Puska: Lovacka etika - tradicija - ili?

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Puska: Lovacka etika - tradicija - ili?

Post by jolly » 01 Sep 2013, 07:10

Lovci: Pitanje za vas.
Nakon sta sam vidio nekoliko komentara na ovom forumu vezano za lovacke karabine - dolazim do jednog pitanja.

Zasto lovci imaju "averziju" prema vojnim puskama kod koristenja u lovu.
(recimo pasp M76, a znao sam videjti i negativnih tonova za m48 - posebno kod vojnog kundaka na m48)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Re: Puska: Lovacka etika - tradicija - ili?

Post by zhrvoje » 01 Sep 2013, 09:07

Kolega, skoro pa si sam odgovorio na to pitanje.
Vojna puska je namjenjena za vojsku / streljanu.
Lovacka puska je namjenjena za lov.
Naziv govori sve.
Postoje lovacke / streljacke / vojne / policijske verzije istog oruzja, i dakako da se moze policijska ili vojna verzija puske koristiti u lovu ali nije kako ti kazes u skladu sa obicajima ili etikom.
Ni ja ne volim vidit ljude sa papovkama, ssg-ima i slicnim u lovu.
Ako si uspio izdvojit xxxx novaca za lovacki ispit, opremu i drugo, onda mozes kupit i lovacku verziju puske i lovit u skladu sa nekim obicajima. Ovo se posebno odnosi na skupne lovove, kad si sam u lovu to nije onda ni toliko bitno.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 01 Sep 2013, 10:05

jolly wrote:..Zasto lovci imaju "averziju" prema vojnim puskama kod koristenja u lovu.
(recimo pasp M76, a znao sam videjti i negativnih tonova za m48 - posebno kod vojnog kundaka na m48)
Meni se cini da je zapravo stvar neke "estetike" vise nego funkcije, promjenom kundaka to oruzje poprima sasvim drugi izgled, savrseno se uklapa u lovacko oruzje pa ne vidim potrebu za " njurganjem" starih lovaca. Sa druge strane ne znam tko obozava tegliti po sumi komad zeljeza od > 5Kg ako se moze koristiti sa oruzjem od 3 Kg...
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 01 Sep 2013, 18:23

Po meni to ne bi trebao biti problem, ni tehnicki ni eticki. Bitno je da se lovac pridrzava
pravila o koristenju odgovarajuceg streljiva da moze efikasno odstrijeliti divljac koju lovi.
Ne treba tu biti licemjeran i reci kako se razlikuje recimo M-48 u originalnoj izvedbi od one na
kojoj je napravljen redizajn! Ako netko voli loviti s takvim puskama to ne znaci da on nije etican
lovac i da ne postuje lovacke regule i vrlo je neumjesno dovoditi u pitanje eticnost lovca koji lovi
s takvim oruzjem. Zar lovci koji dolaze (kako kolega kaze u skupne lovove) sa skupocjenim Blaserima,
Sauerima,Heym i slicno znaci automatski da su vise eticni nego oni koji love s prepravljenim
vojnim puskama!? Nadalje, koristenje SSSG-a u lovu zbilja ne znam u kojem elementu ne bi bio
za lov kad se zna kakva i za sto je namjena Varmint pusaka. To sto su Varmint puske teze (naravno
kad imaju deblju cijev,obicno 22 mm) ne znaci da su problem za nositi. Ljudi love i s puskama ,nabijacama,!
Da ne spominjem koliko u pitanje dovode eticnost lova s vatrenim oruzjem lovci koji love lukom
i strijelom. To je njihovo misljenje a svacije misljenje treba uvazavati. Nagledao sam se jako puno
,lovaca, sa nalickanim Blaserima koji u prvi sumrak nataknu IC uredjaj na optiku i tko tu postavlja
pitanje eticnosti!? Pokazatelj necije eticnosti nije oruzje kojim se sluzi vec nacin na koji se ophodi
prema prirodi,divljaci i kolegama lovcima.
Head in the City. Hearth in the Field.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 01 Sep 2013, 21:19

Amen...iako ni ja ne volim vidjeti lovca u bijelim tenisicama i nekakvom radnom kombinezonu sa neprerađenom papovkom na leđima, isti četnik. A ima i takvih,vjerujte mi. Iako je najvažnije ponašanje,bar meni. Pretjeranu šminku i glumatanje također ne volim, znači klasika.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 01 Sep 2013, 21:38

Ne zelim lagati sam sebe pa reci da ne volim lijepo oruzje i kvalitetnu lovacku odjecu! Slazem
se i da lov nije socijalna kategorija,ali velim meni je na prvome mijestu(sad se ponavljam) ponasanje lovca.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 01 Sep 2013, 23:10

Ako smo u ovoj zemlji uspjeli od svega napraviti sprdnju i unistiti sve sto je valjalo zasto bi lov ostao "normalan" Imamo prekrasne sume i krajolik pa red je valjda da time gospodari netko drugi...Sto prije to bolje, na zalost !
Nemoguće je Nemoguće

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 01 Sep 2013, 23:16

Naravno da lov nije socijala jer nije nužan nikome (meni je :D :D ), ali se može za male novce u lovu izgledati normalno. Daleko od toga da ne volim fino oružje ali lovim na takvom terenu gdje je preskupa puška bačen novac.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 02 Sep 2013, 02:22

Samo nek je precizna i da dobro lezi.

kontrabellum
Pozornik
Pozornik

Post by kontrabellum » 05 Sep 2013, 21:01

Iggy wrote:Naravno da lov nije socijala jer nije nužan nikome (meni je :D :D ), ali se može za male novce u lovu izgledati normalno. Daleko od toga da ne volim fino oružje ali lovim na takvom terenu gdje je preskupa puška bačen novac.
Upravo ovo, pogotovo za nas na kršu da nosim od oca Merkelicu ili neku djedovu pušku takorekuć muzejske vrijednosti ne dolazi u obzit. Dok ako se prelomim preko zida ili grote sa pasp-om nema štete i neću plakati ni ja ni 2 generacije prije mene u familiji... Da je teška je, da je ružna je, da je točno onakva kakva treba mladom lovcu da nije opterećen sa par tisuća eura na leđima ili u rukama meni je idealna...

A i to što mogu sa njom visit na streljani i gazit kroz municiju to je samo dodatni plus :A27: ...

A to kad vidim ljude sa 1000€ ACOG optikom u lovu ili najnovijim mil spec noćnim smatram psihijatrijom i odvratnim unatoč tome što sam mlađi i što me vuče moderna tehnika... Jbg kupi colt sporter nakrcaj na njega sophmod od 10k€ i drži se streljane takav u ghillie odijelu mi nemoj hodat po šumi i pričat da daješ divljači "mogućnost bjegstva" hrak puj.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 06 Sep 2013, 03:25

Za pusku ne treba davati previse novaca,ali dobra optika to je vec nesto drugo.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 12 Sep 2013, 09:10

Slažem se, ali da dam 8-10 t kuna za Kahlesa pa onda hodam s njime kao po jajima, ne hvala. Što više strepiš prije ćeš se polomiti. Kamenjar ne prašta. Radije sam za nešto pouzdano,a jeftinije. Leupold, Meopta, Nikon... trenutno koristim stari Mauser 6x42 (Zrak) i prezadovoljan sam.

roda
Razvodnik
Razvodnik

Post by roda » 12 Sep 2013, 10:13

:A28:- oprosti mi kolega"Iggy" na copy ali uzeo si mi iz usta
Iggy wrote:Amen...iako ni ja ne volim vidjeti lovca u bijelim tenisicama i nekakvom radnom kombinezonu sa neprerađenom papovkom na leđima, isti četnik. A ima i takvih,vjerujte mi. Iako je najvažnije ponašanje,bar meni. Pretjeranu šminku i glumatanje također ne volim, znači klasika.

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 12 Sep 2013, 15:27

jolly wrote:Lovci: Pitanje za vas.
Nakon sta sam vidio nekoliko komentara na ovom forumu vezano za lovacke karabine - dolazim do jednog pitanja.

Da karabine, akad tek HR lovci vide da nosis pumpericu u lov, pusu naokolo kao puhovi!
Nema veze sto je to trenutno najucestalija, najisplativija, lovacka puska na svjetu, kao da si ponio kugu u lov :D :D neusude se ni pogledati u pusku, ali zato ne vade svoje puske cim kisa porosi i bjeze doma, steta Blasera da pokisne!! :D :D
Mislim da u HR lovstvu sve vise pomodarsta i snobizma, do neki dan su na Moosy oak odjecu gledali sa podsmjehom, a evo danas svi nose ful komplete!! :D
Kasne za ostatkom svijeta jedno 40 godina!!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 12 Sep 2013, 21:18

jolly wrote:Lovci: Pitanje za vas.
pa jednostavno... zato što su vojne puške za vojsku i muzej, a ne za lov...
zašto bi neko, u normalnom društvu, uopće doša na ideju da lovi s vojnom puškom...???
Mi i ne živimo u normalnom društvu, kod nas se sve pobrkalo i kod nas se to događa.
Lovac koji je svestan toga, neće loviti s vojnom puškom i krivo će na njih gledati.

Isto se odnosi i na vojnu municiju i uniforme...

E sad... lipo prerađena M-48 po meni još i prođe...
ali ono kad se za fazanom u letu potegne rafalom iz Kalaša... to neću ni komentirat...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

John Moses
Razvodnik
Razvodnik

Post by John Moses » 12 Sep 2013, 21:29

Čitam i pitam se kud to vi u lovove idete kad imate takve probleme...postoji neki kodeks oblačenja kao i ponašanja kojeg su izmislili još naši pradjedovi pa se ne može govoriti o nekom snobizmu ako je čovjek obučen pretežito u SMB ili smeđe.
Da nije bilo rata nitko nebi ni furao HV vudland u lov ali kad je ostalo (a šteta baciti) nek se nosi...pogrešan pristup ne radi snobizma nego jer se time poništava neka europska višestoljetna tradicija koja je u Hrvatskoj oduvijek snažno prisutna.
Za puške imam isto mišljenje,da nije oružja ostalo od rata ili da se ne može registrirati za lov,nebi ga se koristilo.
Osobno ne frkćem s nosom na KOLEGU lovca ni kad je obučen u HV vudland ni ako ima pumpericu ili M48 u ruci,za mene je dobar čovjek dobar čovjek ali volim vidjeti kad se netko pridržava tradicijski ustaljenih pravila a ne da se nosi kao divljak jer znamo tko su bili divljaci koji su papovkama i M70 pucali po baranjskim jelenima.
Ja sam gospodin lovac,tako se želim osjećati a svojim ponašanjem prema tom hobiju/sportu/strasti to i dokazati.

Isto tako nebi došao na benchrest sa nekim lovačkim karabinom u osampeesedam i zelenim škrlakom hladio cijev kraj tipa sa Sako TRG-om,svaka kategorija ima svoje norme ponašanja jer je to inače ćušpajz.

roda
Razvodnik
Razvodnik

Post by roda » 12 Sep 2013, 23:14

John Moses wrote:Čitam i pitam se kud to vi u lovove idete kad imate takve probleme...postoji neki kodeks oblačenja kao i ponašanja kojeg su izmislili još naši pradjedovi pa se ne može govoriti o nekom snobizmu ako je čovjek obučen pretežito u SMB ili smeđe.
Da nije bilo rata nitko nebi ni furao HV vudland u lov ali kad je ostalo (a šteta baciti) nek se nosi...pogrešan pristup ne radi snobizma nego jer se time poništava neka europska višestoljetna tradicija koja je u Hrvatskoj oduvijek snažno prisutna.
Za puške imam isto mišljenje,da nije oružja ostalo od rata ili da se ne može registrirati za lov,nebi ga se koristilo.
Osobno ne frkćem s nosom na KOLEGU lovca ni kad je obučen u HV vudland ni ako ima pumpericu ili M48 u ruci,za mene je dobar čovjek dobar čovjek ali volim vidjeti kad se netko pridržava tradicijski ustaljenih pravila a ne da se nosi kao divljak jer znamo tko su bili divljaci koji su papovkama i M70 pucali po baranjskim jelenima.
Ja sam gospodin lovac,tako se želim osjećati a svojim ponašanjem prema tom hobiju/sportu/strasti to i dokazati.

Isto tako nebi došao na benchrest sa nekim lovačkim karabinom u osampeesedam i zelenim škrlakom hladio cijev kraj tipa sa Sako TRG-om,svaka kategorija ima svoje norme ponašanja jer je to inače ćušpajz.
E kolega Moses na ovaj tvoj post se nema kaj dodati a niti oduzeti, :A28:
Ovo bi si trebal svaki lovac-strjelac koji ima neke nedoumice isprintati i staviti uz lov.iskaznicu i dozvolu za dr.i noš. oružja a predsjednici ili lovnici naših lovačkih udruga bi to trebali uvečati i staviti na ogl. ploče naših lov. domova!

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 13 Sep 2013, 02:13

Bas bih voljeo znati s cime love gospoda Moses i Roda!?

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 13 Sep 2013, 07:52

Moses je to dobro srocio i sve stoji, no moramo imati na umu da ima puno ljudi-fanova-zaljubljenika u neki Hobi ili Sport sa jako ogranicenim budjetom tako da je trenutno Pap ili M48 vrhunac koji su si mogli priustiti uz clanarinu i ostale obaveze. Nekima je to sigurno i izgovor ali treba vjerovati da je ipak vecina sa dobrim namjerama i da su pozitivci.....
Nemoguće je Nemoguće

John Moses
Razvodnik
Razvodnik

Post by John Moses » 13 Sep 2013, 08:09

Browning BAR Compo i Tikka T3 Hunter,dvije prosječne puške za hrvatski lovački đep,barem za one koji ne žele produkt iz Češke ili Kragujevca
Od odjeće jedino što je brendirano su Inkop čizme.
Jesam time ispunio parametre jednog tipičnog hrvatskog dandy lovca i snoba,unaprijed isprike ako jesam,teško je nama koji žele svoje zarađene novce potrošiti na takve "egzote" a da nisu prije pitali glas naroda što misli.
Prokleta je ta potreba konzumerizma dok se može registrirati Kar 98 ili MosinNagant kojim je "đedo tuko po dušmaninu,jednako bi ta ub'la ko i ova nova,skupa..."

Post Reply