kolkekcionarstvo

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Post Reply
zoobar
Pozornik
Pozornik

kolkekcionarstvo

Post by zoobar » 28 Dec 2012, 15:16

s obzirom da posjedujem kolekcionarsku dozvolu htio sam kupiti Berettu M 34. kontaktiram čovjeka, ima je na režimu držanja i zamolim ga kako to funkcionira u njihovoj PU. zove čovjek i kaže da nema problema ali trebam dobiti mišljenje ministarstva kulture da je taj komad star, tj da ide pod staro oružje. Jel zna netko stručnjaka u ministarstvu koji mi može napisati takvu potvrdu?? a kad to riješim onda ću trebati opet mišljenje za vojno-državni, pa za steyr, pa luger ..... Ko je tu lud???

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: kolkekcionarstvo

Post by Tomy » 28 Dec 2012, 16:26

Glupost. Samo se odjavi s dozvole i oni u PU upišu da je oružje prodano kolekcionaru. Naravno, original odobrenja na uvid + preslika odobrenja i OI za uložiti u spis.

PS
BTW, a u kojoj su to PU ili PP toliko pametni? :A03:

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 28 Dec 2012, 17:25

jednom sam prodavao "vojno državni" kolekcionaru, i nije ga mogao registrirati na kolekcionarsku dozvolu dok got nije bio onesposobljen kod ovlaštene firme
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 28 Dec 2012, 18:12

Pa to mi se čini logičnim jer ak je za kolekcionarstvo mora biti onesposobljeno, kaj to nije tak daj Boxi ...???
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 28 Dec 2012, 19:47

Oružje B kategorije koje se odjavljuje sa dozvole i upisuje u evidencije o sakupljenom oružju, (otprilike do 1945. godine proizvodnje +- koja godina i koje nije u vojnoj ili policijskoj upotrebi) ne mora biti onesposobljeno. Onesposobljava se samo oružje A kategorije i to djelomično jer za trajno onesposobljeno oružje ne treba nikakva dozvola i to je ionako samo hrpa željeza bez ikakve, a ponajmanje kolekcionarske, vrijednosti.

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 28 Dec 2012, 23:32

Koja je to PU koja ima drugačije zakone ? , totalna glupost to me još nitko nije tražio ,svašta sam vec cuo ali to da treba mišljenje od ministarsva kulture to ne , to ti treba eventualno kod izvoza iz RH i to možeš tražit ako neki komad starog oružja želiš prodat ili poklonit nekom izvan RH a nalazi se na dozvoli za sakupljanje oružja. Poslikaš 3 slike predaš zahtjev da se ne radi o kulturnom dobru i cekaš mišljenje ministarsva kulture koje ti izdaje riješenje po kojem možeš neki komad ili više njih izvest iz RH. Ukoliko se stvarno ne radi o nekom ultra rijetkom komadu koji nemaju ni u muzeju ili sl. pa ti nece izdat to riješenje , iako znam da ide i bez toga ovisno o graničnom prijelazu, propisi se i dalje tumace kako tko stigne a to je i vidljivo iz tvog upita.
Upitaj ih zašto bi komad morao biti star i koja to granica starosti koju mora zadovoljavat s obzirom da to nigdje ne piše u zakonu , a s obzirom da i PHP ima povjesnu vrijednost u RH i kao takav se uredno može prenest na dozvolu za sakupljanje starog oružja što uredno možeš napraviti tu u ZG, a za sve ispod 1945 g ne bi trebao imati apsolutno nikakvih problema i postupak traje cca 2 minute ukoliko imaš sve papire spremne a to su popunjen list za odjavu oružja od strane vlasnika i 20 kn biljega. Oružje koje tako prebacuješ na dozvolu za sakupljanje oružja preuzimaš u ispravnom ili zatečenom stanju i takvog možeš imat ali ne i koristit.

zoobar
Pozornik
Pozornik

Post by zoobar » 30 Dec 2012, 15:46

radi se o PU Osiječkoj. tako da mi ne morate objašnjavati proceduru. traže mišljenje ministarstva kulture! Što se tiče automatskog oružja ono mora biti TRAJNO onesposobljeno. vjerujte, znam iz prve ruke. nisam od jučer u kolekcionarstvu, tako da znam o čemu govorim.

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 30 Dec 2012, 17:20

Nazovi ili pošalji upit na MUP-ov odjel za upravne i pravne poslove u ZG i pitaj zašto su zakoni i postupci u Osjeku drugačiji nego recimo u Zagrebu i što ti je sve potrebno da to napraviš, jer ne znam tko ce ti to mišljenje u ministarsvu kulture napisat.

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 30 Dec 2012, 19:28

Nije problem u zakonima ni u pravilima to ti je kao i na forumima problem je u onima koji ih primjenjuju, ili ih tumače, na samo sabi svojstven način a u pravu su uvijek baš zato jer su vlast!!! kaj ne??

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 30 Dec 2012, 20:38

Sve znam, ali ja sam jedan takav problem riješio tako što sam nazvao MUP-ov odjel za upravne i pravne poslove predstavio se i tražio za mišljenje, tamo su mi rekli ukoliko referentici na odjelu za oružje nešto nije jasno da ih slobodno nazove i da sam potpuno u pravu , nakon što sam joj to ljubazno objasnio i dao broj telefona koji može kontaktirat riješila je stvar bez ikakvog problema i ikakvih dodatnih zahtjeva i bez poziva na taj broj, a do tada je bilo ne može i ne može i nema šanse, ne da načelnica i to nije moguce itd.

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 01 Jan 2013, 00:22

ok ajde nešto pozitivno!!!

Post Reply