karabin m-48 7,9 preuređen
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: karabin m-48 7,9 preuređen
Sada je to malo jasnije...
Ako uzmemo u obzir mogucnost da npr. Rusan moze/smije vrsiti tormentaciju, i da ima zig, sve oruzje sa zamjenjenom cijevi bi trebali nositi k njemu na provjeru i zigovanje? Pa onda u MUP sa zigovima i potvrdama na ovjeru?
Ako uzmemo u obzir mogucnost da npr. Rusan moze/smije vrsiti tormentaciju, i da ima zig, sve oruzje sa zamjenjenom cijevi bi trebali nositi k njemu na provjeru i zigovanje? Pa onda u MUP sa zigovima i potvrdama na ovjeru?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Sad jos samo treba saznati koji puskari u RH imaju program prizvodnje oruzja i koji od njih rade tormentaciju (taj dio znam da Rusan ima) i koji od njih imaju potrebne drzavne zigove za obiljezavanje ispitanog oruzja (e to nemam pojma tko ima). i onda je valjda stvar 100% po zakonu
P.S. kako je stvar kod ovlastenih MUP-ovih puskara? Jesu li oni ovlasteni za ispitivanje, tormentaciju i obiljezavanje oruzja potrebnim drzavnim zigovima te izdavanje potvrde?
P.S. kako je stvar kod ovlastenih MUP-ovih puskara? Jesu li oni ovlasteni za ispitivanje, tormentaciju i obiljezavanje oruzja potrebnim drzavnim zigovima te izdavanje potvrde?
Evo Mike da ti ja pokusam odgovoriti.Mike_Torello wrote:rekla-kazala-navodno bas suprotno da cijev od M53 ima drugaciji korak zljebova i da je preciznija od standardne cijevi od M48...
Nikada nisam naletio na nekoga tko bi to potvrdio ili negirao sa cvrstim argumentima, sve se svodilo na "ja mislim", "ja cuo", "meni rekli"
jos jedna nedoumica, ako je cijev od M53 bila u upotrebi, znaci da je tormentirana i ispitana, zasto ju se mora ponovo ispitivati ako se ugradi u karabin na kojem cijev vjerujem podnosi manja opterecenja nego na M53, dakle nije rijec o novoj sirovoj cijevi u koju je urezano leziste za metak ili promjenjen kalibar, samo je zasarafljena na oruzje koji koristi cak identican kalibar kao i oruzje sa kojeg je skinuta, dakle nema razlike u punjenju i ovo i ono, ajde da je drugi kalibar ili jaci kalibar bilo bi jasno kao dan ali ovako malo... hvala
Prvo cijev koju koristi strojnica M-53 je u kalibru 8x57 i koristi isti metak i isti su i koraci uvijanja zljebova takoder kao i kod M-48, dal je preciznija ili ne ne znam, znam da je masivnija i da moze ispucati vise metaka a da ne izgubi svoja mehanicka svojstva (sto je i logicki jer strojnica ispuca nekoliko desetaka puta vise streljiva od lovackog karabina) ali stvar je u tome da puskar kad nju obraduje da ju stavi na karabin on njoj mora (ne mora ali se tako radi vecinom da ima "lovacki" izgled ) tokariti vanjski presjek koju ce cijev imati u konacnici, znaci radi joj da tako se izrazim siluetu.
E sad tu nastaje problem, netko tko nije strucan bi mogao previse skinuti meterijala i oslabiti cijev do te mjere da ona jednostavno ne izdrzi pritisak koji stvara metak i ona ce puknuti.
Sad dolazimo do onoga o cemu svi pricaju ali opet rekla kazala i nitko koliko vidim tu ne zna u cemu je problem, a problem je taj da niti jedan puskar, niti jedna puskarska radionica NE SMIJE mijenjati originalne cijevi, bile one u istom kalibru kao i original ili u drugom (pogotovo ne u drugom za koji treba i druga dozvola) ako nemaju posebno odobrenje za to, a odobrenje dobiju od MUP-a ako imaju mogucnosti raditi ispitivanje (tormentaciju) cijevi oni osobno kao ovlasteni puskarski obrt za servis i proizvodnju oruzja ili ako nemaju mogucnosti da im to odradi ovlastena ustanova za to iz usluge.
Znaci ne mora imati taj puskar ispitivanje nego moze mu to raditi i netko tko je ovlasten za to iz usluge ali moraju cijevi biti oznacene zigom koji propisuje MUP RH.
Znaci Mike, vracam se na onu cijev od M-53 i njezine ugradnje na karabin.
Nakon kaj puskar nju obradi (potokari na zeljenu vanjsku dimenziju) ona mora ici na ispitivanje i onda dobije zigove i jedino tako moze biti ugradena na pusku i dobiti dozvolu za upotrebu.
I to je sad 100% sigurno i ne moze biti drugacije.
A kod nas se radi svasta, znam iz osobnog iskustva.
Znaci jos jednom, svaki puskarski obrt koji ugraduje cijevi (izraduje oruzje, jer nije izrada oruzja samo u HS produktu nego svaki puskar koji ugraduje bitne dijelove oruzja je proizvodac oruzja i mora imati na oruzju proizvedenom u njegovoj radionici svoju oznaku utisnutu na oruzju) mora imati dozvolu od MUP-a za ispitivanje cijevi i jedino ih tako moze mijenjati i ugradivati na oruzje u skladu sa zakonom.
Ne servisiranjem nego PROIZVODNJOM (kod servisiranje se ugraduje samo original dijelovi), oni moraju imati ispitivanje cijevi ako ugraduju svoje cijevi koje oni proizvode (iz sirovih cijevi kojima se urezuju lezista metka ili od vojnih cijevi sa postojecim lezistima metaka) ili da ugraduju cijevi originalne sa zigovima.Tomy wrote:Gle, Mike, naveo sam da se odredbe zakona odnose i na prepravljeno oružje, što znači da bi žig trebali imati i svi ovlašteni puškari obrtnici, d.o.o.-i koji se bave servisiranjem oružja...
A ugradnju cijevi ne rade svi puskari, ustvari ih je jako malo kod nas, rusan je jedan od njih koji to radi u skladu sa zakonom.
Ako uzmemo u obzir da Rusan smije i radi tormentaciju cijevi on ti i mora raditi prepravku oruzja jer ne mozes dati nekom puskaru da ti stavi drugu cijev i da ju ti onda nosis iz puskarske radione k Rusanu na tormentaciju pa nazad k tom svojem puskaru da ti stavi svoje zigove (ime i naziv puskarskog obrta i drzava proizvodnje i broj), nosi ju ili taj puskar kojem si dao to raditi pa nakon atestiranja kod Rusana sklapa kompletnu pusku i predaje ju tebi ili ti Rusan radi sve komplet.Mike_Torello wrote:Sada je to malo jasnije...
Nema nosenja iz radione do radione, mislim ne smijes ju ti nositi nego puskar.
Jer na kraju puska nosi njegovo ime obrta, njegov broj (ako je radena ili preradivana kod njega ili samo oznake na cijevi ako je samo cijev mijenjana) i ako se nesto dogodi on je odgovoran za to.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Hvala na pojasnjenju...
ovo zadnje sam tako i mislio, da ju nosi puskar kod npr. rusana na testiranje, a ne vlasnik oruzja nakon kakvog zahvata...
znaci trebalo bi imati aparaturu za testiranje cijevi PRIJE ugradnje u glavu sistema?
Ja sam stekao dojam da se cijev testira/tormentira nakon sto je ugradnja vec izvrsena da se testira kompletan proizvod a ne samo dio koji ce se ugraditi...
ovo zadnje sam tako i mislio, da ju nosi puskar kod npr. rusana na testiranje, a ne vlasnik oruzja nakon kakvog zahvata...
znaci trebalo bi imati aparaturu za testiranje cijevi PRIJE ugradnje u glavu sistema?
Ja sam stekao dojam da se cijev testira/tormentira nakon sto je ugradnja vec izvrsena da se testira kompletan proizvod a ne samo dio koji ce se ugraditi...
Koliko ja znam cijevi se testiraju na samom oruzju pucanjem iz njih sa streljivom puno jace laboracije od tvornickog (mozda postoji i nacin da se to radi samo sa cijevi ali ja za to ne znam) i ono kad sam napisao da se nosi mislio sam na cijelu pusku, mozda sam se negdje krivo izrazio pa se ispricavam ali znaci puskar ti mora cijev ugraditi, onda ispitivanje i onda oznacavanje.
A ako npr. tvoj puskar tebi ugradi cijev a ne moze ju tormentirati onda nosi cijelu pusku tome koji moze i on ju tamo oznaci osobno, ne tvoj puskar ni netko treci nego onaj tko izvodi ispitivanje i onda ti tvoj puskar nazad nosi pusku k sebi u radionu i ti dodes po nju itd itd.
A puskar u MUP-u koliko ja znam, a znam, ne radi to ispitivanje nego on samo pregleda pusku ako je nesto sumnjivo u smislu da je puska neastrucno prepravljana (bez obzira na sve moguce zigove na njoj) ili da je prepravljena tako da moze primiti prigusivac i te stvari koje ljudi cesto kemijaju, znaci on samo pregleda oruzje dal je to sve napravljeno kako treba i dal je napravljeno ispitivanje cijevi ali oni to ne rade, to trebaju raditi iskljucivo puskari koji imaju za to ovlastenje, oni imaju i MUP-ov ili drzavni zig kako se to vec zove.
I ono malo da se jos vratim na cijev o kojoj si pricao od "garonje", to su odlicne cijevi inace za pusku u kalibru 8x57, kraca je, 53 cm je duzine dok je standarda cijev na karabinu u kalibru 8x57 60 cm a za magnum kalibre je oko 65-66cm.
Znam da su ih puskari jos prije ove cijele zavrzlame oko oznacavanja cijevi (prije 10-ak god kad sam ja jos bio ucio kod jednog puskara) jako trazili i ugradivali na karabine.
A zasto se treba ponovo ispitati i oznaciti cijev od sarca iako je vec ispitana u zavodima crvene zastave kad se stavlja na karabin nadam se da si shvatio, ona kad se obradi da sve pase i navoj i konus da dobije lovacki izgled i sve onda se i oznake skinu, i onda vise ne zna netko deseti koja je to cijev, znas ti i onaj puskar koji ju je radio recimo, i zato treba napraviti ispitivanje jer i onu sirovu cijev koja je promjera nekih 5-6 cm ovisno od proizvodaca ti mozes unistiti ako ju tokarenjem previse skines i oslabis a recimo originalna je cijev i jako kvalitetna (i skupa).
A ako npr. tvoj puskar tebi ugradi cijev a ne moze ju tormentirati onda nosi cijelu pusku tome koji moze i on ju tamo oznaci osobno, ne tvoj puskar ni netko treci nego onaj tko izvodi ispitivanje i onda ti tvoj puskar nazad nosi pusku k sebi u radionu i ti dodes po nju itd itd.
A puskar u MUP-u koliko ja znam, a znam, ne radi to ispitivanje nego on samo pregleda pusku ako je nesto sumnjivo u smislu da je puska neastrucno prepravljana (bez obzira na sve moguce zigove na njoj) ili da je prepravljena tako da moze primiti prigusivac i te stvari koje ljudi cesto kemijaju, znaci on samo pregleda oruzje dal je to sve napravljeno kako treba i dal je napravljeno ispitivanje cijevi ali oni to ne rade, to trebaju raditi iskljucivo puskari koji imaju za to ovlastenje, oni imaju i MUP-ov ili drzavni zig kako se to vec zove.
I ono malo da se jos vratim na cijev o kojoj si pricao od "garonje", to su odlicne cijevi inace za pusku u kalibru 8x57, kraca je, 53 cm je duzine dok je standarda cijev na karabinu u kalibru 8x57 60 cm a za magnum kalibre je oko 65-66cm.
Znam da su ih puskari jos prije ove cijele zavrzlame oko oznacavanja cijevi (prije 10-ak god kad sam ja jos bio ucio kod jednog puskara) jako trazili i ugradivali na karabine.
A zasto se treba ponovo ispitati i oznaciti cijev od sarca iako je vec ispitana u zavodima crvene zastave kad se stavlja na karabin nadam se da si shvatio, ona kad se obradi da sve pase i navoj i konus da dobije lovacki izgled i sve onda se i oznake skinu, i onda vise ne zna netko deseti koja je to cijev, znas ti i onaj puskar koji ju je radio recimo, i zato treba napraviti ispitivanje jer i onu sirovu cijev koja je promjera nekih 5-6 cm ovisno od proizvodaca ti mozes unistiti ako ju tokarenjem previse skines i oslabis a recimo originalna je cijev i jako kvalitetna (i skupa).