ZASTAVA M808
Re: ZASTAVA M808
Kako rade beding na plasticnim ili kevlar kundacima, zar nemaju unutra okvir od aluminija i plocice- bravice lezista za cijev i mehanizam, sta je jos potrebno napraviti osim pricvrstiti novi plasticni kundak??Woolf Blaser wrote:Ovaj Australski mislim da je cak i skuplji. Navodno ima nesto rucnog rada. Ovo sto si
naveo mi se cini kao dobra cijena ako kundak ima sve ono sto trebas, ukljucujuci i
beding. Howa je dobra firma.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Ne mora imati beding od aluminija!!! Ne mora uopce imati beding ako ne zelis.
Beding mozes napraviti sam na bilo kojoj pusci tj kundaku pomocu epoxilnih smola.
Bench Resteri ne kupuju te kundacice sa aluminijem za koje mislimo da su ne znam sto,
jednostavno ga uz malo truda i paznje naprave sami i jednako je dobar kao od aluminija.
Beding mozes napraviti sam na bilo kojoj pusci tj kundaku pomocu epoxilnih smola.
Bench Resteri ne kupuju te kundacice sa aluminijem za koje mislimo da su ne znam sto,
jednostavno ga uz malo truda i paznje naprave sami i jednako je dobar kao od aluminija.
Head in the City. Hearth in the Field.
Ma mislio sam na ove Bell and Carlson stockove o kojima pricate, tjelo stocka je kompozitni materijal ili kevlar alezista su od aluminija, pa neznam da li se takvi sintetic stockovi zaljevaju smolama tj radi se bedingWoolf Blaser wrote:Ne mora imati beding od aluminija!!! Ne mora uopce imati beding ako ne zelis.
http://www.ar15.com/archive/topic.html?b=6&f=5&t=384646
Ma mislio sam na ove Bell and Carlson stockove o kojima pricate, tjelo stocka je kompozitni materijal ili kevlar alezista su od aluminija, pa neznam da li se takvi sintetic stockovi zaljevaju smolama tj radi se bedingfricky wrote:Woolf Blaser wrote:Ne mora imati beding od aluminija!!! Ne mora uopce imati beding ako ne zelis.
http://www.armslist.com/posts/151234/jo ... em-700-s-a
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Ako ima aluminijsko leziste onda je to gotova stvar i svaki zahvat je nepotreban.
Jedan moj prijatelj je prije petnajstak godina doneo iz Australije te komponente. Napravio
je bedinge sebi na Sako i CZ. Ja sam imao problema (izmedju ostalog) na mome Remingtonu
sa lijevim kickom, a i cijela akcija s cijevi nije bila okomito na os kundaka, tako da sam odlucio
sebi napraviti isto. Bio sam jako zadovoljan sa rezultatom. Naravno,moj prijatelj Joza je puno
pomogao sa savijetima. Po meni, ne treba previse ,robovati, nekim stvarima, narocito u danasnje
vrijeme kad nam fali svaka kuna, mislim da si covjek moze dosta pomoci sam sa takvim ,sitnicama,
osim toga imas neko intimno zadovoljstvo da si ucinio nesto dobro i korisno na svojoj pusci.
Jedan moj prijatelj je prije petnajstak godina doneo iz Australije te komponente. Napravio
je bedinge sebi na Sako i CZ. Ja sam imao problema (izmedju ostalog) na mome Remingtonu
sa lijevim kickom, a i cijela akcija s cijevi nije bila okomito na os kundaka, tako da sam odlucio
sebi napraviti isto. Bio sam jako zadovoljan sa rezultatom. Naravno,moj prijatelj Joza je puno
pomogao sa savijetima. Po meni, ne treba previse ,robovati, nekim stvarima, narocito u danasnje
vrijeme kad nam fali svaka kuna, mislim da si covjek moze dosta pomoci sam sa takvim ,sitnicama,
osim toga imas neko intimno zadovoljstvo da si ucinio nesto dobro i korisno na svojoj pusci.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Sile, kaj ti ovo znaci, ,ta puska je 7,61 mm,!?šile wrote:čak ju ne treba ni spominjati u istoj rečenici u kojoj se spominje ssg.... to su različiti svijetovi..ideja mi se dopada-teška cijev+glava sa pikatini šinom iz jednog komada.... ali da su zatvarač i sanduk mogli drastično bolje napravit-mogli su !! zašto nisu-to nitko ne zna a bar u današnja vremena to nije problem !! iz milanove puške smo kolega i ja prvi opalili par komada na pampasu....očekivao sam puno više od te puške koja je rađena po naruđbi... ta puška je 7,61 mm..Woolf Blaser wrote:Je robusna! Ali to nije ,problem, jel ako trebas pusku za metu nije ti bitan izgled vec preciznost!
Ne moze se mjeriti u preciznosti s recimo Steyerom SSSG, pa samim time ulaganje u takvu
pusku mi se ne cini kao prihvatljivo rijesenje.
nadam se da če ju novi vlasnik uspješno utjerati u red i uživati
puška o kojoj smo pričali (MIL.T) u dogovoru sa stručnjacima iz kragujevca bušena na 7,61 mm poradi bolje stabilizacije težih zrna.. eto tako mi je naručitelj pojasnio
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Koji je diametar u inchima!? To onda nije diametar 308 !?
takve nazivaju 307Woolf Blaser wrote:Koji je diametar u inchima!? To onda nije diametar 308 !?
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Onda mora za tu pusku koristiti i odgovarajuca zrna, tj 0,307!? Ta zrna su za gotovo tri
stote ,tanja, od 0.308! Ili su to neke...ne znam sto!
stote ,tanja, od 0.308! Ili su to neke...ne znam sto!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Ja onako "laicki" mislim da zbog zastavine puske - niko nece mijenjati standardizirani metak 308 win u Svijetu.
A takodjer se postavlja pitanje: sto je to 7.61mm?
Promjer polja, ili promjer zlijeba?
I kolike su tolerancije dozvoljene po standardu za navedeni kalibar?
Inace, sportsko oruzje i ima tendenciju smanjivanja tolerancija radi povecanja preciznosti, pa u svemu tom ne vidim neki problem.
Vojni NATO metak u pusku 308 win ide - ali obrnuto se ne preporuca. (308 win u vojnu pusku)
I u konacnici:
aj, to znamo svi jos od kad smo svi uhvatili prvi komad oruzja u ruku, na cijevi je ugravirano koje streljivo koristi, pa nece biti greske.
U zakljucku, ja mislim da je to samo igranje konstruktora unutar dozvoljenih tolerancija radi povecanja preciznosti.
(sto ne znaci da je i postignuta...)
A takodjer se postavlja pitanje: sto je to 7.61mm?
Inace, sportsko oruzje i ima tendenciju smanjivanja tolerancija radi povecanja preciznosti, pa u svemu tom ne vidim neki problem.
Vojni NATO metak u pusku 308 win ide - ali obrnuto se ne preporuca. (308 win u vojnu pusku)
I u konacnici:
aj, to znamo svi jos od kad smo svi uhvatili prvi komad oruzja u ruku, na cijevi je ugravirano koje streljivo koristi, pa nece biti greske.
U zakljucku, ja mislim da je to samo igranje konstruktora unutar dozvoljenih tolerancija radi povecanja preciznosti.
(sto ne znaci da je i postignuta...)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

- istra champion
- Cinker - bojna

Promjer polja.jolly wrote:A takodjer se postavlja pitanje: sto je to 7.61mm?
Tolerancije su ti od 7.60 mm pa do 7.69 mm.
SCORE:287 COMPETITION/195MEDAL; 112 GOLD 57 SILVER 26 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

??? A promjer zrna 308 Win 7,82 mm!?istra champion wrote:Promjer polja.jolly wrote:A takodjer se postavlja pitanje: sto je to 7.61mm?
Tolerancije su ti od 7.60 mm pa do 7.69 mm.
- jolly
- Cinker - bojna

Istra, pomagaj,
Koliki je onda promjer zlijeba?
@woolf: mislim da mozes na miru spavati.
mora zrno biti malo sire od promjera polja, kako ce inace nasjesti na zlijebove kad krene niz cijev?
Trenutno ne vidim uznemirujuci problem.
Koliki je onda promjer zlijeba?
@woolf: mislim da mozes na miru spavati.
mora zrno biti malo sire od promjera polja, kako ce inace nasjesti na zlijebove kad krene niz cijev?
Trenutno ne vidim uznemirujuci problem.
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

A hebi ga...ostario sam, pa izlapio...ja mislio da je promjer polja...promjer izmedju stijenki
cijeve...a promjer zljebova...promjer od zlijeba do zlijeba, a s obzirom da su zljebovi ,stariji,
od stijenki logicno mi je bilo i da je taj promjer uzi!
Jolly...zlikovce...zaboravio si ovo
dodati na svoj post!
cijeve...a promjer zljebova...promjer od zlijeba do zlijeba, a s obzirom da su zljebovi ,stariji,
od stijenki logicno mi je bilo i da je taj promjer uzi!
Jolly...zlikovce...zaboravio si ovo
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

sta nije bilo upravo obrnuto, da komercijalno streljivo moze u vojno oruzje, dok vojno streljivo ne moze u komer ijalno oruzje jer je kao nesto jace punjenje a i da je vojno oruzje tormentirano na vece pritiske nego komercijalno? Zato se iz vojnih m48/k98 itd puca i vojno i lovacko/komercijalno streljivo dok iz punokrvnog lovackog karabina bas i nije pozeljno pucati vojno streljivo...jolly wrote:Vojni NATO metak u pusku 308 win ide - ali obrnuto se ne preporuca. (308 win u vojnu pusku)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- jolly
- Cinker - bojna

Mike_Torello wrote:sta nije bilo upravo obrnuto, da komercijalno streljivo moze u vojno oruzje, dok vojno streljivo ne moze u komer ijalno oruzje jer je kao nesto jace punjenje a i da je vojno oruzje tormentirano na vece pritiske nego komercijalno? Zato se iz vojnih m48/k98 itd puca i vojno i lovacko/komercijalno streljivo dok iz punokrvnog lovackog karabina bas i nije pozeljno pucati vojno streljivo...
m48, k98 I derivati su iskljucivo repetirke, bolt action puske. Isto kao I najcesci zastavin karabin, 8x57.
Vojni m59 ili m80 nato metak je dizajniran za automatsku pusku, sa zrnom 150, odnosno 147 graina, a puske su dizajnirane za sustav posudbe plinova. (tu su bitni tlakovi, da ne idu preko granice, da sta ne pukne u mehanizmu)
Ostala teza nato zrna u kalibru 7.62 predvidjena su za snajper puske (bolt action, ne za automate)
Komercijalna zrna 308 win, idu od 150 do 180 graina. Teza su od standardnog 7.62 nato.
Ako stavis tesko zrno u cijev predvidjenu za lagano zrno, tlak raste, moguce je ostecenje mehanizma kod posudbe plinova.
Kod cahura je druga razlika, mozda obrnuta.
Vojna je deblja, pa ce ista kolicina baruta u vojnoj cahuri, naspram 308 stovriti veci tlak (jer ima manji volumen), ali nas to ne zanima jer je to vec sfera reloadinga. Medjutim, to je druga bitna razlika u municiji.
Medjutim, isceprkao sam ja drugu stvar, nevezano za Mikeovo pitanje, nabasao sam na podatak da se Nato vojno streljivo nije nikad proizvodilo sa korozivnom kapislom, ali podatak ide iz americke knjige koju imam, pa se mozda odnosi samo na Americke proizvodjace. Ovo je zanimljiv podatak za decke koji plinkaju na streljani iz 308...
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo je samo moje skromno misljenje:Mike_Torello wrote: Zato se iz vojnih m48/k98 itd puca i vojno i lovacko/komercijalno streljivo dok iz punokrvnog lovackog karabina bas i nije pozeljno pucati vojno streljivo...
m48 trpi lovacko streljivo zato jer MORA!
Koliko ih ima samo preradjenih u lovacku verziju, pa onda da ne ide u tandzaru lovacki metak? Pa pola lovaca u HR ne bi islo u lov!
A za lovacki karabin, evo mog iskuustva
Pokojni Deda mi je imao lovacki (punokrvni) karabin od zastave 8x57.
Pucao sam I vojno I lovacko streljivo iz njega.
Ali da vidis razliku kad ga cistis......
Neki drugi balisticki razlog ja ne vidim....
Turn better into best!
Nema nikakvih problema pucati vojno streljivo iz lovackog mauzera u 8x57, a bogami ni obrnuto.jolly wrote:Ovo je samo moje skromno misljenje:Mike_Torello wrote: Zato se iz vojnih m48/k98 itd puca i vojno i lovacko/komercijalno streljivo dok iz punokrvnog lovackog karabina bas i nije pozeljno pucati vojno streljivo...
m48 trpi lovacko streljivo zato jer MORA!
Koliko ih ima samo preradjenih u lovacku verziju, pa onda da ne ide u tandzaru lovacki metak? Pa pola lovaca u HR ne bi islo u lov!![]()
A za lovacki karabin, evo mog iskuustva
Pokojni Deda mi je imao lovacki (punokrvni) karabin od zastave 8x57.
Pucao sam I vojno I lovacko streljivo iz njega.
Ali da vidis razliku kad ga cistis......Zato ja ne bi vojno, korozivno u pravu lijepu pusku nikad vise.
![]()
Neki drugi balisticki razlog ja ne vidim....
Osim korozivne kapisle i prljavog baruta kod vojnog streljiva, ali to steti svakoj pusci.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ