Procjena vrijednosti nekoliko komada oružja
Procjena vrijednosti nekoliko komada oružja
Na početku pozdravljam sve članove foruma te se nadam da je ovo odgovarajući podforum za ovaj post.
Ukratko, trebao bih pomoć u određivanju vrijednosti slijedećeg:
1. pištolj marke Glock 23, tv. broj BCD 595, kal. 40SW
2. pištolj marke Glock 21, tv. broj CNR 410, kal. 45Auto
3. pištolj marke Glock 21, tv. broj BRG 611, kal. 45Auto
4. pištolj marke C.Z. 70, tv. broj C-130846, kal. 7,62mm
5. pištolj marke F.M. 90, tv. broj 342081, kal, 9x19
6. puška s užljeb. cijevima marke Winchester 1894, tv. broj 479991, kal. 30W C.F.
(sve oznake su prepisane sa rješenja od MUP-a )
Dakle, navedeno oružje sam nasljedio od pokojnog oca, no ono se nalazi na čuvanju u PU jer osobno ne posjedujem dozvole za držanje istog te ga namjeravam prodati.
Kako je oružje na čuvanju već par godina (tek sada sam uspio ishoditi papire da pripada meni) ne znam u kakvom je stanju i da li je o njemu vođena odgovarajuća briga.
Nadam se da sam bio dovoljno temeljit i precizan i da mi netko ovdje može pomoći u procjeni, a možda i daljnjoj distribuciji.
Bio bih zahvalan na svakoj korisnoj informaciji!
LP
Jura
Ukratko, trebao bih pomoć u određivanju vrijednosti slijedećeg:
1. pištolj marke Glock 23, tv. broj BCD 595, kal. 40SW
2. pištolj marke Glock 21, tv. broj CNR 410, kal. 45Auto
3. pištolj marke Glock 21, tv. broj BRG 611, kal. 45Auto
4. pištolj marke C.Z. 70, tv. broj C-130846, kal. 7,62mm
5. pištolj marke F.M. 90, tv. broj 342081, kal, 9x19
6. puška s užljeb. cijevima marke Winchester 1894, tv. broj 479991, kal. 30W C.F.
(sve oznake su prepisane sa rješenja od MUP-a )
Dakle, navedeno oružje sam nasljedio od pokojnog oca, no ono se nalazi na čuvanju u PU jer osobno ne posjedujem dozvole za držanje istog te ga namjeravam prodati.
Kako je oružje na čuvanju već par godina (tek sada sam uspio ishoditi papire da pripada meni) ne znam u kakvom je stanju i da li je o njemu vođena odgovarajuća briga.
Nadam se da sam bio dovoljno temeljit i precizan i da mi netko ovdje može pomoći u procjeni, a možda i daljnjoj distribuciji.
Bio bih zahvalan na svakoj korisnoj informaciji!
LP
Jura
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Procjena vrijednosti nekoliko komada oružja
daj molimte provjeri jos jednom jeli rijec o 7,65mm kalibru u ovom slucaju, nemam pojma da se pistolj CZ M70 proizvodio u 7,62mm kalibru, jedino ako je rijec o M57... Osim ako nije rijec o Zbrojovki ali i tada bi trebao biti 7,65mm kalibar.Jura-zg wrote:4. pištolj marke C.Z. 70, tv. broj C-130846, kal. 7,62mm
(sve oznake su prepisane sa rješenja od MUP-a)
Sretno.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Sorry nije tema ali povezano je. Kada bi čovjek htio onesposobiti jedan od ovih komada (recimo za uspomenu) kakva je procedura u tom slučaju, tko radi onesposobljavanje i koliko to košta?
uspomena može biti samo u glavi ili na slici, da bi imao onesposobljeno oružje moraš ishoditi dozvolu za sakupljanje oružja, a oružje ti onesposobi svaki puškar koji ima odobrenje za to i za isto izdaje porvrdu o onesposobljenosti oružjasatyrir wrote:Sorry nije tema ali povezano je. Kada bi čovjek htio onesposobiti jedan od ovih komada (recimo za uspomenu) kakva je procedura u tom slučaju, tko radi onesposobljavanje i koliko to košta?
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
Po meni je glupost da ti triba dozvola za to. Al zakon je takav kakav je..
Prema dokumentu (rješenju) od MUP-a radi se o kalibru 7,62mm, ali svakako ću provjeriti taj podatak jer je moguće da se desio lapsus pri prepisivanju podataka sa njihove strane.Mike_Torello wrote:daj molimte provjeri jos jednom jeli rijec o 7,65mm kalibru u ovom slucaju, nemam pojma da se pistolj CZ M70 proizvodio u 7,62mm kalibru, jedino ako je rijec o M57... Osim ako nije rijec o Zbrojovki ali i tada bi trebao biti 7,65mm kalibar. Sretno.Jura-zg wrote:4. pištolj marke C.Z. 70, tv. broj C-130846, kal. 7,62mm
(sve oznake su prepisane sa rješenja od MUP-a)
Ako je oružje trajno onesposobljeno, NE TREBAŠ imati nikakvo odobrenje, jer se trajno onesposobljeno oružje, prema važećem Zakonu o oružju, više ne smatra oružjem.valdop wrote:uspomena može biti samo u glavi ili na slici, da bi imao onesposobljeno oružje moraš ishoditi dozvolu za sakupljanje oružja, a oružje ti onesposobi svaki puškar koji ima odobrenje za to i za isto izdaje porvrdu o onesposobljenosti oružjasatyrir wrote:Sorry nije tema ali povezano je. Kada bi čovjek htio onesposobiti jedan od ovih komada (recimo za uspomenu) kakva je procedura u tom slučaju, tko radi onesposobljavanje i koliko to košta?
To sam i ja mislio kada sam napisao prvi post, ali računam valjda je točno što kaže kolega valdop. sad me tjerate da opet čitam zakon 
Evo ti mala pomoć
Članak 4.
U smislu ovoga Zakona ne smatra se oružjem: dekorativno oružje, imitacije oružja, oružje koje je trajno onesposobljeno za uporabu tehničkim postupcima koji su određeni posebnim propisima, oružje koje je namijenjeno za alarm, signalizaciju, spašavanje, usmrćivanje životinja, podvodne puške i drugi predmeti koji snagom opruge, napete gume ili stlačenog plina izbacuju osti ili harpun koji su isključivo namijenjeni ribolovu (podvodno oružje), oružje koje se koristi u industrijske ili tehničke svrhe, streljivo za zračno oružje i oružje s tetivom i lažno streljivo.
Članak 4.
U smislu ovoga Zakona ne smatra se oružjem: dekorativno oružje, imitacije oružja, oružje koje je trajno onesposobljeno za uporabu tehničkim postupcima koji su određeni posebnim propisima, oružje koje je namijenjeno za alarm, signalizaciju, spašavanje, usmrćivanje životinja, podvodne puške i drugi predmeti koji snagom opruge, napete gume ili stlačenog plina izbacuju osti ili harpun koji su isključivo namijenjeni ribolovu (podvodno oružje), oružje koje se koristi u industrijske ili tehničke svrhe, streljivo za zračno oružje i oružje s tetivom i lažno streljivo.
Problem je jer ne možeš odnijeti oružje ovlaštenom puškaru na onesposobljavanje ako nemaš dozvolu za to oružje pošto si u prekršaju noseći ga, a i on ne smije preuzeti oružje od osobe koja nema dozvolu za nj.
Ok. ovo ima smisla. ali zašto policijski službenik ne bi to učinio. ti potpišeš neki dokument u pliciji i to je to. mislim ne vidim u čemu je toliki problem?!kazamat wrote:Problem je jer ne možeš odnijeti oružje ovlaštenom puškaru na onesposobljavanje ako nemaš dozvolu za to oružje pošto si u prekršaju noseći ga, a i on ne smije preuzeti oružje od osobe koja nema dozvolu za nj.
- istra champion
- Cinker - bojna

Ako osoba nema uvjete za odnijeti oružje puškaru na onesposobljavanje, onda to radi policija, a troškove (prijevoza...) policije plača stranka.
SCORE:287 COMPETITION/195MEDAL; 112 GOLD 57 SILVER 26 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
CUSTOM GUN MASTER
procjenu vrijednosti oruzja moze jedino napraviti vjestak za oruzje.
u hrvatskoj ih ima nekoliko,a kvalitetni vjestaci se mogu nabrojati na prste 1 ruke.
popis vjestaka imas na stranicama sudova (opcinskih i zupanijskih).
kakve su cijene ne znam.
u hrvatskoj ih ima nekoliko,a kvalitetni vjestaci se mogu nabrojati na prste 1 ruke.
popis vjestaka imas na stranicama sudova (opcinskih i zupanijskih).
kakve su cijene ne znam.
- Cinker - bojna

Ne treba ti nikakav vještak, za to ti je dovoljna ''knjiga vrijednosti oružja''+ vizuelni pregled oružja.
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
ne.
sluzbeno misljenje i jedino strucno koji policija mora prihvatiti je ono vjestaka, ako je angaziran. zato i postoje, jer oni su jedine i strucne osobe za takva pitanja.
ovaj stav prihvaca kompletno sudstvo, policija, drzavno odvjetnistvo, odvjetnicka komora, banke, osiguravajuca drustva, javni biljeznici, pravne i fizicke osobe, racunovodstvene tvrtke i uredi i porezna uprava, ali ne i carinska uprava.
da se nadopunim - sve ostalo spada pod procjenu "nestručne osobe".
ovo jest problem puškarima, ali Pravilnik o sudskim vještacima (NN br. 88/2008, 8/2009 i 126/2011) i osobama koje mogu biti vještaci je tu jasan.
U zadnje vrijeme mi se sve češće događa, nevezano za oružje, da se vještake angažira za radnje i postupke, koje su prije obavljale osobe bez statusa vještaka. Koliko god se na prvi dojam činilo kako to nema smisla, vjeruj ima, jer se odgovornost za nastalu štetu prilikom procjene skida sa nestručne osobe na vještaka koji mora znati materiju u kojoj je vješt i za koju plaća policu osiguranja od odgovornosti za nastalu štetu trećoj osobi.
sluzbeno misljenje i jedino strucno koji policija mora prihvatiti je ono vjestaka, ako je angaziran. zato i postoje, jer oni su jedine i strucne osobe za takva pitanja.
ovaj stav prihvaca kompletno sudstvo, policija, drzavno odvjetnistvo, odvjetnicka komora, banke, osiguravajuca drustva, javni biljeznici, pravne i fizicke osobe, racunovodstvene tvrtke i uredi i porezna uprava, ali ne i carinska uprava.
da se nadopunim - sve ostalo spada pod procjenu "nestručne osobe".
ovo jest problem puškarima, ali Pravilnik o sudskim vještacima (NN br. 88/2008, 8/2009 i 126/2011) i osobama koje mogu biti vještaci je tu jasan.
U zadnje vrijeme mi se sve češće događa, nevezano za oružje, da se vještake angažira za radnje i postupke, koje su prije obavljale osobe bez statusa vještaka. Koliko god se na prvi dojam činilo kako to nema smisla, vjeruj ima, jer se odgovornost za nastalu štetu prilikom procjene skida sa nestručne osobe na vještaka koji mora znati materiju u kojoj je vješt i za koju plaća policu osiguranja od odgovornosti za nastalu štetu trećoj osobi.
- Cinker - bojna

Što u ovoj temi ima vještak i policija, nije to nikakav kazneni ili neki drugi postupak ovdje se radi o običnoj procjeni vrijednosti oružja poradi daljnje prodaje.
Ne da mislim, nego sam siguran da če ovlašteni puškar dati stručnije mišljenje nego neki vještak, ipak je puškar profesionalac a ne neki poznavatelj sa nekim iskustvom u poznavanju oružja.
Ne da mislim, nego sam siguran da če ovlašteni puškar dati stručnije mišljenje nego neki vještak, ipak je puškar profesionalac a ne neki poznavatelj sa nekim iskustvom u poznavanju oružja.
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

najbolju procjenu vrijednosti (u svrhu prodaje oruzja) daje trziste, tj. zakon ponude i potraznje... jedno je njegova stvarna vrijednost a drugo je ono koliko se moze u danom trenutku dobiti za njega... neki ce lugera sa specificnim zigovima platiti 6-znamenkastom cifrom, no vrijedi li taj komad zeljeza stvarno toliko? Dok ce se u isto vrijeme, jednako funkcionalan komad oruzja bez kolekcionarske vrijednosti prodavati za 500kn, debelo ispod svoje trzisne vrijednosti npr. znam za full takicarski sredjenu CZ75B koja je dugo bila u oglasu i na kraju prodana za 500kn, jeli to zato sto nitko nije trzao na oglas naslova "prodajem CZ75B", jeli to zato sto ih ima u ponudi kao kenje jer se vise ljudi rijesava oruzja nego sto ga kupuje, jeli to zato sto je nasa kupovna moc mala? Vjestak moze procjeniti to oruzje na lupam sad bezveze, 5000kn komad... ali TRZISTE ce ga primorati da prepolovi cijenu inace ce mu proci rok za prodaju pa ce ga ili dati za bescjenje samo da ga spasi ili ce ga dati onesposobiti... kao i oni biseri sto prodaju Browning pumpericu za 4000kn, dok se vec nekoliko mjeseci dvije bezuspjesno prodaju za cijenu ispod 1500kn, a sve tri su u istom stanju... to je samo moje misljenje...
EDIT: zaboravih napisati:
Procjenu vrijednosti u slucaju placanja premije osiguranja za neki komad oruzja, tu se slazem, treba prepustiti ovlastenom vjestaku.
EDIT: zaboravih napisati:
Procjenu vrijednosti u slucaju placanja premije osiguranja za neki komad oruzja, tu se slazem, treba prepustiti ovlastenom vjestaku.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
Mike slazem se s tobom. Vrijednost necega je jednaka odnosu ponude i potraznje. Tocka. Na osobi koja nesto procjenjuje je objektivna procjena i definiranje cijene koja je najčešće u tržišnim okvirima.
@istra: posao vjestaka shvacas posve krivo. vjestaci ne rade iskljucivo i samo za sudove i dorh. prema zadnjem ZPP-u i ZKP-u vjestake vise ne smije angazirati policija, jedino ako se ne radi o propustu policijskog sluzbenika a da u njemu vjestak moze pomoci.
tko procjenjuje vrijednost objekata za banke? sigurno ne projektanti, vec osobe koje imaju strucna znanja i vjestine u tom podrucju.
puskar moze i treba biti jako dobar majstor, ali nemojmo to brkati sa vjestakom koji mora imati siri spektar znanja.
@istra: posao vjestaka shvacas posve krivo. vjestaci ne rade iskljucivo i samo za sudove i dorh. prema zadnjem ZPP-u i ZKP-u vjestake vise ne smije angazirati policija, jedino ako se ne radi o propustu policijskog sluzbenika a da u njemu vjestak moze pomoci.
tko procjenjuje vrijednost objekata za banke? sigurno ne projektanti, vec osobe koje imaju strucna znanja i vjestine u tom podrucju.
puskar moze i treba biti jako dobar majstor, ali nemojmo to brkati sa vjestakom koji mora imati siri spektar znanja.