DEVETAK - ????

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
upitnik
Razvodnik
Razvodnik

Re: DEVETAK - ????

Post by upitnik » 20 Apr 2013, 08:19

"ali krive priče ostaju i neprestano se mladim lovcima soli pamet"
ISTINA
Prije mjesec i pol prodam sačmaricu lovcu početniku a sa njim njegov mentor (vujec tetec neznam kaj točno) i uz pušku dajem patrone nešto je bilo i ovih tri u red .Kad vidi to stari i veli malom viš sinek sa ovim sa na 70m ruši srnjak,ja pokušam nekaj reči i sljedi ono ; ne znaš ti niš ja lovim pedeset let bla,bla,bla

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 20 Apr 2013, 08:47

Aguila wrote:Prodaju se i noćne optike, elektronske vabilice ali su ipak zabranjene za upotrebu u lovu.
Ma sve to stoji, ali ako se neke probleme treba rjesavati onda mora i postojati nacin da se donose i neki akti u roku par dana koji mogu biti na snazi dok se problem ne rijesi. Sto vrijedi pogon na svinje kada ih na dnevnem svjetlu mozes naci mozda 1% od one kolicine koja hara nekim podrucjem. Zelim reci da ako se pojavi takav problem u nekom podrucju onda treba donjeti odluku da je lov dozvoljen na tu vrstu divljaci 24/7 sa svim raspolozivim sredstvima i kada se eliminira potrebna kolicina STOP !

Drugi problem je sto su mnogi lovci ocito postali mesari pa to baca neku drugu sliku na lov i lovacke price !
Nemoguće je Nemoguće

Aguila
Desetnik
Desetnik

Post by Aguila » 20 Apr 2013, 10:05

Nezam Lex dal si lovac ili ne, ali po meni onaj koji je zabranio PP je bio u pravu. Previše ranjene divljači i nikad pronađene divljači itd., a o opasnosti po sudionike u lovu da ne govorim. Eventualno bih se PP mogel koristiti za potragu i dostrjel ranjene divljači(prvenstveno mislim na divlje svinje) na nekih 15-20 m maximalno.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 20 Apr 2013, 12:09

Aguila wrote:Nezam Lex dal si lovac ili ne, ali po meni onaj koji je zabranio PP je bio u pravu. Previše ranjene divljači i nikad pronađene divljači itd., a o opasnosti po sudionike u lovu da ne govorim. Eventualno bih se PP mogel koristiti za potragu i dostrjel ranjene divljači(prvenstveno mislim na divlje svinje) na nekih 15-20 m maximalno.
Apsolutno... samo za potragu za ranjenom DS u gustišu... max 20 m...
Nije ta PP sačma zakonom zabranjena (koliko ja znan), ali pametan lovozakupniki je isključuje za lov u svome lovištu...
što i ja podržavan... :A25:
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 20 Apr 2013, 12:17

Meni se cini da je lex mislio na svu opremu koja se nalazi po ducanima, a zabranjena je u lovu zakonom, ili pravilnicima a ne samo na pp sacmu.
Pa sad kad smo vec malo izvan tematike, koje je misljenje lovaca forumasa o prodaji i upotrebi nocne optike, i drugog sto lex spominje (elektronske vabilice i sl)?

Citajuci sto ljudi pisu po forumima, nije mi bas rijedak slucaj da vidim da je poneko odstrijelio pokoju divljac i u gluho doba noci.

Odnosno, jel bi se to moglo staviti pod neku nepisanu lovacku etiku - makar i van pravilnika, ili je to totalno ne - eticki?
Pitam jer vidim da se neki prilicno hvale nocnim odstrelima (po drugim forumima), pa onda ispada da to i nije ne-eticki, a moderatori i ih bas niti ne baniraju, pa ispada da je to prihvatljivo?!

Inace, tek sam polozio lovacki ispit, pa cisto pitam jer sam jos u fazi hvatanja smjernica. Deda mi je bio lovac, ali nocne optike nije imao, a bogami ni neke vabilice.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 20 Apr 2013, 18:10

jolly wrote:Meni se cini da je lex mislio na svu opremu koja se nalazi po ducanima, a zabranjena je u lovu zakonom, ili......
Tocno tako, jeb..sacmu to je ionako za zeceve, a na perije rijetko tko i puca osim talijana u gositma. Uzasno me smeta sto se u ovoj drzavi niti jedan problem u zadnih 23g nije rijesio na pravi i zdravo razuman nacin a kada se donese neki novi zakon i to najcesce pogresan onda kao da mora ostati za vijeke vijekova ...nije istina,,,, sto ne valja treba mjenjati i to HITNO.

Ponasamo se kao da nam je netko ispio sav mozak i ne znamo nista prilagoditi, doraditi i primjeniti prema realnoj situaciji koja vlada oko nas. Otisli smo 101% OT ali to je tuzna istina i ne znam do kada vise tako...????
Nemoguće je Nemoguće

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 21 Apr 2013, 10:19

Upravo tako, što se krupne sačme tiče ona nije zabranjena, ali je zabranjeno njome loviti krupnu divljač. O pucanju na srnjaka devetakom ne bih, moglo bi trajati danima. Sve je do lovca, tj. koliko je obrazovan,etičan i iskusan. I ja sam kao početnik imao nekoliko odstrijela devetakom, jbg. slušao starije lovce. Sreća pa je bilo na blizu i nije bilo nikakvih problema. Ali mi vrag nije dao mira pa sam često eksperimentirao i shvatio mogućnosti tog streljiva. Kod mene na dosta mjesta može proći jer se puca na štandu gdje svinje dođu na koji metar, ali budala uvijek ima pa potegnu na dalje i eto problema. Uglavnom lovim sačmaricom i što se mene tiče kugla je zakon.Ako promašiš nikome ništa,ako pogodiš uglavnom ostane na mjestu. Srnjak je male mase i krupnom sačmom do 30m bi pao fino,samo ga dočekati na toj daljini je problem, a i zakonski nije ispravno tako da nema puno priče oko toga.Postoje razni magnumi sa 12 ili više zrna promjera 8.6mm u kal.12, ili čak 9.14mm što je vrlo učinkovito ali na nekim realnim daljinama. Nismo svi isti tako da se u navedenom slučaju slažem sa zakonskim ograničenjem. Ja sa 8.6 ili 7.6mm gdje je 12 zrna pucam lisicu ili jazavca ako nije blizu.

technotronic
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by technotronic » 23 May 2013, 16:32

taj ''devetak'' većina zove ''3 u red''...

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 23 May 2013, 17:02

Sačma je od 8.4-8.6mm u kal. 12. U jedan red stanu tri zrna, a broj istih zavisi od punjenja.Može ih biti i 12. U 12/70 standardno je 9 kom.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 19 Aug 2013, 03:52

Devetak(PP,dramkinje itd) je zabranjen za lov na krupnu divljac u RH. Patrona kao takva
nije zabranjena. Nitko ne brani s devetakom loviti npr lisicu ili vuka. Devetak koji je povezan
sa sajlom (u kojem u stvari ima 10 kuglica sto je Mike vrlo strucno opisao) je prvenstveno
konstruiran za lov na velikog tetrijeba jel se na pticu puca dok stoji na grani i obicno je zaklanja
krosnja drveta. Medjutim takvo rijesenje se nije pokazalo dobrim jel je bilo previse ,stete, na divljaci.
Takve partone koriste specijalne postrojbe policije za neke svoje akcije. Nema veze s nama ali
u Africi je Devetak nezamjenjiv kad se ide u potragu za ranjenim leopardom. U Sj Americi je
dozvoljen lov na bjelorepe jelene s devetakom. Slazem se da upotreba devetaka preko petnajstak
metara na svinju divlju(zabranjen lov) je vise nego neozbiljno.
Head in the City. Hearth in the Field.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 20 Aug 2013, 22:51

Meni je par puta odradio više nego dobro (jako davno), ali je bilo blizu. Do daljine gdje ide sve u krug od 15 cm može, ali neki nemaju znanja ni iskustva tako da je bolje da je zabranjen. Jazavaca i lisica sam devetakom oborio puno bez ikakvih problema.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 21 Aug 2013, 01:48

Nisu ga napravili bez veze,sigurno da ima dobrih strana i vrlo je upotrebljiv u
odredjenim situacijama.

technotronic
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by technotronic » 02 Dec 2013, 19:13

nije li taj ''devetak'' ono što je popularno nazvano ''3 u red''

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 02 Dec 2013, 20:38

A sto drugo!?
PP,Devetak,Dramkinje,Tri u red...

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 03 Dec 2013, 12:01

Woolf Blaser wrote: Takve partone koriste specijalne postrojbe policije za neke svoje akcije.
Neznam za olovnu sačmu povezanu sajlom,
ali kao "manje ubojito streljivo" s koristi punjenje kao nekakva plastična vrećica s nekom isto takvom plast. ili gumenom sačmom unutra ako se dobro sjećam,
to je onaj bedak iz jackass mislim u prvom ili drugom filmu dao da testiraju na njemu iz relativne blizine.

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 03 Dec 2013, 13:26

Iz kolekcije...Metak sa sacmom povezanom celicnom niti. Slika kazuje sve.
Tzv. paukova mreza...
Attachments
DSC05232.JPG
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 03 Dec 2013, 14:06

zhrvoje wrote:Iz kolekcije...Metak sa sacmom povezanom celicnom niti. Slika kazuje sve.
Tzv. paukova mreza...
zhrvoje... ima raznih proizvođača i svi ih povezuju drugačije...
ali kod svih novijih koje sam vidio postoji isti ili sličan problem.

Naime, te niti su smotane u spirale, a kad se spirale rastegnu, pokrivaju veliki promjer,
koji je puno veći nego što bi se nevezanih 9 komada sačme 8.55 mm rasulo na udaljenosti
od 20 ili čak 30 metara.

Ja sam davno imao patronu za koju mi se čini da je jedina pravilno složena, a ta je
imala 9 komada 8,55 mm, povezanih inox sajlicom, tri po tri neovisno, znači svaki red od tri
bio je povezan tako da ni jedan balin nije mogao ići van promjera od 35 cm, bez obzira na daljinu.
Ali takve više ne mogu naći. Sada su sve vezane nitima u spirali i previše se šire.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 17 Jan 2014, 14:32

Kolega je neki dan dostreljivao prase baš ovim sa slike, jedva zrno ili dva u glavu na par metara. Obični bi bio bolji, nema sumnje. Devetak (obični) treba koristiti na manjoj daljini i nema zime. Tu snop nije preširok i ne treba sajla nikakva. Dalje i onako nema snage bez obzira na gustoću snopa.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 17 Jan 2014, 17:04

Unaprijed se ispričavam ako pitam glupost, no kuglice povezane sajlom, kako se to ponaša u nekom gustišu? Nisam lovac i sačmom sam pucao samo na streljani i moram priznati da sam prilično skeptičan prema glatkim cijevima u lovu na krupnu divljač. Počet ću se baviti lovom i iskustva ću stjecati na lisicama, ali i te poslove kod mene će "odrađivati" isključivo užljebljena cijev. Svi kažu da za to nema potrebe, ali ne mogu si pomoći.
Pozdrav svima!

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 17 Jan 2014, 18:44

Ako ima dovoljno energije...ta sajla jednostavno ,presijece, gustis! Konstruirano je prvenstveno
za potrebe policije, kasnije su to poceli upotrebljavati i lovci. Mislim da sam vec napisao da je
svojevremeno bio popularan u lovu na velikog tetrijeba iz razloga sto kad se puca na njega, on
obicno bude u krosnji drveta. Sajla drzi baline na ,okupu, ,a samim time i povecava efikasni domet.
Koliko znam...lovci ga za tetrijebe vise ne koriste, jel je izazivalo velika ostecenja na ptici.

I sam radije pucam na lisice i cagljeve sa risanicom...ali kad si u skupnome lovu na predatore,
tj nezasticenu divljac, tada se iskljucivo koristi puska sa glatkim cijevima!

Post Reply