Tikka T3 varmint - korak uvijanja cijevi

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Tikka T3 varmint - korak uvijanja cijevi

Post by dejandlesk » 27 Jan 2013, 00:03

Pozdrav ekipi!
Malo njuškam po svemu i svačemu i nanjuškao sam jednu zanimljivu stvar. Tikka T3 varmint postoji u gotovo svim kalibrima, ali samo u nekim sa različitim korakom uvijanja cijevi. Obzirom da o Tikki čitam uglavnom pozitivne komentare, to vjerojatno ima svoj razlog. Znam da teža zrna vole manji korak uvijanja, no to mi objašnjenje, moram priznati, zvuči malo banalno. Zanima me kako korak uvijanja utiče na preciznost samog oružja, te zašto ne prizvode sve kalibre sa različitim koracima uvijanja? Ujedno mi se nameće pitanje, ako je manji ili veći korak uvijanja bolji, zašto raditi onaj lošiji po istoj cijeni? Ako mi tko može pomoći u ovim mojim dvojbama, ili ispraviti moja kriva shvaćanja, bit ću zahvalan.
Pozdrav!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Re: Tikka T3 varmint - korak uvijanja cijevi

Post by jolly » 27 Jan 2013, 07:44

Evo ukratko, koliko sam skromno upoznat, a siguran sad da ce neko i detaljnije:
Tesko je ici u prevelike detalje u tako obimnoj tematici, ali probat cu skratiti da ima smisla.
Dakle - mozda najosnovnije: preveliki "twist rate" ce ti brze istrositi cijev - takozvana erozija.
Premali twist rate - dobijes mali spin i gubis preciznost.

Postoje nekakve formule koje proizvodjaci slijede da bi se dobio idealan, ali u odredjivanju twist rate - bitnan je oblik i promjer zrna.
Zasiljen - low drag, zatupast poput FMJ 9mm, kugla i slicno.

Fizika kaze veci promjer zrna daje bolji stabilitet zrnu jer veci radijus daje jacu ziroskopsku inerciju - pa traze manji korak zlijeba.
Duzi i tanji meci su tezi za stabilizirati gdje aerodinamicki pritisci imaju duzu polugu na koju mogu djelovati - pa im treba brza rotacija - spin.

Praksa kaze ovako: sto je metak tanji i izduzeniji korak zlijeba (twist rate) je ostriji, pa ces tko za dugo oruzje manjeg kalibra imati ostriji zlijeb i jaci spin zrna, nego kad usporedis sa zlijebom za pistolj 45 ACP ili 9 mm.

Pa sad ako uzmes gore sto sam naveo, mozes usporediti ovako:
olovna kugla za pusku na crni barut - twist rate negdje oko 1/40 do 1/50 (incha)
Olovna kugla za revolver na crni barut - 1/28 - 1/30 incha
Konusno zrno olovno za revolver na cb - 1/18 do 1/20 inch

0.223 moderno zrno - moze ici na 1/8 inch

U cijelu pricu koju sam gore naveo - probaj nekako slozziti svoje pruzje koje navodis.

A sad da dodam o cijeni cijevi.
Uzlijebljivanje cijevi moze se raditi na tri nacina (navodim engleske izraze jer ne znam hrvatse):
Cutting - dakle busenje rupe u cijevi, pa narezivanje, najbolja - najsporija - najkvalitetnija metoda i najskuplja
Buttoning - Busenje rupe kroz pa provlacenje "Button-a", koji u svakom prolasku narezuje jedan zlijeb
Hammering - kovanje: Napravi se rupa na kracoj i debljoj cijevi, provuce se kalup sa zlijebom unutra - stavi se u presu,tokom presanja cijev se stanji i izduzi, a kalup ostavi urezan navoj. Ovu je metodu ozmislio Hitler u WW2 za proizvodnju cijevi za strojnicu MG42 za Ruski front, gdje su se cijevi trosile nemilice - I GDJE NIJE BILA BITNA PRECIZNOST. To je takodjer metoda koju uz neka poboljsanja zbog cijene prozvodnje koristi sve vise proizvodjaca, i takve cijevi zadovoljavaju potrebe lova i preciznosti u karabinskom oruzju. Hammering metodom proizvodi Sako, na primjer.

Buttoning - cijev je malo preciznija,ali proizvodnja skuplja. Lothar Walther prozvodi na ovaj nacin.

I tako dalje.

Pa onda, po meni, uslijed komercijalnih razloga, potraznje na trzistu, jeftinije proizvodnje itd... proizvodjac odlucuje u kakvu ce opremu za proizvodnju cijevi uloziti, a mi kupci nabavljamo prema vlastitim mogucnostima.

Ja sam dosta tog nabacao, mozda ponesto preskocio, ali nadam se da si dobio sliku. Neko od ljudi koji prate forum ce me vec lako dopuniti ili korigirati ako gdje zatreba.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 27 Jan 2013, 08:34

Kad sam vec toliko napisao, jos da dodam rijec-dvije o razlicitim zrnima:
Postoje zrna s kosuljicom i zrna bez.
Olovna zrna bez kosuljice su obicno (ne i uvijek), 0.22 LR i zrna za zracne puske.

Ostala, obicno karabinska (lovacka) i vojna zrna su sa kosuljicom. S tim da su, kako znamo, karabinska ekspandirajuca radi termnalnog efekta na divljac, a vojna su FMJ - full metal jacket.

izrada cijevi je drugacija za ovo dvoje:
Cijev za zrna sa kosuljicom je obicno cilindricna imajuci isti promjer kroz cijelu duzinu.

Cijev za zrna bez kosuljice se obicno cokira pri kraju (suzenje). Cok usca cijevi za takva MK zrna mjeri se u stotinjkama milimetra.
Svrha tog zadnjeg coka je krajnja stabilizacija zrna, a rezultat je malokalibarsko oruzje LR koje ima poznatu visoku preciznost.

Masa cijevi takodjer povecava preciznost jer inertnost mase cijevi smanjuje trzaj. Pa se tako preciznost jos vise povecava sa varmint cijevi, u MK kalibrima.
Da dodam na kraju ozirom da je gornje pitanje vezano za varmint pusku, pa sa time mogu zaokruziti cijelinu.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 27 Jan 2013, 11:52

dejandlesk wrote:......... uvijanja, no to mi objašnjenje, moram priznati, zvuči malo banalno. Zanima me kako korak uvijanja utiče na preciznost samog oružja, te zašto ne prizvode sve kalibre sa različitim koracima uvijanja? Ujedno mi se nameće pitanje, ako je manji ili veći korak uvijanja bolji, zašto raditi onaj lošiji po istoj cijeni? Ako mi tko može pomoći u ovim mojim dvojbama, ili ispraviti moja kriva shvaćanja, bit ću zahvalan.
Pozdrav!
Tikka se puno puca npr. u sloveniji jer imas dobar omjer ulozeno/dobivno sto danas svi gledaju prilikom kupovine.

Koraci, zrna, uvijanje, itd. su vezani uz dobro poznavanje balistike, bez dosta znanja iz tog podrucja bolje je prihvatiti neke vec dobro poznate cinjenice nego gubiti vrijeme ne otkrivanje tople vode.

Npr. ne mozes korak podjeliti na dobar ili los SAko mislim da ima 1/11 ( ili cak 1/10), ssg 1/12 za isti kalibar 308W, no kada se priprema municja za tekmu onda ja nama na ssg-u plafon zrno od 186 grs dok ovi za sako idu na 196, 210 grs itd... Nemoguce je sve to pratiti i biti 100% u tome ako covjek ne zivi od puske ???
Nemoguće je Nemoguće

Lars
Razvodnik
Razvodnik
Been thanked: 1 time

Post by Lars » 27 Jan 2013, 23:56

Nemoguce je sve to pratiti i biti 100% u tome ako covjek ne zivi od puske ???
....pa i ako živiš od puške nije ništa bolje jer nikad nema krajnjeg zaključka.
Ako godinam pratiš literaturu, net i sl. jednostavno se dođe do zaključka, ako gledaš retrogradno, da su
mnogi trendovi u balistici zapravo bili samo komercijalni trendovi s jedinim ciljem da se napravi nagli i trenutni porast prodaje nekog kalibra i odgovarajućeg oružja. (opreme i sl.)
Dakle, nakon strašne komercijalne kampanje oko nekog "noviteta" otprilike godinu ili malo više nakon,
neki od renomiranih instituta objavi studiju iz koje "stručnom oku" postaje jasno da je taj "novitet" zapravo bio u prednosti
nad konkurencijiom za mizernih 2-3 %, a ne 15-25% kako je to jaka reklamna kampanja reklamirala.
Ali onda je kasno jer je kampanja već rezultirala značajnim povečanjem prodaje tj. profitom.
Tada lagano nastupa vrijeme za "proizvodnju" novog trenda i nove.......

S druge strane, kao i u svakoj grani znanosti, postoje neki čvrsti postulati koje usvoje svi proizvođači, ali samo neki
od njih, kao što je svima poznato, imaju svoje skupe razvojne laboratorije i preciznu tehnologiju za testiranja (često pod pokroviteljstvom države u cilju razvoja vojne tehnologije). Naravno, takvi inženjerski laboratoriji pronalaze nove tehnologije i odgovarajuće tehnike (omjeri oblika zrna, težine zrna, twist rate, količina punjenja, sastav, granulacija i brzina izgaranja itd. itd.),
ali takva dotignuća ostaju poslovna pa i državna tajna, jedno izvjesno vrijeme, što je sasvim razumljivo.
Tako da revno i sustavno praćenje literature krije tajne među redcima.....

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 28 Jan 2013, 00:24

Ima logike ovo sto pises i to puno vise nego covjek moze shvaiti na " prvu loptu" ....Potrosacka Logika je u toj domeni ipak na nivou kupaca koji u pravilu NE PITAJU za cijenu i kada netko takav naruci neku kolicinu za test onda je to u pravilu vise nego sto cijela RH ima popisanih cijevi....ORuzje i ljekovi to je siguran biznis narednih 20g .....
Nemoguće je Nemoguće

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 28 Jan 2013, 16:30

Hvala dečki!
Ako sam dobro shvatiom brži spin ne bi trebao smetati lakšim zrnima, a ako ispucam toliko metaka da poderem cijev, onda je pošteno da odriješim kesu i kupim novu.
Pozdrav svima!

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 17 Aug 2013, 07:15

Bravo Jolly.
Head in the City. Hearth in the Field.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Aug 2013, 08:25

Hvala,
Doduse moj stari post - vec sam i zaboravio da sam ga napisao.
Turn better into best!

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 17 Aug 2013, 16:58

E j......sad vidim i ja! Svejedno,covjek je dobio vrlo kvalitetan odgovor.
Head in the City. Hearth in the Field.

Post Reply