OSNIVANJE NOVOG SAVEZA NA NACIONALNOM NIVOU - Potreba ili ??

Datumi okupljanja, neprofitne udruge vezane uz oružje, itd...
shuro
Narednik
Narednik

Re: OSNIVANJE NOVOG SAVEZA NA NACIONALNOM NIVOU - Potreba il

Post by shuro » 27 Sep 2013, 16:26

lex-lutor wrote: Pravo pitanje glasi:

1. Smatrate li da u HR treba novi savez koji ce se baviti iskljucivo vatrenim oruzjem i postojecim discipinama te uvesti neke nove slicno kao u zemljama koje nas okruzuju. U grubo to bi znacilo nove discipline sa dugocjevnim uzljebljenim i glatkim oruzjem, 50 + 100m sa kratkocjevnim oruzjem, Silhouette shooting, BR.... itd...itd.
Zračno oružje ne bi uključili u ovaj savez?
Vjerojatno ovdje nije toliko poznato, ali pojavljuje se sve više zainteresiranih u HR za discipline zračnim oružjem koje ne završavaju na 10m. Dakle Benchrest, Silhouette, Field Target....

roda
Razvodnik
Razvodnik

Post by roda » 27 Sep 2013, 19:28

"shuro" potpuno si u pravu što se tiče uvrštavanja i zračnog oružja u savez a posebno PCP.Večina strijelaca i lovaca nezna mogučnosti PCP zračnog oružja u streljaštvu a kamoli na daljinama od 50,75,100 i "kusur" metara (no kad im se demonstrira ostanu sa "knedlom" u grlu).Za večinu je to "luftarica" a da nisu u stvarnosti upoznati s "materijom" te da se tim zračnim oružjem i na 100 m postižu grupe od 10mm i manje sa brzinama i do 400 m/s a kad im se veli da "pristojan PCP" košta od 5000-50000 kn.pa i više ostanu u nevjerici. "Big bore" 9mm,12.7mm s energijom od 300-600Ji više velika večina barem kod mene vele "ma priče za malu djecu".
Trebalo bi te discipline više demonstrirati i na ostalim forumima osim "airguns hr"te uz pomoč lovaca i strijelaca koji vole i PCP probati uči i u lovačke udruge,(za početak barem informativno i uz demonstraciju "field target"itd streljaštva) :A25:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 29 Sep 2013, 08:27

Čitam vaše postove i ideje nisu loše. Ako sam dobro shvatio, to bi značilo jedan krovni savez koji će povezati ove dosadašnje.

Mislim da od toga svega neće biti ništa. Čisto sumnjam da će se postojeći predsjednici saveza, uvaženi i ugledni članovi htjeti "podjarmiti" nekom novom predsjedništvu ili predsjedniku.

A vlasti i politici ovakvo stanje jako odgovara - dok god postoji razjedinjenost i puno malih saveza (a za sada ih znam barem 3 - HSS, IPSC I IDPA) nema dogovora niti razgovora o bilo čemu.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 29 Sep 2013, 08:48

patch wrote:...(a za sada ih znam barem 3 - HSS, IPSC I IDPA)...
da... ali nadodaj tu još i HLS... to je onda bar 4...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 29 Sep 2013, 09:27

jolly wrote:
I kad se sve gore sazvace - dolazimo do vrlo kompleksnog adminitratiuvno birokratskog problema koji je nemoguce rijesii bez podrske zakonodavca i ostalih nadleznoih ministarstava. (blagonaklonsti drzavnih struktura)

.
Da, zato sam i napomenuo "blagonaklonost drzavnih struktura" i podrsku zakonodavca
U stvari - neko (ministrstvo, ili zakonodavac) bi trebao potezom pera odrediti da svi krovni savezi koji se bave oruzjem moraju biti unutar jedne zajednicke krovne udruge. Nakon tog se mogu koordinirati aktivnosti, edukativni programi, predlaganje zakonske regulative, itd...
Dok se to ne desi - nece biti nista od inicijtive.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 29 Sep 2013, 10:26

Na ovom foruku kao i na drugim lovackim forumima se vec pisalo o osnivanju krovne udruge po uzoru na NRA i ona je vec osnovana.

http://www.vlasnici-ljubitelji-oruzja.hr/

Cinjenica je da se je na kraju od velikog broja ljudi koji su tu udrugu podupirali u nju uclanjeno koliko je meni poznato 10-tak ljudi (nemojte me drzat sad za rijec, mislim da je na Lovackom portalu objavljen tocan broj).

Dakle moj odgovor na naslov teme je NE, jer vecina ljudi nece platiti/uclaniti se u niti jednu udrugu ako bas ne moraju.
U HSS ili HLS moraju da bi pucali/lovili, bilo sto drugo je visak koji samo odvlaci novce.
To je teska istina.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 29 Sep 2013, 11:45

Mislim da osnivanje udruga-sveza itd. treba dici na jedan drugi nivo i maknuti se od "partijskih okvira" koji ocito ne donose nista dobro za clanove nizeg ranga nego samo za "rukovodeci kadar", a velika vecina klubova ili SD-a funkcionira samo po inerciji, mnogi nemaju dovoljno sredstava, neki cak ni klubskih prostorija itd. Bez pomoci grada, donacija ili ulaganja vlastitih sredstava i svog vremena vecina bi se ugasila ili postoji samo na papiru.

0. SYSTEM se sustavno trudi da streljastvo u VK i druge pripadajuce discipline izgube status sporta te da se stave na margine i samo ce ceka pravi trenutak da ih se obiljezi kao paravan za obuku terorista, drzavnih neprijatelja, nasilnika itd. nismo jos stigli do tamo ako koliko citam neke zemlje u EU to navode kao razloge za ukidnje IPSC poligona...

1. Koliko gradova u HR ima streljanu koliko toliko uredjenu za VK / dugo / kratko / koja je otvorena svaki dan i ima sve uvijete za treniranje 365 dana u godini, samim tim nema nekih masivnijih okupljanja i razgovora po tim pitanjima. Vecna ozbiljnih prica se vjerovatno odvija uz pivu ili kavu nakon treninga nekoliko clanova.....

2. Internet nudi nebrojene mogucnosti, radi cega treba sjedati u auto i napraviti 500Kn troska radi odlaska u ZG na sastanak saveza, zar nje bolje organizirati sastank svih klubova "ON-LINe" , svi ga morgu pratiti, svi znaju tko je sto rekao i svi mogu reagirati ????

3. Mozda nam ON-LINE u realnom vremenu nije bas tehnicki izvediv na podrucju RH ali npr. podforum predstavnika svih klubova
mozda bi bio dobar korak NAPRIJED...
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Sep 2013, 19:50

zhrvoje wrote:http://www.vlasnici-ljubitelji-oruzja.hr/

Dakle moj odgovor na naslov teme je NE, jer vecina ljudi nece platiti/uclaniti se u niti jednu udrugu ako bas ne moraju.
U HSS ili HLS moraju da bi pucali/lovili, bilo sto drugo je visak koji samo odvlaci novce.
To je teska istina.
Eto, i to sam naveo na istom threadu: Placanjem dvije clanarine vlasnici ouzja NE OSTVARAJUJU dodatna prava!!!

Drugim rijecima mora se pojaviti "neka sila" da stavi sve krovne udruge pod istu kapu i unutar jedne krovne udruge.
To moze biti ili zajednicki interes, ili slovo zakona (podrska zakonodavca).

Dok se to ne desi - nema nista od inicijative.

Sto ja brojim, ovo je historijski ideja vec po treci put, ako racunamo gorenavedeni thread, i prijasnje postove o Hrvtaskom NRA.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 29 Sep 2013, 20:20

Upravo to Jolly! Ideja,po svemu sudeci to ce i ostati samo ideja.
Head in the City. Hearth in the Field.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Sep 2013, 20:56

Da, medjutim, ima jos jedna bitna razlika od Americkog do "Hrvtaskog NRA".

.....hmmmmmm.... jedna bitna razlika... a to su dvije stvari.

Prva je da je u USA posjedovanje oruzja ustavno pravo, (a to je ono sto prethodno navodim kao "podrska zakonodavca"), tako da se Ameri ne moraju misliti oko tog dijela, dok je kod nas to ipak zakonski privilegij odredjene kategorije stanovnistva.

Druga razlika je sto ta ista NRA organizacija u USA ima apsolutnu podrsku proizvodjaca oruzja i streljiva, sto mi nemamo- jer smo mala drzava i osim "HS produkta" nema bas nekih drugih proizvodjaca, s tim da "HS produktu" u osnovi fali civilni dio proizvodnje (za lov i streljastvo) da bi se i na taj nacin popularizirao - lokalno, a vjerojatno i globalno.

Drugim rijecima, dok god se u "Hrvatskoj NRA" ne rijesi pitanje druge savezne clanarine (koja ne garantira dodatna prava), i dok god se ne rijesi da zakonodavac, ili neki industrijski lobij ne pruzi podrsku - to je sve mrtvo slovo na papiru.

Obzirom da nam je zakonska podloga i drustvena kulutura drugacija nego u Americi, ne mozemo se usporedjivati sa istom, niti teziti ka istom sustavu.

Slijedom navedenog, da bi eventualno neka "Hrvatska NRA", ili nacionalna udruga dobila masovni odaziv, prvi preduvjet bi bio da za clanove HLS i HSS (i ostalih poput IPSC) nema clanarine.
A nakon tog bi se moglo govoriti o ostalom.

My five cents, only.
Turn better into best!

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 30 Sep 2013, 01:12

Puno ljudi bi trebalo ukljuciti u to. Nema teorije da opstanes bez izvora financiranja. Kao
sto velis nemamo bas nekog sponzora koji bi pomogao na taj nacin tako da ne vidim bas
neke opcije osim clanarine. Uglavnom,problemi oko toga nisu kako se cini,tj puno su veci.
Head in the City. Hearth in the Field.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 30 Sep 2013, 08:10

Mozemo li onda zakljuciti da za nesto novo nemamo novaca a bogme niti previse volje ??

Sto onda preostaje, promjeniti postojece ljude u postojecim partijskim celijama ?
Nemoguće je Nemoguće

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 01 Oct 2013, 20:37

lex-lutor wrote:Mozemo li onda zakljuciti da za nesto novo nemamo novaca a bogme niti previse volje ??
da... tako nekako...
Sto onda preostaje, promjeniti postojece ljude u postojecim partijskim celijama ?
da... to, samo... i sam znaš da je to juriš na vjetrenjače...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 02 Oct 2013, 08:46

Hawk wrote:....da... to, samo... i sam znaš da je to juriš na vjetrenjače...
Fali nam malo duhovne obnove sa dalekog Istoka...znas kako oni uce svoju djecu od malena ?

" Ako mislis da mozes onda mozes, ako mislis da ne mozes onda ne mozes "

Sve je to psiha, a mi u Rvatistanu smo vec dugo jebeni u glavu pa su to ocite posljedice........
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply