Korištenje streljana za pucanje oružjem na crni barut u RH

Oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.

Moderator: BoB

Post Reply
magwin
Razvodnik
Razvodnik

Korištenje streljana za pucanje oružjem na crni barut u RH

Post by magwin » 08 Oct 2011, 10:47

pošto oružja na crni barut ima sve više u cijeloj Hrvatskoj,ova tema bi mogla poslužiti za info koje streljane možemo koristiti.
imaoci čađara slobodno se javite gdje pucate ili ako ne pucate željeli bi ste probati,trenirati....
mislim da bi to puno pomoglo onima koji su nešto kupili a samo skuplja prašinu...

npr.kolega i ja smo uspjeli dogovoriti korištenje streljane u blizini grada Siska.pošto smo obojica sisčani,troškovi novaca i vremena su nam osjetno manji. :D
u šumi je puno bolje organizirana civilizacija

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: Korištenje streljana za pucanje oružjem na crni barut u

Post by Mike_Torello » 08 Oct 2011, 11:00

Ja koji put opalim u Karlovcu na Jamadolu, tako ekipa puca BP regularno, dakle na toj streljani se moze...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 08 Oct 2011, 13:13

da.Bastionci su super ekipa.ali meni osobno su daleko za pucanje barem jednom tjedno.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 08 Oct 2011, 15:41

I meni, ja sam isto 75km od te streljane zato sam rijetko tamo... tako da ispadne da jednako pucam za demonstraciju na lovackim igrama (1x godisnje) koliko i na streljani. Sto u konacnici ispadne da ne pucam vise od 4x godisnje u najboljem slucaju =( Isao sam u tom smjeru da to malo ucestalije radim ali su me financije sada pokopale skroz...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 08 Oct 2011, 16:01

zato mislim da bi bilo dobro da se izjasnimo gdje pucamo pa će to mnogima pomoći u ovakvoj situaciji.
nema mi gore nego kada mi samo gorivo(bez amortizacije) koje ću potrošiti za odlazak na streljanu košta barem 50kn više nego kilogram crnog baruta. :(

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 08 Oct 2011, 16:20

Može vjerojatno na streljani u Čakovcu, ali bi trebalo prvo objasnit kak to da netreba dozvola.

btw. da li je nužno koristiti streljanu? Iz čl.32 nije baš do kraja jasno?

"2. Korištenje oružja
Članak 32.

Vlasnik oružja dužan je oružje održavati u ispravnom stanju, pravilno i pozorno rukovati njime.
Oružje je zabranjeno upotrebljavati na javnim mjestima ili na mjestima gdje se može ugroziti sigurnost građana.
Lovačko oružje ne smije se upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta određenih za vježbe gađanja.
Športsko oružje ne smije se upotrebljavati izvan civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.
Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, zračno oružje i luk smiju se upotrebljavati i na mjestima koja su po svom položaju ili po poduzetim mjerama osiguranja takva da se ne može ugroziti sigurnost građana.
Zračnim oružjem te lukom smiju se koristiti i djeca starija od 11 godina na športskim strelištima i na drugim mjestima određenim i uređenim za vježbe gađanja pod nadzorom trenera koji ispunjava opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o športu.
Oružje je zabranjeno dati na uporabu djeci, osim prema odred bama ovoga Zakona.
Kratko i dugo lovačko i dugo športsko oružje mora se izvan lovišta, odnosno strelišta prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno, a kratko športsko oružje zaključano u navlakama ili kovčezima."
[/size]
武士道

Ognjem i mačem.

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 08 Oct 2011, 17:11

pa nebi se usudio bučiti par stotina komada na nekoj livadi,šumi....ili je to nečije lovište ili privatni posjed ili...pa samo problemi..
šta je sigurno sigurno je. :A25:

a vrlo je jednostavno ako se želi realizirati korištenje streljane.ako nije klasična streljana,zatražiti na korištenje od nekog lovačkog društva ,većina ih ima nekakve svoje streljane,ako odobre to se lijepo stavi na papir i to je to.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 08 Oct 2011, 22:20

Imam privatni posjed, lijevo i desno susjedi na 200 m, iza kuće cca. 200 m livada pa brijeg visine 60 m , na njemu vikendice, na posjedu klasični grudobran visine 3 m , prije brijega šuma ( privatna).

Ak zatražim dozvolu, prvo nebudu znali kaj, a onda budu odbili iz principa jer se sve odbija ili nije po zakonu o lovstvu i sl. :A14:
武士道

Ognjem i mačem.

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 08 Oct 2011, 23:24

točno to. i slobodno očekuj prijavu i probleme. pa nije to luk i strijela nego štap koji grmi! ;)

Post Reply