Strani lovac lovi prigušivačem u RH!!
Re: Strani lovac lovi prigušivačem u RH!!
mislim da će ovo biti bolje
Članak 6.
Oružje kategorije A su:
1. vojni projektili s eksplozivnim punjenjem i bacači,
2. automatsko vatreno oružje,
3. vatreno oružje koje je skriveno u drugim predmetima,
4. streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo,
5. streljivo za pištolje i revolvere s projektilom koje ima ekspanzijski učinak i meci za takvo streljivo osim streljiva za lov ili športsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga,
6. vojno oružje,
7. eksplozivno oružje i njegovi dijelovi,
8. posebna oprema sukladno posebnom zakonu,
9. oružje koje je izrađeno ili prerađeno bez odobrenja za promet s oružjem, osim oružja iz točke 3. kategorije C i točke 2. kategorije D,
10. poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu, koje je slično automatskom vatrenom oružju.
Oružje kategorije B su:
1. poluautomatsko ili repetirajuće kratkocijevno vatreno oružje,
2. jednostrijelno kratkocijevno oružje sa središnjom udarnom iglom,
3. jednostrijelno kratkocijevno oružje s rubnim paljenjem, ukupne dužine do 28 cm,
4. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje sa spremnikom i ležištem naboja za više od tri naboja,
5. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje sa spremnikom i ležištem naboja za najviše tri naboja, kod kojeg se spremnik može skinuti, odnosno nije sigurno da li je oružje takve konstrukcije da ga je moguće uobičajenim alatom preinačiti u više nego trostrijelno oružje s jednim punjenjem,
6. repetirajuće i poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje s glatkom cijevi ukupne dužine do 60 centimetara,
7. repetirajuće dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točki 6.,
8. dugocijevno oružje s jednom ili više jednostrijelnih užlijebljenih cijevi,
9. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točkama 4. do 6. i točki 10. kategorije A,
10. jednostrijelno kratkocijevno oružje za streljivo s rubnim paljenjem ukupne dužine iznad 28 cm.,
11. jednostrijelno dugocijevno oružje s jednom ili više glatkih cijevi,
12. staro oružje.
Oružje kategorije C su:
1. plinsko oružje,
2. reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj,
3. mužari.
Oružje kategorije D su:
1. zračno oružje,
2. oružje s tetivom,
3. električni paralizatori,
4. raspršivači,
5. hladno oružje.
Članak 7.
Oružje iz članka 6. ovoga Zakona se glede prava i obveza vlasnika oružja razvrstava u:
1. zabranjeno oružje – oružje kategorije A i hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda te hladno oružje kada se nosi na javnim mjestima,
2. dozvoljeno oružje za koje je potrebno prethodno odobrenje – oružje kategorije B,
3. dozvoljeno oružje za koje je potrebna prijava nadležnom tijelu – oružje kategorije C,
4. dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu – oružje kategorije D.
Članak 6.
Oružje kategorije A su:
1. vojni projektili s eksplozivnim punjenjem i bacači,
2. automatsko vatreno oružje,
3. vatreno oružje koje je skriveno u drugim predmetima,
4. streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo,
5. streljivo za pištolje i revolvere s projektilom koje ima ekspanzijski učinak i meci za takvo streljivo osim streljiva za lov ili športsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga,
6. vojno oružje,
7. eksplozivno oružje i njegovi dijelovi,
8. posebna oprema sukladno posebnom zakonu,
9. oružje koje je izrađeno ili prerađeno bez odobrenja za promet s oružjem, osim oružja iz točke 3. kategorije C i točke 2. kategorije D,
10. poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu, koje je slično automatskom vatrenom oružju.
Oružje kategorije B su:
1. poluautomatsko ili repetirajuće kratkocijevno vatreno oružje,
2. jednostrijelno kratkocijevno oružje sa središnjom udarnom iglom,
3. jednostrijelno kratkocijevno oružje s rubnim paljenjem, ukupne dužine do 28 cm,
4. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje sa spremnikom i ležištem naboja za više od tri naboja,
5. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje sa spremnikom i ležištem naboja za najviše tri naboja, kod kojeg se spremnik može skinuti, odnosno nije sigurno da li je oružje takve konstrukcije da ga je moguće uobičajenim alatom preinačiti u više nego trostrijelno oružje s jednim punjenjem,
6. repetirajuće i poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje s glatkom cijevi ukupne dužine do 60 centimetara,
7. repetirajuće dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točki 6.,
8. dugocijevno oružje s jednom ili više jednostrijelnih užlijebljenih cijevi,
9. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točkama 4. do 6. i točki 10. kategorije A,
10. jednostrijelno kratkocijevno oružje za streljivo s rubnim paljenjem ukupne dužine iznad 28 cm.,
11. jednostrijelno dugocijevno oružje s jednom ili više glatkih cijevi,
12. staro oružje.
Oružje kategorije C su:
1. plinsko oružje,
2. reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj,
3. mužari.
Oružje kategorije D su:
1. zračno oružje,
2. oružje s tetivom,
3. električni paralizatori,
4. raspršivači,
5. hladno oružje.
Članak 7.
Oružje iz članka 6. ovoga Zakona se glede prava i obveza vlasnika oružja razvrstava u:
1. zabranjeno oružje – oružje kategorije A i hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda te hladno oružje kada se nosi na javnim mjestima,
2. dozvoljeno oružje za koje je potrebno prethodno odobrenje – oružje kategorije B,
3. dozvoljeno oružje za koje je potrebna prijava nadležnom tijelu – oružje kategorije C,
4. dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu – oružje kategorije D.
Nabrzinu sam pregledao(zakon sam prije proucavao pa mozda griješim) u ali ovo mi se cini da si izvadio iz starog zakona o oružju u novom članak 11 je sasvim nešto drugo .
A ovo drugo sto si podebljao nigdje ne spominje prigušivače , mozda bi se neke odredbe i mogle odnositi na njih ali ne spominju se kao u starom zakonu , inace me ne zanimaju prigušivači ali me zanima zakon i slovo zakona u svezi toga pa rasprave radi molim nekog stručnijeg da komentira.
Članak 11.
Postojanje uvjeta iz članka 10. stavka 3. točke 1. ovoga Zakona podnositelj zahtjeva dokazuje uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti.
Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja izdaju zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju djelatnost medicine rada i specijalisti medicine rada u privatnoj praksi koji su ovlašteni za obavljanje takvih zdravstvenih pregleda uz prethodno pribavljeno mišljenje izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite.
Fizička osoba kojoj je izdano uvjerenje iz stavka 2. ovoga članka dužna je svakih pet godina pristupiti zdravstvenom pregledu radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja.
Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti izdaje se s rokom važenja od pet godina.
Fizička osoba ili nadležno tijelo koje nije zadovoljno izdanim uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, može izjaviti žalbu u roku od 15 dana od dana primitka uvjerenja drugostupanjskoj zdravstvenoj komisiji koju imenuje ministar nadležan za zdravstvo.
Izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite, kao i svaki drugi liječnik koji ima saznanja o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vlasnika oružja, a koje utječe na zdravstvenu sposobnost za držanje i nošenje oružja, dužan je odmah po saznanju za takvu promjenu izvijestiti nadležno tijelo.
A ovo drugo sto si podebljao nigdje ne spominje prigušivače , mozda bi se neke odredbe i mogle odnositi na njih ali ne spominju se kao u starom zakonu , inace me ne zanimaju prigušivači ali me zanima zakon i slovo zakona u svezi toga pa rasprave radi molim nekog stručnijeg da komentira.
Članak 11.
Postojanje uvjeta iz članka 10. stavka 3. točke 1. ovoga Zakona podnositelj zahtjeva dokazuje uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti.
Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja izdaju zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju djelatnost medicine rada i specijalisti medicine rada u privatnoj praksi koji su ovlašteni za obavljanje takvih zdravstvenih pregleda uz prethodno pribavljeno mišljenje izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite.
Fizička osoba kojoj je izdano uvjerenje iz stavka 2. ovoga članka dužna je svakih pet godina pristupiti zdravstvenom pregledu radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja.
Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti izdaje se s rokom važenja od pet godina.
Fizička osoba ili nadležno tijelo koje nije zadovoljno izdanim uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, može izjaviti žalbu u roku od 15 dana od dana primitka uvjerenja drugostupanjskoj zdravstvenoj komisiji koju imenuje ministar nadležan za zdravstvo.
Izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite, kao i svaki drugi liječnik koji ima saznanja o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vlasnika oružja, a koje utječe na zdravstvenu sposobnost za držanje i nošenje oružja, dužan je odmah po saznanju za takvu promjenu izvijestiti nadležno tijelo.
ono prvo je stariji zakon,a ono drugo je noviji lijepo sam podeblja sada ako nisam u pravu neka me ispravi neki pravnik ali mislim da sam točno sve podebljao i stavio kako treba.
Da kuzim ali nigdje se ne spominju imenom kao u starom zakonu a novi poništava stari pa ostaje malo nejasno.skorpac wrote:ono prvo je stariji zakon,a ono drugo je noviji lijepo sam podeblja sada ako nisam u pravu neka me ispravi neki pravnik ali mislim da sam točno sve podebljao i stavio kako treba.
Ono da komentira neko stručniji , to sam mislio stručniji od mene.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Tako je, u novom zakonu (http://www.hr-oruzje.org/zakon.html) nigdje se prigusivaci ne spominju izricito imenom/nazivom, ali se vlasnika istog moze teretiti po nekim drugim tockama zakona...
Prva tocka se MOZE a i ne mora odnositi na "subsonic" streljivo, koje se ipak moze kupiti u slobodnoj prodaji, no mislim da ta tocka ipak cilja na streljivo sa zrnima specijane namjene, tipa pancirna, svjetleca i tome slicno
Prva tocka se MOZE a i ne mora odnositi na "subsonic" streljivo, koje se ipak moze kupiti u slobodnoj prodaji, no mislim da ta tocka ipak cilja na streljivo sa zrnima specijane namjene, tipa pancirna, svjetleca i tome slicno
dok bi ova tocka pokrivala samu montazu i koristenje prigusivaca na oruzju...20) Vojno oružje i streljivo za to oružje je oružje i streljivo koje se nabavlja prema posebnim propisima i čiji promet fizičkim osobama nije dozvoljen ili je ograničen.
skombiniraj si krsenje te dvije stavke ZoO zbirno, sto ce reci ako prekrsis #30 mogu te dodatno ujebati i sa #20, jer ces vjerojatno uz prigusivac imati i subsonic streljivo... i kratko receno, jebena si stranka!30) Prepravljanje oružja je prilagođavanje oružja drugom streljivu, zamjena ili ugradnja bitnih dijelova oružja i drugi zahvati na oružju kojima se utječe na njegovo funkcioniranje ili na tehnička svojstva.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Da moze se to i tako gledati ali po tome zakon nije dorecen i potpun, pod subsonic streljivo misliš vjerovatno na 22 lr , pobjeda goražde standard je isto otprilike negdje ispod brzine zvuka i to sve nije zabranjeno o punjenom streljivu u vecim kalibrima da ne govorim tako da točka 20 kako si i sam rekao ne bi se na to trebala odnosit niti kombinirat sa drugom točkom, e sad točka 30 to je več druga priča ali po meni opet nedorecena u svakom slučaju greška je što to nisu definirali kako treba.
Nisam jebena stranka jer se ne bavim tim stvarima jedino sam se nadovezao na tu temu jer me zanimalo što zakon o tome kaže , a smeta mi da stranci mogu bez problema kršit zakon u RH bez sankcija i to sve objavit na youtube.
Nisam jebena stranka jer se ne bavim tim stvarima jedino sam se nadovezao na tu temu jer me zanimalo što zakon o tome kaže , a smeta mi da stranci mogu bez problema kršit zakon u RH bez sankcija i to sve objavit na youtube.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Figurativno receno, ne ti osobno nego, ja, ti, on, mi, vi, oni.Berto wrote:Nisam jebena stranka jer se ne bavim tim stvarima.
IMHO, bilo bi najbolje da naprave nesto tipa lvl.3 dozvole po uzoru na amere... zelis prigusivac? moze, 2000kn biljega za registraciju, i lijepo si registriran korisnik sa svim pravima i odgovornostima. Prekrsi pravilo, oduzimanje i prdekana... jasno ko' dan. Isto tako i za automatsko oruzje... zelis ga? moze, 5000kn biljega... ajmo dalje... drzava popuni proracun i super, tko zeli i ima dovoljno love neka izvoli, svaka zloupotreba ili neovlastena upotreba neka se sankcionira (kao i do sada).
Novi ZoO je podpisan po zakonopodpisniku 6. lipnja 2007. Svi zakoni prije toga su bezvrijedni. Zagušnice i prigušnice su u Hrvatskoj potpuno legalne - GLEDE ZAKONA.
Točka 20 i 30 te nemogu zaustaviti. To na sudu može tući obični puškar.
Stranci su znali dobro ZoO pa su mogli unijeti prigušnice.
Nisu smijeli loviti s istim.
Prigušnice - IMHO - bi trebale biti ograničene isključivo za potrebe Hrvatske vojske i specijalnih postrojbi!
Nikada za lov i posebice ne za civilnu uporabu.
Pozdrav.
Točka 20 i 30 te nemogu zaustaviti. To na sudu može tući obični puškar.
Stranci su znali dobro ZoO pa su mogli unijeti prigušnice.
Nisu smijeli loviti s istim.
Prigušnice - IMHO - bi trebale biti ograničene isključivo za potrebe Hrvatske vojske i specijalnih postrojbi!
Nikada za lov i posebice ne za civilnu uporabu.
Pozdrav.
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!
Možda sam naivan, ali ja bih dopustio upotrebu prigušnica na streljanama. Zašto ne smanjiti razinu buke ako je to moguće?
Naravno da ako je prigušnica legalizirana otvara se problem njihove upotrebe i van streljana.
Tko može jamčiti da će netko koristiti prigušnicu samo na streljani, a ne i "u slobodno vrijeme"...
Isključivo zbog tog dijela ima opravdanje njihova zabrana.
No kad bi nam etika bila na puno višem nivou nego sada našla bi prigušnica mjesto i u lovstvu.
Odmah da spomenem da nisam lovac i da su mi lovačka pravila i etika strani, ali prema pričama čujem da bi prigušnica na MK puškama za odstrijel štetočina bila OK jer se ne bi plašila divljač koju čekaš na čeki ako naleti neka štetočina (pretpostavka je da lovac na čeki ima jednu MK za štetočine i drugu VK za divljač).
Koliko je taj stav u redu ili nije, ne znam. Ali ako je u redu onda bi to možda bila opravdana upotreba. S druge strane ne živimo u društvu u kojem bi se svi pridržavali toga, pa vjerojatno teoretiziram o nekom utopističkom uređenju.
Što više razmišljam o tome to sve više uviđam da zabrana ima smisla. Jedini problem s zabranama je taj da oni zbog kojih se zabrane i donose (prekršitelji zakona), uglavnom ih se ne pridržavaju.
Naravno da ako je prigušnica legalizirana otvara se problem njihove upotrebe i van streljana.
Tko može jamčiti da će netko koristiti prigušnicu samo na streljani, a ne i "u slobodno vrijeme"...
Isključivo zbog tog dijela ima opravdanje njihova zabrana.
No kad bi nam etika bila na puno višem nivou nego sada našla bi prigušnica mjesto i u lovstvu.
Odmah da spomenem da nisam lovac i da su mi lovačka pravila i etika strani, ali prema pričama čujem da bi prigušnica na MK puškama za odstrijel štetočina bila OK jer se ne bi plašila divljač koju čekaš na čeki ako naleti neka štetočina (pretpostavka je da lovac na čeki ima jednu MK za štetočine i drugu VK za divljač).
Koliko je taj stav u redu ili nije, ne znam. Ali ako je u redu onda bi to možda bila opravdana upotreba. S druge strane ne živimo u društvu u kojem bi se svi pridržavali toga, pa vjerojatno teoretiziram o nekom utopističkom uređenju.
Što više razmišljam o tome to sve više uviđam da zabrana ima smisla. Jedini problem s zabranama je taj da oni zbog kojih se zabrane i donose (prekršitelji zakona), uglavnom ih se ne pridržavaju.
Svako športsko oružje je ujedno i oružje za držanje. Donosiš prigušnicu sa streljane i možeš ju koristiti za obranu!.....??
U lovu prigušnica ima dvojaku negativnu ulogu - dobru samo za rapšicare!!!
Moj glas je za POTPUNU ZABRANU ZA LOV I CIVILSTVO!
Poz.
U lovu prigušnica ima dvojaku negativnu ulogu - dobru samo za rapšicare!!!
Moj glas je za POTPUNU ZABRANU ZA LOV I CIVILSTVO!
Poz.
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Sa koristenjem prigusnice u streljastvu se potpuno slazem, sa koristenjem iste u lovu imam podjeljena misljenja...
Za lov na stetocine svakako, a i za lov sa čeke, zasto uznemiravati ostalu divljac... samo tu sad dolazi do izrazaja i tamna strana, legalizacija istog bi vise isla na ruku krivolovcima... No oni to vrlo vjerojatno vec ionako imaju... a kao sto znamo krivolov se vrsi i sa legalnim i sa ilegalnim oruzjem tako da ni ovo nebi bila iznimka.
Koristenje prigusnice u kombinaciji sa normalnim karabinskim streljivom, ne uklanja u potpunosti "zvucni potpis" vec samo smanjije zvucnu traumu kod strijelca, sonični prasak je i dalje prisutan, i "pucanj" se i dalje cuje samo sto je ugodnije za sluh i smanjuje potrebu koristenja antifona... SMANJUJE - ne iskljucuje! Malo karikirano receno nije ti svejedno cujes li bez antifona "BOOOM" pola metra od sebe ili "pljas" recimo kod mete...
Moramo uzeti u obzir i beneficije koje daje, pored smanjenja zvuka, smanjenje i samog trzaja oruzja.
No bilo kako bilo, sve sto je legalno i unutar zakona, netko ce naci nacin da to zloupotrijebi... oni koji ne misle dobro, oni su vec opremljeni takvim napravama i ne mare za ZoO ionako.
Za lov na stetocine svakako, a i za lov sa čeke, zasto uznemiravati ostalu divljac... samo tu sad dolazi do izrazaja i tamna strana, legalizacija istog bi vise isla na ruku krivolovcima... No oni to vrlo vjerojatno vec ionako imaju... a kao sto znamo krivolov se vrsi i sa legalnim i sa ilegalnim oruzjem tako da ni ovo nebi bila iznimka.
Koristenje prigusnice u kombinaciji sa normalnim karabinskim streljivom, ne uklanja u potpunosti "zvucni potpis" vec samo smanjije zvucnu traumu kod strijelca, sonični prasak je i dalje prisutan, i "pucanj" se i dalje cuje samo sto je ugodnije za sluh i smanjuje potrebu koristenja antifona... SMANJUJE - ne iskljucuje! Malo karikirano receno nije ti svejedno cujes li bez antifona "BOOOM" pola metra od sebe ili "pljas" recimo kod mete...
Moramo uzeti u obzir i beneficije koje daje, pored smanjenja zvuka, smanjenje i samog trzaja oruzja.
No bilo kako bilo, sve sto je legalno i unutar zakona, netko ce naci nacin da to zloupotrijebi... oni koji ne misle dobro, oni su vec opremljeni takvim napravama i ne mare za ZoO ionako.
oko čeg vi raspravljate ljudi,naglasak je na "u RH"! Lijepa naša u kojoj se sve može za lijepe njihove €...