meko zarenje

Uradi sam, iskustva, savjeti, prijedlozi, slike vaših radova...
Post Reply
stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

meko zarenje

Post by stari-nakovanj » 08 Oct 2008, 00:39

u videu je prikazano meko zarenje, zarenje na meko zrno, sferoidizacija....kako kome pase - vise naziva za jednu stvar. koje se radi nakon kovanja (ponekad i za vrijeme kovanja), a prije OOČ i kaljenja.

http://www.youtube.com/watch?v=5bY8j3xjq7A

zasto se radi?

-nakon kovanja, noz u sebi ima zaostala naprezanja zbog kojih se vitoperi prilikom kaljenja, puca, ili u eksploataciji nemoze podnjeti nominalna naprezanja. da bi se to izbjeglo, noz se podvrgava zarenju za redukciju zaostalih naprezanja. postupak je sljedeci: 2-3 sata iznad 500-600 C.

-nakon kovanja, noz najcesce ide na OOČ, da bi se ona olaksala, noz se sferoidizacijski zari cime postaje meksi i podobniji za istu. to zarenje se odvija tako da se noz zagrije do austenitnog podrucja i polako hladi.

opisao sam dvije toplinske obrade, a sada cu objasniti zasto...

ako se malo zamislimo, sferoidizacijsko zarenje u sebi, u ovom slucaju, sadrzava i zarenje za redukciju zaostalih naprezanja i to je ono sto sam pokusao pokazati u video uratku. noz je mekan i ne puca unatoc maltretiranju.

PS noz koji je testiran u videu nije onaj cije je zarenje prikazano. testirani noz je prosao samo dva sata sferoidizacije, prilikom koja sam siguran nije presao ispod 500 C. ali nisam imao snimatelja pa sam se snalazio sa vremenom kako sam stigao.

EDIT: celik je Č.4830

patch
Satnik
Satnik

Re: meko zarenje

Post by patch » 08 Oct 2008, 09:15

Odlično urađeno. :A28:
Morao bih s cabom vidjeti kako da ovaj link uklopimo u tvoj tekst.

Kao prijedlog možda bi bilo dobro da opišeš svoju kovačku peć i sastav i količine drvo ugljen koje stavljaš...
Samo naprijed.

Post Reply