AK47 vs M16
-
billy piton
- Pozornik

Re: AK47 vs M16
Sorry, ipak je do mog servera bilo. Netko je u firmi imao uzastopne downloade sa rapida.
Doma sam skinuo. Hvala.
Doma sam skinuo. Hvala.
Evo jos jedan link iako nije direktno na temu M-16 vs Ak-47 ali zelim samo replicirati Miku na tvrdnje o vecoj probojnosti i boljim karakteristikama metka 7,62x39 prema 5,56x45.
http://www.zrno.ba/zrno/index.php?optio ... &Itemid=71
Poglavlje poligonalna cijev.
Članak je "Na istoku ništa novo"...
Mixed bag, tvrdnje uzimati s oprezom, posebno kad vidimo "Patentom zaštićene inovacije..." ROTFL
Mixed bag, tvrdnje uzimati s oprezom, posebno kad vidimo "Patentom zaštićene inovacije..." ROTFL
gun_hater wrote:Članak je "Na istoku ništa novo"...
To ti je isto tako kao i sa onom tvojom knjgom koju je napisalo dvoje ljudi koji nemaju bas nikakve veze sa tom puskom i uopce sa oruzjem a na temelju svjedocanstva ljudi koji su tamo na popisu.
Tko zna kako je prevodeno njihovo iskustvo i koliko tu ima istine,to ti je onda ako bas hoces ista stvar.
Nažalost, ovaj članak i knjiga od 400 stranica se ne mogu staviti u istu rečenicu, a kamoli uspoređivati i vrednovati.
Doduše istočnjaci znaju često finu priču napisat,
makar je bilo i nekih njihovih oruž. novinara koji mogu sasvim solidan članak napravit, bez puno mistifikacije, fikcije i preuveličavanja nepostojećih zasluga.
makar je bilo i nekih njihovih oruž. novinara koji mogu sasvim solidan članak napravit, bez puno mistifikacije, fikcije i preuveličavanja nepostojećih zasluga.
gun_hater wrote:Nažalost, ovaj članak i knjiga od 400 stranica se ne mogu staviti u istu rečenicu, a kamoli uspoređivati i vrednovati.
Ja sam tocno rekao na sta se pozivam u onome clanku a to je onaj dio koji govori o testiranju puske M-21 od strane zastavinih strucnjaka koji su pusku i napravili gdje se govori o njezinoj probojnosi,tj probojnosti metka 5,56x45 u odnosu na 7,62x39.
Samo taj dio,o ostalome nije bilo rijeci kad sam replicirao Miku,znaci nikakva patentirana rjesenja ili slicne stvari koje si ti naveo jer o tome nismo ni govorili.
A evo sad replika tebi i iznosim ti dio gdje se govori o istome u knjizi koju si ti predstavio.
Strana 357 clanak pod naslovom The Critics Attacks the M16A2 s Improvements.
Procitaj si kaj kaze za usporedbu probojnosti 5,56 SS109 metak (kojeg je razvila inace Belgijska FN a ekvivalent njemu je americki M988)
nasuprot 7,62 NATO dakle 7,62x51 (a da ne govorimo onda o 7,63x38) pa nek svatko donese onda svoj sud.
Samo jedan ispravak,ekvivalent metku 5,56x45 SS109 (koji je danas standardan u NATO savezu a razvijen je u belgijskom FN) je americki M855 a ne kako sam prije napisao M988,to sam pogrijesio.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Bio sam odsutan ovih dana a preko mobitela mi je tesko pisati duze postove...Degman wrote:Evo jos jedan link iako nije direktno na temu M-16 vs Ak-47 ali zelim samo replicirati Miku na tvrdnje o vecoj probojnosti i boljim karakteristikama metka 7,62x39 prema 5,56x45.
Uglavnom da se globalno repliciram na sve o cemu smo argumentirali jedan drugom... imao si bolje argumente od mojih i eto prihvacam novosteceno znanje, iako se nikada necu pomiriti sa cinjenicom da je VHS prakticna ljevacima =) na stranu sad to da joj se "mogu prilagoditi" pa pucati sa desnog ramena... tu je prednost duzih pusaka jer ti je prakticki svejedno s kojeg ramena pucas, u slucaju VHS-a nije... To je samo stvar mojeg osobnog stajalista, nista drugo, nemogu bas probaviti bullpup dizajn i to je to =)
Buduci da sam ju samo malo premetao po rukama i to onaj stariji tip sa slike koju sam postavio, a nisam rastavljao, predpostavljam da ima klip kao i famas? kakva je komora? kromirana? cijev isto? hvala
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Ako ti bullpup konstrukcija ne pase to je tvoje pravo i osobno misljenje o tome,meni odgovara a o ukusima se ne raspravlja.
Samo znas kad dobijes pusku a vojnik si ne mozes puno birati dal ce imati otvor za izbacivanje cahura na lijevoj ili desnoj strani, i sa tim se moras pomiriti, a ja se slazem da sa VHS-om neces moci pucati sa lijevog ramena, tu uopce nema dvojbe, ali da ti opet dokazem da je VHS (gledano u cijelosti) ipak puska koju mogu rabiti i ljevaci procitaj prilog.
Sad da nebi opet nas kolega poceo sa onim pa ovo je opet rekla kazala ja se odmah ogradujejm od toga jel je to istina ili ne ali voden svojim znanjem i iskustvom kao sto sam i prije rekao znam da promjene u konstrukciji da se otvor za izbacivanje stavi na lijevu stranu nije velik problem,samo je pitanje HS-ovih strucnjaka jel ce dobiti ili ne narudzbu za tako nesto.
http://zastita.info/hr/clanak/2011/3/vr ... ,5457.html
ako kolega misli da su to opet gluposti neka se obrati autoru clanka pa sa njim to raspravi.
Oko konstrukcije za koju si pitao jel koristi plinski klip, da koristi plinski klip i nosac zatvaraca slicno kao i FAMAS, zatvarac je slican kao na M-16 sa bradavicama za bravljenje a cijev i komora kao uostalom i svi dijelovi koji su izlozeni utjecaju barutnih plinova je ne kromirana nego obradena antikorozivnom zastitom puno boljom od kromiranja, o tome nesto vise u prilogu, izvor je sluzbena stranica HS-a tako da mislim da tu nece kolega imati primjedbe oko toga buduci taj navod navodi sam konstruktor VHS jurisne puske gosp. Marko Vuković.
http://hs-produkt.pondi.hr/vhs.html
I na kraju evo jos malo slika samih dijelova VHS puske i ako malo bolje pogledas na jednoj fotki se vidi onakav blok sa 4 sine u jednoj ustvari koja ide na M-4 americki a koju si mi pokazao na svojem prilogu jednom, i nasao sam podatak da se na VHS moze istovremeno staviti 8 sina sveukupno.
Premalo?
http://www.militaryphotos.net/forums/sh ... ault-rifle
http://www.weaponscache.com/forum/rifle ... rifle.html
Mike nemoj ovo shvatiti kao nekakvo pametovanje niti nadmetanje tko vise zna, nisam ja najpametniji na svijetu niti ne znam sve kao uostalom nitko od nas samo pokusavam prenijeti neko znanje za koje mislim da ga imam i svoja neka iskustva a svatko ima pravo na svoje misljenje.
Nebi htio da se ovo sad krivo shvati i da to postane povod za nekakva prepucavanja.
Samo znas kad dobijes pusku a vojnik si ne mozes puno birati dal ce imati otvor za izbacivanje cahura na lijevoj ili desnoj strani, i sa tim se moras pomiriti, a ja se slazem da sa VHS-om neces moci pucati sa lijevog ramena, tu uopce nema dvojbe, ali da ti opet dokazem da je VHS (gledano u cijelosti) ipak puska koju mogu rabiti i ljevaci procitaj prilog.
Sad da nebi opet nas kolega poceo sa onim pa ovo je opet rekla kazala ja se odmah ogradujejm od toga jel je to istina ili ne ali voden svojim znanjem i iskustvom kao sto sam i prije rekao znam da promjene u konstrukciji da se otvor za izbacivanje stavi na lijevu stranu nije velik problem,samo je pitanje HS-ovih strucnjaka jel ce dobiti ili ne narudzbu za tako nesto.
http://zastita.info/hr/clanak/2011/3/vr ... ,5457.html
ako kolega misli da su to opet gluposti neka se obrati autoru clanka pa sa njim to raspravi.
Oko konstrukcije za koju si pitao jel koristi plinski klip, da koristi plinski klip i nosac zatvaraca slicno kao i FAMAS, zatvarac je slican kao na M-16 sa bradavicama za bravljenje a cijev i komora kao uostalom i svi dijelovi koji su izlozeni utjecaju barutnih plinova je ne kromirana nego obradena antikorozivnom zastitom puno boljom od kromiranja, o tome nesto vise u prilogu, izvor je sluzbena stranica HS-a tako da mislim da tu nece kolega imati primjedbe oko toga buduci taj navod navodi sam konstruktor VHS jurisne puske gosp. Marko Vuković.
http://hs-produkt.pondi.hr/vhs.html
I na kraju evo jos malo slika samih dijelova VHS puske i ako malo bolje pogledas na jednoj fotki se vidi onakav blok sa 4 sine u jednoj ustvari koja ide na M-4 americki a koju si mi pokazao na svojem prilogu jednom, i nasao sam podatak da se na VHS moze istovremeno staviti 8 sina sveukupno.
Premalo?
http://www.militaryphotos.net/forums/sh ... ault-rifle
http://www.weaponscache.com/forum/rifle ... rifle.html
Mike nemoj ovo shvatiti kao nekakvo pametovanje niti nadmetanje tko vise zna, nisam ja najpametniji na svijetu niti ne znam sve kao uostalom nitko od nas samo pokusavam prenijeti neko znanje za koje mislim da ga imam i svoja neka iskustva a svatko ima pravo na svoje misljenje.
Nebi htio da se ovo sad krivo shvati i da to postane povod za nekakva prepucavanja.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Naprotiv, volim dobru raspravu, i znam priznati da sam u krivu kad mi se to kvalitetnim argumentima i dokaze, posipam se pepelom, bio sam u krivu po pitanju nekih stvari, vise ne mogu osporavati, jer nemam argumenata, nadjacan sam =) Ono sto imam dalje to je stvar osobnog ukusa i nije predmet rasprave... imam odredjene sentimente prema "srbijanki", kao i prema pojedinim komadima oruzja na npr. crni barut sto ne znaci da su bolja od nekih danasnjih =) Kako nisam ljubitelj bullpup dizajna, prvenstveno kao ljevak, jer ako nije ambidekster verzija, zahtjeva "veliku" prilagodbu sto mi je automatski cinilo oruzje "odbojnim" i vise sam stovatelj klasicniog dizajna...Degman wrote:Mike nemoj ovo shvatiti kao nekakvo pametovanje niti nadmetanje tko vise zna, nisam ja najpametniji na svijetu niti ne znam sve kao uostalom nitko od nas samo pokusavam prenijeti neko znanje za koje mislim da ga imam i svoja neka iskustva a svatko ima pravo na svoje misljenje. Nebi htio da se ovo sad krivo shvati i da to postane povod za nekakva prepucavanja.
Jedna mala, hmm, nuspojava ovog kratkog oruzja je sto kad se stave svi prikljuci skoro da ni nema mjesta za prednju ruku, tj. jako je blizu ruke na okidacu, sto se tice nedostatka mjesta za prednju ruku od toga ce patiti i M4 ako ju se natrpa, jedino sto je olakotno sto je prednja ruka u tom slucaju malo udaljenija od one na okidacu, dok M16 zbog svoje duzine oklopa cijevi nebi sa tim imao problema... no svako "zlo" za neko dobro, pa kombinirati sta za sta treba i svi sretni =) To je samo moj DOJAM moguceg problema, necu vise "suditi" dok ne probam =)
P.S. Sa odusevljenjem pozdravljam ambidexter varijantu =)
P.P.S. malo sam ti popravio konstrukciju posta(ova) da bude lakse citljivo (napravio paragrafe) i popravio neke gramaticke greske, tocka zarez i to...
Ako ikako mozes probaj, preporucam toplo.
I ispricavam se za prijasnje stamparske greske, zarez, tocka itd, ne obracam puno paznje na to, mislim da je svatko shvatio sta sam htio napisati ako sam pogrijesio slovo u rijeci kojoj a znam da je toga bilo.
O sentimentima necu raspravljati, vidim da ih imas malo vise koji meni ne odgovaraju a vjerojatno je i obratno ali boze moj, to je osobna stvar .
Evo to bi bilo to u vezi ove teme, idemo dalje.
I ispricavam se za prijasnje stamparske greske, zarez, tocka itd, ne obracam puno paznje na to, mislim da je svatko shvatio sta sam htio napisati ako sam pogrijesio slovo u rijeci kojoj a znam da je toga bilo.
O sentimentima necu raspravljati, vidim da ih imas malo vise koji meni ne odgovaraju a vjerojatno je i obratno ali boze moj, to je osobna stvar .
Evo to bi bilo to u vezi ove teme, idemo dalje.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

mislim da cu to vrlo tesko ostvariti, isto kao sto cu tesko ostvariti ponovno pucanje iz "srbijanke" =(Degman wrote:Ako ikako mozes probaj, preporucam toplo.
nema frke, ja samo usput prepravim da bude preglednije =)I ispricavam se za prijasnje stamparske greske, zarez, tocka itd, ne obracam puno paznje na to, mislim da je svatko shvatio sta sam htio napisati ako sam pogrijesio slovo u rijeci kojoj a znam da je toga bilo.
Naravno, mozemo i smijemo osobno favoritizirati jedno na osnovi sentimenata, ali trebamo biti dovoljno pametni da prihvatimo nesto drugo, bolje i inovativnije kao prakticnije rijesenje =)O sentimentima necu raspravljati, vidim da ih imas malo vise koji meni ne odgovaraju a vjerojatno je i obratno ali boze moj, to je osobna stvar. Evo to bi bilo to u vezi ove teme, idemo dalje.
"specijalna antikorozivna zaštita dijelova", da se nisu možda sjetili puknut Tenifer na te dijelove zatvarača i cijevi ?
Mislim da je bas to u pitanju,jedna vrsta nitriranja kojim se ujedno i otvrdne povrsina a ujedno se dobije i antikorozivna zastita.gun_hater wrote:"specijalna antikorozivna zaštita dijelova", da se nisu možda sjetili puknut Tenifer na te dijelove zatvarača i cijevi ?
Vrlo zanimljiva tema.
Nekaj sem isprobal i mogu rec da u rame meni najbolje "pada" M16 i M4. Sa M16A2 su pogodki iznad mojeg proseka. A o zastojih...nije bilo. A razstavi se u prafaktore bez problema- puške i klona AK47 ne možeš bez alata toliko razstaviti.
I na kraju.- zašto se još uvijek rabi M16/M4. Zašto SAS upotrebljava M16? U Izraelu sam videl samo M4 i nešto malo M16A2. Nijednog Galila.
Nekaj sem isprobal i mogu rec da u rame meni najbolje "pada" M16 i M4. Sa M16A2 su pogodki iznad mojeg proseka. A o zastojih...nije bilo. A razstavi se u prafaktore bez problema- puške i klona AK47 ne možeš bez alata toliko razstaviti.
I na kraju.- zašto se još uvijek rabi M16/M4. Zašto SAS upotrebljava M16? U Izraelu sam videl samo M4 i nešto malo M16A2. Nijednog Galila.
Ajd da se malo ubacim, nakon jaaako dugo vremena....
Koncepcijski gledano dva različita svijeta. Sentiment na stranu.
Izuzevši zemlje bivšeg SSSR-a, Kinu i još poneke kojima je to po doktrini temeljno nauružanje, ako je u pitanju masovna vojska sa manjom razinom obučenosti, znanja o oružju, ili ako se radi o gerilskom ratovanju - možda bi AK ima prednost jer je napravljen u širokim tolerancijama i u tom smislu je robustan.
Ali tu svaka prednost prestaje, jer je manje precizan....
Ono što je tehnološki, konceptualno i kvalitativno bolje jesu puške zasnovane na M16 modelu - i klonovi koji su se nakon godina pojavili.
Što bi bio moj izbor kada bih morao birati? Na stranu simpatije, ali funkcija i namjena su ono što mi se čini bitnim za raspravu....
Izbor bi ovisio bi o misiji i situaciji - znači prije svega trajanju, dostupnosti streljiva, logistici, udaljenosti od baze i sl...
Koncepcijski gledano dva različita svijeta. Sentiment na stranu.
Izuzevši zemlje bivšeg SSSR-a, Kinu i još poneke kojima je to po doktrini temeljno nauružanje, ako je u pitanju masovna vojska sa manjom razinom obučenosti, znanja o oružju, ili ako se radi o gerilskom ratovanju - možda bi AK ima prednost jer je napravljen u širokim tolerancijama i u tom smislu je robustan.
Ali tu svaka prednost prestaje, jer je manje precizan....
Ono što je tehnološki, konceptualno i kvalitativno bolje jesu puške zasnovane na M16 modelu - i klonovi koji su se nakon godina pojavili.
Što bi bio moj izbor kada bih morao birati? Na stranu simpatije, ali funkcija i namjena su ono što mi se čini bitnim za raspravu....
Izbor bi ovisio bi o misiji i situaciji - znači prije svega trajanju, dostupnosti streljiva, logistici, udaljenosti od baze i sl...
U rukama običnog prašinara i ak i m16 mogu bit ubojiti u nekoj količini, s time da će više do izražaja doć robusnost ak nego što li je to preciznost m16.
U rukama profesionalca koji je obučen i treniran za preciznost i brigu o oružju, m16 će polučit daleko veće rezultate nego da mu se da AK.
Danas sve više i više je tendencija da će buduće ratove (manje sukobe lokalno-intervencijske razine) vodit manje postrojbe visokoobučenih i dobro opremljenih profesionalaca, a ne sad da će milijuni ljudi jurišat nasred polja jedni na druge, tako da platforma m16 i sličnog modularnog oružja ovdje definitivno ima prednost.
Što nikako ne znači da ne treba u rezervi imat dovoljnu količinu AK-a, ako zagusti.
U rukama profesionalca koji je obučen i treniran za preciznost i brigu o oružju, m16 će polučit daleko veće rezultate nego da mu se da AK.
Danas sve više i više je tendencija da će buduće ratove (manje sukobe lokalno-intervencijske razine) vodit manje postrojbe visokoobučenih i dobro opremljenih profesionalaca, a ne sad da će milijuni ljudi jurišat nasred polja jedni na druge, tako da platforma m16 i sličnog modularnog oružja ovdje definitivno ima prednost.
Što nikako ne znači da ne treba u rezervi imat dovoljnu količinu AK-a, ako zagusti.