Izmjene i dopune Zakona o oružju

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Post Reply
Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Izmjene i dopune Zakona o oružju

Post by Original_G » 19 Oct 2011, 17:55

Hitno je upućeno u proceduru i ak se ne varam raspravljeno 19.10.2011.

Nisam imal vremena pročitati i usporediti, ali vidim promjene u zračnom i drugom oružju kao i neke druge važne odredbe.
Attachments
155_5.pdf
(322.09 KiB) Downloaded 692 times
武士道

Ognjem i mačem.

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Izmjene i dopune Zakona o oružju

Post by Tomy » 19 Oct 2011, 20:02

Opet nisu bog zna što napravili kada je ostalo još nedoumica, posebno oko starog oružja, al imi je drago da su izbacili totalnu nebulozu kao što je odobrenje za nabavu streljiva kojeg nema u nijednoj civiliziranoj zemlji i bio je velik korak unazad.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 19 Oct 2011, 21:47

Nekako mi se čini da će zračne puške 5,5mm ući u višu kategoriju?

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 19 Oct 2011, 22:48

U biti nigdje ne spominju kalibar (a čuo sam takvu najavu).
Sve zračne puške energije veće od 10,5 Joula ili izlazne brzine projektila veće od 200m/s prelaze u C kategoriju.

Ono što mi nije jasno odakle su iskopali tih 10,5 Joula ?
U UK je ograničenje 12 Ft/lbs Što je oko 16 Joula, a u nekim restriktivnijim zemljama EU je ograničenje 7,5J.
Dakle moglo je i gore, ali ne znam kako su se odlučili baš na 10,5 J ?

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 19 Oct 2011, 22:55

zdebat wrote:Nekako mi se čini da će zračne puške 5,5mm ući u višu kategoriju?
Ne samo 5.5 cal
Sve brze od 200m/s ili jace od 10.5j
treba ih samo prijaviti u nadleznu pp

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 20 Oct 2011, 01:42

opet su cistacice pisale izmjene i dopune...
strana 3 wrote:Nadalje, s obzirom na opasnost koju pojedine vrste zračnog oružja i oružja s tetivom stvarno predstavljaju,
bilo je potrebno ''prebaciti'' iz niže u višu kategoriju (u smislu prava i obveza vlasnika oružja), zračno oružje čija je kinetička
energija veća od 10,5 džula ili brzina veća od 150 m/s, i oružja s tetivom čija je sila natega
veća od 450 N. Također, u kategoriju zabranjenog oružja uvrštava se i oružje kategorije
strana 7 wrote:U stavku 3. točki 3. iza riječi: "mužari" umjesto točke stavlja se zarez te se dodaju točke 4. i 5. koje glase:
"4. zračno oružje čija kinetička energija je 10,5 J ili veća ili je brzina projektila 200 m/s ili veća,
5. oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N.".
U stavku 4. točka 1. mijenja se i glasi:
"1. zračno oružje čija kinetička energija je manja od 10,5 J ili je brzina projektila manja od 200 m/s,".
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 20 Oct 2011, 01:51

Jel u odnosu na prethodni zakon ovaj bolji/lošiji i slobodniji/restriktivniji, u globalu ?

Malo je iznenađujuće da su sada odjednom, pred same izbore te izmjene zakona iznenada donijeli, jel postoji neki poseban razlog za to ?

Po zračnom oružju je lošiji, a vidim da su i digli neke kategorije s 18 na 21 godinu.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 20 Oct 2011, 03:08

Normalnom građanu i vlasniku oruzja to nebi trebalo predstavljati nikakav problem (zracno jel), samo da se dogovore o nekom limitu prema europskim standardima, i o nekoj brojci opcenito, a ne da malo pise jedno malo drugo...

limit godina, hmm, neznam bili se slozio s njim ili ne... zapravo svejedno mi je, ne dotikavlje me se =)

"ukidanje" nepostojece dozvole za nabavku streljiva pozdravljam s naklonom.

vidjet cemo sto ce se jos izroditi od toga...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 20 Oct 2011, 11:42

naravno da treba biti nekakovog reda u zakonu ali ne znam jel se red uvodi prije ili poslije plesanja na i oko štange, naime hrpa je toga nabubana kao da su u trenutku donošenja (odlučivanja) svi zajedno bili na štangi, imam toliko pitanja ali ne smijem početi, toj kuhinji nema kraja . . .
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 20 Oct 2011, 13:51

Postoji kakvi službeni podatak o tome koliko ima legalnih vlasnika oružja u RH?
武士道

Ognjem i mačem.

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 20 Oct 2011, 15:27

Pa kad bi i država bila normalna kao i ti građani koji ju moraju slijepo podržavati (a koje očito država percipira da su svi nenormalni i trajna opasnost vlasti, pa ih treba stalno sputavat),
onda bi to bilo u redu i nitko ne bi bio sretniji,
samo što je problem da svi znaju da se ovdje zakoni donose po potrebi bez puno osjećaja za realnost.
Tako da od odredbe da se sada prijavljuju te zračnice s određenom brzinom, do nove "blistave" odredbe "o zaštiti i sigurnosti građana" da se iste u potpunosti zabranjuju, te stoga i oduzimaju svim sadašnjim prijavljenim korisnicima, je jako mali korak, točnije jedno jedino glasovanje u saboru.

"Liberalizacija" za nabavu municije ok, al kad se nešto na suludi način isprva zabrani, onda se mora ukidanje toga smatrat kao normalna stvar, a ne kao ogromna pozitivna stvar koju novi zakon donosi, valjda da bi prikrio i ublažio ostale negativne.
To je ko da radnicima skineš dodatak za gablec i općenito im zabraniš da idu na pauzu dulje od 10 minuta, pa nakon nekog vremena im to vratiš, al istodobno im i skineš plaću za 1000 kuna, al su oni jadni sretni jer si im bar "konačno vratio gablece i pauzu".

Al do tog stravičnog zaključka i prosječni građanin može doći

Post Reply