Izbor lovačkog psa ptičara!

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
Post Reply
jakov16
Pozornik
Pozornik

Izbor lovačkog psa ptičara!

Post by jakov16 » 09 Feb 2012, 22:53

Volija bi da mi da netko neki dobar savijet o izboru vrste ptičara, jer moj stari ima samo goniča, a ja bi tija ubrzo kupit jednog. Pošto sam novi u ovome neznam kakva je procedura oko nabavke i koko idu cijene.
Hvala.
POOOZZ!!

PUNISHER1987
Nadnarednik
Nadnarednik

Re: Izbor lovačkog psa ptičara!

Post by PUNISHER1987 » 10 Feb 2012, 15:33

S obzirom da želiš kvalitetnog ptičara moraš prvo biti siguran kakvog želiš odnosno koju pasminu?

Druga stvar koja dolazi u pitanje je želiš li odraslog psa ili štene?

Ukoliko želiš odraslog psa potraži psa koji je uveden u lov, a ukoliko želiš štene zapitaj se da li imaš dovoljno vremena da mu se posvetiš i da ga obučiš ili odgajaš dok ne izraste u odraslog psa!

Ukoliko želiš uzeti štene evo ti par savjeta: gledaj štene koje njuši po podu tj. koje je znatiželjno, pljesni par puta rukama da vidiš kako će reagirati, ukoliko takvo štene bježi od pjeskanja neće valjat kao dobar pas jer će se kad odraste bojat pucnja pa će bježat a ti ćeš se samo sramotit!

Moj favorit što se tiče lovačkog psa ptičara je kratkodlaki njemački ptičar, ma da u obzir dolazi i engleski poenter!!
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 10 Feb 2012, 16:46

Jako je vazno da ne bude pretezak i prevelik, ako je dobrih proprocija puno lakse ga je bacati u zrak na potrebnu visinu nego one debeljuce.... :A21:
Nemoguće je Nemoguće

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 10 Feb 2012, 21:39

PUNISHER1987 wrote:Pljesni par puta rukama da vidiš kako će reagirati, ukoliko takvo štene bježi od pjeskanja neće valjat kao dobar pas jer će se kad odraste bojat pucnja pa će bježat a ti ćeš se samo sramotit!
Imali brak-jazavcarku, '92 godiste, dovedena kao "stene" od svojih 6-9mj, iz Tounja, onaj tko zna sto je u Tounju bio 1992 ce znati sto ja taj pas sve dozivio... u lovu je bjezala kod auta ili iza nekoga (oca, koji ju je i vodio u lov) kad bi se pucalo, on je vec bio na rubu da je se rijesi, na sto ga je jedan lovac odgovorio od nakane (i hvala mu zbog toga), ta brak-jazavcarka je poslije postala vjerojatno najbolji lovacki pas u LD Rečica, prestala se bojati pucanja, vrlo individualan pas, nije volila drustvo niti je obracala paznju na druge pse u lovu, radila je po svoje, i to vrlo temeljito... prezivjela je rat, slomljena rebra (od krmace u gateru), pad niz stepenice (dok je bila skotna), napad vuka i 2-3 puta nagažena s autom... dozivjela je 16 godina i 8 mjeseci kad smo ju morali dati uspavati jer se vise nije mogla ustati na zadnje noge =(

Zelio sam ispricati pricu da dokazem da to nije uvijek pravilo, i da nije nemoguce da se pas ne moze popraviti i postati vrhunski lovacki pas... iako u vecini slucajeva nazalost je tako... pogotovo ako nabavis lose odgojenog ili zanemarenog poodraslog psa, u tom slucaju jako rijetko se moze postici neke rezultate, a pas ce IMHO postati kvalitetan (onakav kakvog zelimo) tek sa nekih 3-5 godina starosti...

Jedini pticar kojeg smo imali u obitelji (kojeg se ja sjecam) je bio udomljen napusteni Epaniel-Breton, malo krupnije građe (za jednog epaniel-bretona), lutalica sa ozljeđenom nogom, poceo spavati na otiracu ispred kuce, par puta mu dali malo suhog kruha i udomacio se, poslije se ispostavilo da je odlican radni pas i to ne samo kao pticar nego i kao gonic. Poslije je postao opasan (prije nego smo ga udomili ga je udario auto, zato mu je i bila noga ozljeđena, i jos jednom kad je vec duze vremena bio kod nas) po prolaznike, i nije volio vozila sa dvotaktnim motorima, u dvoriste je mogao uci tko god je htjeo ali ne i izaci, poklonili smo ga u dobre ruke jednom lovcu koji je imao zatvoreno ograđeno dvoriste gdje je bio pod boljom kontrolom, jako je zavolio tu obitelj a i oni njega a i sam lovac je rekao da ga ne bi dao nazad za neznam kakve novce =)

Sada imamo 9 godisnjeg posavca (donesen kao stene od 5mj.), 3+ godisnju posavku (donesena sa cca 3g. nikad bila u lovu, no opet dosta dobar radni pas), 1,5 godisnjeg Beaglea (donesen sa 12 mjeseci) i 1 godisnju posavku (donesena kao stene od 5mj.). u ovom kraju bas i nemamo potrebe za pticarima jer se to kod nas bas i ne lovi (osim sljuka turisticki).

Eto, sretno pri izboru psa =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

hacklordsniper
Desetnik
Desetnik

Post by hacklordsniper » 10 Feb 2012, 22:24

Mike_Torello wrote:par puta mu dali malo suhog kruha
Nema veze s temom, ali Vi tamo bi i od mamuta napravili kucnog misa vrlo brzo... :D
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 10 Feb 2012, 23:56

hacklordsniper wrote:
Mike_Torello wrote:par puta mu dali malo suhog kruha
Nema veze s temom, ali Vi tamo bi i od mamuta napravili kucnog misa vrlo brzo... :D
Mislim da si debelo u krivu... pas ima 30+kg i blizu je gornje granice po visini, jedan od najkrupnijih posavaca u nasem kraju... evo ti sliku u usporedbi sa standardnim posavcem za nas kraj... u odnosu na standardnog posavca on izgleda kao stafford =) sad je vec star i slabije kondicije pa se tako debel brzo umori... tek da spomenem da najstariji macak ima 6kg+, usporedi velicinu macka sa tipkovnicom koja je siroka 37cm...

sto ce reci, mi obilno hranimo svoje zivotinje kao sto je tebe hranila tvoja punica* (prema tvojem pricanju) zbog cega si i dobio onaj cuveni nadimak =) <PLONK> fakof =) haha :A19:
Attachments
juco03.jpg
juco01.jpg
juco01.jpg (30.2 KiB) Viewed 496 times
juco02.jpg
Macak.jpg
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

PUNISHER1987
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by PUNISHER1987 » 11 Feb 2012, 11:08

Mike stvarno je velik ovaj tvoj mačak, moj djed je imao mačka koji je težio isto kao i ovaj tvoj samo što je bio bijelo-žute boje i dobio je ime po djedu (Đuro)!!

Što se tiče posavca izgleda da ti i ne treba puška kad ideš u lov s njim jer je tako krupan da imam osjećaj da sam može oborit vepra i ubit ga!! :mrgreen: :mrgreen:
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Post by TORCIDA VŽ » 11 Feb 2012, 12:36

To je mačorovo omiljeno mejsto za odmor, ispred tvoej tastature? :D
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 11 Feb 2012, 15:35

PUNISHER1987 wrote:Mike stvarno je velik ovaj tvoj mačak, moj djed je imao mačka koji je težio isto kao i ovaj tvoj samo što je bio bijelo-žute boje i dobio je ime po djedu (Đuro)!!
Taj moj je sada nesto preko 6kg, mamina sestra je imala crnog macka, 9kg (misicav, ne debel) kad se pruzi po dasci za peglanje bio je dug 96cm od vrha nosa do vrha repa a gornji ocnjaci su bili veliki 15mm (mjerio sam), jednog dana je samo nestao =( volio bih da je ovaj moj tako velik =)
PUNISHER1987 wrote:Što se tiče posavca izgleda da ti i ne treba puška kad ideš u lov s njim jer je tako krupan da imam osjećaj da sam može oborit vepra i ubit ga!! :mrgreen: :mrgreen:
heheh da, takad dojam ostavlja =) a velika je maza

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 11 Feb 2012, 15:36

TORCIDA VŽ wrote:To je mačorovo omiljeno mejsto za odmor, ispred tvoej tastature? :D
pa da, ili na krevetu pored radnog stola, kad se macka i mladi macak igraju po kuci on "starac" dodje kod mene u sobu jer ga tamo ne gnjave =) macka dodje i ako imam laptop u sobi obavezno je na tipkovnici, ako sam na kompu onda mi isto sjedne na tipkovnicu pred ekran, ali ne zadrzava se dugo, obicno dodje kad se hoce igrati sa laserom, onda ju malo "prošetam" i kad se umori ode natrag k starcima...

Ovako to izgleda kad gnjave starog dok gleda TV...
Attachments
invazija.jpg

hacklordsniper
Desetnik
Desetnik

Post by hacklordsniper » 11 Feb 2012, 18:23

Svaka čast, nisam znao da životinje mogu napredovati tako dobro na suhom kruhu :A18: . Inače tu teoriju suhog kruha drži moja susjeda pa joj cuko ugine svaka 1-2 mjeseca
Mike_Torello wrote:sto ce reci, mi obilno hranimo svoje zivotinje kao sto je tebe hranila tvoja punica* (prema tvojem pricanju) zbog cega si i dobio onaj cuveni nadimak =) <PLONK> fakof =) haha :A19:
Igras nisko Mike, no ispravak netocnog navoda jer je punica bivsa i titulu sam izgubio ovo ljeto, opet povratio ovu jesen i zimu i postigao osobni rekord.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 11 Feb 2012, 19:42

hacklordsniper wrote:Svaka čast, nisam znao da životinje mogu napredovati tako dobro na suhom kruhu :A18: . Inače tu teoriju suhog kruha drži moja susjeda pa joj cuko ugine svaka 1-2 mjeseca
neznam, ali kod mene zive preko 10g. (rekorderka je 16 god. i 8 mj. pa ti sad reci sto god hoces), sami suhi kruh dobivaju za zabavu/desert, isto kao i kosti, da mozes vidjeti kako se veseli snjiti suhog kruha nakon sto je vec pojeo 2kg hrane... a kad ti kazem da se u trgovini za kucne ljubimce kupuje specijalna cokolada za pse, ako ti to nije dosta da vidis koliko se te zivotinje vole i paze... =)
Mike_Torello wrote:sto ce reci, mi obilno hranimo svoje zivotinje kao sto je tebe hranila tvoja punica* (prema tvojem pricanju) zbog cega si i dobio onaj cuveni nadimak =) <PLONK> fakof =) haha :A19:
Igras nisko Mike, no ispravak netocnog navoda jer je punica bivsa i titulu sam izgubio ovo ljeto, opet povratio ovu jesen i zimu i postigao osobni rekord.[/quote]zato sam i stavio "*" iza "punica", to da je bivsa sam ostavio tebi da izadjes u javnost s time =) LOL

hacklordsniper
Desetnik
Desetnik

Post by hacklordsniper » 11 Feb 2012, 21:45

Mike_Torello wrote:a kad ti kazem da se u trgovini za kucne ljubimce kupuje specijalna cokolada za pse, ako ti to nije dosta da vidis koliko se te zivotinje vole i paze... =)
No stvarno, cuki kupujes čokoladu a dva puta na godinu dok prolazim kroz tvoju VJ"tm" sakriješ se na sva moguća mjesta od straha da nebi potrošio 1 dcl goriva dok te zovem na piće.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 11 Feb 2012, 22:43

ne kupujem ja, nego stari =) a ti se odluci jel mislis MOZDA doci ili mislis DOCI =)

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Post by TORCIDA VŽ » 12 Feb 2012, 10:29

Baš ste razmazili mačore. A kako se slažu sa pesima?
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 12 Feb 2012, 12:54

Sa psima se najbolje slaze macka (trobojna), a najlosije stari macak, stari posavac i starija posavka uopce ne reagiraju na nase macke, beagle je radoznao a mlada posavka galami jer bi se igrala (nekada se i je igrala po kuci sa mackom), macak ih tolerira dok se krecu polako i dok ne ulaze u kucu ako je on unutra, ako se krecu brzo, vrpolje (živahni su) onda ih najuri od kucnog prilaza skroz u vocnjak, ali smo ga vise manje odviknuli od toga, sad kad oni priđu kućnom prilazu ili kotlovnici, samo se ljuti sa stepenista ili ode u kucu, ali ne zato sto se boji njih nego zato sto bi mogao dobiti šibom od nas =)

Ovako su se slagali macak i stara brak-jazavcarka, ona je zadnjih godina bila stalno odvezana i spavala je ili na terasi ili u kotlovnici, a polako se kretala pa je to macku bilo ok, on ne voli stence jer su mu pre zivahni, stariji usporeniji polagani psi su mu ok =) jedno vrijeme je ganjao susjedove pekinezere ili sta vec jesu (macak, ne posavac), onda je skuzio da jednake velicine i da mu nisu nikakva prijetnja pa ih sada pusti na miru kada prolaze ispred/iza kuce =)
http://www.fotozine.org/index.php?knjig ... ent=163918

A ovako se slazu stari posavac i macka =)
http://www.fotozine.org/index.php?knjig ... ent=371516

Macku i crnog macka mogu odnesti kod bilo kojeg naseg psa i samo ce se njuskati međusobno, ali da starog macka samo prinesem bilo kome od pasa izgrebao bi i psa i mene...

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Post by TORCIDA VŽ » 13 Feb 2012, 12:12

Hehe...mačor želi mir i tišinu kada (uvijek) se odmara :D
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

Post Reply