Snajperske puške korištene u Domovinskom ratu!!

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Re: Snajperske puške korištene u Domovinskom ratu!!

Post by jolly » 21 Jan 2014, 22:37

Evo jos jedan primjer (22lr), potpuno drugacije zrno i metak u skoro istom kalibru kao I 223 rem, ali omjer promjera I duzine zrna prilicno drugaciji.

Evo racunice.
Duzina zrna: 12mm=0.476 inch
Promjer zrna: 5.6mm=0.22
Duzina u odnosu na kalibar: 0.476/0.22=2.16
(150/2.16)x0.22=15.27

twist rate malokalibarke: 1:16, a to je ujedno twist skoro kod svih MK pusaka, neovisno o ovoj iz primjera.
http://www.czub.cz/en/catalog/80-rimfir ... H_LUX.aspx

Formula sljaka za olovna zrna i zrna sa kosuljicom, do nekih brzina od cca 850 m/sec.
Za brza zrna idu korekcije u racunici. (u ovo nisam ulazio)
Medjutim na osnovu ove formule, u 19 stoljecu su se dizajnirala oruzja (prije pojave magnuma) koja i danas koristimo. Do formule je vjerojatno doslo empirijski metodom pokusaja i greske.

Kod tezih i duzih zrna (koja prelaze optimum u odnosu na korak cijevi), moze se donekle postici povecanje preciznosti smanjivanjem punjenja, medjutim to ide na ustrb snage, pa u lovu moze biti kontraproduktivno, a u streljastvu nema svrhe jer ne izvlaci maximum iz oruzja. Ja iz prve ruke probao i potvrdio navedeno sa kuglom i konusnim zrnom u coltu na crni barut, C kategorije, na meti.
(u reloading ne ulazim)
Ono sto stvara konfuziju ponekad je pojava razlicitih koraka cijevi za isti kalibar, sto zahtjeva da se nadje idealno zrno za navedenu pusku. A takodjer i trzisna nomenklatura zrna koja zrno definira u grainima (tezini), a ne u odnosu duzine prema kalibru.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 21 Jan 2014, 22:58

jolly wrote:
lex-lutor wrote: no u praksi se moze desiti anomalija " nervoznog zrna " pa da recimo na 100m nemas grupu dok je na 300m sasvim OK
To je precesija. Bas o tome nedavno napisao. :A25:
jolly,sto je to precesija u balistici i kako se manifestira?Naslucujem vec jer znam sta je precesija u fizici.Pitam zato sto mi je poznat slucaj puske od prijatelja koja bolje grupe pravi na 100m nego na 50.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Jan 2014, 23:33

Darko, evo citirao sam sto sam nedavno napisao.
Do precesije dolazi ako se os zrna ne nalazi paralelno sa osi cijevi. Sto je zrno duze, ono je lakse podlozno tome, i zato duza zrna zahtijevaju brzi spin. Kod kugle, precesije prakticki ni nema. Ako usporedis sa ovim sta sam prethodno napisao, cijela prica drzi vodu.
jolly wrote:To o cemu pricas - je tzv precesija. Os zrna - mora biti u osi cijevi!!!
Tocno je sto govoris.

Interesantno je da se precesija moze ocitovati u slijedecem:

Ispalis vise zrna koja nisu u osi cijevi, i dobio si na nekoj udaljenosti veliku grupu.
(recimo na 100 metara iz puske)

Nakon tog maknes metu na (recimo) 200, i grupa se smanji (odnosno smanji se MOA, ako grupa ostane priblizno ista).
To je efekat precesije.

naime, na blizim distancama metak koji nije u osi cijevi "lambrlja", a kako prelazi vece udaljenosti vlastita rotacija, spin i ziroskopski efekt ga pomalo stabiliziraju u vlastitu os, pa s predjenom udaljenosti "lambrlja" sve manje i relativno mu se povecava preciznost.

Dok kod kugle to nije znatno izrazeno, jer je ista sa svih strana - ova pojava postaje sve izrazenija sto je metak izduzeniji.
Da bi se to korigiralo - za duguljaste metke - pojacava se navoj zlijeba, da bi duguljasto zrno (koje lako bude van osi cijevi) dobilo cim brzi spin i rotaciju.

Duguljasta zrna, naravno, imaju bolji balisticki koeficijent, i mogu postici izduzeniju putanju, ali su podloznija precesiji i to je ocito bio razlog slijedecem koraku u razvoju kontrsukcije metka. Od kugle, na neki tip duguljastog zrna, po-ostravanje zlijeba.

I na kraju - boat-tail konstrukicja zrna kod modernog oruzja.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 21 Jan 2014, 23:53

Hvala ti na odgovoru.Prijatelj mi ima M48 sa kojom pravi bolje grupe na 100m nego na 50.Probao sam je i sam i uvjerio se u isto.Koristeno je vojno streljivo klasicno FMJ od PPU.Inace puska pravi prilicno velike grupe.Puskar kaze da je cijev zrela za promjenu i mozda je u pravu jer nije bas bajna i korozivna vojna municija uz rijetko čišćenje je uradila svoje ali nikako mi nije bilo jasno kako je ovo moguce da je preciznija na dalje i naletjeh na tvoj post.Prije nego sto otpise cijev bili mozda valjalo probati sa tezim (duzim) ili laksim zrnima ili nekom kombinacijom?Po ovome vjerovatno sa laksim tj kracim jer je ocito da se dogadja precesija.Sta mislis o tome?Problem je naravno sto ne znam i koja je duzina ovih vojnih PPU zrna u usporedbi sa lovackim 8X57 NPR.Imali smo samo 3 lovacka i na 130 metara sa njima najbolja grupa.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 22 Jan 2014, 00:35

Standardna puska sa standardnim zrnom?
Meni ovo mirise na cistu istrosenost cijevi, odnosno prije svega grla ispred lezista metka.

Ako moze nek mijenja!
Klasicno vojno je negdje oko 33.6 mm. Ali ovo ti ne znaci nista
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 22 Jan 2014, 01:19

Ma da,nebi smijelo biti problema jer je ovo streljivo projektirano za ovakvu pusku.Hvala jos jednom na pojasnjenju.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 22 Jan 2014, 10:52

Probajte par komada snajperskih ako nađete, ako njih ne drži neka je vrati u policiju i kupi pušku da valja. Promjena cijevi je skupa, osim ako je nemate džabe. Ne stavljajte mitraljesku ili neku drugu jer podliježe tormentaciji. Znači original nova cijev igra. Probajte još kakvo teže zrno u kvalitetnijem metku, Sako HH od 13 grama puno se puta dokazao iz te cijevi kada su vlasnici mislili da je gotova skroz.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 22 Jan 2014, 13:16

A uostalom sta nema cijev od mitraljeza drugaciji korak uvijanja zljebova?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 22 Jan 2014, 13:38

jolly wrote:Darko, evo citirao sam sto sam nedavno napisao.
Do precesije dolazi ako se os zrna ne nalazi paralelno sa osi cijevi. Sto je zrno duze, ono je lakse podlozno tome, i zato duza zrna zahtijevaju brzi spin. Kod kugle, precesije prakticki ni nema. Ako usporedis sa ovim sta sam prethodno napisao, cijela prica drzi vodu.....
[/quote]

Pa i ne drzi bas vodu ta prica, jer tkz. problem "nervoznog" zrna na 100m se uspjesno rijesava smanjenom elaboracijom, osim toga ako pogledas najbolja streljacka zrna su u pravilu duza od ostalih, ( govorimo o dijelu koji se utiskuje u zljebove)...
Nemoguće je Nemoguće

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 22 Jan 2014, 14:09

Iggy wrote:Probajte par komada snajperskih ako nađete, ako njih ne drži neka je vrati u policiju i kupi pušku da valja. Promjena cijevi je skupa, osim ako je nemate džabe. Ne stavljajte mitraljesku ili neku drugu jer podliježe tormentaciji. Znači original nova cijev igra. Probajte još kakvo teže zrno u kvalitetnijem metku, Sako HH od 13 grama puno se puta dokazao iz te cijevi kada su vlasnici mislili da je gotova skroz.
Pa i nije previse skupa,ovdje kod puskara je 800 kn nova sa promjenom.

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 22 Jan 2014, 22:40

Woolf Blaser wrote:
lex-lutor wrote:
Woolf Blaser wrote:...., zrno...Siera match 190 grs...i naravno...narosena caura na danceu!
180-190-200 grs ide za Steyera ali mod P-IV koji ima twist 1:10, klasicne SSG-69 P-II sa 1:12 bas i ne voli nista preko 175 grs !

E sada ????
,Voli, ,Lex! Za 308 Win standardno rade twist 1-10...i tu si u pravu kad velis za ove manje tezine
zrna...jel taj kalibar nije ni namjenjen za koristenje tezih zrna u lovackoj varijanti...ali neki proizvodjaci
(poput Steyera) u streljackoj varijanti rade twist 1-12...stvar je u tome da sa najtezim zrnima mozes
bez problema koristiti maksimalne elaboracije, tj sto ,duzi, twist, to veca brzina bolje stabilizira zrno!
Upravo su to Njemci napravili sa cal. 8-68 S, on takodje ima twist 1-12 i najbolje rezultate (preciznost)
postize sa ili blizu maksimuma...dakle, sto ga ,zesce, napunis (naravno, u okvirima dozvoljenog), bolje
stabilizira zrno i samim time ima vecu preciznost i ucinkoviti domet.
8x68s ima 1:11

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 22 Jan 2014, 22:55

Ima i 1-11, ali metak je konstruiran za 1-12.
Head in the City. Hearth in the Field.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 22 Jan 2014, 23:42

Darko11 wrote:
Iggy wrote:Probajte par komada snajperskih ako nađete, ako njih ne drži neka je vrati u policiju i kupi pušku da valja. Promjena cijevi je skupa, osim ako je nemate džabe. Ne stavljajte mitraljesku ili neku drugu jer podliježe tormentaciji. Znači original nova cijev igra. Probajte još kakvo teže zrno u kvalitetnijem metku, Sako HH od 13 grama puno se puta dokazao iz te cijevi kada su vlasnici mislili da je gotova skroz.
Pa i nije previse skupa,ovdje kod puskara je 800 kn nova sa promjenom.
a gdje je to OVDJE?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 22 Jan 2014, 23:51

Mike_Torello wrote:a gdje je to OVDJE?
Pardon,Hercegovina :)

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 23 Jan 2014, 12:26

Šiljeg???

Post Reply