KRIVOLOV - jučer, danas i sutra!!

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Post Reply
PUNISHER1987
Nadnarednik
Nadnarednik

KRIVOLOV - jučer, danas i sutra!!

Post by PUNISHER1987 » 02 Jan 2012, 14:59

Vjerujem da među članovima foruma ima i onih koji se bave lovom pa me zanima kako sprečavaju krivolov u svojim lovačkim društvima! Iako se pojedini slučajevi krivolova prijave policiji ona uglavnom ništa ne poduzima ili pak ako i poduzme to budu jako male novčane kazne ili oduzimanje oružja, dok osobe koje su zatečene u krivolovu nakon plaćene kazne ili oduzimanja oružja nabave novo i ponovno krivolove. Osobno sam protiv toga i smatram da bi policija trebala poduzeti puno više u kažnjavanju osoba koje se time bave, jer nije u redu ubijati iz zabave ili radi prodaje mesa divljači.
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.

Hawk
Satnik
Satnik

Re: KRIVOLOV - jučer, danas i sutra!!

Post by Hawk » 02 Jan 2012, 15:28

PUNISHER1987 wrote:Vjerujem da među članovima foruma ima i onih koji se bave lovom pa me zanima kako sprečavaju krivolov u svojim lovačkim društvima! Iako se pojedini slučajevi krivolova prijave policiji ona uglavnom ništa ne poduzima ili pak ako i poduzme to budu jako male novčane kazne ili oduzimanje oružja, dok osobe koje su zatečene u krivolovu nakon plaćene kazne ili oduzimanja oružja nabave novo i ponovno krivolove. Osobno sam protiv toga i smatram da bi policija trebala poduzeti puno više u kažnjavanju osoba koje se time bave, jer nije u redu ubijati iz zabave ili radi prodaje mesa divljači.

Krivolovce lovi lovočuvar. To je njegov posao. Osim toga, svaki lovac je dužan prijaviti krivolov. Obično lovac za prijavu krivolova dobije dosta bodova, ali to je jako nezahvalno i zato se to rijetko dogadja. Zašto nezahvalno ??? Pa zato što će kažnjeni krivolovac opet nabaviti drugo oružje i nastaviti krivoloviti i jednog dana ćeš ga opet sresti u šumi, samo ko zna kako će ovaj tada reagirati :) :) :) To je žalosno, ali tako je.

Ima raznih vrsta krivolova. Mali nenamjerni proceduralni propust se more definirati kao krivolov, isto kao i sistematsko tamanjenje lovine, pa čak u vrijeme lovostaje. A to nije isto. Ove prve je lako uloviti, tu se obično radi o nesporazumu i to se bezbolno riješi, ali ove druge se teško ulovi, oni malo bolje paze i spremni su na sve.

Da bi policija napravila svoj posao, treba krivolovca uloviti na djelu i tako ga servirati policiji, što uglavnom nije baš uvijek lako. A očekivati od policije da krivolovce ganja po planini, teško je i za očekivati. Imaju oni i pametnijeg posla. E sada, ako je policajac još i lovac, a krivolovac baš prekardašio, onda je to druga stvar.

Moj zaključak je: Krivolova je uvijek bilo i uvijek će ga biti. Ne more se to iskorijeniti, ali se more držati na nekoj prihvatljivoj razini. Žalosno, ali tako je.

Volija bi čuti što i drugi lovci imaju reći o ovome...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 02 Jan 2012, 19:26

Ja sam mislio da nemožeš ponovno nabaviti oružje ako ti ga jednom oduzmu... Ili je zakon tako loš da je to moguće!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 02 Jan 2012, 21:36

Ne, pardon, nisam mislio da ulovljeni krivolovac more tako skoro dobiti oružje natrag, nego ce nabaviti nelegalno oružje, ako ga već nema. A većina krivolovaca već sada uz registrirano oružje, ima i još nešto ispod tezge. Na to sam mislio. Ali sve da neko i nema, bar danas to nije teško nabaviti. Ja se sjećam kada je oružje "na crno" bilo bar dvosrtruko skuplje nego legalno, danas se cijena izjednačila, čak su cijene nelegalnog oružja postale i povoljnije. Što nije baš ohrabrujuće.

Žac
Razvodnik
Razvodnik

Post by Žac » 02 Jan 2012, 23:11

Za krivolov ima lijeka, ali traži odricanja nas kojima to smeta, a na koja nismo spremni, odnosno nije nam vremenski izvedivo.
Jedini, meni poznati, lijek je biti stalno prisutan u lovištu.To podrazumjeva zajedničko djelovanje cijelog društva, patrole, lovno gospodarski i lovno tehnički objekti, prihrana i dohrana divljači.
Gospoda koja se bave nezakonitim lovom nas prate i oni znaju da li ima koga vani, jer to su u pravilu naši susjedi.
Zato naša aktivnost u lovištu remeti njihove planove i možda, možda sam naivan, odustanu od svog nauma, jer moramo priznati da ta gospoda ne love da nahrane gladna usta već zbog čiste zarade a čineći to vrijeđaju i omalovažavaju nas lovce.
Moramo shvatiti, NIJE NA NJIMA DA PRESTANU TO ŠTO RADE VEĆ JE NA NAMA DA IM TO ONEMOGUĆIMO, naravno u zakonskim okvirima.
Što sam time htio reči, oni da su ljudi sa imalo prvenstveno odgoja, dostojanstva ili mrvice morala, i da svijet gledaju u nezavisnosti od osobnih interesa, ne bi se ponašali kako se ponašaju.
Zvučalo bi zastrašujuče, nekome neupućenom, kad bi rekli da lovci imaju pravo odstrela divljači.
Mi si to uzimamo za pravo, prvenstveno prema zakonskim propisima ali isto tako i prema planu gospodarenja lovištima (LGO).
Ali to pravo steknemo samo ako smo odradili sve predradnje. Divljač, uzgojili, štitili i na kraju je odstrel koji također ima svoja pravila. Prvo je sanitarni odstrel, zatim uzgojni i na kraju trofejni.
Ima još jako puno toga, stvarno sam oduljio ovaj post.
Uglavnom ako se nama spori u medijima i inima pravo lova, koje pravo lova imaju oni...

ćuturica
Skupnik
Skupnik

Post by ćuturica » 03 Jan 2012, 01:24

najgori oblici su krivolova su sa zamkama i svjetlima jer tada je životinja bespomoćnja.u nas ih ima jako malo a kad bi se pojavili,vrlo brzo bi nam prijavili ljudi.sve se to rješavalo zdravo seljački,batinom,a pase sa soli.eto savjeta :D

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 03 Jan 2012, 14:15

Ima puno vrsta krivolova. Ima onih, koje ja čak i nebi nazvao krivolovom iako po zakonu to jesu, a ima i onih koje bi ja nazvao teški kriminal. Sve ostalo je izmedju. Raspon je širok i tribalo bi to najprije razvrstati, pa onda o svakoj vrsti posebno diskutirati.

Kontrolirati krivolov u manjim lovištima, medju naseljima, koja su na obradjenim poljima i o kojima se dobro brinu lokalni lovci, koji su usput i vlasnici obradjenih polja, je jedna stvar, a kontrolirati privatno lovište od 7000 hektara u planinskin vrletima, pa još kad su i lovozakupnik i lovci ko zna od kuda samo ne od tud, je sasvim druga stvar.

Ajmo lovci, uključite se, znan da ode ima različitih prisuta...:)

bitanga
Razvodnik
Razvodnik

Post by bitanga » 04 Jan 2012, 12:48

krivolov je kriminal,a kriminal je neiskorjenjiv dok god ima ljudi željnih lake zarade.mislim,sad sam prosuo neku veliku mudrost,al to je činjenica...

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 04 Jan 2012, 12:58

bitanga wrote:krivolov je kriminal,a kriminal je neiskorjenjiv dok god ima ljudi željnih lake zarade.mislim,sad sam prosuo neku veliku mudrost,al to je činjenica...

Pa tu se i ja slažen. I to ne samo laka zarada nego i nastrane pobude, a toga će uvijek biti...

Post Reply