STATISTIKA: The Gun Facts - Croatia!

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Post Reply
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

STATISTIKA: The Gun Facts - Croatia!

Post by jolly » 20 Jun 2013, 19:08

Cesto puta kad disutiramo na forumu nesto, pozivamo se na to da nemamo pristup cinjenicama i nekoj drzavnoj statistici.
mediji iskrivljuju cinjenice, a drzava ne stavlja nista u javnost.

Pa eto, s tim u vezi - uspio sam pronaci neku statistiku o oruzju u Hrvatskoj koja se odnosi na nesrece, legalno oruzje, ilegalno oruzje, ubojstva, samoubojstva, itd- pa je evo donosim u privitku.

izvor: http://www.gunpolicy.org

Izvjestaj je napisan prije donosenja zakona o oruzju 2012 godine.

Kako se navodi u izvjestaju:
civili u HR imaju u posjedu 950.000-960.000 komada oruzja.
od tog je registrirano 370.000 !!!(?!)

vojska ima: 260.00 - 600.000
policija ima: 14.000 do 38.000

Sve u svemu nismo bas ne-naoruzani kao nacija, i to u svim sektorima (civilni, ilegalni i javni sektor).

Zatim:
lijepo se izrijekom u istom izvjestaju navodi da zakon NE garantira pravo na posjedovanje oruzja.
Sto znamo svi, i temeljito ovdje disutiramo u brojnim postovima, poput onog o nabavnoj dozvoli.

Meni je osobno najznimljivija cinjenica koju kompariram sa ovim izvjestajem - a koja proizlazi iz svakog slijedeceg zakona o oruzju da je legalnim vlasnicima oruzja kontinuirano sve gore nakon svakog novog zakona.

A ilegalnim vlasnicima je uvijek isto. (ne placaju takse, ne podlijezu kontroli, nemaju lijecnickog, ne produzuju O.L., itd)

Daljnje poostravanje zakona po toj logici - donijet ce otezane uvjete vlasnicima legalnih 370.000 cijevi (cca 1/3 ukupnog civilnog oruzja), ciji ce se broj vjerojatno i smanjiti - dok istorvremeno ostaje bez kontrole cca 600.000 neregistriranog oruzja u privatnom posjedu (oko 2/3 navedenog broja) - a sto bi u stvari trebalo biti predmetom apsolutne kontrole.

Pa, eto, kog zanima moze baciti oko. Ako je problem engleski - recite, budem probao prevesti.

Lijepi pozdrav
Attachments
Guns in Croatia_ Facts, Figures and Firearm Law.pdf
(92.35 KiB) Downloaded 785 times
Last edited by jolly on 20 Jun 2013, 19:22, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: STATISTIKA: The Gun Facts - Croatia!

Post by jolly » 20 Jun 2013, 19:22

Stvaljam privitak ponovo.
Prethodno mi nisu sve tablice bile otvorene u pdf-u.
:mrgreen:
Guns in Croatia_ Facts, Figures and Firearm Law.pdf
(121.2 KiB) Downloaded 766 times
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 20 Jun 2013, 19:53

Carrying Hidden Handguns in Public
In Croatia, carrying a concealed firearm in a public place is allowed with a
permit and only if unloaded and holstered out of the view of the public
pa nebi baš rekao da mora biti nenapunjeno :D

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 20 Jun 2013, 22:20

Ti stvarno imas previse slobodnog vremena, a mi kao nacija nismo u stanju ni svoju statistiku imati napravljenu....Sto dalje reci...
Nemoguće je Nemoguće

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 21 Jun 2013, 01:31

lex-lutor wrote:Ti stvarno imas previse slobodnog vremena
ja ili jolly?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Jun 2013, 04:12

Hackerivs - mislim da se to odnosi na mene: :D
lex-lutor wrote:Ti stvarno imas previse slobodnog vremena, a mi kao nacija nismo u stanju ni svoju statistiku imati napravljenu....Sto dalje reci...
Ma, ja sam samo to isceprkao na netu, pa stavio. A sto se tice "nase" statistike - ima - ocito - neko ko misli za nas!

Inace, mene smeta - najvise sto iz cijelog izvjestaja nije vidljivo: koliko je zlocina / nesreca ucinjeno sa legaliziranim oruzje, a koliko sa ilegalnim. Pa onda ispada da je legalno i ilegalno isto i jednako nekontrolirano / i jednako opasno.

Premda bih ja za legalizirano oruzje- najvise obratio paznju na nenamjerna ranjavanje ili ispaljenja - kao glavnu indikaciju o legaliziranom oruzju, ali koja nije iskjuciva i definitivna cinjenica.

Interesantna je godina 2008 - cak 25000 komada oruzja unisteno. (uspjesna vlada?)

A to je napravljeno van prihvacene sluzbene politike - sudeci po slijedecoj tvrdnji:

"In Croatia, it is not state policy to destroy surplus, collected
and seized firearms rather than return them to the secondary arms market"

Izvozi se - nedavno je bio natjecaj na mup web sajtu -drugim rijecim unistenje 25000 komada u 2008 - je kostalo vladu odredjenog gubitka novaca od neprodane imovine.
Turn better into best!

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 21 Jun 2013, 23:12

Dok ne budemo svi članovi Udruge vlasnika i ljubitelja oružja ništa od pomaka. 50000 ljudi je dobar dio biračkog tijela i vlasti bi mogle popustiti. Lažu nas sa "usklađivanjem sa EU", mala djeca znaju da nije tako. Ostavljeno je državama na volju dosta toga. Jednostavno se mora čuti da nam je dosta da nas se tretira kao građane drugog reda.

Post Reply