Punjenje metaka od sad ZABRANJENO?
Moderator: istra champion
Punjenje metaka od sad ZABRANJENO?
Evo sad sam cuo od kolege da je usvojen novi zakon o oruzju s njegovim izmjenama a jedan clanak se odnosi i na ovu temu!!!
Stari clanak glasio :Članak 66.
Proizvodnjom oružja mogu se baviti trgovačka društva koja prije upisa u sudski registar trgovačkog suda dobiju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova za obavljanje djelatnosti proizvodnje oružja.
Proizvodnjom streljiva mogu se baviti trgovačka društva i obrti pod uvjetima utvrđenim propisima o proizvodnji eksplozivnih tvari.
Proizvodnjom streljiva ne smatra se punjenje zrna za vlastite potrebe u lovstvu i športskom streljaštvu.
A izmjena se odnosi na stavku br.3:Članak 31.
U članku 66. stavak 3. briše se.
sta dalje?
Stari clanak glasio :Članak 66.
Proizvodnjom oružja mogu se baviti trgovačka društva koja prije upisa u sudski registar trgovačkog suda dobiju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova za obavljanje djelatnosti proizvodnje oružja.
Proizvodnjom streljiva mogu se baviti trgovačka društva i obrti pod uvjetima utvrđenim propisima o proizvodnji eksplozivnih tvari.
Proizvodnjom streljiva ne smatra se punjenje zrna za vlastite potrebe u lovstvu i športskom streljaštvu.
A izmjena se odnosi na stavku br.3:Članak 31.
U članku 66. stavak 3. briše se.
sta dalje?
Re: Punjenje metaka od sad ZABRANJENO?
Vjerovatno je greska...sve zemlje EU prodaju komponante za punjenje, a cilj ovog zakona je uskladjenje sa zakonima EU.
Nemoguće je Nemoguće
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ali sta nije u sloveniji zakon takav da moras proci reloading tecaj da bi dobio odobrenje ili tako nesto za punjenje streljiva za vlastite potrebe... uostalom i sav pribor za punjenje se legalno prodaje, a u izmjenama i dopunama nije stavljen izvan zakona.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- istra champion
- Cinker - bojna

Žaliti se sudu za ljudska prava u Strasbourgu, da taj članak nije usklađen sa zakonima u EUrisbo wrote:U članku 66. stavak 3. briše se.
sta dalje?
ili
peticija Hrvatskom saboru.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
CUSTOM GUN MASTER
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Mislis da bi imalo smisla? i koliko potpisa treba skupiti da bi to imalo neko uporiste ili je dovoljno da jedna osoba to posalje?
Prema neslužbenim informacijama samostalno punjenje neće biti dozvoljeno osim za one koji prođu tečaj i polože stručni ispit iz reloadinga.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ma to mi logicno i ok,
no tko ce taj tecaj drzati, koji rođo ce pobrati lovu za taj biznis? i nigdje u zakonu ne pise da ces nakon sto si osposobljen tecajem i dalje smjeti puniti steljivo...
no tko ce taj tecaj drzati, koji rođo ce pobrati lovu za taj biznis? i nigdje u zakonu ne pise da ces nakon sto si osposobljen tecajem i dalje smjeti puniti steljivo...
Kakvog bi smisla bilo da nakon tečaja ne smiješ puniti? Zemlje EU imaju, koliko sam čuo, taj sistem.
Uostalom, bitna je i sigurnost. Kako reče jedan moj kolega, ne govorimo mi o punjenju paprika nego o punjenju streljiva.
Kada imaš potvrdu - diplomu smiješ legalno kupiti komponente za punjenje.
Tako bi trebalo biti, a što će zaista biti, vidjet će se.
Uostalom, bitna je i sigurnost. Kako reče jedan moj kolega, ne govorimo mi o punjenju paprika nego o punjenju streljiva.
Kada imaš potvrdu - diplomu smiješ legalno kupiti komponente za punjenje.
Tako bi trebalo biti, a što će zaista biti, vidjet će se.
Da bi budem iskren pun mi je kur..c ove fraze u rvackoj " prema nesluzbenim informacijama" , to se koristi za sve i svasta i u pravilu iza svakog takvog poteza stoje ili neki sitni interesi ili idioti koji nisu kompetentni niti strucni za podrucje u kojem djeluju. Sa oruzijem je jos gora situacija jer ocito radno tijelo sacinjavaju bivsi Udbasi ili Mupovci-Supovci sa 4 razreda osnovne skole te rade po "NALOGU" centralnog komiteta ili pak imaju ozbiljan probem sa strahom od gubitka vlasti ili su patoloski protiv oruzja, osim ako nije u njihovim rukama.zdebat wrote:Prema neslužbenim informacijama samostalno punjenje neće biti dozvoljeno osim za one koji prođu tečaj i polože stručni ispit iz reloadinga.
( Sjetite se samo one BUKVE koja je predlagala dodatan porez na oruzje, sam pogled je dovoljan da shvatis kako ispred sebe imas idiota koji ima IQ jednak ili manji broju cipela koji nosi, a spreman se uvuci u supak svakom radi svoje karijere) !
To sa strucnim ispitom su gluposti i lupetanja,,, koji Vam je K...c ljudi? Radi se o punjenju streljiva za VLASTITE POTREBE, ne o proizvodnji ili stavljanu streljiva u prodaju i na trziste. Tko je taj i ciji su INTERESI opet u prvom planu da vrsi osposobljavanje za RELOADING ,( uzimanje para i sisanje ovaca na pricam ti pricu), Garantiram da u ovom momentu svatko to puni sam sebi streljivo ZNA VISE o samom procesu nego bilo tko od ovih teoreticara ili "strucnjaka".
Osim ako opet mi HRVATI ne znamo nesto vise od tvornica koje su izradile tablice i programe za barute, kapisle, zrna i uputstva za rukovanje samim procesom punjenja..Tako smo pametni u 3PM a jos malo pa necemo imati ni za kruh...
Pravo pitanje koje se postavlja je sljedece:
Ako se stvarno radi o promjeni zakona na stetu nas ostalih te nije u pitanju greska u uskladjivanju sto ce ili cemo poduzeti kao:
1. Hrvatski streljacki savez
2. Hrvatski lovacki savez
3. Sportska streljacka drustva i udruge
4. Clanovi ovog portala
5. Ostali ljubitelji oruzja
Progledaje vec jednom dalje od nosa, partije i strancake stege !
Nemoguće je Nemoguće
- Marin Bralic
- Skupnik

Hoces voziti auto, trebas poloziti vozacki ispit.
Dobro rece netko gore, ne pune se paprike vec streljivo
Ne sumnjam u strucnost ljudi koji si do sada vec pune streljivo, ali istim takvima posto su strucni, nece biti problem poloziti ispit
Uglavnom, da puno stvari ne valja, istina je, ne valja. Ali oko ove teme, ja se slazem sa zakonodavcem, ljudi koji sami zele puniti streljivo neka poloze tecaj (problem je oko cijene polaganja tog tecaja...), pa onda na temelju tog uvjerenja neka kupuju komponente, neka pune streljivo, i istim tim streljivom mogu do mile volje pucati po streljanama gdje se nekim slucajem mogu i ja zateci, ni kriv ni duzan
Dobro rece netko gore, ne pune se paprike vec streljivo
Ne sumnjam u strucnost ljudi koji si do sada vec pune streljivo, ali istim takvima posto su strucni, nece biti problem poloziti ispit
Uglavnom, da puno stvari ne valja, istina je, ne valja. Ali oko ove teme, ja se slazem sa zakonodavcem, ljudi koji sami zele puniti streljivo neka poloze tecaj (problem je oko cijene polaganja tog tecaja...), pa onda na temelju tog uvjerenja neka kupuju komponente, neka pune streljivo, i istim tim streljivom mogu do mile volje pucati po streljanama gdje se nekim slucajem mogu i ja zateci, ni kriv ni duzan
Mozemo li po redu:Marin Bralic wrote:Hoces voziti auto, trebas poloziti vozacki ispit.
A. Koliko dugo si sam punis steljivo ?
B. Hoce li uvijerenje biti GARANCIJA da znam raditi to za sto sam dobio uvijerenje, jer recimo vozacka dozvola dokazuje samo da si prosao tecaj voznje i teorije ali NE DA ZNAS VOZITI
C. Autom sudjelujes u necem sto je MASOVNO, i ja bih prije dao svakom dozvolu za oruzje nego vozacku dozvolu, radim godisnje >30.000 Km pa znam sto pricam.
D. Ako jedna AUstrija, Slovenija, Italija imaju u slobodnoj prodaji SVE komponente za reloading osim baruta ( za njega ti treba oruzni list) ZASTO MI MORAMO BITI PAMETNIJI
E. Hoce li tecaj biti BESPLATAN i TRAJAN
Ni kriv ni duzan ne ides na streljanu, zna se tko, zsto i kada ide na streljanu, a tada sigurno nisi ispred vatrene linije!.... i istim tim streljivom mogu do mile volje pucati po streljanama gdje se nekim slucajem mogu i ja zateci, ni kriv ni duzan
Nemoguće je Nemoguće
A di to piše u Izmjenama i dopunama Zakona o oružju?zdebat wrote:Prema neslužbenim informacijama samostalno punjenje neće biti dozvoljeno osim za one koji prođu tečaj i polože stručni ispit iz reloadinga.
Ako u tim izmjenama nije ostavljena opcija, o čemu se onda ovdje uopće i raspravlja. neslužbene informacije nisu ništa meritorno, treba se to vidjeti na papiru u obliku Zakona, Izmjena zakona ili Pravilnika.
Dok god toga nema, prema novim izmjenama ZoO, nema više punjenja streljiva za vlastite potrebe.
I sto sad, pokriti se usima i nista ne pokusati promjeniti...cekati da to netko drugi napravi za nas ?Tomy wrote: Dok god toga nema, prema novim izmjenama ZoO, nema više punjenja streljiva za vlastite potrebe.
Sva sreca pa na svakom metku pise jasno i glasno gdje je punjen, u tvornici ili u kucnoj radinosti, tako da cemo ih opet "kupovati" kao i do sada....
Nemoguće je Nemoguće
- Marin Bralic
- Skupnik

Po onome sto sam napisao, dalo se zakljuciti da streljivo niti punim, nitim imam volje za istim. Ali kakve to ima veze? Dovoljno pratim ovaj forum da ZNAM i vidim da se sranja sa oruzjem dogadjaju u dosta slucajeva jer ljudi prenapune streljivo... A ne zelim da se jedan takav zatece kraj mene na streljani.lex-lutor wrote: A. Koliko dugo si sam punis steljivo ?
B. Hoce li uvijerenje biti GARANCIJA da znam raditi to za sto sam dobio uvijerenje, jer recimo vozacka dozvola dokazuje samo da si prosao tecaj voznje i teorije ali NE DA ZNAS VOZITI
C. Autom sudjelujes u necem sto je MASOVNO, i ja bih prije dao svakom dozvolu za oruzje nego vozacku dozvolu, radim godisnje >30.000 Km pa znam sto pricam.
D. Ako jedna AUstrija, Slovenija, Italija imaju u slobodnoj prodaji SVE komponente za reloading osim baruta ( za njega ti treba oruzni list) ZASTO MI MORAMO BITI PAMETNIJI
E. Hoce li tecaj biti BESPLATAN i TRAJAN
Ni kriv ni duzan ne ides na streljanu, zna se tko, zsto i kada ide na streljanu, a tada sigurno nisi ispred vatrene linije!
Slazem se da ljudi koji dobe vozacku dozvolu, neki voze bolje, neki losije. Ali voze. Uvjerenja, diplome, dozvole, imaju svrhu. Da 100% rjesavaju problem, nije istina, ali isto tako, istina je da bi situacija bila daleko gora da toga ne postoji.
Kako je rijeseno u ostalim drzavama, ne znam iz osobnog iskustva. Ali ljudi su ovdje spomenuli da vani isto postoji uvjet da moras poloziti tecaj.
Autom sudjelus, velis, u necem masovnom... Zato sam i spomenuo sebe na streljani. Ako dodjem na streljanu, i KRAJ MENE puca netko tko sam puni streljivo, mirniji cu biti ako je taj isti prosao, pa barem, kakav takav tecaj.
Da ce biti besplatan, sigurno nece. Znanje predavaca se svugdje placa
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

vidi sta pise na renomiranoj slovenskoj stranici u vezi kupovine baruta:lex-lutor wrote:D. Ako jedna AUstrija, Slovenija, Italija imaju u slobodnoj prodaji SVE komponente za reloading osim baruta ( za njega ti treba oruzni list) ZASTO MI MORAMO BITI PAMETNIJI
Opozorilo:
Fizične osebe, ki imajo na podlagi predpisov, ki urejajo posest orožja, veljavni orožni list, lahko kupujejo in imajo v posesti dele streliva ( smodnik, netilke in tulce z netilkami ) na podlagi orožnega lista in certifikata o strokovni usposobljenosti za polnjenje streliva za lastne potrebe.
U medjuvremneu sam saznao da ISPIT za dobivanje certifikata u SLO kosta 40 EUR, tecaj nije obavezan ali i on nesto kosta. Problem je sto kad nase birokracije nista ne moze biti jednostavno pa se mogu kladiti na VAKUM koji ce nastati dok to zazivi u prakticnom obliku, a kako smo mi daleko bogatiji i jaci po standardu od susjeda cijena bi mogla biti 400 EUR....
Zahvaljujem kolegama sa susjednog foruma na informacijama....
Zahvaljujem kolegama sa susjednog foruma na informacijama....
Nemoguće je Nemoguće
- istra champion
- Cinker - bojna

Tako je Tomy, dok ne budu slijedeće izmjene i dopune ZoO, ne treba se zamarati sa ''Certifikatima i sl.'', punjenja NEMA.Tomy wrote:Ako u tim izmjenama nije ostavljena opcija, o čemu se onda ovdje uopće i raspravlja. neslužbene informacije nisu ništa meritorno, treba se to vidjeti na papiru u obliku Zakona, Izmjena zakona ili Pravilnika.
Dok god toga nema, prema novim izmjenama ZoO, nema više punjenja streljiva za vlastite potrebe.
Zato pismo u Strasbourg ili u Sabor RH, nema druge
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
- istra champion
- Cinker - bojna

Isto što i s originalnim, ispucati ili zaključati u sefrisbo wrote:I sta sad raditi s streljivom koje je napunjeno?
Imam zaliha napunjenih metaka i to ću pucati cijelu godinu, a možda i drugu.
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
U nasoj je zemlji ocito najomiljeniji sport pljuvanje u dalj sa preponama. Sto ce savezi i pojedinci poduzeti prema ovom zakonu? Nista, kao i do sada sa mnogim drugim stvarima. Zakon je donesen i mislim da ce tako i ostati svidio se on ljudima ili ne. Kada se i ako donese odluka tecaju punjenja znat ce se vise. Do tada ovo ostaje NESLUZBENO koliko god vam to bilo iritantno.