Civilno služenje vojnog roka i prijava oružja na crni barut

Oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.

Moderator: BoB

Berto
Narednik
Narednik

Re: Civilno služenje vojnog roka i prijava oružja na crni ba

Post by Berto » 03 Oct 2012, 21:30

DARK TROOPER wrote:Eto konacno sam dobio jasan odgovor iz MUP-a,a glasi ovko:

Vezano za vaš upit od 28.09.2012. godine izvješćujemo vas slijedeće:

Člankom 6. stavak 3. Zakona o oružju (“Narodne novine” 63/07. i 59/12.) propisano je da je oružje C kategorije plinsko oružje, reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj , mužari, zračno oružje čija kinetička energija je 10,5J ili veća, ili je brzina projektila 200m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5mm i oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450N.

Članak 25. stavak 3. citiranog Zakona propisuje je da će nadležno tijelo fizičkoj osobi za prijavljeno oružje C kategorije izdati potvrdu ukoliko ispunjava uvjete propisane člankom 10. stavkom 2. točkama 2.,3.,4. i 5. ovog Zakona.

Opći uvjet propisan člankom 10. stavak 2. točka 6. je da fizička osoba ima uvjete za siguran smještaj oružja, a poseban uvjet propisan u stavku 3. točka 1. citiranog članka je da je na zdravstvenom pregledu utvrđeno da je zdravstveno sposoban za držanje i nošenje oružja.

Obzirom da je člankom 25. stavak 3 citiranog Zakona propisano da fizička osoba za oružje C kategorije treba ispunjavati uvjete iz članka 10. stavak 2. točke 2.,3.,4. i 5., ovog Zakona, za oružje C kategorije nije potrebno imati uvjete za siguran smještaj oružja niti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti.

Dakle sve po starom osim sto je sa 18 godina mladosti sada potrebno imati 21 godinu starosti za nabavu i posjedovanje oruzja C kategorije, sto znaci da svi posjednici oruzja mladji od 21 godinu mogu koristiti oruzje C kategorije preko klubova ili kako to vec ide kao i maloljetnici koji pucaju B kategoriju na takmicenjima ,ali to ce bolje objasniti netko od kolega sportskih strijelaca jer u taj dio nisam bas upucen.

Bilo bi dobro da staviš skeniran taj odgovor iz mupa tako da si oni koji misle to oružje držat bez sefa mogu to isprintat , pa da eventualno prilikom bilo kakve kontrole nebi imali neprilike.

DARK TROOPER
Pozornik
Pozornik

Post by DARK TROOPER » 04 Oct 2012, 20:50

Problem je sto se ne vidi da je mail iz MUP-a jer je poslano sa imena i pezimena njihove referentice ili pravnice. Mislim da se i ovakav odgovor isprinta, jasno se vidi da clanak 10. stavka 2. tocke 2,3,4 i 5 se odnose na C kategoriju, a da se tocka 6. (sef) i stavka 3. tocka 1. (zdravstveni pregled) odnose na B kategoriju jer se ne spominju u C kategoriji.

hrvoje91
Razvodnik
Razvodnik

Post by hrvoje91 » 04 Oct 2012, 22:17

i to bi onda opet značilo da smo na nuli i da ništa neznao kaj se tiče toga.
ak sam dobro skužil.

upstart
Pozornik
Pozornik

Post by upstart » 19 Oct 2012, 18:57

Evo, imam jedno novo iskustvo i to prilično neugodno, moram priznati.

Post je prilično dug, pa se unaprijed ispričavam.

Preselio sam se na drugu adresu (koje pripada istoj policijskoj upravi pa i istoj stanici kao i stara adresa) i nedavno kupio još jedan revolver na crni barut. Otprilike mjesec dana nakon što sam oružje prema zakonu registrirao, policija se najavila u, kako su rekli, „provjeru“. Riječ je, naravno, o potpuno legitimnoj stvari. E sad: tražili su da im pokažem sef te su se išli raspitivati o meni kod susjeda (koje su toliko uplašili da su me poslije susjedi pitali bavim li se kriminalom). Pretpostavljam da je to standardna procedura (uostalom određena kontrola je predviđena novim „Izmjenama i dopunama Zakona o oružju“). Kad sam im rekao da sam se raspitivao kod referenata u policijskoj upravi kao i u njihovoj postaji i da mi je rečeno da za C kategoriju nije potreban sef, rekli su mi da bi mi slijedila „iznimno velika kazna“ da sef nisu našli. Kad sam pitao zašto, odgovora nije bilo. No, nije to bilo najneugodnije: policajac me tražio oružani list za revolver na crni barut. A kad sam mu rekao da je riječ o c kategoriji i pokazao potvrdu o prijavljenom oružju, rekao je „da on takvo nešto nikada nije vidio“. Pojasnio sam mu mehanizam revolvera na crni barut i citirao mjesto u zakonu koje opisuje taj tip oružja („reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj“) i sve je načelno dobro prošlo, no u atmosferi kojom mi je jasno demonstrirana njihova „nadmoć“ i čuđenje što imam takvo što kod kuće, uz komentar „čini se da je sve u redu“. Nemam oružja osim revolvera na CB koje me zanima iz rekreativnih streljačkih razloga. Nisam lovac niti me zanima b kategorija iz bilo kojeg drugog razloga; osim toga nisam još stigao nabaviti niti barut, kapisle i kugle. Također, stariji sam bar desetak godina od policajaca koji su bili u provjeri, obiteljski sam čovjek, zaposlen i nemam, niti sam ikada imao ikakvih problema sa zakonom. Nakon ovog iskustva, mislim da mi je sve polako prisjelo.
Je li takvo što uobičajena praksa za C kategoriju?

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 19 Oct 2012, 20:05

zanimljivo je da je prvo bilo spominjanje visoke kazne da nisi imao sef za držanje oružja a nakon toga „da on takvo nešto nikada nije vidio“....
u šumi je puno bolje organizirana civilizacija

DARK TROOPER
Pozornik
Pozornik

Post by DARK TROOPER » 19 Oct 2012, 20:11

Nazalost radi se o neznanju od strane policajaca i onoga tko ih je uopce poslao u kontrolu. Sve sto je potrebno napravit kod C kategorije je prijavit na MUP u roku od osam dana od kupnje i isto to je duzan napravit i prodavatelj.Nije potreban sef, niti nabavna, niti zdravstveni pregled,a jedino sto se promijenilo je da sada za nabavu treba imati 21 godinu starosti. I naravno da nisi kaznjavan ili da se vodi kakav postupak protiv tebe itd.

DARK TROOPER
Pozornik
Pozornik

Post by DARK TROOPER » 19 Oct 2012, 20:13

Dobro si to primjetio Magwin! Da nisu likovi lovili u mutnom malo za svoj dzep na paniku pa ako prodje prodje!

ssgonzo
Pozornik
Pozornik

Post by ssgonzo » 19 Oct 2012, 22:10

Ako neko kupi pennsylvania pušku od 142,5 cm morat će radit sef po mjeri :P

DARK TROOPER
Pozornik
Pozornik

Post by DARK TROOPER » 19 Oct 2012, 22:17

:D IMAM JE!

ssgonzo
Pozornik
Pozornik

Post by ssgonzo » 19 Oct 2012, 22:30

:A02: :A02: :A02: :A02: :A02: :A02: :A02: :A02:

DARK TROOPER
Pozornik
Pozornik

Post by DARK TROOPER » 19 Oct 2012, 22:38

Ali ne treba sef! :D :D :D :D :D

ssgonzo
Pozornik
Pozornik

Post by ssgonzo » 19 Oct 2012, 22:51

Ma zajebava san se,mislim je i ja kupit ,pa mi je palo napamet kakve san sriće da će izglasat zakon da triba sef kad je kupin! :lol:

DARK TROOPER
Pozornik
Pozornik

Post by DARK TROOPER » 19 Oct 2012, 22:54

Odlican izbor! :A25:

upstart
Pozornik
Pozornik

Post by upstart » 19 Oct 2012, 23:09

MIslim da su dečki malo "trenirali strogoću". Sve u svemu, kaos s obzirom na C kategoriju se nastavlja.

Post Reply