Noob pitanja :)

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
domlator
Razvodnik
Razvodnik

Noob pitanja :)

Post by domlator » 02 Sep 2013, 11:57

Pozdrav svima,

Ja sam kao što rekoh "noob" ovdje i većinu stvari sam pročitao i znam što mi je činiti itd.. E sad zanima me nešto pa se nadam da ću dobiti odgovor od vas iskusnih. Krećem u nabavku dozvole za držanje oružja i po mogućnosti "pre" nošenja do streljane, jer se planiram bavit sportskim ili rekreativnim streljaštvom, ne planiram biti lovac. Htio bih si nabaviti ili Remingtom 597 .22lr (možda) ili Remington 700 .308, ali pošto će mi to biti prvo oružje da li to uopće smijem imati ako nisam lovac? Ili ako nisam lovac da li sam ograničen samo na pištolje? Evo to su moja pitanja za vas iskusne.

P.S. Ja sam inače iz Bjelovara te se planiram učlanit u Čazmi na streljani, pa ako ima netko tko tamo "čući" neka se javi :)

Hvala svima na odgovorima

Mladen

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: Noob pitanja :)

Post by lex-lutor » 02 Sep 2013, 14:41

Samo naprijed ....i pronadji jos prijatelja...ne smijemo se predati treba nas biti sto je moguce vise....!!!!

1. Uclani se u lokalni ili najblizi klub koji se bavi streljastvom
2. Tamo ces dobiti sve informacije koje trebas u daljnim postupcima...

3. Nema smisla da ti mi ostali pisemo sto i kako jer smo ustanovili da svaka Zupanija pa i svaka PU ima neka svoja pravila tj. Tips&Tricks koje u svakom slucaju lokalna ekipa vec zna u detalje !!!

SRETNO...
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 02 Sep 2013, 14:47

Mozes nabaviti bilo koje dugo ili kratko oruzje u kalibrima koji su odredjinim pravolnikom za sportsko streljastvo.
Ukratko: puksa ili pistolj 22lr - moze.
Puska cal 308 moze.
Takodjer, nisi ogranicen u broju komada nabavnih - dakle, kad budes predavao zahtjev mozes odmah predati zahtjev za dvije nabavne.

Treba ti potvrda od streljackog saveza da si aktivni natjecatelj i za to moras biti registriran u jednom biltenu natjecanja na kojem si sudjelovao, a zahtjev za potvrdu od saveza salje tvoj klub. To dostavljas u mup.
kad prodje provjera mupa-a na terenu, pozvat ce te od mupa - i obavijestiti da je odboreno i da moras obavit lijecnicki.

vise detalja o postupku imas u threadu o nabavnoj, i kako kaze Lex - prakticni detalji iz lokalne sredine ce ti biti objasnjeni u lokalnom klubu.

Good luck!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 02 Sep 2013, 14:57

Hvala Jolly ali mi ovaj dio baš nije jasan. Znači ja nemogu dobiti nabavnu dozvolu za kupnju oružja ako nisam aktivni član nekog streljačkog društva? Jer većina njih traži da imaš svoje oružje a oružje ne mogu kupiti ako nisam član, pa mi taj dio nije jasan :)

Nadam se da ste razumijeli što sam htio reći :)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Sep 2013, 15:26

domlator wrote:
Hvala Jolly ali mi ovaj dio baš nije jasan. Znači ja nemogu dobiti nabavnu dozvolu za kupnju oružja ako nisam aktivni član nekog streljačkog društva? Jer većina njih traži da imaš svoje oružje a oružje ne mogu kupiti ako nisam član, pa mi taj dio nije jasan :)

Nadam se da ste razumijeli što sam htio reći :)
Tocno tako.
carobni krug - zakonske zavrzlame.

Moras biti "aktivni natjecatelj" sto znaci da moras barem na jedno natjecanje. I to kao clan streljackog kluba i unutar streljackog saveza.
Onda izadjes u biltenu.
Onda preko kluba trazis da ishoduju potvrdu od krovnog saveza za tebe.
Mozes ici na natjecanje iz bilo kojeg kalibra, kratke i duge cijevi, bilo koje.

Najbolje ti je naci nekog prijatelja koji je clan streljackog kluba, nek te odvede u klub.

Ako nemas frenda strijelca - odi od kluba direktno i raspitaj se o uvjetima clanstva, a posebno pitaj ako imaju klupsko oruzje s kojim bis nakon treninga i upoznavanja otisao na tekmu.
Takodjer -mnogi klubovi imaju klupsko oruzje, pa se raspitaj u tom smislu kad budes se uclanjivao.

U klubu ce te upoznati sa pravilima streljane, ponasanju na paljbenoj liniji, sigurnom ruukovanju oruzjem i slicno.

I onda iz prijateljevog oruzja - odradi prvi tekmu (ako zaista je pravi prijatelj).
Ili iz klupskog.
I rijesio si bilten

U streljastvu Pocinje se obicno iz malog kalibra, ali nije receno. i MK tekma zadovoljava sve te uvjete

A takodjer mozes obratiti paznju na takmicenja i discipline iz crnog baruta.

A za nabavku oruzja na crni barut u kategoriji C ne treba nabavna dozvola, uz uvjet da imas obavezu prijavljivanja u nadleznu postaju mupa-a.

Dakle, sad sam ti naveo dva puta kojim mozes krenuti.

Ponavljam, odi na thread o nabavnoj dozvoli - tamo je sve vec opisano.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 02 Sep 2013, 15:45

Hvala Jolly još jednom :)

Znači ovakav mi je put :

1. Učlanim se u neki streljački klub (nebitno koji), te nakon toga odem na MUP po dozvolu za držanje i "pre" nošenje.
2. Dok prođu te sve ...izdarije i dok dobijem dozvolu mogu ići zatražiti nabavnu dozvolu.

Ako sam to dobro shvatio :)

E i da zanima me koji je limit spremnika za oružje, jer nisam nigdje našao za .22 samo za .223 itd.. Za .223 je 5 kom a kod većine .22 dolazi standard 10 kom, pa nije valjda onda da ću morati dati da mi blokiraju sa 10 na 5 na .22 isto?

Hvala svima još jednom na pomoći!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Sep 2013, 16:12

Imas PM - da ne maltretiramo ostatak foruma,koji je ovo vec sve apslovirao odavno. FYG: PM = private message
Turn better into best!

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 02 Sep 2013, 16:16

Ma naravno da, i hvala Jolly :)

Čekam PM :)

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 02 Sep 2013, 16:25

Nikog vi ne maltretirate decki. To su jako korisne informacije i normalno je da kad
covjek ulazi u to ima puno pitanja a dobio je i kvalitetne odgovore. Naravno da to
trebate podijeliti s nama.
Head in the City. Hearth in the Field.

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 02 Sep 2013, 16:34

Ma znam ali opet 90% ovdje je to prošlo i to skoro svaki dan čitate i sigurno vam je dosta toga.. Mada to sam napisao Jolly-u ovo što je napisao je odlična informacija koju nisam dobio od dva policajca koje sam pitao o tome, tako da definitvno treba biti "sticky" iliti "Za sve nove članove koji hoće nabaviti dozvolu i oružje" :)

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 02 Sep 2013, 16:44

Je da. Ima dosta ljudi koji ovo citaju a vidis i sam da ovi decki koji znaju kako to ide
uvijek si daju truda da objasne najbolje sto je moguce. Dobrodosao na forum i puno
srece u streljastvu.

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 02 Sep 2013, 16:49

Hvala Wolf :)

Iskreno oduvijek volim oružje ali valjda do sad kada imam 32 godine sam sazrio da ga koristim na način na koji ja to volim. Sjesti u auto, otići na streljanu, ispucati se, popiti pifce (poslije naravno :) ) i nakon toga maženje i paženje "kućnih ljubimaca" :)

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 02 Sep 2013, 19:09

Ooo da! Vidjet ces kako je to lijep i zanimljiv sport! Ne samo to, upoznas tu dobrih ljudi pa
druzenjima i pricama nikad kraja. Ne vjerujem bas da ce ti supruga (ako si ozenjen) blagonaklono
gledati na to ali sto je tu je.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Sep 2013, 19:15

1. Smatraj uspjehom ako zenu odvuces na streljanu i zaintrigiras za sport, pa se i ona pocme baviti s tim.
2. Malo manji uspjeh smatraja ako ona trpi da se ti bavis s tim, ali ti ne njurga. Ako samo suti, trpi i ne zanovijeta.
3. A ako zena nema razumijevanja za to i stalno njurga, uhvatio si se svraba. Neces imati mira u kuci nikad.

:mrgreen:

mislim da bi ovo bila zanimljiva tema za poseban thread.
Turn better into best!

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 02 Sep 2013, 19:18

Eeeeeh da, a što misliš zašto sam mislio prvo na MK... Tako da mogu i nju zainteresirati :D Zanima to nju znam ja to, samo me je strah da ona ne poludi više nego ja hahaha :D

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 02 Sep 2013, 19:35

LOL Jolly!!! Moj bratic naisao na jeftinog Walthera 7.65 ! Naravno,nije mu mogao odoljeti
pa veli zeni (da joj se umili) da bi to bio jako zgodan pistoljcic za nju! Uglavnom malo po malo
zena se ,zainteresirala, na streljani pa je nakon nekog vremena dosadio Walther pa bi se
ona okusala malo s CZ 75. Nije to bas dobro zavrsilo za nas jel su cesto rezultati isli u njenu
korist...vjerujte mi da smo nakon streljane dosta ,gorkih, kava popili!

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 02 Sep 2013, 19:45

Hahah o tome ti ja i pričam :) Da ne bi bilo nismo znali :D

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 02 Sep 2013, 19:55

Zene nisu opterecene s tim kao mi muski,pa ako im to malo lezi znaju iznenaditi i onda nam
piju krv na slamku.

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 02 Sep 2013, 19:59

Vidiš ipak ti to iz iskustva govoriš :)

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik