Kompenzator - plinska kocnica - efikasnost

Odjeća, obuća, lovačka i vojnička oprema, oprema za preživljavanje...
Post Reply
lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Kompenzator - plinska kocnica - efikasnost

Post by lex-lutor » 10 Oct 2012, 22:49

Posto ovdje ima ljudi koji kuze neke stvari daleko bolje od mene nadam se da mi mogu pojasniti neke stvari oko naslova ?

1. Kao prvo vidio sam svakakvih nastavaka na kraju cijevi koje ljudi nazivaju komp. tj. plinskim kocnicama a meni djeluje vise kao dekoracija i sumnjam u efikasnost vecine izvedbi iz sljedecih razloga, ( ako lupetam slobodno ispravite ),,,,,,,

A- Osnova cijele price je sila akcije-reakcije, sa poznatim ulaznim velicinama tocno se zna kojom silom zrno odguruje pusku suprotno od pravca u kojem se krece, sila se javlja sa pocetkom gibanja zrna kroz cijev i postoji sve do napustanja cijevi, plinovi koji dolaze do usta cijevi naglo se sire u svim slobodnim smjerovima, znaci osnovna ideja je iskorisiti plinove pod velikim pritiskom na ustima cijevi da ublaze putanju oruzja prema ramenu strijelca i bilo kakav nesimetrican odskok ali NE smije imati utjecaj na putanju zrna! U grubo to znaci da komp. mora tehnicki zadovoljavati sljedece:

- mlaznice moraju biti POD KUTEM da prilikom izlaska plina VUKU oruzije prema naprijed, znaci cca 120 stupnjea u odnosu na os putanje zrna

- kut opet mora biti takav da barutne cestice ne putuju prema strijelcu ili da osto udaraju u podlogu pa podizu prasinu ili pale travu

- ako ne zelimo da oruzje odskace u neku stranu onda raspored mlaznica mora biti simetrican da se sile ponistavaju u osi cijevi

- unutarnji promjer kompenzatora mora se siriti konusno prema kraju kako bi se eliminirao utjecaj na zrno, tj. brzina ce narasti uz stijenke konusa i ostaviti teoretski vakum iza zrna

- da bi se sprijecilo vrtlozenje svi rubovi i kanali bi morali biti zaobljeni i polirani.....

vjerovano bi se tu naslo jos toga, no po onome sto sam sve vidio na puskama stvarno sumnjam u tu pricu....
Nemoguće je Nemoguće

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: Kompenzator - plinska kocnica - efikasnost

Post by Mike_Torello » 11 Oct 2012, 20:03

na EM992 su otvori na plinskoj kocnici usmjereni prema naprijed i okomito na os cijevi, zakleo bih se da taj smjes moze samo pojacati trzaj a ne smanjiti isti...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

PAX
Pozornik
Pozornik

Re: Kompenzator - plinska kocnica - efikasnost

Post by PAX » 12 Oct 2012, 03:47

nisu bez razloga postavljeni.... :D

imam osobnog iskustva a topom od 20 mm...barutom iz svake granate napuniš one stare tegle cedevite ako ih se sjećaš :D ... zamisli da makneš te plinske kočnice :A38: ...

nisi specificirao kaj te točno zanima pa eto demonstarcije s 20mm pzo topom..

http://www.militaryphotos.net/forums/sh ... mm-AA-guns

Post Reply