GAMO HUNTER 1250 5.5 mm
Moderator: karabalic
GAMO HUNTER 1250 5.5 mm
PRIJE SVEGA POZDRAV SVIMA KOJI ČE SVOJE DRAGOCJENO VRIJEME UTROŠITI DA BI MENI POMOGLI !
Vlasnik sam gore navedene puške pa bih zamolio da mi netko tko posjeduje istu ili zna o istoj pomogne jer ja sam nov u ovom sportu .
puška je ok servisirana kod puškara upucana na 20 m nema optiku jer ne znam koja optika bi joj najbolje ogovarala nešto kao 3-9x42. Al dosta mi razbacuje li sam ja možda kriv neznam ciljati,pokušao sam sa gamo pro magnum 1g razbacuje zatim TS-22 long distance naravno gamo 1,4g razbacuje, zatm nešto mnogo bolje crosman ultra magnum 1g.
koja diabola najbolje odgovara ovoj pušci ako netko zna da mi pomogne da ne istražujem .
Dali se na ovu pušku isplat staviti diopter i do koje se udaljenosti uopće može sa njime ciljati i dali je lakše i preciznije ciljanje sa diopterom.
HVALA
Vlasnik sam gore navedene puške pa bih zamolio da mi netko tko posjeduje istu ili zna o istoj pomogne jer ja sam nov u ovom sportu .
puška je ok servisirana kod puškara upucana na 20 m nema optiku jer ne znam koja optika bi joj najbolje ogovarala nešto kao 3-9x42. Al dosta mi razbacuje li sam ja možda kriv neznam ciljati,pokušao sam sa gamo pro magnum 1g razbacuje zatim TS-22 long distance naravno gamo 1,4g razbacuje, zatm nešto mnogo bolje crosman ultra magnum 1g.
koja diabola najbolje odgovara ovoj pušci ako netko zna da mi pomogne da ne istražujem .
Dali se na ovu pušku isplat staviti diopter i do koje se udaljenosti uopće može sa njime ciljati i dali je lakše i preciznije ciljanje sa diopterom.
HVALA
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI! ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!
Re: GAMO HUNTER 1250 5.5 mm
Kad kažeš da razbacuje, što to znači? Kolika grupa na kojoj udaljenosti.
Odmah da napomenem, navedenu pušku nisam nikada imao, nego sve što ću napisati temeljeno je na nekim stvarima koje sam čitao o njoj po internetu i nekim općenitim znanjima do kojih sam došao sam eksperimentirajući.
Dakle Gamo 1250 Hunter je ono što se naziva magnum springerica (ili čak uultra magnum... marketing čuda radi s nazivima). Dakle to je zračnica koja pomoću vrlo jake opruge ispaljuje dijabole iznimno velikom brzinom.
Toliko velika brzina je u pravilu pogubna za preciznost dijabole. Obzirom da tu brzinu dijabola dobiva od snažne opruge prilikom okidanja ta opruga proizvodi jak trzaj i vibracije koji dodatno smanjuju preciznost. Bez obzira na snagu takve puške u pravilu zahtijevaju drugačiji hvat. Pušku se ne smije stisnuti nego joj omogućiti da odradi svoj trzaj uvijek na isti način. Dakle probaj ju samo položiti na otvoreni dlan, tzv. "Artillery hold".
Što se tiće dijabola, često ćeš čuti da Gamo dijabole ne valjaju. Iz vlastitog iskustva to je većim dijelom točno. No isprobao sam u svojoj Gamo CFX sve Gamo dijabole koje su tada bile dostupne i ustanovio sam da mi jedna ili dvije vrste Gamo dijabola rade sasvim pristojno, dok ostale i nisu nešto. Dakle moraš probati više vrsta dok ne nađeš onu koja ti odgovara.Crosmanov Ultra Premier je sasvim dobra dijabola. Možda malo prelagana za takvu pušku, ali ako radi dobre grupe, nemaš što razmišljati.
Kod odabira dijabola trebao bi možda tražiti teže dijabole koje će imati manju izlaznu brzinu. To bi trebalo pozitivno utjecati na preciznost i stabilnost dijabole. No ponavljam najbolji kriterij za odabir dijabole je kakvu grupu radi na papiru.
Ako ćeš uzimati optiku, moraš uzeti neku koja podnosi trzaj magnum zračnica. Ostale optike bi vrlo brzo mogle biti neupotrebljive. Npr. Upucaš ju i nakon desetak hitaca, končanica više ne pokazuje centar. Ili se optika možda uopće neće dati upucati...
Diopter... za ovakvu zračnicu čini mi se da baš i nema smisla.
Nadam se da sam donekle pomogao.
Odmah da napomenem, navedenu pušku nisam nikada imao, nego sve što ću napisati temeljeno je na nekim stvarima koje sam čitao o njoj po internetu i nekim općenitim znanjima do kojih sam došao sam eksperimentirajući.
Dakle Gamo 1250 Hunter je ono što se naziva magnum springerica (ili čak uultra magnum... marketing čuda radi s nazivima). Dakle to je zračnica koja pomoću vrlo jake opruge ispaljuje dijabole iznimno velikom brzinom.
Toliko velika brzina je u pravilu pogubna za preciznost dijabole. Obzirom da tu brzinu dijabola dobiva od snažne opruge prilikom okidanja ta opruga proizvodi jak trzaj i vibracije koji dodatno smanjuju preciznost. Bez obzira na snagu takve puške u pravilu zahtijevaju drugačiji hvat. Pušku se ne smije stisnuti nego joj omogućiti da odradi svoj trzaj uvijek na isti način. Dakle probaj ju samo položiti na otvoreni dlan, tzv. "Artillery hold".
Što se tiće dijabola, često ćeš čuti da Gamo dijabole ne valjaju. Iz vlastitog iskustva to je većim dijelom točno. No isprobao sam u svojoj Gamo CFX sve Gamo dijabole koje su tada bile dostupne i ustanovio sam da mi jedna ili dvije vrste Gamo dijabola rade sasvim pristojno, dok ostale i nisu nešto. Dakle moraš probati više vrsta dok ne nađeš onu koja ti odgovara.Crosmanov Ultra Premier je sasvim dobra dijabola. Možda malo prelagana za takvu pušku, ali ako radi dobre grupe, nemaš što razmišljati.
Kod odabira dijabola trebao bi možda tražiti teže dijabole koje će imati manju izlaznu brzinu. To bi trebalo pozitivno utjecati na preciznost i stabilnost dijabole. No ponavljam najbolji kriterij za odabir dijabole je kakvu grupu radi na papiru.
Ako ćeš uzimati optiku, moraš uzeti neku koja podnosi trzaj magnum zračnica. Ostale optike bi vrlo brzo mogle biti neupotrebljive. Npr. Upucaš ju i nakon desetak hitaca, končanica više ne pokazuje centar. Ili se optika možda uopće neće dati upucati...
Diopter... za ovakvu zračnicu čini mi se da baš i nema smisla.
Nadam se da sam donekle pomogao.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Bojim se da ti je to jedini nacin da saznas... nije nuzno da dvije identicne puske istog proizvodjaca daju najbolje rezultate sa istim streljivom... jedan H1250 moze imati bolje rezultate sa JSB Exact a drugi sa Diana HP... tako da nazalost bez isprobavanja - "trial & error", nista konkretno neces saznati...karabaja wrote:koja diabola najbolje odgovara ovoj pušci ako netko zna da mi pomogne da ne istražujem.
Malo cu prosiriti ovo sto ti je shuro napisao, samo poneke od diabola gamo asortimana daju solidne rezultate... za BOLJE rezultate isprobaj nesto od renomiranih proizvodjaca i to najteze diabole koje imaju u ponudi... kao vec opjevani JSB Exact (Jumbo) 5,52mm, Diana High Power, Crosman Premier Ultra Magnum, RWS Meisterkugeln su mozda 4 najkvalitetnije diabole koje mozes naci u ponudi za 5,5mm kalibar (doduse, ista stvar vrijedi i za ultramangnum i magnum zracnice u 4,5mm - za one sa manjom brzinom tj slabijom oprugom ce takodjer imati dobre rezultate ali puno izrazeniji pad diabole, dok ih neke od najslabijih i k tome izrabljenih zracnica nerijetko nemogu ni izbaciti iz cijevi). dakle to ti je popis diabola koje bi svakao trebao isprobati, jer cisto sumnjam da bi ti bilo koja druga vrsta mogla dati bolju grupu od jedne od ove 4 tj one koja bude najvise odgovarala tvojoj zracnici.
Shuro ti je vec spomenuo "artillery hold" naziv, dakle, ne drzati cvrsto kao karabin nego neka "lebdi" u rukama i blago se naslanja na rame... pokusaj s time, mozda se poprave rezultati... te jake springerice su "hold sensitive" dakle osjetljive na nacin drzanja prilikom gadjanja.
osobno na tu pusku nebih stavio optiku jeftiniju od 1000kn... bojim se da bi se sve raspalo... ekvivalent toj pusci je Diana 350 Magnum, i buduci da je nas mentor KLIK na njoj bez ikakvih problema koristio Bushnell Trophy 3-9x40 optiku takodjer ju mogu preporuciti (kosta oko 1200-1300kn), niposto nemoj kupovati neki "kvazi" TASCO od 200-500kn jer cisto sumnjam da ce na toj zracnici preziviti, i ostat ces bez investicije...
P.S. malo nam pojasni sto mislis pod RAZBACUJE, mozes nabaciti sliku grupa koje radis s tom puskom na 20m pa da procjenimo.
Sretno
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Hvala puno ste mi pomogli sa vašim prjedlozima , da lakše držanje puške bez stiskanja na rame bolja preciznost ,probao sam danas sa
crosman ultra magnum kod puškara, čoijek kaže da je puška u redu da netreba ništa na noj raditi probao je puškar pucati iz nje i kaže da je jako zadovoljan a i mora biti jer je puška bila na servisu prije mjesec dana.Problem je bio u mom ciljanju a ne u pušci , meni je malo čudna izbočina na kundaku puške nemogu ju prisloniti uz obraz kako sam navikao sa slavijom . da puškar kaže da je za H1250
ptrebna dobra dobra optika a i nosači jer puška je na glasu kao razvaljiva optike a i zbog tog navodno trzaja moraju biti dobri nosači da se ne otpuštaj , šinja je navodno kaže dobra od čelika.
za dijabole koje ste mi preporučili sam čitao po forumima ali kod nas u Osijeku je tuga za kupiti dijabole ima samo tu i tamo gamo LONG DISTANCE 1.4g,gamo pro magnum 1g i neki drlog od dijabola jeftinih ali pun srhova od odljevka tako da sam i crosman ultra magnum morao naručiti iz Zagreda ,a dijabole koje ste naveli trenutno nema niti Monster-rbs.vidim po forumima da se naručuju .izvana . mislim da ču pušku pokušati prodati ipak je to prejak stroj za mene.
crosman ultra magnum kod puškara, čoijek kaže da je puška u redu da netreba ništa na noj raditi probao je puškar pucati iz nje i kaže da je jako zadovoljan a i mora biti jer je puška bila na servisu prije mjesec dana.Problem je bio u mom ciljanju a ne u pušci , meni je malo čudna izbočina na kundaku puške nemogu ju prisloniti uz obraz kako sam navikao sa slavijom . da puškar kaže da je za H1250
ptrebna dobra dobra optika a i nosači jer puška je na glasu kao razvaljiva optike a i zbog tog navodno trzaja moraju biti dobri nosači da se ne otpuštaj , šinja je navodno kaže dobra od čelika.
za dijabole koje ste mi preporučili sam čitao po forumima ali kod nas u Osijeku je tuga za kupiti dijabole ima samo tu i tamo gamo LONG DISTANCE 1.4g,gamo pro magnum 1g i neki drlog od dijabola jeftinih ali pun srhova od odljevka tako da sam i crosman ultra magnum morao naručiti iz Zagreda ,a dijabole koje ste naveli trenutno nema niti Monster-rbs.vidim po forumima da se naručuju .izvana . mislim da ču pušku pokušati prodati ipak je to prejak stroj za mene.
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI! ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!
"artillery hold" precizniji pogoci i bliži nisu toliko razbacani ali muka ! Dotična ima dosta težine i dužine da se smiri .
sreća kaže puškar da je okidač promjenjen navodno u neki precizni lakši jer sa klasičnim koji je na njoj još je teže .
Ukupna doužina 123 cm
Težina 4,1 kg
sreća kaže puškar da je okidač promjenjen navodno u neki precizni lakši jer sa klasičnim koji je na njoj još je teže .
Ukupna doužina 123 cm
Težina 4,1 kg
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Crosman znaju imati u Monster-u, H&N nije losa marka, samo biraj teze zrnje (imaju u monsteru). JSB i RWS (Super point i GECO, ali nisu imali Meisterkugeln) drzi LOVAC TRGOVINA, Dianu HP su imale te obije trgovine... napominjem da sam ja to sve kupovao u 4,5mm, neznam kakva ima je ponuda doticnih u 5,5mm
P.S. jednodjelni nosac bi bio bolji izbor za takvu pusku... sina je takva kakva je na puski, na H440 je bila aluminijska ako se ne varam, ali neznam bas ima li celicnih za kupiti... bitnije je kako ce se nosac ucvrstiti na istu, i nebi bilo lose nabaviti scope-stopper. gamo ih je proizvodio i nisu bili losi, samo cini mi se da ih vise ne rade...
P.S. jednodjelni nosac bi bio bolji izbor za takvu pusku... sina je takva kakva je na puski, na H440 je bila aluminijska ako se ne varam, ali neznam bas ima li celicnih za kupiti... bitnije je kako ce se nosac ucvrstiti na istu, i nebi bilo lose nabaviti scope-stopper. gamo ih je proizvodio i nisu bili losi, samo cini mi se da ih vise ne rade...
scope-stopper ima na pušci na toj vodilici za optiku mislim 11mm je .
http://www.co2air.de/wbb3/index.php?pag ... adID=48853
na ovoj stranici mia test za H1250 i na njoj neka WALTHER 6x42 optika, i lik tvrdi da sve radi kako sam uspio prevesti jer neznam nažalost njemački .
http://www.co2air.de/wbb3/index.php?pag ... adID=48853
na ovoj stranici mia test za H1250 i na njoj neka WALTHER 6x42 optika, i lik tvrdi da sve radi kako sam uspio prevesti jer neznam nažalost njemački .
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ovo je gamo scope stop
pogled sa gornje strane...
http://www.vanceoutdoors.com/prodimages ... AULT-l.jpg
pogled sa donje strane koja ide na 11mm sinu
http://www.dlairgun.com/airgun-images/G ... 20Stop.jpg
pogled sa gornje strane...
http://www.vanceoutdoors.com/prodimages ... AULT-l.jpg
pogled sa donje strane koja ide na 11mm sinu
http://www.dlairgun.com/airgun-images/G ... 20Stop.jpg
gamo scope stop
Da to ima na mojoj pušci GH1250 za 11mm šinju.
Da to ima na mojoj pušci GH1250 za 11mm šinju.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

68 ili 86kn cini mi se
AirKing 3-9x42 AO
dali ova optika može izdržati i kolko dugo H1250
sa jednodjelnim nosačem
uz pomoč gamo scope stop
dali ova optika može izdržati i kolko dugo H1250
sa jednodjelnim nosačem
uz pomoč gamo scope stop
NADAM se da nije ona i na plotu piše...........
dali itko ima ovakvu optiku na nekoj magnum pušci sa 30 i više đula
HVALA.
dali itko ima ovakvu optiku na nekoj magnum pušci sa 30 i više đula
HVALA.
evo ga, 62kn gamo scope stoper 1 kom na lageru. Također imam i Hatsan graničnike po 69kn, 5 kom na lageru.
Svi pričaju o tom famoznom pomicanju optike ,pogotovo na magnum puškama ,a da nekažem čim kažeš da se cijev lomi i tako zateže puška onda pogotovo i da se optika nikada nemože upucati mislim baš ono upucati precizno na zraćnicam na kojima se zatezanje puške vrši pomoću cijevi jer svi briju koliko god da je puška nova cijev ima pomak u dosjedu ma nije to valjda istina. Pa ja mislim da nije jer ako mi je puška precizna sa mehaničkim nišanom zašto nebi bila i sa optikom a oni kažu mehanički nišan i prednji i zadnj su na cijevi pa i ako ima pomak na cijevi su oba a kao optika je iza na šinji i neprati nikada cijev kao mehanički nišani .?????
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

malo si to napisao zbrda-zdola... ali pokusat cu ti objasniti...
mehanicki nisani su na cijevi, oba... dakle greske nema osim ako ne savijes cijev...
opticki nisan je na cilindru, nije u dodiru sa cijevi...
ako cijev na spoju sa cilindrom ima lufta (osobno dozivio na gamo zracnici) nema sanse da ustimas optiku kako treba, jer ce ista fiksno stajati na cilindru a cijev ce ovislo kakav luft ima svaki put "gledati" u drugom pravcu, ali ce mehanicki ciljnici i dalje biti tocni, osim ako je rijec o diopteru gdje se prednji nalazi na vrhu cijevi a straznji na samom kraju cilindra, onda isti problem kao i sa optikom...
Ako imas kvalitetnu pusku, onda nemas takvih problema u sasvim normalno upucas optiku i pogadjas metu na zeljenim udaljenostima... i u nekoliko clanaka je dokazano da su breakbarrel zracnice jednako precizne kao i fixedbarrel govoreci u svrhu field targeta, ali pri tome se govori i o vrhunskim zracnicama.
mehanicki nisani su na cijevi, oba... dakle greske nema osim ako ne savijes cijev...
opticki nisan je na cilindru, nije u dodiru sa cijevi...
ako cijev na spoju sa cilindrom ima lufta (osobno dozivio na gamo zracnici) nema sanse da ustimas optiku kako treba, jer ce ista fiksno stajati na cilindru a cijev ce ovislo kakav luft ima svaki put "gledati" u drugom pravcu, ali ce mehanicki ciljnici i dalje biti tocni, osim ako je rijec o diopteru gdje se prednji nalazi na vrhu cijevi a straznji na samom kraju cilindra, onda isti problem kao i sa optikom...
Ako imas kvalitetnu pusku, onda nemas takvih problema u sasvim normalno upucas optiku i pogadjas metu na zeljenim udaljenostima... i u nekoliko clanaka je dokazano da su breakbarrel zracnice jednako precizne kao i fixedbarrel govoreci u svrhu field targeta, ali pri tome se govori i o vrhunskim zracnicama.
ma jasno cekaj onda ipak svaka puška kojoj se limi cijev ima sigurno i neki luft na cijevi .
znači zakon je puška sa fiksnom cijevi gdje se posebno koriste natezaći opruge .( ili ti PCP je onda znaći najbolja varijanta).
znači zakon je puška sa fiksnom cijevi gdje se posebno koriste natezaći opruge .( ili ti PCP je onda znaći najbolja varijanta).
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Nekoliko crtica... na engleskom doduse...karabaja wrote:ma jasno cekaj onda ipak svaka puška kojoj se limi cijev ima sigurno i neki luft na cijevi .
i jos jedan dobar clanak kome se dade citati...Is a fixed barrel airgun more accurate than a break barrel?
A fixed barrel airgun will give slightly better groups than a break barrel gun. This is because the relationship between the barrel and scope doesn't change with each shot. A break barrel moves the barrel with each shot so it isn't in the exact same place with each shot.
However, todays modern break barrels rifles are typically so well made that the differences are very small. With a high quality airgun, the average shooter will never see a difference between the two types.
http://www.pyramydair.com/article/Does_ ... ry_2010/78
izvadak iz članka wrote:The final fear about breakbarrels is that the scope is mounted on the receiver and the barrel moves independently.
Can the barrel come back into alignment with the scope time after time?
Yes! It can and it does.
Many target-class breakbarrel air rifles have shot 10-meter groups measuring less than one-tenth of an inch between centers of the widest shots. They don't have a scope, but their aperture rear sights are also mounted on the receiver and should, therefore, have the same alignment problems. Yet, they don't.
Fixna cijev i preklapuša su dva različita svijeta. Ali prvo i osnovno mi neide u glavu kupnja ovih Gamo ili Hatsana samo da piše da imaju 300 m/s, a preciznost je nemoguče dobiti ja sam probao sve i svašta pa mogu reći iz osobnoga iskustva. Ovaj Gamo HUNTER košta kao moj HW 97 i to SE neka specialna edišen plavi kao šerpa boje
, nebitno i ja počeo pisati s brda zdola poanta je da se ljudima neda naručivati izvana ili ne da potcjejujem nemogu provući karticu na X puta pa su primorani kupovati ovakve puške. GAMO CFX je jedina puška koja može parirati skupljim puškama po preciznosti. Isto tako Diane Magnumi su jako teški za ukrotiti radi Railcola od kojeg odpada zubni kamenac.
Evo dvije puške koje mogu složiti grupu kakvu poželiš tj. koliko si ti kao strijelac sposoban.
Evo dvije puške koje mogu složiti grupu kakvu poželiš tj. koliko si ti kao strijelac sposoban.
Volim crno pa makar i ofarbano.......