Kupovina oružja bez poreza na luksuz

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
vojnomir791
Pozornik
Pozornik

Re: Kupovina oružja bez poreza na luksuz

Post by vojnomir791 » 07 Nov 2012, 21:23

Jedno pitanje ! Da li se do sada plaćao porez na luksuz kod kupovine streljiva , odnosno , hoće li ukidanjem tog poreza pojeftiniti streljivo !?

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 07 Nov 2012, 21:55

ne.

darkopol
Pozornik
Pozornik

Post by darkopol » 08 Nov 2012, 08:47

porez na luksuz plaća onaj zadnji u lancu kao finalni kupac isto tak je i sa pdv-om, tak da u ovom slčaju poreza nema

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 08 Nov 2012, 11:28

vojnomir791 wrote:.............. hoće li ukidanjem tog poreza pojeftiniti streljivo !?
Hoce,,,hoce samo jos malo !

Ako u Sloveniji platim RWS-308 MATCH cca 1 Eur onda ce netko i kod nas debelo morati spustiti marze.
Nemoguće je Nemoguće

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 08 Nov 2012, 13:43

darkopol wrote:porez na luksuz plaća onaj zadnji u lancu kao finalni kupac isto tak je i sa pdv-om, tak da u ovom slčaju poreza nema
ovo nije istina. evo konkretan primjer je moj primjer i to je istinit primjer.
Cijena XDM-a je 5300 kuna (onog kojeg sam ja kupio). Da ga kupuješ u lovcu, ispostavili bi ti račun od 4240 kuna osnovice i 1060 kuna porez na luksuz.
Ako bi ga u HS-u kupio sa porezom na luksuz, račun bi bio kao onaj iz mog prvog posta, i na računu bi bio iskazan porez na luksuz.
Razlog zašto na tvom računu nije iskazan porez na luksuz jest taj zato što HS svojim veleprodajnim kupcima ispostavlja fakture sa već obračunatim porezom (ovo je provjerena informacija).
Uostalom, HS je dužan kao proizvođač obračunati taj porez (to piše u zakonu), a ne onaj zadnji kupac (ovo ti je netko prodao ili si izmislio).
Dakle ako si kupio ČŽ kadet kit za 3298 kuna, platio si porez na luksuz - bez obzira što on nije iskazan na računu. I možeš se i dalje tješiti da nisi platio. U tvom konkretnom slučaju kit bez poreza na luksuz koštao bi okruglo 2029,54 kn osnovice + 659,60 kn pdv = 2689,14.

Još jedna bitna stvar da napomenem- onaj tko ispostavi račun bez poreza na luksuz dužan je to i napisati na računu. Na mom računu piše "temeljem članka tog i tog sukladno zakonu i pravilniku a u vezi s tim - NE OBRAČUNAVA SE POREZ NA LUKSUZ."
kladim se da to na tvom računu ne piše.

darkopol
Pozornik
Pozornik

Post by darkopol » 08 Nov 2012, 16:49

takav račun na kojem piše da se ne plaća dobio sam i ja pa ti misli jesam li ga platio

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 08 Nov 2012, 17:36

pa eto ako se nakon 1.1. ukine porez na luksuz, odi onda pa ih pitaj koliko košta. :D
ako će koštati manje od 3298 kuna onda ćemo znati konačan odgovor jesi li platio porez ili nisi :)

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 09 Nov 2012, 14:02

Hackerivs wrote:
darkopol wrote:porez na luksuz plaća onaj zadnji u lancu kao finalni kupac isto tak je i sa pdv-om, tak da u ovom slčaju poreza nema
ovo nije istina. evo konkretan primjer je moj primjer i to je istinit primjer.
Cijena XDM-a je 5300 kuna (onog kojeg sam ja kupio). Da ga kupuješ u lovcu, ispostavili bi ti račun od 4240 kuna osnovice i 1060 kuna porez na luksuz.
Hmmm.... zar nije u ovom slučaju 4.240,00 Kn osnovica za obračun PDV-a?
25% od 4.240,00 je upravo 1.060,00.
Zar nije porez na luksuz već uračunat u osnovicu?
Srce kucaj, puško pucaj...
Guns control means shooting a tight group!

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 09 Nov 2012, 18:54

Moj lapsus, gore sam napisao porez na luksuz 1060 kn a mislio sam na pdv :)

zoommode
Razvodnik
Razvodnik

Post by zoommode » 12 Dec 2012, 12:45

Priznajem, nisam pročitao sve od početka, oprostite ako griješim. Jasno mi je, ako sam dobro razumio, da bi novo uvezene stvari trebale pojeftiniti. Ali zanimaju me stvari koju su "na lageru".
U konačnici, hoće li ovo http://fanzoj.hr/index.php?route=produc ... uct_id=555
s 1.1:
a) automatski pojeftiniti
b) ostati isto

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 12 Dec 2012, 14:58

hoće li pojeftiniti stvar je samo trgovca, na robu koja je na lageru plačeni su svi porezi i carina, ako i nisu moraju na temelju uvoznih papira obračunati sve po zakonu, iako osobno mislim da ako trgovac ne mora unaprijed platiti porez na luksuz, tako ga i ne treba iskazati nakon stupanja na snagu novog zakona, dakle prilikom kupovine robe koja je uvežena prije ulaska RH u EU, tražiti od trgovca potvrdu da je platio porez na luksuz, ako će je on pokušati zaračunati krajnjem kupcu. no mislim da će se naši trgovci i kupci lako snaći u svoj toj gunguli od novih propisa, ako ništa i dalje će se skidati gaće da nam ga lakše metnu . . .
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

loklar
Civil
Civil

Post by loklar » 08 Jan 2013, 15:26

Pozdrav svima!
Zna li netko kakva je situacija sada s tim porezom i cijenama pištolja?

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 08 Jan 2013, 16:31

porez ukinut, cijene ostale iste a trgovci razliku u džep spremaju :D

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 08 Jan 2013, 16:47

Nije bas tako jednostavno za robu koja je vec uvezena i na koju su placene sve obaveze.... Puno papira, nova matetmatika, zahtjevi za povratom, itd..itd.... Kod nas nista nije JEDNOSTAVNO...
Nemoguće je Nemoguće

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 08 Jan 2013, 17:20

u pravu si.
ali ako trgovci žele pospješiti prodaju te robe morat će korigirati cijene.
način na koji će to izvesti, te papiri, matematike, zahtjevi za povratom koje spominješ prosječne kupce poput mene malo zanimaju.
tko mi ponudi najbolji omjer cijene i kvalitete kod njega kupujem! :)

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 08 Jan 2013, 17:43

nadajmo se samo da ce se sa novim zalihama pojaviti i nove cijene... no gledajuci s trgovacke strane bilo bi suludo nuditi nesto novo po povoljnijoj cijeni dok jos nisi prodao ono sto imas po staroj vecoj cijeni... u tom slucaju ili moras spustiti cijenu onog starog na cijenu novog i popusiti dio zarade ili ne korigirati cijene uopce pa cekati da te konkurencija sjebe...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Rusan Junior
Razvodnik
Razvodnik

Post by Rusan Junior » 08 Jan 2013, 20:44

Hvala "Bogu" da je ukinut porez na luxuz,
ali stvarno je sad veliki problem i nitko koga ja poznam ne zna kako riješiti problematiku sa oružjem koje je već
uvezeno i na koje je normalno, prema tadašnjem zakonu, kod uvoza obračunat/uračunat porez na luxuz.

Dali za to oružje (koje je prije uvezeno) moramo platiti porez na luksus ili ne?
Da podsjetim, porez na luksuz plača (uplačuje) trgovac, u državni proračun, na kraju mjeseca (za protekli mjesec).
A trgovac ga obračunava tj. uračuna u krajnju cijenu oružja kod uvoza/ulaza robe.

Ako je odgovor NE, treba na neki način napravit nove kalkulacije (ulaz robe) bez poreza na luksuz, a na trgovcima je da odluče dali će onda cijene biti nešto manje ili ne :mrgreen:

Aguila
Desetnik
Desetnik

Post by Aguila » 08 Jan 2013, 20:59

Mislim da budete morali spustiti, ak bute šteli prodati, a pogotovo poslije 01.07. :A03:

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 08 Jan 2013, 23:28

U pravu si, samo sto nasa drzava PRVO misli na svoju kasu a onda na posljedice koje imaju idiotski postupci zakonodavca. Umjesto da se to pretvori u administrativnu odluku koja se rjesava jednom objavom u NN to ce trajati mjesecima...jer naravno problem je u PDV-u kojeg se drzava ne zali odreci a on je veci sto je veca i osnovica.... Velika je sansa da ce nasi trgovci imati na policama zalihe oruzja skuplje za 40% nego sto ce biti vani... a to naravno nece koristiti bas nikome.
Nemoguće je Nemoguće

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 09 Jan 2013, 00:04

Rusan Junior wrote:Hvala "Bogu" da je ukinut porez na luxuz,
ali stvarno je sad veliki problem i nitko koga ja poznam ne zna kako riješiti problematiku sa oružjem koje je već
uvezeno i na koje je normalno, prema tadašnjem zakonu, kod uvoza obračunat/uračunat porez na luxuz.

Dali za to oružje (koje je prije uvezeno) moramo platiti porez na luksus ili ne?
Da podsjetim, porez na luksuz plača (uplačuje) trgovac, u državni proračun, na kraju mjeseca (za protekli mjesec).
A trgovac ga obračunava tj. uračuna u krajnju cijenu oružja kod uvoza/ulaza robe.

Ako je odgovor NE, treba na neki način napravit nove kalkulacije (ulaz robe) bez poreza na luksuz, a na trgovcima je da odluče dali će onda cijene biti nešto manje ili ne :mrgreen:
Lovac je spustio cijene na Browning i Smith & Wesson proizvode (koje imaju na zalihi) za 30% i još na to 20 % do kraja 1 mjeseca bio danas tamo, uglavnom Browning Bar modeli koji su koštali oko 16500 sada se mogu naci za 12900 -20% , a i na Detonexovim stranicama vidim da su korigirane cijene iako ne baš za 30% a i piše da su to nove cijene bez poreza na luxus , a mislim da obveza placanja nastaje kod prodaje kupcu a ne prilikom uvoza(nisam 100% siguran) . Uglavnom izgleda da se može spustit cijena a sad ovisi o trgovcima da li ce to napravit , uglavnom mislim da ce morat ukoliko zele biti konkurentni.

Post Reply