Ideje i prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o Oruzju

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: Ideje i prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o Oruzju

Post by lex-lutor » 17 May 2012, 21:53

Mike_Torello wrote:............. ne dozvoljavaju nikakvo oruzje koje izgledom asocira na automatsko... ......
Pokusajte par puta procitati i onda se DOBRO zamisliti oko recine tipa..." koje podsjeca na automatsko" ...koja mazga je to smislila i sto je imala u glavi kada je napisla takvu gluspot.????
Nemoguće je Nemoguće

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 May 2012, 22:12

pa nisam ja rekao da je to dobra stavka u zakonu, rekao sam da je bezveze, ali, tu je, i postoji i moze nam (barem onima koji si mogu priustiti kupovinu) zagorcati nabavku takvog oruzja... tema je trenutno Waltherova poluautomatska "replika" H&K MP5 u .22lr kalibru...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

ante12
Razvodnik
Razvodnik

Post by ante12 » 17 May 2012, 22:44

Kako je onda Glock 17 legalan, kad je vrlo slican Glocku 18?

Inace ta stavka je u Evropskim propisima o oruzju (91/477/EEC) i ovaj zakon se uskladjuje s njima.
U originalu je to "Semi-automatic firearms for civilian use which resemble weapons with automatic mechanisms."

Naravno kako nasi ne mogu sve napravit kako treba netko je previdio cinjencu, namjerno lil slucajno, da je to oruzje kategorije B!!!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 May 2012, 23:04

ante12 wrote:Kako je onda Glock 17 legalan, kad je vrlo slican Glocku 18?
zapravo je obrnuto, i mislim da to u slucaju pistolja ne igra ali kuzim na sto ciljas... ovo ostalo sto si napisao stoji
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

ante12
Razvodnik
Razvodnik

Post by ante12 » 18 May 2012, 02:39

Ovu dolje desno bi tako rado nabavio, ali srecom RH ima dovoljno novca pa ne zeli da platim 1500+ eura poreza na nju.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 18 May 2012, 09:02

Jednostavno se ne mogu pomiriti sa time da zakone donose ljudi koji ocito nisu strucni niti bliski stvarnom zivotu i problemima koji postoje. Na zalost kod nas je to prisutno u svim podrucjima, od zdravsta, poduzetnistva, poreza, oruzja, ugostiteljstva itd. Jos je gora stvar da nitko ne reagira na nedostatke koji se ukazu nakon sto neki zakon bude usvojen.....
Nemoguće je Nemoguće

hacklordsniper
Desetnik
Desetnik

Post by hacklordsniper » 18 May 2012, 11:24

Nije bas da se i vlasnici oružja trude nešto popraviti već se svi sklupčamo po principu "budem sretan što barem ovo imam"
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 18 May 2012, 11:41

Nije da nisu pokusali...

evo ti slucaja nevezanog za oruzje ali da vidis mentalitet ljudi na polozaju...

dolazim u zg na predavanja koja placam, ali kao imam privilegiju posto sam 150km od ZG, da se mogu dogovoriti za polaganje vise ispita odjednom da ne dolazim vise puta bezveze, i tako dođem, a ono ISPIT, a ne predavanje, ODGOĐENO! Pojavi se voditeljica (osoba na polozaju jel..) i kaze, a joj, pa mislim da predavaca danas nema... bio je bolestan cijeli tjedan, ali mislila sam da ce danas doci... posto nisam jedini koji putuje prilicno KM, prigovorim radi toga zasto to nije objavljeno u rasporedu na web stranici da ne dolazimo bezveze i ne trosimo novce... na to voditeljica odgovara sa "kad mi pogresimo onda vicete, a kada vi pogresite onda kao nikome nista?" i onda pocinje dizati ton... "sada za kaznu vise necete imati privilegije za polaganje ispita kad vi hocete nego ce te morati cekati raspored!"

ispadne to ovako, mi smo pogrijesili ali vi ste prigovorili za tu gresku i sada ce te biti kaznjeni zbog toga...

tako je i narod navikao na to sto im se servira, ako prigovaras budes kaznjen, pa se pomiris sa datim stanjem i drzis jezik za zubima... ako jedan ministar lovstva i prirodnih resursa ili kako se vec zove koji je i sam lovac i vlasnik oruzja a iza sebe ima nekoliko stotina tisuca vlasnika oruzja nije u stanju poboljsati stanje po tom pitanju, tko smo mi krajnji korisnici da nesto napravimo? Vec vidim scenarij matije gubca... a svi znamo kako je zavrsio... e od tuda dolazi ta indiferentnost...

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 18 May 2012, 13:06

Zivko Les wrote:onda nam je krajnje vrijeme da se pokrijemo s ušima i šutimo i prestanemo žaliti. nitko nije ni rekao da će nas pitati, ali nakon jako dugo vremena je kranula pametna tema, ali očito je da to na ovom forumu ne prolazi.

:A25:
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!

hacklordsniper
Desetnik
Desetnik

Post by hacklordsniper » 18 May 2012, 15:45

Može se tu puno komentirati i poboljšati, ali realno sam osobno zadovoljan. Imam oružje, proces za nabavu je prošao sasvim u redu, nitko me previše ne tlači (osim strah da nekog ne pogledam krivo pa ću ostati bez oružja). Ono što bih radije poboljšao je broj strelišta
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 18 May 2012, 18:39

Bilo bi dovoljno strelista i ovo sto imamo kad bi malo liberalizirali koristenje istih, a ne da ih vojska koristi 2-3x godisnje a ostatak godine raste sikara na istima... ovako kako je sada nit i ima nit ih mozemo koristiti..

ante12
Razvodnik
Razvodnik

Post by ante12 » 25 May 2012, 17:40

Zakon je prije tjedan dana izglasan u Saboru, jos nije izisao u Narodnim Novinama, sumljam da ima ikakvih izmjena u odnosu na prijedlog.

ante12
Razvodnik
Razvodnik

Post by ante12 » 29 May 2012, 10:55

Novi zakon jucer objavljen u Narodnim novinama, od 5.6.2012 je vazeci.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 29 May 2012, 11:51

Pogledajte sto je postalo kategorija C -

"zračno oružje čija kinetička energija je 10,5 J ili veća ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm"
znaci sve 5,5mm zracnice bez obzira na energiju i brzinu projektila spadaju u tu kategoriju...
vec vidim totalni pad prodaje oruzja u 5,5mm kalibru...

Ono sto me zanima je hoce li ove zracnice kupljene prije donosenja zakona građani biti duzni prijaviti posjedovanje istih i platiti harac ili se na njih izmjene i dopune ne odnose retroaktivno?

ante12
Razvodnik
Razvodnik

Post by ante12 » 29 May 2012, 12:54

Naravno da treba prijavit!, clanak 54 se bavi time.
Drzava da se odrekne dijela kolaca, ili da postuje nasljedjena prava, nema toga kod nas....
Zalosno.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 29 May 2012, 12:58

Promaklo mi...

pitam se sta je sa PCP zracnicama koje se mogu regulirati, pa na min. podesenju ne spadaju u tu grupu, a na max. da...

I da, sad se ne sjecam, koliko ce nas kostati ta prijava... 40 ili 70kn drzavnih biljega...

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 29 May 2012, 13:00

Članak 56.

Fizičke osobe koje imaju registrirano oružje dužne su u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona izvijestiti nadležno tijelo o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite.

Fizičke osobe koje imaju registrirano oružje dužne su u roku od 60 dana od dana promjene izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite izvijestiti nadležno tijelo o nastaloj promjeni.

Fizičkim osobama koje u rokovima iz stavka 1. i 2. ovoga članka ne dostave nadležnom tijelu podatak o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, odnosno o promjeni izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, ukinut će se oružni list, a s oružjem će se postupiti sukladno članku 44. stavku 1. Zakona o oružju.
?!??!?!?!?!?
Nadam se da se to ne placa, jer se evo u mojoj selendri redaju ljecnici... sad je vec 4 na duznosti, a sve mi se cini da ni taj nece dugo (svi odu na neku specijalizaciju).

Na mene se to ne odnosi, ali znam da bi otac mogao imati problema s time...

Marin Bralic
Skupnik
Skupnik

Ideje i prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o Oruzju

Post by Marin Bralic » 29 May 2012, 17:01

Kako mislis, mike, da se to na tebe ne odnosi?
Ako sam dobro shvatio, svi koji imamo oruzane listove moramo javiti na mup koji nam je izabrani lijecnik primarne zdr zastite?
I zanima me jos jedna stvar. Ok, mi sad citamo ovaj forum pa smo upoznati sa tom obvezom, i sankcijama ako ne ucinimo isto. Medjutim, da ne pratim forum ne bih uopce bio svjestan da im se to mora javiti...
Da li ce mup svim vlasnicima oruzja slati dopis da im se dostavi ime i prezime izabranog lijecnika? Ili bi mi fakat trebali pratiti svaki dan narodne novine, nove zakone, dopune postojecih,...?

--
Sent from my iPhone using Tapatalk

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 29 May 2012, 17:20

Marin Bralic wrote:Kako mislis, mike, da se to na tebe ne odnosi?
Nisi me skuzio... ne odnosi se taj dio oko stalne promjene nadleznog ljecnika...

Misio sam na to da se u ambulanti u kojoj je moj stari svako toliko mjenja ljecnik, ako je bitan naziv nadlezne ambulante onda ok, ali ako je bitan ljecnik, on ce svako toliko morati mjenjati nadleznog ljecnika jer kod nas se mjenjaju kao na pokretnoj vrpci, rad u ambulanti u selendri im sluzi kao odskocna daska za specijalizaciju, budu tu par mj. do par godina i adio...

Ja sam jos uvijek prijavljen kod svojeg ljecnika u KA, pa kad ga jednom prijavim necu ga morati mjenjati, ali bi stari mogao svako toliko ako je to vezano za ljecnika a ne ambulantu ilitiga dom zdravlja...

P.S. mislim da odgovor na drugi dio pitanja ide ovako, kao vlasnik oruzja, duzan si poznavati zakon o oruzju, zar ne? a ako si duzan poznavati zakon, onda si duzan pratiti i njegove izmjene i dopune, o kojima ce se trubiti u svim medijima koji su vezani za oruzje, razni casopisi i slicno, a i u trgovinama, lovackim i streljackim drustvima i to... naravno, uvijek ce biti izoliranih specijalaca koji ili ne mare ili ni ne zele mariti pa ignoriraju promjene...

Marin Bralic
Skupnik
Skupnik

Post by Marin Bralic » 29 May 2012, 17:47

Pretpostavljam da ce se trebati javiti bas ime i prezime i adresa lijecnika. A lijecnici ce dobiti obvezu javiti mupu promjene u dijagnozama pacijenta koje imaju utjecaja na sposobnost drzanja ili nosenja oruzja...
A ovo s obvezom pracenja zakona... Heh, ima puno ljudi koji nisu lovci, niti su aktivni u streljackim klubovima, vec imaju oruzje recimo u svrhu samoobrane. Masa takvih ljudi se ne krece medju ljudima koji "imaju veze s oruzjem", tako da se bojim da postoji vrlo velika realna sansa da odredjeni broj ljudi doista ne cuje za ovu promjenu, te vezano uz to, niti ne dostavi trazeno ime mupu, ne svojom krivnjom...
Ako se mene pita, doista bi u ovakvim situacijama mup trebao slati dopise...

Post Reply