Intervencija policije

Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

Post Reply
canon11
Skupnik
Skupnik

Intervencija policije

Post by canon11 » 20 Feb 2013, 23:10

Evo kako je jedan od naših sportskih strijelaca koji se bavi VK puškom prošao nočas:

http://vukovarsko-srijemska.policija.hr ... ?id=150386

http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti- ... 895c78fcec

http://www.24sata.info/vijesti/regija/1 ... iciju.html

Točne detalje još ne znamo pa ne bih komentirao ovaj dogadjaj ali stavljam ga na znanje ljudima koji pune.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: Intervencija policije

Post by lex-lutor » 21 Feb 2013, 00:57

Prema novinskim natpisima na kraju ce sve ispasti jedna velika blamaza za MUP , naravno ako covjek posjeduje oruzne listove za kalibre koji su pronadjeni,,, ako je totalni ilegalac i ne bavi se lovom niti streljastvom onda su sankcije sasvim ocekivane i logicne.

1.
Zakonodavac je zadnjom promjenom zakona samo ukinuo clanak koji je prije definirao punjenje streljiva za vlastite potrebe, tj. da se to ne smatra proizvodnjom streljiva.

2.
Vecina lovaca i strijelca posjeduju opremu za punjenje streljiva koju zakon NE BRANI niti jednim svojim clankom.

3. Zakonodavac se na brojne upite NIJE do danas ocitovao po pitanju uskladnjena sa zakonom o explozivnim tvarimo koji datira iz 2008g i koji je ocito neuskladjen sa zakonima o EU ali svi sute ko pizde jer se mora naci onaj koji je neke promjene napravio napamet i sto je jos gore u suprotnosi sa vecinom vazecih zakona u EU.

4. NIGDJE U zakonu NE PISE DA NE SMIJEM rastaviti metak koji uredno kupim na oruzni list na sastavne dijelove, ako imam zakonsko pravo posjedovati municiju onda mogu posjedovati i komponente za punjenje, naravno u okvirima da kolicina explozivne materije ne prelazi zakonom odredjene kolicinske doze...koje mozez imati u prostoru.

5. Ukoliko ga nitko NIJE UHVATIO u samom postupku proizvodnje ili prodaje streljiva trecim osobama uz dobrog advokata ovaj covjek ja vec sada zaradio barem 200.000 Kn odstete koji se mogu popeti i trostruko u njegovu korist.

No dok ne cujemo detalje sve je ovo prica na osnovu necije price koju najcesce napise novinar koji nikada nije vidio ni metu a kamoli nesto dalje od toga.

Drzimo mu fige...
Nemoguće je Nemoguće

Lucciano
Razvodnik
Razvodnik

Post by Lucciano » 21 Feb 2013, 14:59

Kolege strijelci,

iako što je napisao prethodno kolega je točno, zakonodavac se dosjetio to "ispraviti" (barem što se kažnjavanja tiče) u novom Kaznenom zakonu
i to u čl. 331. tako da si to malo pročitajte.

E sada, ako se zaista radi o tako velikim količinima onda bi ovdje mjerodavan bio st. 2. navedenog članka koji je nažalost mnogo pogubniji od st. 1.
(u st. 1. bi se još i moglo braniti da su nađene komponente i kalibiri dijelova streljica za oružja koja okr. ima legalno ali u st. 2. kod veće količine ta je mogućnost isključena)

A što se tiče da Vas moraju zateći u punjenju postoji jedan instutut kaznenog prava koji se zove krug zatvorenih indicija (nađeni barut, kapsla,zrno, presa, sve u istoj prostoriji = krug zatvorenih indicija =okr. je počinio terećeno kaz.dj.) koji je, slažem se, jako nepravedan ali on postoji.

Što se tiče ovlaštene osobe za punjenje i proizvodnju streljiva to je regulirano čl. 66. Zakona o oružju (samo trgovačka društva i obrti uz ispunjenje posebnih pretpostavki) dok je u istom tom zakonu u čl. 92. st. 1. t. 28. predviđeno kažnjavanje za osobe koje neovlašteno proizvode streljivo.
Dakle proizvodnja streljiva od neovlaštene osobe NIJE izričito zabranjenja ALI svatko tko neovlašteno proizvodi streljivo čini prekršaj kažnjiv po prethodno navedenoj odredbi Zakona o oružju.

Iako je čak i ovakvo "uređenje" Zakona o oružju manjkavo a neki bi rekli i neodređeno, mišljenja sam da će to sudovi "ispravljati" upravo u kaznenim postupcima
primjenom odredbe čl. 331. Kaznenog zakona.

U konačnici, ovakav Zakon o oružju je jedino štetan osobama koje LEGALNO i ZAKONITO posjeduju oružje ograničavajući im sve više njihova prava dok se gotovo ništa ne čini da bi se suzbilo oružje koje pojedinci "drže na crno" i gotovo mi je nevjerojatno da se svako malo malo uz velike količine droge zapljeni i poneko oružje "na crno" dok nikako da se zapljeni neka veća količina "oružja na crno" pa da policija i na taj način počne štiti sve one koji imaju LEGALNO i ZAKONITO oružje!

U konačnici, zbog manjkavosti Zakona o oružju (čitaj manjkavosti zaštite legalnih i zakonitih posjedovatelja oružja) svi smo mi ljepo sada izvrgnuti samovolji redarstvenih
vlasti i pravosudnog sustava tako da se trenutno možemo lijepo hebat, s oproštenjem :)
Luka Kuduz, republički majstor strijelac
Streljački klub "Metak" Osijek
Streljana "Pampas"
Šandora Petefija bb
31000 Osijek

dopredsjednik

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 21 Feb 2013, 17:42

iako što je napisao prethodno kolega je točno, zakonodavac se dosjetio to "ispraviti" (barem što se kažnjavanja tiče) u novom Kaznenom zakonu i to u čl. 331. tako da si to malo pročitajte.

Treba imati u vidu da je sva oprema za punjenje streljaiva potpuno LEGALNA u svim zemljama koje nas okruzuju a moze se kupti i kod nas bez ikakvih problema.

E sada, ako se zaista radi o tako velikim količinima onda bi ovdje mjerodavan bio st. 2. navedenog članka koji je nažalost mnogo pogubniji od st. 1.(u st. 1. bi se još i moglo braniti da su nađene komponente i kalibiri dijelova streljica za oružja koja okr. ima legalno ali u st. 2. kod veće količine ta je mogućnost isključena)

"sto je veca kolicina" ovako glupu formulaciju zakona ne moze napraviti netko normalan, jer npr. jedan Gianni Cernogorac na pocetku godine kupi 2-euro palete streljiva za trap, jedna Pejcicka kupi cca 30.000 kom. streljiva iz iste serije kao i vecina klubova...da li je to PUNO ILI MALO ?????

A što se tiče da Vas moraju zateći u punjenju postoji jedan instutut kaznenog prava koji se zove krug zatvorenih indicija (nađeni barut, kapsla,zrno, presa, sve u istoj prostoriji = krug zatvorenih indicija =okr. je počinio terećeno kaz.dj.) koji je, slažem se, jako nepravedan ali on postoji.

Po tome smo svi potencijalni ubojice i krivolovci, automehanicari i autolakireri su potencijalni kradljivici vozila a svaki kemijski laboratorij je tvornica za proizvodnju exploziva....znaci radi se o PRETPOSTAVKAMA koje netko MORA DOKAZATI na sudu. Sto sa onima koji imaju sve nabrojano i zalihe streljiva od ranije. Ako se netko ozbiljno bavi sterljstvom onda ce na pocetku sezone osigurati cca 7-10.000 metaka za revolver, isto toliko za pistolj i barem 2000 za svaku pusku kojom se takmici. To moze biti potroseno za 8 mjeseci a ne mora ni za 3 godine...

Što se tiče ovlaštene osobe za punjenje i proizvodnju....

PROIZVODNJA nije isto sto je i punjenje za vlastite potrebe, taj termin se mora razluciti i smatram da veliku krivicu imaju HLS i HSS sto se vec davno nisu aktivirali po toj temi da u suradnji sa zakonodavcem isprave te greske. NIGDJE U SVIJETU se municija za streljastvo ne kupuje vec se puni prema svojim potrebama od strane svakog strijelaca

Iako je čak i ovakvo "uređenje" Zakona o oružju manjkavo a neki bi rekli i neodređeno, mišljenja sam da će to sudovi "ispravljati" upravo u kaznenim postupcima primjenom odredbe čl. 331. Kaznenog zakona.

U konačnici, zbog manjkavosti Zakona o oružju (čitaj manjkavosti zaštite legalnih i zakonitih posjedovatelja oružja) svi smo mi ljepo sada izvrgnuti samovolji redarstvenih vlasti i pravosudnog sustava tako da se trenutno možemo lijepo hebat, s oproštenjem.

Ako je nekome cilj da se poveca kolicina ilegalnog oruzja na ulici onda je na pravom putu !!!
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 21 Feb 2013, 18:19

Koliko pratim, postavlja se prvo pitanje sto je "veca kolicina", pa ja mislim da se u nekom postupku izvrsnih vlasti moze tumaciti ovako:
1. Svaka kolicina u kalibru za koju se nema oruzni list + oprema za reloading + potrosni materijal.
2. kolicina preko 500 komada streljiva u posjedu fizicke osobe + oprema za reloading + potrosni (ako postoji opravdana sumnja.... onda se postupa...itd)

Sto se tice kolicine streljiva za godisnje potrebe vrhunskih strijelaca, pa neka je i nabavljena "na palete", sumnjam da oni to drze doma. Vjerojatno to daju na privremeno skladistenje pravnoj osobi koja ispunjava uvjete, kao na primjer streljacki klub - onda nema problema.

Vezano za zemlje susjede, i njihovu regulativu (i ako ne grijesim), reloading je zabranjen u BH i u Srbiji, a (mislim) i u Makedoniji.
Kolicina streljiva za nabavku kod legalnih vlasnika takodjer limitirana u tim Zemljama na njeku zanemarljivu kolicinu.

Moze kod nas i gore biti! Ne treba se previse buniti.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Feb 2013, 18:32

kako rekoh, moze biti i gore.
Evo da pustim masti na volju, pa da navedem na koji nacin.

Zabrana posjedovanja kratkog oruzja u privatnom vlasnistvu, kao na primjer u UK ili Australiji bez obzira na razlog posjedovanja.

Ili nesto, sto nam je blize:
Uvodjenje, ali zaista uvodjenje, godisnjeg poreza po cijevi regitriranog oruzja - recimo 50 Eura po cijevi - svake godine. kao na pr u Srbiji.
Vec se pisalo o tome u nas, jos se nista nije izrodilo. (sreca nasa)

Zabrana reloadinga - kao kod istocnih nam susjeda (koje navedoh gore), vec se primjenjuje pomalo ali sigurno.
Ogranicena godisnja nabavka streljiva za uzlijebljeno oruzje, na recimo 25 komada streljiva po cijevi, iskljucivo uz nabavnu dozvolu, samo da se sjete. dajte vremena.

Nisam pesimista, ali ovo se lako moze dogoditi.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 21 Feb 2013, 18:36

2. kolicina preko 500 komada streljiva u posjedu fizicke osobe + oprema za reloading + potrosni (ako postoji opravdana sumnja.... onda se postupa...itd)

Po zakonu =o EX.mat. radi se o nekoj kolicini od 12kg baruta ukupno, a to je cca 4500 kom. puscanog streljiva 308W ili cca 20.000 Kom nekog 0.38WC itd....

Vezano za zemlje susjede, i njihovu regulativu (i ako ne grijesim), reloading je zabranjen u BH i u Srbiji, a (mislim) i u Makedoniji.
Kolicina streljiva za nabavku kod legalnih vlasnika takodjer limitirana u tim Zemljama na njeku zanemarljivu kolicinu.

Te zemlje ne smatram susjednima jer za par mjeseci ulazimo u EU tako da nam zakon treba biti sto slicniji takvim zakonim u EU. O

Moze kod nas i gore biti! Ne treba se previse buniti.

TREBA SE BUNITI I TO JAKOOOOOOOOOO
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Feb 2013, 19:09

U cijeloj prici i situaciji najvise cijenim Wagnerovu inicijativu.

Lovacki i streljacki savez da istupe prema zakonodavcu i nadleznom ministarstvu i da postignu neki dogovor.
Jedino tako. Sve ostalo je kontraproduktivno, i ne vidim smisla.

Ono sto nas u Evropskom okruzenju kulturoloski razlikuje od Sjedinjenih drzava jest: da je na Evropskom kontinentu posjedovanje oruzja privilegija, a u SAD je ustavno gradjansko pravo, pa je to i osnova donosenja zakona unutar drustva. (zasto bi neko imao "previse" privilegija?)

U nas je takodjer naoko prisutan utjecaj geografski (ako vec ne i kulturoloski) bliskih zemalja, ako cemo biti realisti, jer je to i fakticki evidentno (prica o reloadingu).

Dakle, jedino moze funkcionirati civiliziran pristup krovnih udruga prema vlastima da se nesto postigne, jer bi takav postupak bio i u skladu s civilazicijskim i demokratskim tekovinama urbanog drustva, i drustveno prihvaljivo i imalo bi smisla.

Svi drugi napori pojedinacnih istupa bi bili kao u onoj: "dzilitnut se - ne pogodit cilja"
Turn better into best!

Lucciano
Razvodnik
Razvodnik

Post by Lucciano » 21 Feb 2013, 19:32

Čuj Lex, da je netko pametan na tim sastancima rekao i 10% ovoga što pričaš pa valjda bi zakonodavac uvidio besmislenost ovog Zakona o oružju.

Ja samo komentiram kako je to nažalost sada jer upravo branim dvojicu lovaca koji imaju isti problem i jednostavno sam revoltiran s količinom gluposti i besmislenosti koje imaju Zakon o oružju i NOVI kazneni zakon u već citiranom članku.

Treba imati u vidu da je sva oprema za punjenje streljaiva potpuno LEGALNA u svim zemljama koje nas okruzuju a moze se kupti i kod nas bez ikakvih problema.

To je istina i upravo ovo što ti kažeš predstavlja krajnju glupost ovog zakona ali nažalost... :(

sto je veca kolicina" ovako glupu formulaciju zakona ne moze napraviti netko normalan, jer npr. jedan Gianni Cernogorac na pocetku godine kupi 2-euro palete streljiva za trap, jedna Pejcicka kupi cca 30.000 kom. streljiva iz iste serije kao i vecina klubova...da li je to PUNO ILI MALO ?????

"Veća količina" ti je riješenja sudskom praksom koja je ČAK iz 1997. god. (???) i ČAK je uvrštena u novi komentar Kaznenog zakona i to upravo kao primjer za čl. 331. st. 2. i ukratko, po toj praksi veća količina ti se smatra, između ostalog, i OGROMNA količina od ČAK 660 metaka (što mi potrošima na treninge za koji tjedan... :( ), ugl. užas!

o tome smo svi potencijalni ubojice i krivolovci, automehanicari i autolakireri su potencijalni kradljivici vozila a svaki kemijski laboratorij je tvornica za proizvodnju exploziva....znaci radi se o PRETPOSTAVKAMA koje netko MORA DOKAZATI na sudu. Sto sa onima koji imaju sve nabrojano i zalihe streljiva od ranije. Ako se netko ozbiljno bavi sterljstvom onda ce na pocetku sezone osigurati cca 7-10.000 metaka za revolver, isto toliko za pistolj i barem 2000 za svaku pusku kojom se takmici. To moze biti potroseno za 8 mjeseci a ne mora ni za 3 godine...

Upravo tako i svi mi ispadamo a ovaj institut zatvorenih indicija je je upravo to... hrpa dokazanih pretpostavaka iz koje se može izvući zaključak da bi okr. počinio neko kazneno djelo upravo tom radnjom koja se zaključi uporabom ovog instituta.
Hebiga, nisam ja pisao Zakon al nažalost to je tako :(

PROIZVODNJA nije isto sto je i punjenje za vlastite potrebe, taj termin se mora razluciti i smatram da veliku krivicu imaju HLS i HSS sto se vec davno nisu aktivirali po toj temi da u suradnji sa zakonodavcem isprave te greske. NIGDJE U SVIJETU se municija za streljastvo ne kupuje vec se puni prema svojim potrebama od strane svakog strijelaca

A što se tiče proizvodnje, zakonodavac se dosjetio da bi mogao pojam "punjenja za vlastite potrebe, potrebe sporta itd..."
jednostavno maknuti iz Zakona tako da Zakon o oružju uopće više ne poznaje taj pojam i sada se sve smatra PROIZVODNJOM!

Ako je nekome cilj da se poveca kolicina ilegalnog oruzja na ulici onda je na pravom putu !!![/quote]

U potpunosti se slažem !!!!

Ja sam ovo napisao samo da iznesem kako je stanja SADA a ovo što ti kažeš Lex, samo da je netko upravo to natuknuo pa nitko pametan ne bi donio ovakav zakon!!
Luka Kuduz, republički majstor strijelac
Streljački klub "Metak" Osijek
Streljana "Pampas"
Šandora Petefija bb
31000 Osijek

dopredsjednik

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Feb 2013, 19:50

;)
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 21 Feb 2013, 23:54

Lucciano wrote: Čuj Lex, da je netko pametan na tim sastancima rekao i 10% ovoga što pričaš pa valjda bi zakonodavac uvidio besmislenost ovog Zakona o oružju...........
Drago mi je imamo i nekog pravne struke na ovom forumu a uz to jos i strijelca, ima ih jos ako se ne varam, pa uz malo srece i truda bi se neke stvari mogle promjeniti. Problem je sto nisu reagirale nase krove organizacije tj. udruge i do svega toga ne bi doslo. Druga varijanta price su sitni interesi ili lova u djep za sutnju, no o tome nista ne znam i bolje da ne znam jer bi vec sutra bilo zakaceno na Yubito. Drzim fige za kolege koje branis pa evo odmah mali Brain-trening sa pitanjima koja me zanimaju.

1 Do danna promjene ZOO-a strijelac je mogao napuniti municije za sve kalibre koje ima do ukupne mase baruta od 12kg, do danas nije morao potrositi niti jedan metak. Kolicine su spomenute prije....neki prosjek.

2. Da li negdje u zakonu pise i dan danas koliko maximalo smijem imati municje po kalibru osim onoga sto pise u zak.o expl.tvarima. U bilo kojoj trgovini mozes kupiti svu municiju sa police ako imas lovu i dozvolu

3. Zalihe baruta i kapisle mozes imati od prije, zakon nije odredio sto sa tom vrstom opreme, jer po logici stvari ako imas pravo na metak imas pravo i na komponente posto su SASTAVNI dio streljiva.

4. Ako kupim original metak 9mm i moram svakog otvoriti, samnjiti punjenje za 50% da li je to proizvodnja streljiva, visak baruta ne mogu baciti nego cu ga spremiti.

Zar se u praksi ne ide na ruku stranci kada je zakon nedorecen, nelogican i neprimjenjiv u stvarnosti radi suprotnosi sa odredbama koje je predhodni zakon dozvoljavao. Gdje su neke prelazne odredbe kao i obecana uskladjenja sa EU zakonima.

Koji je smisao svega ovoga, to je pravo pitanje, ljudi imaju valjanje dozvole za oruzje a netko ih zajebava radi predpostavki pa ne moze se zakon primjenjivati po sistemu ja mislim da ce ovo djete biti ubojica za 20 godina......LUDILO u hrvata..Svi ovi rezltati mi mirisu na jednog bivseg ministra koji se javno hvalio unistavanjem pusaka od 10K Eura umjesto da ih proda i puni drzavnu kasu.....
Nemoguće je Nemoguće

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 22 Feb 2013, 20:53

Lucciano wrote:......Čuj Lex, da je netko pametan na tim sastancima rekao i 10% ovoga ....
Znas koliko toga je netko rekao na svim tim sastancima da zastiti nase interese.....ISTO TOLIKO kao i sada na ovoj temi, 300 ljudi pricta temu a nas troje razmjenjujemo misljenja i ideje koje mogu i ne moraju biti konstruktivne....

Suiti, trpiti i praviti se kako se to dogadja nekom drugom...cenzura ...autocenzura...i samocenzura.

BRAVO !
Nemoguće je Nemoguće

fuckdea
Razvodnik
Razvodnik

Post by fuckdea » 01 Apr 2013, 10:52

Sud u Strzb...!!!!

Post Reply