Ideje i prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o Oruzju

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
brankec
Desetnik
Desetnik

Re: Ideje i prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o Oruzju

Post by brankec » 28 Feb 2012, 11:16

Ako je demokracija sloboda življenja i stvaranja onda je monopol negativan - jer ti zabranjuje nešto. Nekim trgovcima odgovara da samo oni imaju pravo to prodavati. Ima njih puno koji bi htjeli prodavati sve vrsta oružja i opreme ali nemogu. Monopol se može zakonski ukinuti, a tko može ili nemože prodavati nešto nek odlučuju proizvođači i trgovci sukladno njihovim financijskim mogučnostima i dogovorima.

Glede oružja svih kategorija i ZoO svi mi oružnici-zakono-pristaše morali bi još više pisati i postati što više stručnih tema oko oružja.

Činjenica je da ima puno amatera koji znaju više od nekih profesionalaca.
Zakonopredlagaći moraju nešto predložiti - dajmo im naše prijedloge - besplatno.
Zakonopisci moraju nešto napisati - pomognimo im kako - besplatno.

Ima nas dosta koji bi svojim prilogom mogli pomoći pri promjeni ili doradi oko ZoO.

Čak ako i ne napravimo neke službene dopise zakonodavcima, sve ovdje napisano se čita i provjerava. I to je dobro.

Za dobrobit svega oko zakonskih oružni disciplina - moramo nastaviti.

:A29:
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 29 Feb 2012, 15:04

Mislim da je svaka inicijativa za promjenu Zakon o oružju dobro došla. Zakon je, a o tome je već bilo rasprava na ovom forumu, daleko od savršenog, i pojedina pitanja bi se mogla puno bolje urediti.
Kako sad stvari stoje, da bi se i napravile nekakve izmjene postojećeg Zakona, prijedloge bi trebalo uputiti u Saborsku proceduru kako bi se donio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o oružju.
Prema Ustavu RH, predlagati zakone mogu:
- zastupnici Hrvatskog sabor
- klubovi zastupnika
- radna tijela Hrvatskog sabora
- vlada RH
Mene zanima, dali će zaista netko ispred ovog foruma ići sa inicijativom za izmjenu Zakon o oružju prema ovim tijelima? Hoću reći, Zakon se neće promijeniti samo zato što mi želimo da se promijeni. Ako nećete/nećemo ići sa takvom inicijativom ovo će samo ostati na razini naše međusobne rasprave, da ne kažem prepucavanja, a od toga nema velike koristi.

Još bih vam skreneuo pažnju na to da je Hrvatski lovački savez još 08.12.2010. išao sa inicijativom prema MUP-u, te se sastao sa tadašnjim ministrom Karamarkom na temu izmjena Zakona o oružju. Mislim da od toga nije bilo baš ništa.
U nastavku prenosim članak sa web stranice HLS-a:

''Na inicijativu Hrvatskog lovačkog saveza, a na temu prijedloga korekcija Zakona o oružju, u srijedu 8.12.2010. Tomislav Karamarko, Ministar unutarnjih poslova RH sa suradnicima Žarkom Katićem i Antom Delipetrom primio je Đuru Dečaka, predsjednika HLS-a i Ivicu Budora, tajnika.

Na sastanku u prostorijama Ministarstva unutarnjih poslova RH vezano za prijedlog Zakona o oružju pokušalo se ukazati na probleme koji su se pokazali u praksi u sadašnjem Zakonu o oružju te na mogućnosti koje proizlaze iz sadašnjeg prijedloga a koje bi se mogle pojednostaviti i drugačije riješiti.
Predsjednik Dečak iznio je niz prijedloga o kojima se aktivno raspravljalo i usaglašavalo stajalište obje strane. U zahtjevu HLS-a našao se tako prijedlog pojednostavljenja procedure provjere vlasnika lovačkog oružja gdje bi se takav zahtjev u pojednostavljenoj proceduri rješavao odmah. Tako bi se redovna procedura primjenjivala samo kod nabavke prvog lovačkog oružja.

Praksa europskih zemalja pokazala je opravdanost i dala mogućnost aktivnog sudjelovanja u lovu osobama mlađim od 18 godina te je kod neki država praksa uvođenja iskaznice Mladi lovac već od 13 godine dok ih najviše ima reguliran taj status s navršenih 16 a s tim u vezi kako se pokazala potreba za uvođenjem mladih u lovstvo i kako bi se uz mentora svakom mladom lovcu pružila prilika aktivnog učenja predloženo je rješenje kojim bi se osobama s navršenih 16 godina dopustio ulazak u lovište.

Jedan od zahtjeva, a koji se i do sada pokušava uskladiti je vratiti liječničku provjeru korisnika lovačkog oružja na 10 godina i obavezno je vezati sa važenjem oružanog lista. Naravno, dopušta se potreba za češćom liječničkom provjerom ukoliko postoji za to opravdan razlog.

Iz prijedloga bi se trebalo izbaciti nabavnu dozvolu za lovačko streljivo budući se takva praksa kroz ranije donešene odredbe pokazala neopravdanom i to bi trebao biti oružani list kakva je praksa na snazi i sada.''
Srce kucaj, puško pucaj...
Guns control means shooting a tight group!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 29 Feb 2012, 17:02

To sine, to je to. zašto ne?
Mi bi ode tribali otvoreno i neopterećeno diskutirati, a ne pritiravati sa željama. Iz takve diskusije bi se tribale izkristalizirati dobre argumentirane ideje, s kojima se onda more neslužbeno, poluslužbeno i službeno iči prema drugin grupama forumina i udrugama i na kraju priko HLS i HSS skroz prema vrhu. To i ne mora upaliti isprve, ali triba biti uporan, pa bi to moglo uroditi plodom. Ja iman nade. Evo u gornjen prijedlogu već ima stvari o kojima i tu pričamo.
A ovo da ZoO ne valja ništa, da su ti koji su ga donili kreteni i da je sve u državi kaos, neće nan ništa pomoći...onda što se tu ima pričati ???
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 29 Feb 2012, 20:04

Nisu naši zakonopisci bedasti. To su itekako pismeni i školovani ljudi.

Njihovi problemi su da moraju napisati ZoO a da nisu detaljno upoznati s oružjem i bližim detaljima. Imamo i na forumu dugogodišnjeg člana koji pita dali je .700 Nitro-expres velika sačmarica? Pa onda zapovijedi, pa možda naputak - morate nešto i zabraniti - pa oni zabranili - raspalili po komarcima i skakavcima - ni krivim ni dužnim.

Mi forumaši smo otprilike pola lovci - pola strijelci.

Ako složno stavimo sve probleme i prijedloge na papir i predamo vrhu HSS-a i HLS-a, koji su to već napravili, nek proslijede dalje.

Najsitniji detalj koji promjenimo je uspjeh. Onda dalje.

Poz. :A29:
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!

HS2000
Pozornik
Pozornik

Post by HS2000 » 29 Feb 2012, 20:57

Sve je to uglavnom OK ali poučen dvadesetogodišnjim iskustvom mislim ovo. Zakon će biti represivniji od predhodnog, bilo je bezbroj izmjena i svaka je bila strožija od predhodne. Nažalost mi smo takvi kakvi smo tu se stvari ne mijenjaju tu se stvari ne riješavaju nažalost

long range
Razvodnik
Razvodnik

Post by long range » 05 Mar 2012, 22:37

Teško će biti i milimetar promjeniti zakon o oružju na bolje, a na gore ga se može promjenit u sekundi.
Meni nije jasna jedna druga stvar, 99,99% ljudi na ovom forumu, zajedno samnom, ljubitelji su oružja i poštuju sve moguće zakone i prilagođavaju se svakoj restrikciji koja je do sada izmišljena i samo se udara po đepu takvih i samo im se otežava zakonito nabavljanje i držanje oružja, a sa druge strane se olakšava situacija onim koji ilegalno drže oružje. Meni to nije jasno.
Nije mi jasno da država nije u stanju otvorit oći, pa kad otvoriš crnu kroniku i vidiš sva ubojstva, pljačke, ucjene i ne znam koje sve vrste kaznenih djela, gotovo sve je ilegalno, a mediji trube kako treba ograničit nabavku i držanje oružja.
Pa zar zakonodavcima nije jsno da sutra i zabrane oružje da će takve budale opet imat oružje i da takve nije briga za zakon, a sa druge strane oštećuju vlasnike oružja koji se povijaju ko šibe na vitru isprid svake nove zakonske restrikcije.
Iskreno mi je žao kad vidim da neki radi cjene liječničkog, lovne dozvole i ostalih nameta prodaju svoje oružje, žao mi je takvih situacija jer je nekima to kao da se odriču dijela života.
Tested in fire

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 06 Mar 2012, 09:33

Barem terba pokusati, najgore je samo komentirati i cekati da ce netko drugi napraviti nesto za tebe tj.nas. Zakon je takav jer smo dozvolili da NEMA STRUKE u bilo kojem kreiranju zakona, ne samo ovog o oruzju nego opcenito....
Nemoguće je Nemoguće

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 06 Mar 2012, 10:05

Živa istina, jer zakon ipak donose političari koji često nemaju pojma o područu koje uređuju pojedini zakoni, a nerijetko zakon podržavaju (ili ne podržavaju) samo zato jer to od njih zahtjeva stranačka stega.

HS2000
Pozornik
Pozornik

Post by HS2000 » 06 Mar 2012, 20:45

Pa i da donesu kvalitetan zakon opet smo na početku jer zakon treba provoditi.Ponavljam PROVODITI a ne tumačiti kako se kome jelte......Ma radi se tu o puno složenijim stvarima jer ako se netko u 20 godina nije naučio raditi teško će "odjedom"Da ne duljim tvrdim da službe koje su zadužene za provedbu ovog zakona to nisu u stanju provesti .....čast pojedincima Dakako kao ljubitelj oružja volio bih da sam u krivu ali.........

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 06 Mar 2012, 22:52

Neka me netko ispravi ako lupam gluposti:

VIRTUALNA Situacija, koja je samo pitanje trenutka kada ce postati stvarna radi potreba i zelja u klubu.... Clanovi kluba koji pucaju zrak zeljeli bi probati pucati pravo vatreno oruzje da steknu neki pocetni dojam i da eventualno predju u disciplinu sa vatrenim oruzjem....Listajuci zakon nisam nasao niti jednu LEGALNU mogucnost da im na sluzbenoj streljani dam u ruke npr. svoju pusku i da probaju pucati VK.

Mozda nesto nisam dobro procitao ili preskocio koji red ali cini mi se nemoguca misija za sada.... Znam da je prije postojala neka odredba da svako streliste moze imati jednu ili vise osoba sa posebnim ovlastenjem od MUP-a za nadzor i u cijoj prisutnosti bi civili mogli pucati sa unaprijed definiranim oruzjem....

Sa druge strane prije 20g smo svi kao OSNOVCI imali M48 i bojevu municiju u 8-razredu kao OBAVEZAN dio nastavnog programa tj. prakticnu vjezbu rukovanja i gadjanja.....znaci kao maloljetni smo nekada MOGLI I MORALI a danas kao punoljetni smo GLUPI, NE SMIJEMO ili nesto trece ????
Nemoguće je Nemoguće

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 19 Mar 2012, 14:46

Znate li da je u susjednoj SLO vazenje oruznog lista 20g isto kao i ljecnickog pregleda, isto tako Slovenija je jedna od onih zemalja gdje se moze imati AUTOMATSKO oruzje doma, npr. jos uvijek konzervirani SARAC ( M53) se moze kupiti za 700 Eur....
Nemoguće je Nemoguće

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 19 Mar 2012, 18:44

lex-lutor wrote:Neka me netko ispravi ako lupam gluposti:Sa druge strane prije 20g smo svi kao OSNOVCI imali M48 i bojevu municiju u 8-razredu kao OBAVEZAN dio nastavnog programa tj. prakticnu vjezbu rukovanja i gadjanja.....znaci kao maloljetni smo nekada MOGLI I MORALI a danas kao punoljetni smo GLUPI, NE SMIJEMO ili nesto trece ????

Ovdje nisi u pravu. prije 20 i kusur godina sam zaršio osnovnu školu i tada se u osnovnim školama nije rukovalo sa bojevim streljivom.
Učili su se detalji puške M-48, morali smo ju znati rasklopiti i sklopiti, znati način rada i nabrojati sve dijelove, ali na gađanje se išlo samo i isključivo sa zračnom puškom.

Sad se točno ne sjećam, ali postojala su dva predmeta - Domaćinstvo u kojem se puno toga učilo - od kuhanja, materijala na dalje ali i prednet Prva pomoć i zaštita u okviru kojeg se učila stvarno prva pomoć - vježbalo previjanje i aktivnosti kod nastanka različitih ozljeda i trovanja.

U srednjoj školi - u 3. ili 4. razredu se u okviru predmeta Općenarodna obrana i društvena samozaštita (mislim da je 90-te taj predmet ukinut) učilo puno toga pa se dio nastave posvećivao i gađanju puškom i različitim oblicima zaštite. Čak je svojevremeno postojao i fakultet ONO i DSZ - pa su se ti ljudi zapošljavali u civilnoj zaštiti, uredima za obranu i predavali su u školama. A početkom 90-ih su netragom nestali.
Ako te što zanima iz tog perioda - pitaj.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 19 Mar 2012, 19:43

Evo bas pitah svoje doma, mama kaze da su oni pucali sa M48 u prvom srednje...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 19 Mar 2012, 19:44

Mislim da nisi shvatio bit.... znam da smo isli na gadjanje bojevom municijom sa M48, 3 i 4 srednje nije bio 100% a da li je bio 8 ili 1/2 srednje sada stvarno nisam siguran.

Bit price je kao i sve u zivotu: Opasno je ono sto mislis da znas i ono sto ne znas, ono sto znas tesko da cete ikada ugroziti! Da li je oruzje, plivanje, ronjenje, padobranstvo greska uvijek kosta....

Ne mogu zakon pisati isfrustrirani pubertetlije sa faksa, stranacki podobne probalice ili slicna ekipa koja se povodi zakljucima donesenim na lokalnoj pijanki, ja volim zivotinje ali da mogu isti momenat bih zabranio njihovo drzanje u neboderima i gradovima ako nemas uvijete za smjestaj zivotinja..znaci barem 25m2 ograđenog travnatog prostora, ogradu koja se ne može otvoriti alatom uobičajene upotrebe, lječnički pregled za psa i vlasnika koji važi 2 godine, serijski broj - čip, otisak zubala, itd.. Razlog: koliko osoba je nastradalo radi držanja borbenih pasmina u neprimjerenoj okolini.....više nego od registriranog oružja.....
Nemoguće je Nemoguće

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 19 Mar 2012, 21:24

U 1. srednje u sklopu predmeta ONO i DSDZ je bilo upoznavanje sa M 48, a u 2. srednje se išlo na bojevo gađanje. Predmet ONO i DSZ nije postojao u 3.ili 4. razredu.

U osnovnoj školi je također bilo upoznavanje sa M 48 i to u sklopu prve pomoći i zaštite (negdje doma još imam udžbenik) i nije se imalo nikakvog dodira sa bojevim streljivom. Jedino streljivo koje se pojavljivalo, bilo je školsko streljivo za vježbanje punjenja i pražnjenja.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 20 Mar 2012, 22:46

@Tomy: Tako je. Bas sam isao prekapati malo po starim stvarima i naleio sam na neke biljeznice i knjize iz Osnovne.

@lex: Sto se tice Zakona o oruzju, ali i nizu drugih zakona potpuno si u pravu. Imao sam prilike sudjelovati u jednoj strucnoj skupini vezanoj za Cards 2002 program i nakon par mjeseci rada smo donijeli zakljucke, novci EU potroseni, pocela je primjena koja je zamrla nakon manje od 6 mjeseci... Gotovo smo kopirali pozitivna danska iskustva, ali jednostavno nisu zazivjela na terenu. Zasto? Jer smo takvi. Realno, puno je tu gledanja osobne koristi, licemjerja, zavisti, primitivnosti i sl.

Konkretno sto se oruzja tice, jos uvijek postoji tendencija kojom se stalno provlaci teza kako smo previse naoruzani i kako u RH postoji "kult oruzja" koji treba dokinuti ili značajno oslabiti.... Tko se treba bojati naoruzanih gradjana? Kvalitetna i stabilna vlast ne.

Takodjer, koliko je akcija povrata oruzja do sada bilo. I sada tko god zeli moze bez kaznene odgovornosti vratiti bilo što nelegalno. Ali ljudi ne vraćaju, nakon 20 godina samostalne države. Zašto - ne osjećaju se sigurni, a oko sebe samo vide kradju i pljačku a ne mislim pri tome na kriminal. O organiziranome bi se dalo takodjer nadugo pisati....

S druge strane, pogledaj što se dogadja s HV-om.
Sa 18.000 će pasti na 15.000. Svi strucnjaci se slazu da s tim brojem vise necemo moci braniti sami sebe.... OK, novca nema, ali je li stvarno potrebno ostati bez aviona, brodova i raketa? Treba li stvarno postati ovisan o NATO-u? Što ako se taj savez iznutra raspadne i napadne nas neka NATO članica? Tko će onda tu koga štititi? Malo je paranoidna misao, koliko smo stvarno sigurni?

Onoliko koliko budemo spremni. Sa Titom se slažem barem u jednome: NNNI = ništa nas ne smije iznenaditi...

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 13 Apr 2012, 12:32

patch wrote: S druge strane, pogledaj što se dogadja s HV-om.
Sa 18.000 će pasti na 15.000. Svi strucnjaci se slazu da s tim brojem vise necemo moci braniti sami sebe.... OK, novca nema, ali je li stvarno potrebno ostati bez aviona, brodova i raketa? Treba li stvarno postati ovisan o NATO-u? Što ako se taj savez iznutra raspadne i napadne nas neka NATO članica? Tko će onda tu koga štititi? Malo je paranoidna misao, koliko smo stvarno sigurni?

Onoliko koliko budemo spremni. Sa Titom se slažem barem u jednome: NNNI = ništa nas ne smije iznenaditi...
Tu se u potpunosti slažem. Po meni bi trebalo ustanoviti nešto po uzoru na američku narodnu gardu (National Guard of the United States).
Dakle, imati u pričuvi određen broj ljudi, koji u periodu između dva rata obavljaju svoje civilne/mirnodopske dužnosti, a koji bi se aktivirali u slučaju neposredne ratne opasnosti, prirodnih nepogoda i sl.
Ti ljudi nebi bili na plaći, tj. na teretu državnog proračuna, ali u svakom trenutku bi bili spremni aktivirati se i staviti na raspolaganje MORH-u, MUP-u ili kome već...

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 13 Apr 2012, 12:39

pa to su zapravo "rezervisti" sa ratnim planom koji ti je upisan u vojnu knjizicu... samo pitanje koliko taj ratni raspored jos vazi, buduci da su se neke vojarne pozatvarale...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 13 Apr 2012, 13:12

Ma da, ali američna narodna garda funkcionira na dobrovoljnoj bazi, povremeno održava vježbe, predavanja i sl. tj. drži ljude u ''formi'', i zapravo bi to bila poanta cijele priče.
S druge strane, te ljude se uvijek među prvima poziva kad ameriku zadesi prirodna nepogoda većih razmjera. Sjetimo se samo uragana Katrina.
Dakle, oni nisu samo ''rezervisti'' u vojnom smislu, nego su uvijek na raspolaganju svojoj domovini bez obzira kakva je nevolja u pitanju.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 13 Apr 2012, 15:48

Neman namjeru pljuvati po amerima, ali, baš sa ovima o kojima govoriš osobno sa ima posla i mogu ti reći da san svaki put bija duboko razočaran. Lijepo to sve zvuči dok ne vidiš o čemu se radi. To ne samo da nisu ni rezervisti, to su samo invalidi, uglavnon fizički ali i psihički, koji su zbog toga razvojačeni, a kad su već plaćeni, na listi su, impozantan ih je broj, fino zvuči kad ih političari koriste ka mast za mazanje očiju javnosti, ali nikakve koristi od njih. Ako imaš problem, najbolje što ti oni mugu pomoći, je to da ti se maknu s puta.

Nebi iša u više detalja, ali ako nekoga baš interesira, rado ću elaborirati na PM...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Post Reply