od 5.6.2012 dozvole

Zračnice/Lufterice, plašljivci...

Moderator: karabalic

ivan sd
Pozornik
Pozornik

od 5.6.2012 dozvole

Post by ivan sd » 18 Jun 2012, 20:21

od peti šestog trebaju dozvole za zračno oružje koje je jače od 200 m/s
tako da dragi forumaši znate!!!!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: od 5.6.2012 dozvole

Post by Mike_Torello » 18 Jun 2012, 23:27

jes' ti spav'o do sada?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

kaoboj1
Pozornik
Pozornik

Post by kaoboj1 » 19 Jun 2012, 09:36

ima netko toćnije informacije o ovome ???

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 19 Jun 2012, 09:42

Sve pise u izmjenama i dopunama zakona o oruzju, na naslovnici portala ima link na dokument, sve zracne puske preko 10,5J energije, preko 200m/s i preko 4,5mm kalibra sada spadaju u C kategoriju i duzan si prijaviti kupovinu u nadleznu pp, a ako vec posjedujes nesto takvo rok za prijavu je godinu dana (prilikom redovne kupovine je mislim par dana) a kazne su mislim 5-15kkn ako ne prijavis.

Uglavnom precesljali smo to uzduz i popreko u jednoj temi.
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

bacosyx
Pozornik
Pozornik

Post by bacosyx » 22 Jun 2012, 14:51

Citirat ću šta sam napiso na drugom forumu.
Evo ako koga zanima procedura, dakle kupujete ili već imate, zračnicu sa 5.5 svaka se prijavljuje makar imala i 150 m/s, 4.5 sve iznad 200 m/s.
Ako kupujete tek onda u trgovini se ispuni obrazac i u roku 8 dana treba prijavit u policijsku postaju, u kojou donosite pušku, i te papire, 20 kn biljeg mislim da je rekla u MUP-u, te kroz 30 dana dobivate papire za dozvolu , za držanje netreba isto kao kod vatrenog oružja, znači, ormarić, posebna dozvola za oružje, kao ni lječnički, dakle samo ju treba prijavit, te ukoliko se nosi nekud nesmije bit vidljiva, dakle mora bit na bilo koji način sakrivena, kao i ostalo oružje, tj treba ju tretirat kao da je vatreno oružje, i morate imat od 21 godine nadalje.
Eto ništa posebno.

damir971
Razvodnik
Razvodnik

Post by damir971 » 22 Jun 2012, 15:04

Jučer je moj brat kupipo Slaviu 634 u http://www.puskarnicazagreb.hr/ i nitko ga ništa osim novaca nije tražio.
Kažu mu trgovci: "Dok ne dobijemo službeni dopis od policije sve je po starom. Kada će to biti pojma nemaju.
Po njima smisao novog zakona je da država ubere nešto love (takse), i to je sve." :mrgreen:

bacosyx
Pozornik
Pozornik

Post by bacosyx » 22 Jun 2012, 15:17

Ja sam bio juče u trgovini u dubravi i lik je imo spisak pušaka koje mora a koje nemora prijavit, tako da je za slaviju 630, 631, ne, a 634 da.

bacosyx
Pozornik
Pozornik

Post by bacosyx » 27 Jun 2012, 21:21

bacosyx wrote:Ja sam bio juče u trgovini u dubravi i lik je imo spisak pušaka koje mora a koje nemora prijavit, tako da je za slaviju 630, 631, ne, a 634 da.
Ah ta država, sad izgleda ovisi od županije do županije, u jednoj netreba jer će ti po trgovinama reći da nemaju dopis nikakav i netreba prijavit pušku tj neće ti uzet pri kupnji podatke, dok u drugim županijama, ide podobavezu pri kupnji, svašta.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 27 Jun 2012, 21:59

Ovisi na koji način misli mup kontrolirati, a to kaj ti je trgovac rekel je njegovo tumačenje zakona tj. postupka, kolko ja znam zakonodavac ne obavijestava dopisima nego objavom u NN.
武士道

Ognjem i mačem.

bacosyx
Pozornik
Pozornik

Post by bacosyx » 28 Jun 2012, 08:47

Original_G wrote:Ovisi na koji način misli mup kontrolirati, a to kaj ti je trgovac rekel je njegovo tumačenje zakona tj. postupka, kolko ja znam zakonodavac ne obavijestava dopisima nego objavom u NN.
Nebi znao, samo mi je jedno da se ovlašteni trgovac vatrenim oružjima nebi igro sa tim stvarima, samo kažem da je čovjek reko da bi on o tom već nešto znao i da bi bio obavješten od strane nadležnih, eto kažem šta kaže onaj koji ti može prodat streljivo, lovačke puške, pištolje, uglavnom sve za lovce, usto ima i zračne puške, on je reko da je vjerojatno zakon, ali rok od stupanja na snagu to još nije u potpunosti, pa tako vjerojatno ovisi od županije kolko sam skužio.

karabalic
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by karabalic » 28 Jun 2012, 10:07

Pa zakon se donosi na nivou RH, a ne na nivou županija. Sve što stupi na snagu izlazi u NN samo što netko prati, a netko ne.
Volim crno pa makar i ofarbano.......

bacosyx
Pozornik
Pozornik

Post by bacosyx » 28 Jun 2012, 20:17

A koji zakon i otkud ti da je zakon stupio na snagu, recimo nemaš internet i nisi vidio ovo na forumu, nejdeš kupovat novu pušku, ili u mom slučaju da danas dođeš u trgovinu di sam ja došo i oni ti prodaju i niko te ništa ne pita,i najviše što si lud ko i ostali da kupuješ NN, kak ćeš znat da je zakon nastupio na snagu, mislim da će brujat na tv-u da je to obaveza, jer naravno svaka druga kuća ima zračnu pušku ko i što je nekad svaka druga imala automate bombe itd, i naravno dobavljač indukem, jednima će slat pošiljku bez obzira na zakon a jednima ne, nebih baš reko, a i po tome kolko sam vidio da je prvo i drugo čitanje po hitnom postupku, što bi značilo da je mogučnost i trećega te dolazi do izmjena tog zakona.
Odi ljepo na MUP-ovu stranicu i pogledaj šta piše za zračno oružje, skupina D netreba niti prijav niti dozvola.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 28 Jun 2012, 22:59

Ignorantia legis non excusat.
武士道

Ognjem i mačem.

Quattro
Razvodnik
Razvodnik

Post by Quattro » 30 Jun 2012, 15:58

damir971 wrote:Jučer je moj brat kupipo Slaviu 634 u http://www.puskarnicazagreb.hr/ i nitko ga ništa osim novaca nije tražio.
Kažu mu trgovci: "Dok ne dobijemo službeni dopis od policije sve je po starom. Kada će to biti pojma nemaju.
Po njima smisao novog zakona je da država ubere nešto love (takse), i to je sve." :mrgreen:
Danas sam Bio u Detonexu. Frajer ispred mene je kupio Crosman Remingtona. Nikola je uredno ispunio obrazac, prajer potpisao oba primjerka, dakle detonex :A31: po zakonu.
Crosman 2240 5,5 mm
Hatsan AT44-W 4,5 mm

damir971
Razvodnik
Razvodnik

Post by damir971 » 30 Jun 2012, 17:13

Znači, krenulo je po novom zakonu. :A27:

Očekujem u periodu do obavezne prijave starog oružja (do kraja 05.2013.g.) da će biti veći promet polovnog, i da će ljudi ostaviti i prijaviti ono što planiraju trajno imati, jer će prodaja polovnog biti lagana komplikacija (odjava-prijava..)
Još samo da pametnjakovići s njuškala postave cijene na neku normalu, ili ja ipak previše očekujem od takvih "trgovaca".... :mrgreen:

karabaja
Razvodnik
Razvodnik

Post by karabaja » 30 Jun 2012, 23:43

ivan sd wrote:od peti šestog trebaju dozvole za zračno oružje koje je jače od 200 m/s
tako da dragi forumaši znate!!!!
TKO TO KAZO !!!
Ja zvao MUP nitko blagec nema o toj dozvoli .
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI! ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!

damir971
Razvodnik
Razvodnik

Post by damir971 » 01 Jul 2012, 10:06

Ne treba dozvola nego PRIJAVA, a to je nešto sasvim drugo.

A tko to kaže? - Kaže sabor RH, objavljeno u Narodnim Novinama br.59

karabaja
Razvodnik
Razvodnik

Post by karabaja » 01 Jul 2012, 12:06

damir971 wrote:Ne treba dozvola nego PRIJAVA, a to je nešto sasvim drugo.

A tko to kaže? - Kaže sabor RH, objavljeno u Narodnim Novinama br.59

ja opet zvao mup i nitko ništa nezna za prijave dozvole ili bilo što u vezi sa zračnim pušlama .
eto ti ga sad pa ti vidi !
od 5.6.2012 dozvole nula bodova razbijate glavu sa rekla kazala .
aj nek neko zove na pivu bolje nego što se tu kurčize ko neš znate .
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI! ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 01 Jul 2012, 12:17

To sto su u tebi nadleznoj PP ne informirani ne znaci da je tako i u ostatku RH... ako desetci ljudi tvrde jednu stvar, a ti sam drugu, vjerojatno si ti u pravu...

uostalom pitanje je koga si nazvao, čiku na porti ili tetu šalterušu...

ja nisam zvao, otisao sam u mup prijaviti nadleznog ljecnika i usput upitao za zracne puske, bili su u guzvi pa su me zamolili da dodjem koji drugi dan, jer jos nisu poceli s provođenjem i jos neznaju tocno koliko biljega ce to kostati, ali da ce trebati vrsiti prijavu kao i za oruzje na crni barut, HOCE... ono sto je glavno pitanje je koliko ce to kostati, 20, 40 ili 70kn biljega... no svakako nije da nemaju pojma o tome niti su culi ista o tome da ce trebati...

bacosyx
Pozornik
Pozornik

Post by bacosyx » 01 Jul 2012, 20:53

Ma je vjerojatno je zvao i tak su mu rekli, jer dežurni policajac nezna vjerojatno o tom, za to imaju nekog u uredu da odrađuje taj poso, jer je zakon friški, nabrzinu je donesen i kolko vidim da jedni kažu da su mi rekli da neznaju kolko će to biljega koštati itd, ja sam bio u mup-u i rekla je da netreba ni lječnički, ni ormarić, samo 20 kn biljeg i prijava koja će se dobit kroz mjesec dana, O ČEM JA GOVORIM A NEKI ME POKLAPAJU JER NEMAJU POIMA, kolko sam čuo da je već nešto takvo bilo o tim prijavama, pa su to povukli itd, o prijavi kako sam već reko izgleda da ovisi o županiji, a ne o je NN, znam da su bitne i bla bla, ali jedno je da, se negdi može kupit puška a da te ne pitaju ništa, jer opet ponavljam NITKO IM NIJE NIŠTA REKO DOPIS ILI BILO ŠTA, u te dvije trgovine gdi je tako su mi tak rekli da je tak, a pogotovo, u ovoj jednoj di lik ima lovačke puške metke i naravno zračnice, on se nebi ni mogo zaj s tim, stalno ga provjeravaju itd, i onda bi on mogo to prodavat sam tak, ma je kak ne, OPET PONAVLJAM NIJE DOBIO DOPIS tak je reko, tako da neki jesu a neki nisu, zato ih tak prodaju, malo zamaranja bezveze, da nema foruma, ajde mi recite kao biste doznali za taj zakon, naravno kupujete NN sve u 16, proučavate zakone non stop, pa onda znate kao neki tu na forumu detalje, a kad te se pita kolko biljega onda se nezna, bez zamjerke Mike_Torello- ovo nejde tebe, i naravno neko nešto napiše i odma se idu čitat NN i šta se dozna, dođeš u mup, i oni neznaju, kupiš pušku a da te niko ne pita za osobnu, jer naravno zakoni se ne donose nabrzinu, kolko vidimo da sve što su nabrzinu donesli je i mjenjano, jer to je naša vlada i evo još jedne pljuske kad dođeš u mup, nemaju vremena il nemaju poima, zračne su se puške mogle prijavit bez obzira na ovaj zakon i prije tak da je sve isto samo šta sad piše u NN, i kad će neki svatit da bi se zakon pošteno provodio, bilo bi to dobro debelo objavljeno preko media, jer ne kupuju svi NN, nemaju internet i kak će znat za to, a zračnih pušaka ima svaka druga kuća, čekajte malo medije a ne pametne forumaše, ako kupite pušku i morate ju prijavit u roku 8 dana od kupnje jer ste time popunili obrazac i koji obrazac, bjeli papir sprintan na printer, pitanje kakavo je to onda provođenje takona, ako ste tako kupili, prijavite pušku, ako vas nitko ne pita ništa, baš vas briga, ako vam netko može samo tak prodat, onda ni nije potrebno dok STVARNO NEĆE BITI, jer da netko riskira radi koje prodane puške novčanu kaznu, nedaj bože zatvaranje dučana, i da bi prošlo 25 dana i da mup i neki dučani neznaju ili kak ovi kažu neznaju još ništa kak kolko i bla bla, onda tu nešto ne štima, pa svako provođenje zakona je bilo normalno od dana kad je nastupio a sad tu kod ovoga nastupa problem, jer i je problem i nije dorađen osim šta piše u NN, a to je ko rekla kazala.

Post Reply