Mauser K98
Re: Mauser K98
Originalne njemačke mausere jugoslavija je poslije 1945 remontirala , pobrusila glave, stavila grb jugoslavije promijenila cijevi ako je trebalo, ukucla svoje broje i stavila u upotrebu ili skladištila , na vecini još ima gdje koja njemačka oznaka. ispod nišana se skoro uvijek nađe koja.
Uglavnom identične su kao k98 i mehanički iste.
Uglavnom identične su kao k98 i mehanički iste.
I font slova "Mod. 98" je totalno drugaciji od preduzece 44 i vidi se da je utisnut na nekoj presi velikoj kao kuca, dok je preuzece gravirano, barem tako mi se cini jer su otisci na povrsini ravni i ostri a ne zaobljeni kao kod presanja.
Nemoguće je Nemoguće
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Nikad se nisam previse interesirao za M 48 , pa neznam! Ako sam te dobro shvatio bivsa juga
nije proizvodila M 48 vec su to u biti Deutsche werke proizvodi koje su oni ,prisvojili, i eventualno
reparirali!? Ako je tako onda imam jos jedno pitanje; odakle tolika kolicina tih pusaka, tj gdje
su pokupili sav taj silni ratni plijen!?
nije proizvodila M 48 vec su to u biti Deutsche werke proizvodi koje su oni ,prisvojili, i eventualno
reparirali!? Ako je tako onda imam jos jedno pitanje; odakle tolika kolicina tih pusaka, tj gdje
Head in the City. Hearth in the Field.
- oštrostrijelac
- Poručnik

Ne pratite povijest ......eeeeeeee to bas i nije u redu....hahhahahah
Juga je od njemacke dobila (zapravo mislim da je to bila neka otimacaina ili ratna odsteta nakon ww2 jer je njemcima bilo dugo vremena yabranjena proiyvodnja oruzja) kompletno postrojenje i zalihe koje su imali, ako se ne varam Krupp tvornica je izvor vrhunskog celika i cijevi u to doba...
Znaci da se dobar dio zaliha i ratnog pljena samo doradio kako je Berto napisao a KASNIJE su poceli svoju proizvodnju, onaj tko se malo vise bavii mehanikom zna da su osovine volana kod ficaka i kombija zapravo bile nedvrsene uzljebljene cijevi sa nekom manjom ili vecom greskom... ( nesto malo konstruktora stare skole ovdje na forumu)....
Itd..itd...
Juga je od njemacke dobila (zapravo mislim da je to bila neka otimacaina ili ratna odsteta nakon ww2 jer je njemcima bilo dugo vremena yabranjena proiyvodnja oruzja) kompletno postrojenje i zalihe koje su imali, ako se ne varam Krupp tvornica je izvor vrhunskog celika i cijevi u to doba...
Znaci da se dobar dio zaliha i ratnog pljena samo doradio kako je Berto napisao a KASNIJE su poceli svoju proizvodnju, onaj tko se malo vise bavii mehanikom zna da su osovine volana kod ficaka i kombija zapravo bile nedvrsene uzljebljene cijevi sa nekom manjom ili vecom greskom... ( nesto malo konstruktora stare skole ovdje na forumu)....
Itd..itd...
Nemoguće je Nemoguće
-
kontrabellum
- Pozornik

Da budem malo od koristi...
Grb izgleda ovako (klik na sliku) :

Igrom sreće sam naletio na Yugo Mauser (Mod. 98) u 11/10 stanju mislim nikad korišten nakon prerade pa ako nekoga interesiraju neke stvari ću poslikat i stavit. Moja cijev je ogledalo sa dubokim žljebovima, plaćeno 600kn...
Ima orlića na 2 mjesta dok su sve ostale oznake očito popunjene i ispolirane da se nemogu ni nazrijeti pod bilo kojim kutem...
Grb izgleda ovako (klik na sliku) :

Igrom sreće sam naletio na Yugo Mauser (Mod. 98) u 11/10 stanju mislim nikad korišten nakon prerade pa ako nekoga interesiraju neke stvari ću poslikat i stavit. Moja cijev je ogledalo sa dubokim žljebovima, plaćeno 600kn...
Ima orlića na 2 mjesta dok su sve ostale oznake očito popunjene i ispolirane da se nemogu ni nazrijeti pod bilo kojim kutem...
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Ovo za osovine od Ficeka znam! Neki entuzijasti su ih koristili prije rata za neke ,kucne uratke,!
Dakle, postrojenje iz Kruppa su preselili u (nazalost) Kragujevac!? Mislim da su se pametni Njemci
na taj nacin samo rijesili zastarjele tehnologije po njihovim mjerilima, a ovi u Kragujevcu vjerojatno
jos stancaju na istim strojevima! Mogao si biti malo opsirniji Lex, meni je ovo zanimljivo.
Hvala decki!
Dakle, postrojenje iz Kruppa su preselili u (nazalost) Kragujevac!? Mislim da su se pametni Njemci
na taj nacin samo rijesili zastarjele tehnologije po njihovim mjerilima, a ovi u Kragujevcu vjerojatno
jos stancaju na istim strojevima! Mogao si biti malo opsirniji Lex, meni je ovo zanimljivo.
Hvala decki!
Ljudi mjesate kruske i jabuke. K98 i M48 nisu ni blizu isti. Ako cemo izvana sto se vidi razlike su u natkundaku koji na M48 ide i oko nisana zadnjeg, zadnji nisan je finiji i skala je od 100-2000m u koracima od 50m za razliku od M48 koji ima 200-2000 i korake po 100m i skroz drugaciji izgled nisana. Nadalje na K98 je dugi zatvarac za razliku od M48. Svi drugi dijelovi zatvaraca jesu jako slicni. M48 je u principu kopija FN M24 ciju su licencu dobili kad su pocetkom dvadesetog stoljeca kupili od belgijanaca velik broj Browninga 1910/22 "vojno drzavni" i sl. te odredjeni broj pusaka M24. M24 je 99% isti kao M48. Sitne razlike postoje a jedna od vidljivih na prvi pogled je sfrkani zatvarac dok M24 ima ravni.
I ja imam Mausera Gew. 1898 koji je nazalost remontovan i time mu je vrijednost sa kolekcionarskog gledista jako pala ali za ovo cemu meni sluzi je odlican. Na mom konkretno su nisani od K98, zatvarac isto tako i ima po sebi tu i tamo koju WaA oznaku.
A ovo da je juga dobila strojeve mi bas ne stoji jer nisu proizvodili puske sa dugim zatvaracem nego samo sa kratkim osim iznimke a to je snajperska puska M69 koja je prethodnik M76. Mislim u naoruzanju postrojbi.
I ja imam Mausera Gew. 1898 koji je nazalost remontovan i time mu je vrijednost sa kolekcionarskog gledista jako pala ali za ovo cemu meni sluzi je odlican. Na mom konkretno su nisani od K98, zatvarac isto tako i ima po sebi tu i tamo koju WaA oznaku.
A ovo da je juga dobila strojeve mi bas ne stoji jer nisu proizvodili puske sa dugim zatvaracem nego samo sa kratkim osim iznimke a to je snajperska puska M69 koja je prethodnik M76. Mislim u naoruzanju postrojbi.
Bivša Juga je proizvodila m48 , nije proizvodilan M98 vec je koristila ratne njemačke i reparirala.Woolf Blaser wrote:Nikad se nisam previse interesirao za M 48 , pa neznam! Ako sam te dobro shvatio bivsa juga
P.S.
Malo kasnim
Pa zar taj detalj nije poznat vec nekoliko postova. Raja rado brka M98 i serije M48, m48A itd....
Nemoguće je Nemoguće
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Ako se ne varam ima i nekih razlika u duzini cijevi...ili!?
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Hvala Mario. Znaci ipak ima razlike, s obzirom na duzinu cijevi poprilicne!
Zasto 98 ima toliko dugu cijev ?
Zasto 98 ima toliko dugu cijev ?
Da. Gewehr 98 je iz 1898 i tada se smatralo da je ta duljina cijevi optimalna. Ta puska je imala nisan 400-2000m tako da se i tu vidi razlika u razmisljanju. Dosta tih dugih Mausera je prije WW2 preradjeno u kratki odnosno 98K (kurz). Razlika od +20% se itekako osjeti sto u duljini nisanske linije a i u vecoj brzini zrna na ustima cijevi u korist Gew. 98
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ljudi,
jeste li primijetili da srbija tradicionalno ratuje sa njemcima, a proizvodi masuere sa licencom?
Zar nije to cudno? Ima li ko ideju zasto?
Mogli su se opremati i sa francuskim, ruskim rouzjem sa kojima su tradicionalni saveznici?
To bi bio neki logicni politicki utjecaj.
jeste li primijetili da srbija tradicionalno ratuje sa njemcima, a proizvodi masuere sa licencom?
Mogli su se opremati i sa francuskim, ruskim rouzjem sa kojima su tradicionalni saveznici?
To bi bio neki logicni politicki utjecaj.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Puno hvala Mario.
Jolly znas kako se veli !!!
Kada je Bog stvarao svijet najteze mu je bilo napraviti Njemca!
Poslije je sve islo lakse!
LP
Jolly znas kako se veli !!!
LP
Ne znam kada je zadnja M48 izasla iz pogona ZCZ-a, no vidis da su kasnije ipak priljubili Kalasa i podvarijante !
Inace vjerovao ili ne jos 94 bio sam u Chicagu u jednoj od tvornici elektromotora i od prvog do zadnjeg stroja su bili Made in W.Germany...
Mislim da i dan DANAS PRVO mjesto po preciznosti u finomehanici i obradi dijele samo tri zemlje: Japan-Svicarska-Njemacka, ostali su jos jako daleko !
Inace vjerovao ili ne jos 94 bio sam u Chicagu u jednoj od tvornici elektromotora i od prvog do zadnjeg stroja su bili Made in W.Germany...
Mislim da i dan DANAS PRVO mjesto po preciznosti u finomehanici i obradi dijele samo tri zemlje: Japan-Svicarska-Njemacka, ostali su jos jako daleko !
Nemoguće je Nemoguće
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

U pravu si Lex. Samo da ti velim da se situacija ni nakon 20 god nije promijenila, dapace
jos vise cijene proizvode i tehnologiju iz Schweiz i Germany! Recimo Kanadjani su jako
vrijedni ljudi i dosta velike picajzle, ali bilo koji razgovor u kontekstu tehnologije, strucnosti
i sl, uvijek Germany stavljaju na prvo mijesto. Ako dojdes kao stranac osim UK diplome priznaju
samo iz Schweiz, ne samo da priznaju nego sa posebnim respektom gledaju na to. Ovdje su cak
trdicionalne poslovice vezane za Schveiz! Svicarci poslali Amerima super tanku zicu da se pohvale
kakvu tegnologiju imaju, nakon nekog vremena Ameri je vrate s probusenom rupom kroz nju,
nakon nekog vremena je dobiju nazad sa narezanim navojima.... nebrojene su takve ,poslovice,
ovdje. Inace oni nas humor uopce ne razumiju i nikako im nije jasno zasto imamo toliku potrebu
za psovanjem!
jos vise cijene proizvode i tehnologiju iz Schweiz i Germany! Recimo Kanadjani su jako
vrijedni ljudi i dosta velike picajzle, ali bilo koji razgovor u kontekstu tehnologije, strucnosti
i sl, uvijek Germany stavljaju na prvo mijesto. Ako dojdes kao stranac osim UK diplome priznaju
samo iz Schweiz, ne samo da priznaju nego sa posebnim respektom gledaju na to. Ovdje su cak
trdicionalne poslovice vezane za Schveiz! Svicarci poslali Amerima super tanku zicu da se pohvale
kakvu tegnologiju imaju, nakon nekog vremena Ameri je vrate s probusenom rupom kroz nju,
nakon nekog vremena je dobiju nazad sa narezanim navojima.... nebrojene su takve ,poslovice,
ovdje. Inace oni nas humor uopce ne razumiju i nikako im nije jasno zasto imamo toliku potrebu
za psovanjem!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
jolly wrote:Ljudi,
.
Woolf Blaser wrote: Jolly znas kako se veli !!!
LP
He, he, decki bacih udicu da vidim kakvi ste iz povijesti oruzja, ali vidim da ste taj sat u skoli propustili... Tu ste mi malo kratki.lex-lutor wrote:Ne znam kada je zadnja M48 izasla iz pogona ZCZ-a, no vidis da su kasnije ipak priljubili Kalasa i podvarijante !
Dakle evo kratka povijest mausera na prostoru balkana.
Dakle, kad se Kraljevina Srbija naoruzavala pred kraj 19 vijeka, glavni u komisiji za naoruzanje Kraljevine Srbije bijase Major Kosta-Koka-Milanovic.
On je tad dizajnirao pusku, u kalibru 10.15x63mmR a na bazi masuser 1870, stavio joj cijev sa progresivnim navojem u kalibru 10.15x63mmR i nesto malo usavrsio zatvarac.
Puska je poznata kao masuer-milanovic, tzv "kokinka", jednometka.
I usla je u masovnu prozivodnju za njihovu vojsku.
Tako je masuer dosao na Balkan.
Ali malo je poznata cinjenica - da je Major Kosta-Koka Milanovic -bio zet Wilhelma Mausera (ozenio mu je kcer), sto daje punu i jasniju sliku cijeloj prici.
Ta je puska pred balkanske ratove, nakon vise od 25 godina sluzbe - preradjena na nacin da je primjercima od te serije (iz 1880 i nakon) i koji su prezivjeli sluzbu do cca 1907 - dakle ispravnim primjercima - cijev je promijenjena u kalibar 7x57, i dodan je magazin sa 5 metaka, i sa tim kalibrom i tom preradjenom puskom Kraljevina srbija ulazi u Balkanske ratove i prvi svjetski rat - premda ta kolicina nije bila dovoljna pa se snalazilo i na drugi nacin.
(Dakle odgovor odakle srbiji mauser za rat sa njemackom i zasto nije usla u rat sa savezniskim ruskim mosin-naganom, niti sa francuskim lebelom - sve to poradi tasta W. mausera, sto nesumnivo u velkom ratu stvara logisticke probleme kod saveznika, radi snabdijevanja sa streljivom) jebiga, "it all runs in the family..."
Nakon prvog svjetskog rata,krece proizvodnja nove mauser varijante na ovim terenima:
M24 , ali sto je zanimljivo - prelazi se na kalibar 7.9 x 57, meni iz nepoznatih razloga, sto je dosta zanimljivo, jer promjena sluzbenog kalibra sigurno kosta podosta u drzavnom budgetu.
Tokom ww2, zanimljivo je spomenuti "pusku parizanku", proizvedenu za vrijeme uzicke republike - gdje je u lokalnoj tvornici nadjena odredjena kolicina dijelova za M24 - (slican 98k) ukljucujuci kratke kundake, i odredjena kolicina dugih cijevi za m98.
U ratnim uvjetima, radnici s sklopili sto se moglo, pa se dobila puska kratkog kundaka i duge cijevi kalibra 7.9 u ogranicenom broju primjeraka, a cijev je strsila cca 20 i kusur centimetara iz kratke verzije kundaka.
sa padom uzicke republike vise nije proizvodila
naklon rata ww2, ide proizvodnja - krace verzije puske, i to prvo prerada onih starih m24, i to:
m24/47 - za prvi "kontigent" 1947,
zatim m24/52.
takodjer je dosta njemackih preradjeno, ali ne samo 98, 98k, nego to ukljucuje i prerade strojnice sarca mg34, i mg42, brisanje njemackih grbova, zigova, itd...
i naravno, prozvodnja m48... u 2-3 varijante, manjih razlika, ali na bazi mauser 98k.
Ostalo znate...
I mali osvrt, na ono sto woolf pita, zasto je mauser 98 imao duzu cijev?
zato jer su ondasnji konstruktori sa kraja 19 stoljeca bili pod utjecajem starih generala koji su pamtili linijsko ratovanje gdje je prvi red vojske klecao, a drugi pucao iznad njihovih glava, i za to je trebala duga puska (koja je i trebala biti duza i zbog crnog baruta koristenog u 19 st).
Ti vremesni generali, ujedno su bili clanovi komisija koje su odredjivale sto ce biti sluzbena puska na sluzbenim natjecajima, i to objasnjava utjecaj takovg rezona. (mosin nagan, mauser, arisaka... za primjer)
Nakon realnosti ww1, doslo se do shvatanja da u stvari masuer puca na bezdimni barut brzeg sagorijevanja, i da je linijski nacinratovanja gdje vojska puca u dvije linije stvar proslosti, i nakon dva rata na osnovu tih saznanja napravljen je masuer 98k.
(od tri navedene puske mauser-mosin nagan-arisaka, do kraja ww2, sve su dozvjele skracene verziju, a skracivao se i lee-enfield, engleski)
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Eto, tako pisu odlikasi.
Well done geek!
Streberu!!!
Well done geek!
Streberu!!!