DEVETAK - ????
DEVETAK - ????
Evo kratkog clanka iz novina...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/optu ... 98225.aspx
Sto znaci pojam "DEVETAK" ako je to krupna sacma 8-10 kuglica u patroni ne znam od kada je to zabranjeno ???
http://www.index.hr/vijesti/clanak/optu ... 98225.aspx
Sto znaci pojam "DEVETAK" ako je to krupna sacma 8-10 kuglica u patroni ne znam od kada je to zabranjeno ???
Nemoguće je Nemoguće
Re: DEVETAK - ????
devetak je 9 kugli po 8.3mm,pokaza se jako efikasan za divlju svinju ali i za lovce okolo zbog čega je i zabranjen
Znaci teoretski domet kuglice je 800m, to bas i nije za rasipavanje okolo !!!
Nemoguće je Nemoguće
800m je TOO MUCH da bi bilo sigurno a pogotovu ako je x 8
Mozemo mi reci sto hocemo nista nije sigurno a pogotovu ako imas naviku pucanja u sve sto suska bez da si siguran u sto je u grmlju..... onda je i MK PRE-opasan....
Mozemo mi reci sto hocemo nista nije sigurno a pogotovu ako imas naviku pucanja u sve sto suska bez da si siguran u sto je u grmlju..... onda je i MK PRE-opasan....
Nemoguće je Nemoguće
a tek da vidis svinju pogodenu sa 9 kuglica povezanih sajlom
, koliko ja znam a ako se nije nesto promjenilo u BiH se jos proizvodi takvo streljivo i dozvoljeno ga je koristiti u lovu!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

zapravo ih je 10 kuglica... jedna centralna sa tri kraka po tri kuglice na svakom kraku... s tim da je centralna nesto veca od ovih na krakovima...fricky wrote:a tek da vidis svinju pogodenu sa 9 kuglica povezanih sajlom, koliko ja znam a ako se nije nesto promjenilo u BiH se jos proizvodi takvo streljivo i dozvoljeno ga je koristiti u lovu!
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Nikada! =) ali znam za te patrone...
Te patrone su zabranjene za lov divljih svinja i nisu efikasne kod odstrela kako neki objašnjavaju , već su ostale u upotrebi u nekim područjima bogatim divljim svinjama još iz vremena kada su karabini bili teško dostupni, valjda iz nekog folklora ne mogu si objasniti drugi razlog. Danas kad nam je dostupno što ti srce želi i novčanik podnosi, loviti tim patronama divlju svinju je dokaz prvenstveno nemara i nebrige za divljač. Divlja svinja u pravilu nikada ne pada u vatri i najčešće je izgubljena.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Ima smisla i podpisujem sve sto si napisao
u dalmaciji puno ljudi lovi s devetekom, konstantno dobivamo prijave, ali rijetko kada se nađe dokaz jer ti njega po pravilu možeš imat ali ne smiješ koristit u lovu.
devetak je bio puno učinkovitiji u lovu na divlje svinje od kugle i zato ljudi dan danas love s njim iako je protuzakonit, puno je naraštaja imalu karabine i lovilo s devetakom zbog njegove snage i probojnosti. Sjećam se da je rottweil imao najbolje, kad si pucao na svinju bia si siguran da če past, minimalno jedna kugla je pogađala..
devetak je bio puno učinkovitiji u lovu na divlje svinje od kugle i zato ljudi dan danas love s njim iako je protuzakonit, puno je naraštaja imalu karabine i lovilo s devetakom zbog njegove snage i probojnosti. Sjećam se da je rottweil imao najbolje, kad si pucao na svinju bia si siguran da če past, minimalno jedna kugla je pogađala..
Nisi u pravu. Ds je izgubljena u 90% slučajeva.ćuturica wrote:devetak je 9 kugli po 8.3mm,pokaza se jako efikasan za divlju svinju ali i za lovce okolo zbog čega je i zabranjen
I am armed I suggest you go rob and kill a Liberal.
Je stara tema ali sadrži gomilu gluposti. Devetak je sačmeno punjenje sa 9 kugli koje su u kal. 12. promjera od 8.4-8.6mm, ovisno o proizvođaču. Za kal. 16. kuglice su manje i to od 7.4 pa do 8.1mm. Koristio se svugdje za svinje i ostalu krupnu divljač, a najviše u Dalmaciji gdje se koristi i danas. Učinkovitost je upitna,a lovci slabog znanja tako da na kraju dođe do sranja. Nije loše za male daljine, nikako preko 20m, čak i bliže. S kuglom se ne može usporediti jer ako se pogodi dobro od kugle svinja padne većinom u vatri dok od devetaka kako kad. Za pametnog i savjesnog lovca da, ali sve u svemu ne i nije čudo da je zabranjeno time loviti svinje.
Da li slucajno znas gdje to tocno pise, ja sam trazio po lov.prirucniku i ne mogu naci na bilo kakvu zabranu te vrste streljiva a nalazi se sasvim standardno u prodaji ??Iggy wrote:..............nije čudo da je zabranjeno time loviti svinje.
Nemoguće je Nemoguće
- Attachments
-
- Pravilnik_o_nacinu_upotrebe_lovackog_oruzja_i_naboja.doc
- (48 KiB) Downloaded 30 times
Ja bi prije rekao patrona br. 16/12 itd. nego kalibar, jer ta oznaka nije "kalibar" (širina cijevi).
Ja bih molio da ne FANTAZIRATE, ako NIGDJE nije izricito zabranjeno navedeno steljvio i nalazi se u slobodnoj prodaji onda mislim da je svaka prica trosenje vremena ?
Vidi se da totalni kreten pisao ovaj pravilnik jer podrazumijeva da lovacko oruzje moze biti samo DUGO oruzije, BUDALA tko napsiao jos veca onaj koji je odobrio i prihvatio.
Ako je osnova kin.energ. na 100m onda nema veze ni tezina zrna ni kalibar ni duzina oruzja nego samo Kin.energija projektila.
Ima vise nego dogovljno "kratkog" oruzja ( npr. 7 3/8", 9 1/2", 10 1/2" ) u kalibrima koje imaju i malo vise od 1000-J na 100m pa poyivam onoga koji je to napisao neka stane na 100m sa mjeracem energije i neka mjeri da vidimo tko je u pravu.
!"#$!"#$%"#%&$/&%#(&)%%/()=&)()?/()...mater administraciji, birokraciji, podobnima i nesposobnima !!!
Vidi se da totalni kreten pisao ovaj pravilnik jer podrazumijeva da lovacko oruzje moze biti samo DUGO oruzije, BUDALA tko napsiao jos veca onaj koji je odobrio i prihvatio.
Ako je osnova kin.energ. na 100m onda nema veze ni tezina zrna ni kalibar ni duzina oruzja nego samo Kin.energija projektila.
Ima vise nego dogovljno "kratkog" oruzja ( npr. 7 3/8", 9 1/2", 10 1/2" ) u kalibrima koje imaju i malo vise od 1000-J na 100m pa poyivam onoga koji je to napisao neka stane na 100m sa mjeracem energije i neka mjeri da vidimo tko je u pravu.
!"#$!"#$%"#%&$/&%#(&)%%/()=&)()?/()...mater administraciji, birokraciji, podobnima i nesposobnima !!!
Nemoguće je Nemoguće
Prodaju se i noćne optike, elektronske vabilice ali su ipak zabranjene za upotrebu u lovu.
imho te nedorečenosti u ovom zakonu su manji problemčići kada se uzme u obzir sve ono ostalo u zakonodavstvu što nam bitnije utječe na život.
no vratimo se na temu
ne znam kada je točno breneke prilagodio svoj slug punom čoku, da li u prošlom ili pretprošlom stoljeću, ali je činjenica da moji stari ili nisu imali gdje to nabaviti ili je bilo preskupo, pa su prašili sa idealkama. i sam sam bio nepovjerljiv i mukom prešao na breneke tek kad sam ostao bez starih zaliha idealki. uzmemo li u obzir da su većina pušaka (kako onda tako i sada) duplice sa 1/2 čoka koji propušta idealku i puni čok koji ju propušta samo jedanput, a u pogonu je lijepo imati tu dodatnu sigurnost druge cijevi pa ju je potrebno napuniti nečim najjačim što prolazi puni čok. na toj kratkoj udaljenosti rasipa skoro nema pa nema ni smisla govoriti o sigurnom pogotku, a učinak je slabiji od sluga, promašaj je opako opasan, ali krive priče ostaju i neprestano se mladim lovcima soli pamet.
no vratimo se na temu
ne znam kada je točno breneke prilagodio svoj slug punom čoku, da li u prošlom ili pretprošlom stoljeću, ali je činjenica da moji stari ili nisu imali gdje to nabaviti ili je bilo preskupo, pa su prašili sa idealkama. i sam sam bio nepovjerljiv i mukom prešao na breneke tek kad sam ostao bez starih zaliha idealki. uzmemo li u obzir da su većina pušaka (kako onda tako i sada) duplice sa 1/2 čoka koji propušta idealku i puni čok koji ju propušta samo jedanput, a u pogonu je lijepo imati tu dodatnu sigurnost druge cijevi pa ju je potrebno napuniti nečim najjačim što prolazi puni čok. na toj kratkoj udaljenosti rasipa skoro nema pa nema ni smisla govoriti o sigurnom pogotku, a učinak je slabiji od sluga, promašaj je opako opasan, ali krive priče ostaju i neprestano se mladim lovcima soli pamet.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us
Because none of us are as cruel as all of us