Kupovina oružja bez poreza na luksuz
Re: Povrat posebnog poreza na luksuz
mislim da vi nikad nećete dobiti povrat poreza na luksuz
jer je to jednostavno neizvedivo u praksi
mišljenje carinske uprave je u skladu s zakonom, međutim upitna provedba, tko što i kako
ekspklicitno sportski pištolj - da, onaj koji može i vako i nako - ne
trgovine se boje dat ljudima obrazac za povrat poreza na koji stranci imaju pravo, a ne o ovome
jer je to jednostavno neizvedivo u praksi
mišljenje carinske uprave je u skladu s zakonom, međutim upitna provedba, tko što i kako
ekspklicitno sportski pištolj - da, onaj koji može i vako i nako - ne
trgovine se boje dat ljudima obrazac za povrat poreza na koji stranci imaju pravo, a ne o ovome
Lovac je prica za sebe pogotovo ako si na Marijana naletio, tamo na komisionoj prodaji ne zele prodati neke stvari na sakupljačku dozvolu iako su po zakonu to dužni, dok znam da su neki ljudi to tamo uspjeli (ne da im se sa tim stvarima za......t, a ne sa porezom).Hackerivs wrote:Ova izjava je izuzetno mudra i na neki način točna.kobi wrote:Nadam se da sam u krivu, ali pošto su mi financije, računovodstvo i porezi u užem djelokrugu posla, borim se s poreznim i carinskim upravama već godinama... i znam i da kad pobjediš doznaš da si ustvari izgubio.
Iako sam ja recimo dobio na papiru da se porez ne treba platiti, poslovođa u Lovcu kaže da će bez obzira na to naplaćivati 30% poreza dok god se taj zakon ne ukine.
Osim toga ne znam šta će reći ovi iz HS-a, sad se oni upuštaju u neke provjere itd... Nadam se da neće biti da sam dobio bitku ali izgubio rat.
U nekim trgovinama se može kupit neke stvari bez poreza od 30 % Induchem recimo neke modele pušaka prodaje na sportsku dozvolu uredno bez 30% poreza na luksuz, a cuo sam za još neke trgovine koje to rade.
Na granici se uredno moze proci bez poreza na luksuz kod uvoza puške na sportsku dozvolu, decki u Rijeci su uredno uvezli Mosin Nagant od Rebeca bez poreza na luksuz , itd ima tih primjera više ali izgleda da se opet sve svodi na to da se tumaci kako tko stigne.
Ne treba miješati situaciju direktnog uvoza i kupovine od domaćeg proizvođača ili trgovca.
Ako se oružje uvozi na temelju osobnog odobrenja za nabavu, znači ne zbirno s ostalim "kontingentom" nekog uvoznika onda je porezni obveznik onaj koji uvozi, tj. sam krajnji korisnik. Pošto taj korisnik ispunjava sve uvjete, može zatražiti prilikom carinjenja da ga se oslobodi plaćanja posebnog poreza.
Ako se oružje uvozi na temelju osobnog odobrenja za nabavu, znači ne zbirno s ostalim "kontingentom" nekog uvoznika onda je porezni obveznik onaj koji uvozi, tj. sam krajnji korisnik. Pošto taj korisnik ispunjava sve uvjete, može zatražiti prilikom carinjenja da ga se oslobodi plaćanja posebnog poreza.
I tako tece jos jedan dan manje do penzije...
Sve je to isto , ima li ti logike da kod uvoza ne placas porez na luksuz a na proizvod proizveden u Hrvatskoj placas, a carina je mjerodavna za jedno i drugo?
Uostalom obveza placanja posebnog poreza nastupa kod prodaje krajnom korisniku a ne prije.
Uostalom obveza placanja posebnog poreza nastupa kod prodaje krajnom korisniku a ne prije.
u onom njihovom odgovoru se u kontekstu se i ne spominje tko je obveznik tog poreza.
a u bitnom dijelu tog odgovora pištolj je označen kao predmet oporezivanja koji u ovom slučaju nije predmet plaćanja poreza.
a u bitnom dijelu tog odgovora pištolj je označen kao predmet oporezivanja koji u ovom slučaju nije predmet plaćanja poreza.
Hackerivs wrote:u onom njihovom odgovoru se u kontekstu se i ne spominje tko je obveznik tog poreza.
ODBOR ZA ZAKONODAVSTVO HRVATSKOGA SABORA
Na temelju članka 59. Poslovnika Hrvatskoga sabora, Odbor za zakonodavstvo Hrvatskog sabora na 89. sjednici održanoj 14. studenoga 2002. godine, utvrdio je pročišćeni tekst Zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode.
Pročišćeni tekst Zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode obuhvaća Zakon o posebnom porezu na luksuzne proizvode (»Narodne novine«, br. 105/99.) te njegove izmjene i dopune objavljene u »Narodnim novinama«, br. 127/00. i 114/01. u kojima je naznačeno vrijeme njihova stupanja na snagu.
Predsjednik Odbora za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora Josip Leko, dipl. iur., v. r.
ZAKON O POSEBNOM POREZU NA LUKSUZNE PROIZVODE
'Narodne novine', br. 136/02 - pročišćeni tekst
Na snazi od 28. prosinca 2001.
Primjenjuje se od 1. siječnja 2002.
I. TEMELJNE ODREDBE
Članak 1.
(1) Ovim se Zakonom uređuje plaćanje posebnog poreza na promet luksuznih proizvoda koji se proizvode i prodaju na carinskom području Republike Hrvatske ili se uvoze na to područje.
(2) Posebni porez iz stavka 1. ovoga članka prihod je državnog proračuna.
II. PREDMET OPOREZIVANJA
Članak 2.
Predmet oporezivanja su sljedeći luksuzni proizvodi:
I. Nakit i srodni proizvodi:
1. kultivirani biseri obrađeni (osim nizanih, uokvirenih i montiranih),
2. neindustrijski dijamanti obrađeni, neuokvireni i nemontirani,
3. drago kamenja obrađeno, osim jednostavno piljeno i grubo oblikovano (osim dijamanata),
4. nakit i dijelovi nakita od plemenitih metala (uključujući i prevučene ili platinirane plemenitim metalima),
5. zlatarski ili filigranski proizvodi i njihovi dijelovi od srebra (uključujući prevučene ili platinirane plemenitim metalima),
6. zlatarski i filigranski proizvodi od plemenitih metala,
7. zlatarski i filigranski proizvodi i njihovi dijelovi od običnih metala prevučeni ili platinirani plemenitim metalima,
8. proizvodi od plemenitih metala, prevučeni ili platinirani plemenitim metalima,
9. proizvodi od prirodnih ili kultiviranih bisera,
10. prigodni kovani novac, uključujući i zlatni novac, (koji nije zakonsko sredstvo plaćanja), numizmatički novac i zbirke kovanica;
II. Satovi:
1. ručni, džepni i drugi osobni satovi, s kućištem ili remenom od plemenite kovine ili od kovine prevučene plemenitim metalima,
2. remeni i narukvice za ručne satove i dijelove za remene i narukvice od plemenitih kovina ili od kovina platiranih plemenitom kovinom te od pozlaćene i posrebrene kovine;
III. Odjeća i obuća od krzna i od kože reptila,
IV. Pirotehnički proizvodi za vatromete,
V. Oružje:
1. revolveri i pištolji,
2. lovačke puške, sačmarice, uključujući i kombinacije sačmarica i karabina;
VI. Ostalo:
1. bjelokost (slonovača), kornjačevina, koralji, sedef, obrađeni i proizvodi od tih materijala,
2. upaljači za cigarete (mehanički ili električni), džepni, stolni i ostali od plemenitih kovina.
Članak 3.
Prometom proizvoda iz članka 2. ovoga Zakona smatra se:
1. isporuka proizvoda koju obavi proizvođač i uvoznik,
2. uzimanje proizvoda za vlastite potrebe,
3. manjak proizvoda.
III. POREZNI OBVEZNIK
Članak 4.
(1) Porezni obveznik posebnog poreza na proizvode iz članka 2. ovoga Zakona je pravna i fizička osoba - proizvođač i uvoznik tih proizvoda.
(2) Proizvođačem iz stavka 1. ovoga članka smatra se pravna i fizička osoba koja proizvodi (izrađuje) proizvode.
(3) Uvoznikom iz stavka 1. ovoga članka smatra se osoba za čiji račun se proizvodi uvoze.
IV. POREZNA OSNOVICA
Članak 5.
(1) Porezna osnovica za obračunavanje posebnog poreza na promet luksuznih proizvoda je prodajna vrijednost proizvoda.
(2) Pod prodajnom vrijednosti iz stavka 1. ovoga članka razumijeva se prodajna cijena bez poreza na dodanu vrijednost.
V. VISINA POREZA
Članak 6.
Posebni porez na promet proizvoda iz članka 2. ovoga Zakona, plaća se u visini od 30% od porezne osnovice.
VI. EVIDENCIJE
Članak 7.
Porezni obveznik dužan je osigurati evidenciju o vrijednosti prodanih proizvoda, iznosu porezne obveze i iznosu plaćenoga posebnog poreza na promet proizvoda iz članka 2. ovoga Zakona.
VII. POREZNA OSLOBOĐENJA
Članak 8.
(1) Posebni porez na promet luksuznih proizvoda ne plaća se:
1. na izvoz proizvoda iz članka 2. ovoga Zakona koje izvozi porezni obveznik (proizvođač) uz dokaz o izvozu (kopija izvozne carinske deklaracije s potvrdom nadležne carinarnice da je obavljeno izvozno carinjenje i da su proizvodi napustili carinsko područje Republike Hrvatske) i dokaz da je izvoz i naplata obavljena u skladu s propisima o vanjskotrgovinskom i deviznom poslovanju,
2. na prodane proizvode iz članka 2. stavka 5. točke 1. ovoga Zakona tijelima državne vlasti, tijelima državne i lokalne uprave i smouprave,
3. na privremeni uvoz proizvoda iz članka 2. ovoga Zakona,
4. na prodaju proizvoda diplomatskim i konzularnim predstavništvima i stranim međunarodnim organizacijama na osnovi uzajamnosti.
(2) Odredba iz stavka 1. ovoga članka provodi se na način propisan za oporezivanje isporuka dobara porezom na dodanu vrijednost.
VIII. NASTANAK POREZNE OBVEZE
Članak 9.
Obveza obračunavanja posebnog poreza na promet luksuznih proizvoda nastaje:
1. u trenutku isporuke proizvoda kupcu,
2. za uvezene proizvode, uključujući i uvoz preko carinskog skladišta u trenutku isporuke proizvoda kupcu,
3. u trenutku uzimanja proizvoda za vlastitu krajnju potrošnju,
4. u trenutku utvrđivanja manjka.
Članak 10.
Porezni obveznik plaća posebni porez na promet luksuznih proizvoda u roku od 10 dana po isteku kalendarskog mjeseca u kojemu je nastala porezna obveza.
IX. NADZOR
Članak 11.
Pravilnost primjene ovoga Zakona nadzire Carinska uprava.
X. PRAVNA SREDSTVA
Članak 12.
(1) Glede žalbenog postupka, obnove postupka, zastare, obračunavanja, naplate i povrata posebnog poreza na luksuzne proizvode te vođenja prekršajnog postupka, primjenjuju se odredbe Općega poreznog zakona.
(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, u postupku naknadnog obračuna posebnog poreza na luksuzne proizvode postupa se prema odredbama Carinskog zakona.
XI. OVLAŠTENJA
Članak 13.
Ovlašćuje se ministar financija da po potrebi donese provedbene propise za primjenu ovoga Zakona.
XII. KAZNENE ODREDBE
Članak 14.
(1) Novčanom kaznom od 4.000,00 do 400.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj porezni obveznik:
1. ako ne plati posebni porez na luksuzne proizvode u propisanom roku (članak 10.),
2. ako ne vodi evidenciju o prodanim proizvodima (članak 7.),
3. ako ne popiše zalihe proizvoda i ne dostavi popis nadležnoj ispostavi Porezne uprave (članak 15.).
(2) Novčanom kaznom od 1.000,00 do 10.000,00 kuna, kaznit će se za prekršaj iz stavka 1. točke 1. i 2. ovoga članka i odgovorna osoba poreznog obveznika.
XIII. PRIJELAZNE ODREDBE
Članak 15.
Pravne i fizičke osobe koje na dan stupanja na snagu Zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode (»Narodne novine«, br. 105/99.) imaju na zalihi proizvode koji se oporezuju po tom Zakonu, dužni su popisati zalihe i dostaviti popis nadležnoj ispostavi Porezne uprave u roku od 15 dana.
Članak 16.
Iznimno mjesečno izvješće za prosinac 2001. godine i godišnje izvješće za 2001. godinu podnosi se nadležnoj ispostavi Porezne uprave.
poštovani kolege imam nabavnu dozvolu za športsku cijev(kadet kit za ČZ) da li imam pravo odmah kod lovca zatražiti da ne uračuna poreez na luksuz ili se za taj povrat moram obratiti nadležnoj poreznoj upravi?
Naravno da imaš pravo tražiti, ali on ima pravo odbiti da ti ne uračuna porez na luksuz i uputiti te da se obratiš nadležnoj poreznoj upravidarkopol wrote:poštovani kolege imam nabavnu dozvolu za športsku cijev(kadet kit za ČZ) da li imam pravo odmah kod lovca zatražiti da ne uračuna poreez na luksuz ili se za taj povrat moram obratiti nadležnoj poreznoj upravi?
Srce kucaj, puško pucaj...
Guns control means shooting a tight group!
Guns control means shooting a tight group!
- Original_G
- Cinker - bojna

A ti imaš pravo ne kupit od trgovca koji ne oduzme porez.
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
potpis na ovo.sin wrote:Naravno da imaš pravo tražiti, ali on ima pravo odbiti da ti ne uračuna porez na luksuz i uputiti te da se obratiš nadležnoj poreznoj upravidarkopol wrote:poštovani kolege imam nabavnu dozvolu za športsku cijev(kadet kit za ČZ) da li imam pravo odmah kod lovca zatražiti da ne uračuna poreez na luksuz ili se za taj povrat moram obratiti nadležnoj poreznoj upravi?
i potpis na ovo također.Original_G wrote:A ti imaš pravo ne kupit od trgovca koji ne oduzme porez.
iako zaista nije mi jasno zašto neki trgovac (npr. Lovac), ne želi imat posla s tim pa idu linijom manjeg otpora zaračunavajući porez kad je cijela stvar kristalno jasna.
klasa i urbroj mišljenja, i strijelac im ostavi kopiju potvrde i kopiju članske iskaznice HSS-a i kad dođe nadzor sve O.K.
Zahvaljujem kolegama na odgovoru, no morat ću sutra ispitati situaciju u potankosti, jer negdje sam pročitao da .22 lr kao kratko oružje nije dozvoljen za samilosan hitac, pa tu ispada DiN u svrhu lova, pa ostaje jedino za samoobranu, ali pošto je nabavna za sportsko po meni ne bi trebalo biti problema, ili ne? Javim ovdje kako je prošla kupovina.
Zašto bi ostavljao kopiju potvrde i kopiju članske iskaznice HSS-a kad bez toga ionako ne možeš dobit odobrenje za športsko oružje, po logici stvari dosta je samo odobrenje za nabavu športskog oružja.
Meni na nabavnoj samo piše "pištolj"
Kako će trgovac znat da na sportsku kupujem. I kako će to znat poreznici koji prodavaču dođu u kontrolu.
Kako će trgovac znat da na sportsku kupujem. I kako će to znat poreznici koji prodavaču dođu u kontrolu.
Meni na svakoj nabavnoj piše svrha sport ili sportskog kratkog vatrenog oružja(ili dugog), lovački ako je lovački i sl, opet se sve odnosi na PP koje izdaju nabavne , recimo da ti piše samo pištolj ti kupiš 7,65 a u svrhu lova je što onda?Hackerivs wrote:Meni na nabavnoj samo piše "pištolj"
Uglavnom u svrhu sporta možeš dobit samo uz potvrdu HSS-a koju prilažeš mupu.
Cuo sam da pojedinci iz raznih podrucja imaju problema sa nabavnim dozvolama u smislu da im na nabavnim dozvolama piše "odobrenje za P.A. pušku sa užljebljenim cijevima" i da samo to može kupit, ja dobim odobrenje za kratko vatreno oružje svrha sport ,mogu kupit bilo što ( revolver ili pištolj) , kod pušaka recimo piše svrha lov(ili sport) i kupim što želim , poluautomatsko , užljebljeno neužljebljeno i sl.
berto, očito da se praksa razlikuje ovisno o PU. kod mene samo piše pištolj i to je to.
nigdje ne piše da nije dozvoljeno ali koliko sam ja shvatio očito se radi o nedopustivoj policijskoj mantri da oni ne dopuštaju registraciju cal .22 na lovačku dozvolu.darkopol wrote:Zahvaljujem kolegama na odgovoru, no morat ću sutra ispitati situaciju u potankosti, jer negdje sam pročitao da .22 lr kao kratko oružje nije dozvoljen za samilosan hitac, pa tu ispada DiN u svrhu lova, pa ostaje jedino za samoobranu, ali pošto je nabavna za sportsko po meni ne bi trebalo biti problema, ili ne? Javim ovdje kako je prošla kupovina.
Piše pišeHackerivs wrote:berto, očito da se praksa razlikuje ovisno o PU. kod mene samo piše pištolj i to je to.
nigdje ne piše da nije dozvoljeno ali koliko sam ja shvatio očito se radi o nedopustivoj policijskoj mantri da oni ne dopuštaju registraciju cal .22 na lovačku dozvolu.darkopol wrote:Zahvaljujem kolegama na odgovoru, no morat ću sutra ispitati situaciju u potankosti, jer negdje sam pročitao da .22 lr kao kratko oružje nije dozvoljen za samilosan hitac, pa tu ispada DiN u svrhu lova, pa ostaje jedino za samoobranu, ali pošto je nabavna za sportsko po meni ne bi trebalo biti problema, ili ne? Javim ovdje kako je prošla kupovina.
PRAVILNIK
O NACINU UPORABE LOVACKOG ORUŽJA I NABOJA
I. OPCE ODREDBE
Clanak 1.
Ovim Pravilnikom propisuje se nacin uporabe lovackog oružja i naboja.
Clanak 2.
Lovacko oružje u smislu ovoga Pravilnika jest dugacko vatreno oružje – lovacke puške, i
to:
1. Repetirke s užlijebljenim i glatkim cijevima,
2. Prelamace s užlijebljenim i glatkim cijevima i njihove kombinacije,
3. Poluautomatske puške s užlijebljenim i glatkim cijevima ako su tako uredene da mogu u
spremište primiti najviše dva naboja.
4. Cijevni umetak.
Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga clanka, lovacko je oružje i kratko vatreno oružje –
lovacki pištolj odnosno lovacki revolver za zadavanje samilosnog hica u odstrjelu, koji nije
manjeg kalibra od 7,62 mm, a naboji mu razvijaju kineticku energiju vecu od 300 džula.
Znaci samo 7,62x25(TT) i od 9mm dugi +
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

dobro si procitao, za DiN za kratko lovacko oruzje - ne manje od 7,62mm i ne manje od 300J energije... dakle .22lr ispada iz te kategorije po obije stavke.darkopol wrote:jer negdje sam pročitao da .22 lr kao kratko oružje nije dozvoljen za samilosan hitac, pa tu ispada DiN u svrhu lova
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
jedan mali status update vezano za kupnju...
proslijedio sam svoje papire još 26.9. HS-u, i negdje je kod njih zapelo između šefice i računovodstva.
najvjerojatnije ih je briga za takve kao mene koji kupuju samo jedan pištolj i onda im još radim komplikacije uz obračun poreza a dosad je bilo tako sve lagano 5300 kn i vozi miško.
nebi me čudilo da uz takvu inerciju moja nabavna istekne
proslijedio sam svoje papire još 26.9. HS-u, i negdje je kod njih zapelo između šefice i računovodstva.
najvjerojatnije ih je briga za takve kao mene koji kupuju samo jedan pištolj i onda im još radim komplikacije uz obračun poreza a dosad je bilo tako sve lagano 5300 kn i vozi miško.
nebi me čudilo da uz takvu inerciju moja nabavna istekne
Blazena nasa birokracija......a sto je sa 0.22-WMR ili sa 5.7x28 za njih ocito ta vrsta municije i oruzja ne postoji na kugli zemaljskoj....aj aj aj....Berto wrote:Hackerivs wrote:,,,,,,,,,,,,, koji nije manjeg kalibra od 7,62 mm, a naboji mu razvijaju kineticku energiju vecu od 300 džula. Znaci samo 7,62x25(TT) i od 9mm dugi +
Nemoguće je Nemoguće