Koji kalibar koristiti za lov srnjaka??
Re: Koji kalibar koristiti za lov srnjaka??
Vidim da ste uhvatili rasprave o kalibrima.
Do sada sam odstrelio srnu običnu u rasponu kalibara od 22-250 do 9.3x62 i moja su iskustva da nije sve u kalibru već največu ulogu igra zrno. Sa 22-250 SP puno više odpada od 9.3x62 TUG breneke.
TUG breneke toliko tvrdo zrno da napravi samo dvije rupe...
Propisan je minimalni kalibar za odstrel, odnosno kalibar koji zadovoljava 1000 J na 100m, a to je .222rem.
Sve od 375 H&H na dalje stvarno nema smisla...
Mišljenja sam da bi trebalo odrediti i gornji kalibar, ipak je to plemenita divljč.
Do sada sam odstrelio srnu običnu u rasponu kalibara od 22-250 do 9.3x62 i moja su iskustva da nije sve u kalibru već največu ulogu igra zrno. Sa 22-250 SP puno više odpada od 9.3x62 TUG breneke.
Propisan je minimalni kalibar za odstrel, odnosno kalibar koji zadovoljava 1000 J na 100m, a to je .222rem.
Mišljenja sam da bi trebalo odrediti i gornji kalibar, ipak je to plemenita divljč.
- oštrostrijelac
- Poručnik

Bitna je i mala brzina zrna.
Sječam se odstrela srne sa 7x64 RWS TIG-om, prije puno, puno godina, nešto pre strašno, unatoč činjenici da je pucano pod cca 90 stupnjeva 4 prsta iza plečke na oko 100 metara.
Damirspitz Vulkan iz 8x68 napravi manju štetu pri sličnom pogodku.
Sječam se odstrela srne sa 7x64 RWS TIG-om, prije puno, puno godina, nešto pre strašno, unatoč činjenici da je pucano pod cca 90 stupnjeva 4 prsta iza plečke na oko 100 metara.
Damirspitz Vulkan iz 8x68 napravi manju štetu pri sličnom pogodku.
Oštri
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Damirspitz? =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- oštrostrijelac
- Poručnik

Vlastoručno izrađeno za vlastite potrebe, pa su kolege rekle da je to Damirspitz 
Oštri
Koji kalibar koristiti za lov srnjaka
Pitanje tipa koji je najbolji auto, mobitel.
Pa onaj koji koristim
Pa onaj koji koristim
sa ovim kalibrima ja nebih išao na srnjakla bez nekog revolvera 357 magnum za samoobranu u slučaju napada ranjenog srnjaka...PSE wrote:338 WM i 460 Weatherby su moj izbor , ako znate o čemu je riječ !
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

A 'oćel' .357 Magnum bit' preslab? =) al' me dobro nasmija =) hehehešile wrote:sa ovim kalibrima ja nebih išao na srnjakla bez nekog revolvera 357 magnum za samoobranu u slučaju napada ranjenog srnjaka...PSE wrote:338 WM i 460 Weatherby su moj izbor , ako znate o čemu je riječ !
Prijatelj mi je nedavno PAP-ovkom odstrijelio srnjaka. Znači i 7,62x39 je opcija.
Srce kucaj, puško pucaj...
Guns control means shooting a tight group!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Za srnjaka jos da, ali za divlju svinju bas i ne.
Rekli smo sve, a čoviku jope ništa ništa nije jasno.
Pa pitanje nije bilo ko s čime puca, ili s čim bi srnjak pao, ili ko pozna više kalibara...
Dakle, za srndaća, kad sve staviš na vagu, najelegantniji i najbolji, a još uvijek dovoljan je 223-Rem.
- Cijena i ponuda metka na tržištu
- dobra putanja, dovoljna enegrija, srnjak pada, a nema pono štete.
- Veličina i težina karabina...
Drugo je ako tražimo univerzalni kalibar, ali 8x57 tako i tako nikad nije na vrhu.
Ako se bira izmedju 30-06 i 8x57, u svakon slučaju 30-06, iako je meni 7x64 draži...
MK i Zračnice uopće neću ni komentirati...
Pa pitanje nije bilo ko s čime puca, ili s čim bi srnjak pao, ili ko pozna više kalibara...
Dakle, za srndaća, kad sve staviš na vagu, najelegantniji i najbolji, a još uvijek dovoljan je 223-Rem.
- Cijena i ponuda metka na tržištu
- dobra putanja, dovoljna enegrija, srnjak pada, a nema pono štete.
- Veličina i težina karabina...
Drugo je ako tražimo univerzalni kalibar, ali 8x57 tako i tako nikad nije na vrhu.
Ako se bira izmedju 30-06 i 8x57, u svakon slučaju 30-06, iako je meni 7x64 draži...
MK i Zračnice uopće neću ni komentirati...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Ja 7.62x39 ne zoven lovački kalibar, niti PAP lovačku pušku. Evo, npr., i to bi tribalo ubaciti u zakon...sin wrote:Prijatelj mi je nedavno PAP-ovkom odstrijelio srnjaka. Znači i 7,62x39 je opcija.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
-
PUNISHER1987
- Nadnarednik

E jebi ga, sad ste me skroz na skroz zbunili, totalno sam se pogubio!!
Ima li netko slučajno kompas ili kartu jer bih volio da znam gdje sam!!

Ima li netko slučajno kompas ili kartu jer bih volio da znam gdje sam!!
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.
Slažem se da nema smislaŽac wrote:Vidim da ste uhvatili rasprave o kalibrima.
istina da nije određena gornja granica ali bi se lovačko
oružje trebalo upotrebljavati u skladu sa lovačkom etikom .
Možda zato i nije određena gornja granica zato što
ti veliki kalibri manje "masakriraju" srneću divljač nego
mali kalibri velikih početnih brzina u kombinaciji sa mekim zrnima tankih
košuljica .Srneća divljač jedostavno ne predstavlja
dovoljan otpor velikim kalibrima te im stoga isti jednostavno
nemogu predati svu svoju energiju .
Punisher bilo šta da izabereš iz palete koju tiPUNISHER1987 wrote:E jebi ga, sad ste me skroz na skroz zbunili, totalno sam se pogubio!!
Ima li netko slučajno kompas ili kartu jer bih volio da znam gdje sam!!![]()
je valdop nabrojao na prvoj strani , vjeruj mi
nećeš pogriješiti .
Iako bih ja tu 7 rem mag izostavio ali to je
samo moje mišljenje .
možda PAP-ovku, ali karabin u tom kalibru ima svrhu i zove se lovački, koristi lovačku municiju, a da ne govorim o srnjaku, sasvim dovoljno . . .Hawk wrote:Ja 7.62x39 ne zoven lovački kalibar, niti PAP lovačku pušku. Evo, npr., i to bi tribalo ubaciti u zakon...sin wrote:Prijatelj mi je nedavno PAP-ovkom odstrijelio srnjaka. Znači i 7,62x39 je opcija.
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
prije sam uvijek išao u lov na divlje svinje sa puškom glatkih cijevi. Od početka ove lovačke sezone nosim papovku, kosistim streljivo S&B i PPu i moram vam reci da sam prezadovoljan. Pucao sam 3 puta na svinju, od čega su dvije pale od prvog hica, a treca je pobjegla jer sam promašia. Za lov u gustišu kod nas u Dalmaciji puška i kalibar su dovoljni.
ps. kada sam gađao tu zadnju svinju nisam bio u mogučnosti pucati drugi metak jer je blokirao zatvarač, trebalo je dosta sile dok sam ga povukao natrag i izvukao čahuru, poslje sam isproba na streljani jeli sve u redu i opet mi se isto događalo. Ako znate šta bi moglo bit pošaljite mi pm da ne kvarimo temu
ps. kada sam gađao tu zadnju svinju nisam bio u mogučnosti pucati drugi metak jer je blokirao zatvarač, trebalo je dosta sile dok sam ga povukao natrag i izvukao čahuru, poslje sam isproba na streljani jeli sve u redu i opet mi se isto događalo. Ako znate šta bi moglo bit pošaljite mi pm da ne kvarimo temu
Ne kažem da je to idealna opcija, ali je ipak opcija.Hawk wrote:Ja 7.62x39 ne zoven lovački kalibar, niti PAP lovačku pušku. Evo, npr., i to bi tribalo ubaciti u zakon...
Po lovačkom priručniku (“Osnove lovstva”) kojeg smatram mjerodavnim, kao kalibri za odstrel srnjaka navedeni su 5,7X57; 223 Rem. i 243 Win.
Po podacima do kojih sam došao, metak kalibra 7,62x39 razvija početnu brzinu od nekih 641,00 m/s do 804,00 m/s, ovisno o vrsti streljiva, te energiju od 2056 J do 2460 J.
Po istom priručniku, za odstrel srnjaka zrno mora imati minimalnu masu 4 grama i najmanju energiju zrna od 1000 J.
Prema tome, 7,62x39 je kalibar koji je pogodan za odstrel srnjaka.
Za divlju svinju potrebna je najmanja energija zrna od 2500 J, tako da ovaj kalibar nije pogodan za odstrel divlje svinje.
Srce kucaj, puško pucaj...
U krivu si. Osobno sam bio u počecima lovačke karijere sa jednom ekipom gdje su 90% ljudi lovilo sa 338 LM i šteta na srnećoj divljači (mesu) i ds bila je zanemariva.Mike_Torello wrote:To definitivno =)
samo, uvjeren sam da napravi i veliku stetu na mesu? =/
I am armed I suggest you go rob and kill a Liberal.
Evo moje skromno mnenje.
U našem lovišču (LD Čaven) imamo od velike divjadi jelen, gams, muflon, divji prašič in srnjad.
Imam nekaj pušk. Od tata sem nasledil mavzer 8x 57 IS (stara predelana vojaška Kar98- Puškarna Kranj), boroveljsko kombinirko 7x65R/12, češko kombinirko 7x57R/12, L1A1 308 W, Mosin Nagant M38 7,62x54R.
Največ srnjadi sem uplenil z 7x57R. Največ. Povsem odgovarja ako je zadetek u vitalni krog. Ako je slabši zadetek je tu bolja 8x57IS, posebno sa kojom ORYX Norma zrnom.
7x57R je preslab za divju svinju ali sam i to uplenil sa njim. Kod nas je razen u planinskom področju zelo mala razdalja za streljat - do 100 m redko več, tako da je srnjad meni najbolji 7x57R u kombinaciji sa delovnim strojem- češko ZH304 kombinirko.
Municija je jeftina in stvorena za tu kombinaciju- S&B.
Z kalibrom 30-06 nimam izkušenj, ali to je verovatno najbolji kaliber med izborom 8x57, 7,62x54R in 30-06.
Dosti je odvisno kambinacija puška/kaliber/metak.
U našem lovišču (LD Čaven) imamo od velike divjadi jelen, gams, muflon, divji prašič in srnjad.
Imam nekaj pušk. Od tata sem nasledil mavzer 8x 57 IS (stara predelana vojaška Kar98- Puškarna Kranj), boroveljsko kombinirko 7x65R/12, češko kombinirko 7x57R/12, L1A1 308 W, Mosin Nagant M38 7,62x54R.
Največ srnjadi sem uplenil z 7x57R. Največ. Povsem odgovarja ako je zadetek u vitalni krog. Ako je slabši zadetek je tu bolja 8x57IS, posebno sa kojom ORYX Norma zrnom.
7x57R je preslab za divju svinju ali sam i to uplenil sa njim. Kod nas je razen u planinskom področju zelo mala razdalja za streljat - do 100 m redko več, tako da je srnjad meni najbolji 7x57R u kombinaciji sa delovnim strojem- češko ZH304 kombinirko.
Municija je jeftina in stvorena za tu kombinaciju- S&B.
Z kalibrom 30-06 nimam izkušenj, ali to je verovatno najbolji kaliber med izborom 8x57, 7,62x54R in 30-06.
Dosti je odvisno kambinacija puška/kaliber/metak.
Ne razumijem cemu takvo razmisljanje kada je lov u pitanju, zasto ????, svaki kalibar ima svoje mjesto pod suncem, znaci 7.62x39 ima dovoljno energije da skrsi covjeka od 100kg na 300 met. a nema energije da ubije srnjaka na 100mHawk wrote:Ja 7.62x39 ne zoven lovački kalibar, niti PAP lovačku pušku. Evo, npr., i to bi tribalo ubaciti u zakon...
Ako ste se vec uhvatili "srnjaka" i kako ste krenuli ispast ce da se mora koristiti 0.50 BMG za lov u Hrvatskoj...
Kao prvo srnjak pada bez greske i sa malokalibarskom puskom, obican 22LR, ne mora biti ni 22WM, SAMO GA TREBA POGODITI, to znaju svi DOBRI lovci......
Kakav je to lovac koji hoce pucati na srnjaka sa vise od 150 met, tj. zeli ga pogoditi sa TOPOM u papak i ocekuje da se srnjak samo izvali i ostane na istom mjestu, a zapravo na toj daljini ne vidi dobro ni rogove da zna u sto puca...
Sve ima svoje, nisu problem MALI KALIBRI... PROBLEM JE U LOVCIMA KOJI NE ZNAJU PUCATI i onda svoje greske pokusavaju popraviti upotrebom velikih kalibara, zar ne bi bilo postenije da se na pocetku sezone kada BI SE TREBALA provoditi provjera oruzja i upucavanje odrzava OBAVEZNO OCIJENSKO GADJANJE za sve lovce, fino se propise minimum bodova koje moras zadovoljiti pucanjem na 100m i tada moze dobiti markicu za tu godinu, ako ne zadovoljis fino na popravni za mjesec dana...
Sada imamo situciju da LOVCI koji u pravilu ne znaju pucati ( cast izuzecima ) setaju oko naselja i pucaju po sumama a strijelci koji se bave streljastvom i pucaju sigurno bolje od vecine lovaca SMIJU pucati samo na legalnim streljanama... Logika u 3-PM tipicna za PARTIJU....
Nemoguće je Nemoguće