Priznajem i nisam ponosan time sto sam radio kao osnovnoskolac.
Tomu je dosao jedan dan kraj kad sam zdrmao vrapca a naravno nisam
ga ubio vec samo ranio pa sam gledao kako pati dok nije uginuo.Stavio
sam se na njegovo mjesto i to je bilo moje zadnje gadjanje zivotinja.Sada
ne bih ni stakora htio gadjati.Pa nije on kriv,jel tako!
Sta vi mislite dali ici na hw 97kt ili mod.470th? HW 97kt sa drvenim kundakom
boje trule visnje mi je predobra puskica izgledom i naravno kvalitetom a opet
je i mod.470th odlicnog izgleda,nesto jece snage ali vjerovatno malo nepreciznija.
Kako god obje su vjerujem odlicne.Sta bi Vi uzeli kad bi one bile na stolu i netko
biraj.

Pozzz¡

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Jun 2012, 00:33

usudim se reci jednako kvalitetne i jednako precizne, razlika je u detaljima i nijansama IMHO u korist HW-a...

Post Reply