Ideje i prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o Oruzju

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Ideje i prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o Oruzju

Post by Mike_Torello » 22 Feb 2012, 18:50

tema je otvorena na prijedlog jednog od clanova foruma... ovdje mozete iznositi i komentirati ideje i prijedloge o tome sto bi bilo korisno i pozeljno promjeniti/dopuniti u Zakonu o Oruzju.

Znaci nesto sto moze biti od globalne dobrobiti za zajednicu koju cinimo mi LEGALNI vlasnici oruzja.

Molim vas da ovu temu zadrzimo ozbiljnu i na nivou, bez trolanja, spama, i besmislenih prepucavanja, u obzir dolaze samo konstruktivne rasprave bez dizanja tonova, jer zapamtite, svi smo na istoj strani. Hvala
:A25:
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: Ideje i prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o Oruzju

Post by lex-lutor » 22 Feb 2012, 19:52

Svaka cast, mislim da bi moglo biti konstruktivno....

1.
Ne znam kakva je situacija dalje, ali prema uvijetima koji su sada na snazi vezani uz streljane otvorenog tipa mislim da mnoga lovacka drustva vrse upucavanja dugog oruzija prije pocetka sezone "na crno" ne radi toga sto hoce nego sto se ne moze drugacije.

2.

Nema smisla oruzje tretirati kao luksuz, zemlja koja je morala kupovati oruzje na crno da bi se obranila sada to isto oruzje smatra luksuzom...Smanjiti davanja.
Nemoguće je Nemoguće

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 22 Feb 2012, 19:57

Ja ponavljam svoj prijedlog da se podpišemo u peticiji kojom bi podržali patent Šile-držač i da se to proslijedi stručnjaku MUP-a koji radi na provjeri i testiranju tog držača.

Osobno mislim da taj izradak ima i kvalitativno i zakonsko opravdanje za opstanak.

Vjerujem da bi se našlo dosta lovaca, kolekcionara a i oštrostrijelaca koji bi htjeli na ovaj način pohranjivati svoje oružje.

Neki to očito već i rade samo u zaključanom prostoru.

Pozdrav. :A25:
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 22 Feb 2012, 20:27

Oružje na crni barut razvrstati u B kategoriju.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

upitnik
Razvodnik
Razvodnik

Post by upitnik » 22 Feb 2012, 22:13

Ja bi ako imaš legalno oružje da te za sljedeče ne dave sa nabavnima obradama i koje kakvim bedastočama ,lječnički može svake dve godine to bi bilo i korisno(ja idem svake radi posla) a prvi put nek rade još rigoroznije provjere a posle mir!
U zamislite ono imaš oružani list za neko oružje i želiš drugo odeš u trgovinu i to je to ! :A27:

hacklordsniper
Desetnik
Desetnik

Post by hacklordsniper » 22 Feb 2012, 22:16

Pojednostaviti postupak dobivanja nabavne dozvole ljudima koji vec posjeduju oruzje. Nerijetko mi uleti nesto sto bih uzeo, ali proces dobivanja nabavne dozvole je prekompliciran i predug. Ako imam 14 cijevi u ormaru smatram da nema potrebe prolaziti isti proces kao i za prvu.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 22 Feb 2012, 23:17

istra champion wrote:Oružje na crni barut razvrstati u B kategoriju.
Mozes li detaljnije? Koje tocno CB oruzje (sve ili samo poneko) i zasto? hvala
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 23 Feb 2012, 09:07

Svo, jer je to vatreno oružje.
CUSTOM GUN MASTER

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 23 Feb 2012, 09:12

3.
Jedan od vecih problema je sto bilo kakva prijava od bilo cije strane bez ikakve provjere ili dokaza vodi do oduzimanja oruzja. Kolega se jedva izvukao kada ga je grupa pijanih mulaca napala bez razloga te je zaradio prijavu za narusavanje reda....totalno ludo i neposteno.

4. Kupovina municije 357/38 specijal i slicno.......
Nemoguće je Nemoguće

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 23 Feb 2012, 13:43

hacklordsniper wrote:Pojednostaviti postupak dobivanja nabavne dozvole ljudima koji vec posjeduju oruzje. Nerijetko mi uleti nesto sto bih uzeo, ali proces dobivanja nabavne dozvole je prekompliciran i predug. Ako imam 14 cijevi u ormaru smatram da nema potrebe prolaziti isti proces kao i za prvu.
Potpisujem :A28: Znači mi koji već imamo oružje nabavne dozvole bi trebali dobivati brže. Također za sve koji predaju zahtjev za nabavnu dozvolu bilo bi ok da se rješenje (pozitivno ili negativno) donese u nekom razumnom roku, a ne da nabavnu dobijem nakon 5 mjeseci uz konstantno inzistiranje u policiji da se postupak ubrza. Bio sam u policiji jednom i čovjeku je istekao oružni list. Samim tim je trebalo doći na teren zbog ormara. Čovjek je čekao godinu dana da mu dođu, a oni se to nisu udostojili jer je dokumentacija stala u nečijem uredu i skupljala prašinu... Uz sve ovo obavezno osoblje iz policije odvesti na tečaj dan ili dva tako da se svi pridržavaju zakona na jednaki način, a ne da ga svatko tumači na samo sebi razumljiv način. Time bi se izbjegle situacije kao s šilinim stalkom koji je negdje sasvim ok, a negdje to apsolutno ne bi prošlo.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 23 Feb 2012, 16:02

istra champion wrote:Svo, jer je to vatreno oružje.
mislim da bi onda trebalo i dozvoliti lov sa oruzjem na crni barut...

Žac
Razvodnik
Razvodnik

Post by Žac » 23 Feb 2012, 16:57

Mislim da bi trebalo uvesti jednu dopunu zakona, odnosno jedan novi termin a to je izuzimanje oružja.
Trenutno imamo samo oduzimanje koje je u pravilu, nažalost, trajno, a u rijetkim slučajevima kad se i završi pozitivno za vlasnika oružja, dugotrajno jer imate moratorij a i najčešće su to dugotrajni sporovi pa Vam prođu zakonski vremenski rokovi do kojih se mora odlučiti što ćemo sa oružjem.
Ti novim terminom, izuzimanje,moglo bi se definirati oružje koje je oduzeto dok traje sudski postupak, odnosno dok nam se ne dokaže krivica. Ako smo stvarno krivi oduzimanj, može i trajno, ali ako nismo oružje se bi moralo vratiti vlasniku.Prema iskustvima nekih mojih kolega, kojima je presuđeno u njihovu korist, oružje im je oduzeto i kad im je skinuta krivnja koja im se stavljala na teret, još su dobili moratorij od 2 godine. Stvarno apsurd.Uglavnom cijela peripetija od oduzimanja do ponovnog dobivanja oružanog lista 7 god. Sramota.

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 23 Feb 2012, 18:52

Trebalo bi ukinuti sve oblike monopola, koje neki imaju, vezane s oružjem.

U zemljama stvarne demokracije - monopol - bilo koji oblik je ilegalan.

Poz. :A25:

Zivko Les
Razvodnik
Razvodnik

Post by Zivko Les » 23 Feb 2012, 18:53

Zašto staviti oružje na CB u B kategoriju? Zato što meni sada netreba sef i liječnički pregled da bih posjedovao oružje na CB? Imajmo na umu da je oružje na CB i mužar i "zagorska pištola". Zašto ići iz krajnosti u krajnost ne razumijem- zato što se u revolver na CB može staviti 6 kugli i krenuti u ubilački pohod? Onda ćemo i sjekire i jušne žlice i noževe za putar mazat morat kategorizirati pod oružje. Nisam još čuo za jedno kriminalno djelo počinjeno oružjem na CB do sada, dok se plinskim pljačka i airsoft pljačka na sve strane. kak ćemo njih onda evidentirati?

Prvo treba dovesti u red pravilnik o kalibrima.

Trebalo bi rješiti onu nebulozu o "sličnosti" s automatskim oružjem.

Mislim da bi trebalo povisiti taksu za nabavnu dozvolu odnosno registraciju oružja. Slovenci imaju jako lijep sistem koliko sam čuo- do 5 komada vatrenog 30 eura nabavna, dalje je svaka čini mi se 70 eura. Na taj način bi se rješio problem "gomilanja" oružja.

Glupo je to što policija gubi vrijeme na operativne provjere svakih 6 mjeseci, i to bi trebalo malo srediti.

Omogučiti trgovinama oružjem da kupuju oružje ,koje je već zavedeno na oružni list i u registar MUP- a, na poduzeća/ obrte/ itd. a ne da se mora registrirati oružje na fizičku osobu s odobrenjem.
Rješiti nebulozu o metalnim spremištima ili "njima sličnim" i točno propisati u kakvim uvijetima se drži oružje.

Dopustiti sakupljanje oružja koje nije "dotrajalo i nesigurno za upotrebu" jer se oružje "sakuplja" od dana kada je proizvedno. Doraditi propis kakvo se oružje može sakupljati.

Dopustiti "restauraciju" kolekcionarskog oružja te ponovno "vračanje" istog u registar MUP- a.

Imam osjećaj da je ekipi bitno da nabrzinu dobiju nabavnu dozvolu, a da nisu ni pročitali zakon kako se spada. Samo da nabavne možemo dobivati, ostalo nije bitno.

Također, ovo sa "izuzimanjem" oružja je dobra ideja- kada nekog optuže po članku zakona koji povlači i oduzimanje oružja spremiti to oružje i ovisno o presudi ga vratiti ili oduzeti.

Na koji monopol Brankec misli, ak nije problem objasniti?

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 23 Feb 2012, 19:08

Potpisujem sve kaj si napisal!

Primjerice:
Istra veli da se neke dijabole mogu kupiti samo kod jednog trgovca - cijena jako visoka.

Neku vrstu oružja možeš kupiti samo kod određenog trgovca.

Za tormentaciju - to mi veli puškar - moraš u RH ići samo na jedno mjesto.

Prijedlog moj za ukidanja takvih monopola je omogućavanje svim naoružanim građanima da mogu sve njihove potrebe glede oružja obaviti na njima najpodobnijem mjestu a vama trgovcima da si proširite prodajnu - i ponudu i uslugu, ujedno i profit.

Ukidanje monopola!

Poz. :A25:

hacklordsniper
Desetnik
Desetnik

Post by hacklordsniper » 23 Feb 2012, 20:13

Moze 70 Eur nabavna, ali neka proces dobivanja iste bude 3 dana
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 23 Feb 2012, 23:32

Zivko Les wrote:Zašto staviti oružje na CB u B kategoriju? Zato što meni sada netreba sef i liječnički pregled da bih posjedovao oružje na CB? Imajmo na umu da je oružje na CB i mužar i "zagorska pištola". Zašto ići iz krajnosti u krajnost ne razumijem- zato što se u revolver na CB može staviti 6 kugli i krenuti u ubilački pohod? Nisam još čuo za jedno kriminalno djelo počinjeno oružjem na CB do sada,
Zato jer je to vatreno oružje koje pomoću potisnutog djelovanja barutnih plinova izbacuje kroz cijev kuglu-zrno.
Zašto bi ''svako'' mogao kupiti takvu napravu :?: od onih koji ne mogu proći liječnički pa do onih koji ne zadovoljavaju uvjetima (općim i posebnim) iz čl.10 ZoO.
Mužari su ''naprave'' namijenjene izazivanju glasnog pucnja, a ne za izbacivanje kugle.
Moje mišljenje je da oružje na CB koje izbacuje kuglu treba razvrstati u ''B'' kategoriju.
CUSTOM GUN MASTER

RANGER94
Skupnik
Skupnik

Post by RANGER94 » 26 Feb 2012, 16:04

Mislim da bi trebalo povisiti taksu za nabavnu dozvolu odnosno registraciju oružja. Slovenci imaju jako lijep sistem koliko sam čuo- do 5 komada vatrenog 30 eura nabavna, dalje je svaka čini mi se 70 eura. Na taj način bi se rješio problem "gomilanja" oružja.
Zasto ti smeta gomilanje oruzja? Svatko ima pravo kupiti onoliko oruzja koliko mu treba, iz bilo kojeg razloga! Naravno, ukoliko je u mogucnosti... Da si spomenuo gomilanje kod ilegalnih sakupljaca, e to bi bilo nsto drugo. Smatram da ne treba uvoditi sankcije na nesto sto je po mom misljenju normalno i za sto se prolazi zakonska regulativa, lijecnicki pregledi itd itd.
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 26 Feb 2012, 20:25

Mike_Torello wrote:
istra champion wrote:Svo, jer je to vatreno oružje.
mislim da bi onda trebalo i dozvoliti lov sa oruzjem na crni barut...
Pa normalno, i to ovako: Crni barut za crnu divljač, a Nitro barut za Nitro divljač :A25:
Aaaaa, izletilo mi....
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Zivko Les
Razvodnik
Razvodnik

Post by Zivko Les » 26 Feb 2012, 20:29

Bilo koje oružje na crni barut može izbacivati kuglu, odnosno projektil/ -e Da li će se onda omogučiti vlasnicima oružja na CB lov i legalno nošenje istog kao oružja za samoobranu? bilo tko može otiči u trgovinu i kupiti oružje na tetivu snage do 150 lbs bez prijave (a i puno snažnije), što ćemo s tim? što ćemo s podvodnim puškama?

"gomilanje" oružja podrazumjeva posjedovanje prerađenih papovki, tanđara sa stesanim vojnim kundakom te kupnju oružja na silu kada ti ističe rok nabavne dozvole- svi znamo da toga ima hrpa. "gomilanje" oružja podrazumjeva otkupljivanje oružja od ljudi po smješnim cijenama samo zato što za to imaš nabavnu dozvolu. uzmi 5 komada vatrenog oružja i nauči se njima služiti, odnosno idi sa svakim komadom 1x mjesečno na strelište i ispucaj kutiju metaka 1 mjesečno.

ja sam ljubitelj oružja, i posjedujem ga, moglo bi se reči da živim od njega. paralelno s tim apsolutno se slažem s postrožavanjem kriterija za nabavu oružja- provjere ormara, 5 godina za liječnički, utvrđivanje marke i modela itd. . Na taj način se rješila jedna gomila oružja koju nitko nije koristio, vježbao s njom, ili išao u lov ili na natjecanja. jedan primjer: gospođa od 70 i kusur godina posjedovala je vojni snajper M-76 kao uspomenu. Uspomenu na ŠTA? na muža? '91 godinu? nemojte me nasmijavati.

Vlasnik oružja nosi veliku odgovornost- ne zbog sebe i ostalih nego zbog drugih vlasnika oružja. dobro znate da kada jedan napravi sranje- svi najebemo. Osobno bih tražio sve vlasnike oružja da polažu zakon o oružju, da su obavezni dolaziti na određeni broj provjera oružja i provjera samih sebe.

najžalosnija stvar ovdje je što je ovo tema sa najmanje postova a trebala bi biti najbitnija. ovdje bi se trebala voditi konstruktivna i inteligentna rasprava. ovdje se vidi vaša snaga, znanje o oružju i zakonu kojem ono podliježe, a nažalost- jako se malo vidi. Kada dođu izmjene i dopune onda će se pljuvati po ljudima koje su ih donjele. da ne govorim da je ovaj zakon večini nebulozan.

Post Reply