Kućna izrada diabola
Moderator: karabalic
Kućna izrada diabola
Ima li netko ikakvih iskustva u izradi diabola?
Ja sam nešto pokušavao, cilj je bio izraditi olovni valjak 4,4 mm te ga malo kvrcnut čekićem da se raširi na krajevima da dobijem 4,5 mm.
Naravno prema snazi puške odrediš si gramažu cca 1 gr. za 305 m/s.
Problem je što estetski izgled banana, kalibraža li la, aerodinamika jooj.
Sad se netko pita koji će ti to vrag kad kupiš gotovo u trgovini za par kuna.
Ako ima istomišljenika, sam svoj majstor, pa imaju malo bolje alate za izradu molim nacrte i postupak.
lp
Ja sam nešto pokušavao, cilj je bio izraditi olovni valjak 4,4 mm te ga malo kvrcnut čekićem da se raširi na krajevima da dobijem 4,5 mm.
Naravno prema snazi puške odrediš si gramažu cca 1 gr. za 305 m/s.
Problem je što estetski izgled banana, kalibraža li la, aerodinamika jooj.
Sad se netko pita koji će ti to vrag kad kupiš gotovo u trgovini za par kuna.
Ako ima istomišljenika, sam svoj majstor, pa imaju malo bolje alate za izradu molim nacrte i postupak.
lp
Re: Kućna izrada diabola
Što kad bi se izrađivale kuglice, jel bi to bila dobra municija ?
Znam da sam negdje vidio da prodaju kuglice kao vrstu "diabola".
Znam da sam negdje vidio da prodaju kuglice kao vrstu "diabola".
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

koliko ih konzistentne dimenzije mozes napraviti u recimo 4,5 ili 5,5mm? pa vise ti se onda isplati kupiti kilu dvije lovacke sacme...
(p.s. nekadasnje Cometa pobakrene kuglice u 4,5mm su bile toliko kvalitetne da si neke morao šipkom protjerati kroz cijev od Zastava zracnice, a neke su same propadale kroz nju)
(p.s. nekadasnje Cometa pobakrene kuglice u 4,5mm su bile toliko kvalitetne da si neke morao šipkom protjerati kroz cijev od Zastava zracnice, a neke su same propadale kroz nju)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Nekad se moglo kuglice kupiti u trgovini Moni, sačma na kilu, milijardu kuglica za par kuna 40% ih ne valja a proizvodi ti ih i Gamo ili raskopaš patronu 4,5.
Sve u svemu nije pretjerano precizna ali je jako probojna, koristiti ih za slabije puške da dobiš na probojnosti.
Cilj je izraditi teški diabolo 1 gram pa na više zbog sve jačih zračnica.
Jača zračnica teže zrno inače na 75 m ne možeš pogoditi kanister ko ja npr., u dvorani da ali u prirodi s bočnim vjetrom koji nije konstantan nema šanse barem ne od prve.
Čuo sam da je tu 5,5 puno bolji ali ja nisam slušo pa sam kupio 4,5 na njega sam naviko.
Molim kolegu karabalca za link gdje je on kupovao kalupe jer oni varaždinci ne rade kalupe za zračnice,slike isto nisam mogao vidjeti.
lp
Sve u svemu nije pretjerano precizna ali je jako probojna, koristiti ih za slabije puške da dobiš na probojnosti.
Cilj je izraditi teški diabolo 1 gram pa na više zbog sve jačih zračnica.
Jača zračnica teže zrno inače na 75 m ne možeš pogoditi kanister ko ja npr., u dvorani da ali u prirodi s bočnim vjetrom koji nije konstantan nema šanse barem ne od prve.
Čuo sam da je tu 5,5 puno bolji ali ja nisam slušo pa sam kupio 4,5 na njega sam naviko.
Molim kolegu karabalca za link gdje je on kupovao kalupe jer oni varaždinci ne rade kalupe za zračnice,slike isto nisam mogao vidjeti.
lp
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ja napisao Cometa a bas sam mislio na MONI... bile su u narandzastoj plasticnoj kutiji
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
Ak je MONI, to je domaće i pretpostavljam banana ko i neke druge domaće firme i municija, možda su gamo bolje.