koju sačmaricu kupiti?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Re: koju sačmaricu kupiti?

Post by zhrvoje » 23 Jan 2014, 21:33

Ne znam sto vise da kazem, jako smo covjeku zakomplicirali.
Evo da jos jednom pokusam objasnit zasto zagovaram ideju o jeftinijoj pusci, po potrebi uz doradu.
Dakle kupiti ocuvanu (dakle ne drlju) rusku/cesku sacmaricu. Po potrebi (po meni obavezno) otici kod dobrog puskara i napraviti novi kundak po MJERI. To je najbitniji dio moje price. Kad imas kundak radjen po sebi to je onda to i fazani padaju sami jer kad dignes pusku cijevi gledaju tocno gdje treba a sa tvornickim kundacima to uglavnom nije slucaj.
Onaj tko nije pucao sa takvom puskom ne moze znati o cemu pricam i na neki nacin mi ga je zao.
Zato je meni moj Iz najdraza puska i stvarno imam uspjeha s njom iako imam i vise puta skuplje/kvalitetnije puske ali ne leze mi u ramenu kao Iz.

Na kraju krajeva, nigdje ne pise da ce to kolegi biti prva i zadnja puska, kad malo skupi vise novaca kupi si nesto ovako, opet po mjeri:
http://www.aya-fineguns.com/

@Jolly ono je talijanska Pintosi Gardone sacmarica, 12/12, postranicne vatre, dva okidaca, ekstraktori, fixni cokovi, dvostruki gornji purdey kljucevi bez donjih kljuceva (kao na skupljim Berettama). Ima 40-tak godina i uspomena je od pokojnog dede (uostalom kao i Izovka). Jedino sto na njoj nisam i necu nista mijenjati, za razliku od Iz-a. I da Izovka je proizvedena 1967, imam racun kad je kupljena, prosla je sito i reseto, na njoj nikada niti jedan kvar, i prije dorade je mehanicki bila bez mane nakon vise od 40 godina upotrebe.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 23 Jan 2014, 21:49

Eto Jolly! Moze i IZ! Doduse, zna se po ,plavom oglasniku, naci odlicno uscuvanih polozara
Merkel Suhl, tu i tamo koja Bereta...cijene 2-3 tisuce kuna! Ali nemoj ti to gledati...bit ce ti dosadno!
Naime...ako imas Beretu ili Merkla i netko te pita kakva je to puska i ti mu odgovoris...
odgovor ce uvijek biti isti; ,svaka cast gospodine,! Ali na TOZ-a ili IZ-a mozes staviti ne znam
kakvi kundak i zlatne intarzije...ali to ce uvijek biti gruba Ruskinja! Uostalom...vjerovali ili
ne ali ako kundak ne odgovara to se cak i na Bereti i Merklu moze izmijeniti...zamislite...
a pricamo o 2-3 tisuce kuna i dalje!
Head in the City. Hearth in the Field.

ruger357
Razvodnik
Razvodnik

Post by ruger357 » 23 Jan 2014, 22:44

kolega,za svoje novce kupi ono šta se tebi sviđa,ovdje moreš čuti samo naša mišljenja a mišljenja su ko š..pci;svi ih imaju..za 5 soma kn nemreš kupiti novu vrhunsku ili bolju pušku,rabljenu možeš ako imaš strpljenja pratiti oglasnike i malo se vozati okolo..ja bi uvijek radije kupio kvalitetnijeg suhla za te novce nego rusa u super stanju. ne da imam kaj protiv rusa,ali već mi je smiješno da se svakom ko kupuje prvu sačmaru nude ruske puške jer jeftine su i netreba ih čistiti?! nikad mi nije bio problem čistiti pušku nakon pucanja,svejedno sa kojom lovim,suhlom,ferlachom ili rusom..sad jest da je šteta puuno veća ako razbiješ skupu pušku, ali i nas bu jednog dana šteta,samo onda nas nebu više. a stvar je i u tome da kad jednog suhla ili berettu središ ona može samo vrijediti više dok će ižovka pa da je i kundak od turskog oraha vrijediti 200-300 eura..i još jedna sitnica, da, zastavina položara m56 je zvana belgijanka jer je glava i napravljena u belgiji,samo je sklapana u jugi;te su im i najbolje. prvi model rusa,tj. položara iž-54 je čista kopija sauer&sohna mod.8, rastavio sam ih obje i čak i dijelovi pašu pa znam o čemu pričam. tako da stari model rusa ili zastave bi prije kupio nego novi,ali to je danas tak sa svim,ne delaju se više stvari da sto let traju..

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 23 Jan 2014, 23:02

Ma koju god kupis gledaj da je ocuvana,da nije zahrdjala,otučena i da se nista ne klima a uz normalno odrzavanje i upotrebu svaka te moze nadzivjeti i svaka puca .Ja sam 1999te kupio novu IZ 18 jednocijevku iz prodavaonice za nepunih 150 eura.Nova puska za manje od 150 eura,mislio sam ajde nek smece izdrzi 5 godina.Ispalio sam iz nje mali milijun zelenih hevi magnuma 12/76,cijev joj nisam cistio nego 2-3 puta,puska je i danas kao nova iz tvornice,ne klima se nista ni mikrometra,cijev bez packe kad se ocisti.Nemoj se zamarati,kupi neku sto ti se na "oci " i dzep svidja :) .U cijeni lovackog oruzja ti je 70 posto sepurenje sa izgledom i cjenom bez stvarne svrhe.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 23 Jan 2014, 23:28

Darko11 wrote:Ma koju god kupis gledaj da je ocuvana,da nije zahrdjala,otučena i da se nista ne klima a uz normalno odrzavanje i upotrebu svaka te moze nadzivjeti i svaka puca .Ja sam 1999te kupio novu IZ 18 jednocijevku iz prodavaonice za nepunih 150 eura.Nova puska za manje od 150 eura,mislio sam ajde nek smece izdrzi 5 godina.Ispalio sam iz nje mali milijun zelenih hevi magnuma 12/76,cijev joj nisam cistio nego 2-3 puta,puska je i danas kao nova iz tvornice,ne klima se nista ni mikrometra,cijev bez packe kad se ocisti.Nemoj se zamarati,kupi neku sto ti se na "oci " i dzep svidja :) .U cijeni lovackog oruzja ti je 70 posto sepurenje sa izgledom i cjenom bez stvarne svrhe.
Pa i nije ti bas neka preporuka za forum i mladje kolege...to sto mjeris kvalitetu puske
sa cijenom, a pogotovo sa ne-ciscenjem oruzja! Pa nije primarno kod kromiranja cijevi
to da ne hrdja! Iz sacmare opalis jedan metak, pa ostavi olovne naslage na cijevi, a sa tvojih
,milijon, mogu misliti kakav otpor i naprezanja izazivaju u cijevi! Garez, olovne naslage u cijevi...
se nakon upotrebe moraju ocistiti! Nije da ce se nesto dogoditi ako ne ocistis, ali da bi oruzje
pravilno i sigurno funkcioniralo mora ga se cistiti! Zasto tako naivno mislis da Njemci,Talijani
ili ne znam tko ne mogu ili ne znaju napraviti istu takvu pusku...cak i bolju za istu cijenu!?
Ti volis pusku jednocijevku za 150 Eura i ja to postujem i razumijem te, ali isto tako treba
razumijeti i postovati nas koji volimo nesto drugo! Imao sam prilike vidjeti covjeka u lovu
sa jednocijevkom...opali sus, promasi (nije puska kriva) , ali i dalje povlaci okidac...a nista
se ne dogadja...nema druge cijevi!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 23 Jan 2014, 23:40

Woolf Blaser wrote:
Darko11 wrote:Ma koju god kupis gledaj da je ocuvana,da nije zahrdjala,otučena i da se nista ne klima a uz normalno odrzavanje i upotrebu svaka te moze nadzivjeti i svaka puca .Ja sam 1999te kupio novu IZ 18 jednocijevku iz prodavaonice za nepunih 150 eura.Nova puska za manje od 150 eura,mislio sam ajde nek smece izdrzi 5 godina.Ispalio sam iz nje mali milijun zelenih hevi magnuma 12/76,cijev joj nisam cistio nego 2-3 puta,puska je i danas kao nova iz tvornice,ne klima se nista ni mikrometra,cijev bez packe kad se ocisti.Nemoj se zamarati,kupi neku sto ti se na "oci " i dzep svidja :) .U cijeni lovackog oruzja ti je 70 posto sepurenje sa izgledom i cjenom bez stvarne svrhe.
Pa i nije ti bas neka preporuka za forum i mladje kolege...to sto mjeris kvalitetu puske
sa cijenom, a pogotovo sa ne-ciscenjem oruzja! Pa nije primarno kod kromiranja cijevi
to da ne hrdja! Iz sacmare opalis jedan metak, pa ostavi olovne naslage na cijevi, a sa tvojih
,milijon, mogu misliti kakav otpor i naprezanja izazivaju u cijevi! Garez, olovne naslage u cijevi...
se nakon upotrebe moraju ocistiti! Nije da ce se nesto dogoditi ako ne ocistis, ali da bi oruzje
pravilno i sigurno funkcioniralo mora ga se cistiti! Zasto tako naivno mislis da Njemci,Talijani
ili ne znam tko ne mogu ili ne znaju napraviti istu takvu pusku...cak i bolju za istu cijenu!?
Ti volis pusku jednocijevku za 150 Eura i ja to postujem i razumijem te, ali isto tako treba
razumijeti i postovati nas koji volimo nesto drugo! Imao sam prilike vidjeti covjeka u lovu
sa jednocijevkom...opali sus, promasi (nije puska kriva) , ali i dalje povlaci okidac...a nista
se ne dogadja...nema druge cijevi!
Wolf.Nisi razumio moj post :) .Tako jeftina puska uz takvu torturu je i nakon 15 god dobra.Od skuplje i bolje moze ocekivati samo vise.Uvjeren sam da treba biti umjetnik pa naci nekvalitetnu sacmaricu.A Nijemci i Talijani svakako znaju napraviti jos puno bolju pusku ali ne za tu cijenu.Tu je tata Rus nenadmasan ;)

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 23 Jan 2014, 23:50

Slazem se. Tj razumijem vas koji ne mozete bez Rusa i istoka. Meni ne fale...niti ih volim...
niti trebam njihovo oruzje...a i ruzno mi je do zlaboga.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 23 Jan 2014, 23:57

jolly wrote:Hawk, ja svoju prvu bokericu otprilike bas tako zamisljam, osim sto nemam nista protiv i za dva okidaca.
Nego, Imam jedno pitanje, gdje jos nisam sasvim siguran. Koja duzina cijevi?
Jolly... evo me tek sada...
Sa promjenjivim čokovima, ne triba ništa dulje cijevi od 71 cm...
Ja sam kod Browning Morgan imao izbor 71 cm i 67 cm i izabrao sam 67 cm...
I nikad nisam požalio. Znači, ja preporučam 67 cm.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 24 Jan 2014, 00:05

Woolf Blaser wrote:Slazem se. Tj razumijem vas koji ne mozete bez Rusa i istoka. Meni ne fale...niti ih volim...
Te politicke relacije,Rusi,istok itd me ne zanimaju kad je rijec o argumentiranoj raspravi.Ruse kao narod ni ja ne volim ali to nema veze sa ovim.Govoriti da je Vintorez i Dragunov ruzan zato sto je Ruski a Luger preljep samo zato sto je Njemacki i na neki nacin saveznicki,sto je na Hr forumima praksa, mi je strano kad je oruzje u pitanju jer previse volim oruzje i nastojim biti realan kad je ono u pitanju.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 24 Jan 2014, 00:08

Nek i tebe sad malo napadaju Hawk. Ja bih isto izabrao kracu cijev...u performansama
se nista ne mijenja...a...itd...

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 24 Jan 2014, 00:18

Woolf Blaser wrote:Nek i tebe sad malo napadaju Hawk. Ja bih isto izabrao kracu cijev...u performansama
se nista ne mijenja...a...itd...
ha ha ha... ne bojin se ja napada.
Iman cijevi od 76 cm, od 71 cm i od 67 cm (kraće ne smin ni spominjati)
Ništa od ovih dužih se ne može mjeriti s 67 cm, uvjerija san se puno puta.
Ful set promjenjivih čokova kompenzira kratkoću cijevi, a s kraćon je puška bolje izbalansirana i pokretljivija.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 24 Jan 2014, 00:27

Darko11 wrote:
Woolf Blaser wrote:Slazem se. Tj razumijem vas koji ne mozete bez Rusa i istoka. Meni ne fale...niti ih volim...
Te politicke relacije,Rusi,istok itd me ne zanimaju kad je rijec o argumentiranoj raspravi.Ruse kao narod ni ja ne volim ali to nema veze sa ovim.Govoriti da je Vintorez i Dragunov ruzan zato sto je Ruski a Luger preljep samo zato sto je Njemacki i na neki nacin saveznicki,sto je na Hr forumima praksa, mi je strano kad je oruzje u pitanju jer previse volim oruzje i nastojim biti realan kad je ono u pitanju.
Realan!? Sad sam ja kao nerealan! Ja nemam favorite medju tim puskama! Kad god netko
pita za sacmaru...uvijek ista prica...IZ...TOZ...CZ!!! To je meni isto kao da netko malo-malo
priupita za neki auto, a mi mu stalno ,preporucamo, Yugo,Ladu i Skodu! Ja sam hedonista,
volim Mercedese..i tuzan sam sto nemam AMG! Jel se moram zbog toga stidjeti mozda!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 24 Jan 2014, 01:34

Woolf Blaser wrote:
Darko11 wrote:
Realan!? Sad sam ja kao nerealan! Ja nemam favorite medju tim puskama! Kad god netko
pita za sacmaru...uvijek ista prica...IZ...TOZ...CZ!!! To je meni isto kao da netko malo-malo
priupita za neki auto, a mi mu stalno ,preporucamo, Yugo,Ladu i Skodu! Ja sam hedonista,
volim Mercedese..i tuzan sam sto nemam AMG! Jel se moram zbog toga stidjeti mozda!
Hahahah,a jbga autoidustrija je drugo,Yugo i lada su bas sranje ali Rusko oruzje je prilicno dobro za relativno male novce.Ja sa njim nemam loseg iskustva,dapace.Ako me sad pitas dali kupiti Hatsan sacmaricu za male novce e jbga, nemam nikakvo iskustva sa Hatsan sacmaricama ali nju bi ipak zaobisao.Eto Crvenu Zastavu koju spominjes takodjer ne volim i zaobisao bih je.Rusko oruzje volim i mislim da je dosta dobro i kvalitetno u odnosu na cijenu.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 24 Jan 2014, 11:54

Puno priča bez pokrića...Stari modeli Iž i Toz pušaka su više nego dobri. Pa što mislite, da je neki Shull bolji od dobro uređene stare (prijeratne) IŽ 27?? Vjerujte da nije, ima iznimki i modela ali rusi imaju bolji čelik i manje su podložni rasklimavanju. Stari Shull koji sam god vidio je raskliman i cijevi erodirane, što kod ovih nije slučaj. Završna obrada i izgled zna se na čijoj su strani, ali robusnost i pouzdanost nije. I nemojte sad da netko izvuče iz kontesta da sam napisao da Shull ne valja i da je Rus zakon. Ne. Meni valjaju oba. Wolf, da li si u rukama imao te starije puške koje su očuvane i lovio s njima??? Čemi sarkastični postovi??? Meni se čini da si copy-paste jebivjetar bez iskustva. Žao mi je što nedavno nisam od kolege kupio IŽ 12 kal. 16 koja nije ispalila više od 50 patrona, stanje kao iz tvornice. Nauljena stala u ormaru godinama. Fin kalibar, fiksni čok, nepoderiva. Završna obrada i izgled duplo bolji nego ove sada. Bježim s teme. Amen.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 24 Jan 2014, 12:57

Ovako... budimo realni... o ruskim puškama je rečeno puno... ne samo ovdje...
Glavni razlog što su se one toliko kupovale, bija te taj što su dogo vrimena bile jedine dostupne.
Osim toga profil lovaca u bivšoj državi bija te takav da se misli da sve "kapitalističko" ne valja.

Robusnost tih pušaka je bila možda jedna dobra strana, koja u isto vrime čini puške teškima, pomalo nezgrapnima i estetski neugldnima.
Cijena je eto možda druga dobra strana, koja opet gubi na vagi kad se vaga sve ostalo. Znači, koliko para toliko i muzike...

Ovo što se često priča o kvaliteti čelika, dosta je upitno. Ova hrđa, a ova ne... itd... to jednostavno ne pije vodu, nego su gluposti.
Čelik za cijevi se bira tako da bude što tanji i smanji težinu, a da izdrži sva naprezanja kojima su cijevi izložene. Ni jedna cijev neće
zahrđati što je je smočila kiša ili što istog trenutka nije čišćena. Da cijev zahrđa, triba je dobro zanemariti.

Osim toga, neka mi neko objasni kako to lovac u trgovini, kod izbora puške, odlučuje koja je napravljena od čelika bolje kvalitete...???
Za razliku od toga, ergomonija, završna obrada, težina, elegancija, sistem bravljenja... itd... vidljive su odmah na prvi pogled.

E sada, kad znamo zašto i kako su ruske puške poplavile naše tržište, što sada mogu raći lovci koji ih imaju...??? Pa evo baš to:

popularne su... najviše ih ima... nisu ljudi budale... znaju što je dobro
rađene su od najboljeg čelika...

Ovako, da se odma ogradin, i ja iman rusku pušku... samo što je ne iznosim iz ormara.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 24 Jan 2014, 17:23

Iggy wrote:Puno priča bez pokrića...Stari modeli Iž i Toz pušaka su više nego dobri. Pa što mislite, da je neki Shull bolji od dobro uređene stare (prijeratne) IŽ 27?? Vjerujte da nije, ima iznimki i modela ali rusi imaju bolji čelik i manje su podložni rasklimavanju. Stari Shull koji sam god vidio je raskliman i cijevi erodirane, što kod ovih nije slučaj. Završna obrada i izgled zna se na čijoj su strani, ali robusnost i pouzdanost nije. I nemojte sad da netko izvuče iz kontesta da sam napisao da Shull ne valja i da je Rus zakon. Ne. Meni valjaju oba. Wolf, da li si u rukama imao te starije puške koje su očuvane i lovio s njima??? Čemi sarkastični postovi??? Meni se čini da si copy-paste jebivjetar bez iskustva. Žao mi je što nedavno nisam od kolege kupio IŽ 12 kal. 16 koja nije ispalila više od 50 patrona, stanje kao iz tvornice. Nauljena stala u ormaru godinama. Fin kalibar, fiksni čok, nepoderiva. Završna obrada i izgled duplo bolji nego ove sada. Bježim s teme. Amen.
Pa nisam znao da bi netko nesto napisao da mora imati reference!? Kome ih moram dostaviti!?
Zao mi je Iggy sto tebe to toliko boli...ali nije Rusko oruzje sveta krava, pa da ne smije
nitko nista protiv napisati! Ako si se ti zabetoniro u Ruskim poluproizvodima, nije posteno
i drugima sugerirati isto. Ako je to sto si opisao po tebi dobra polozara onda se tvoje znanje
o polozarama svodi na ono kao kad netko pita ,kad ce od srnjaka narasti jelen,!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 24 Jan 2014, 20:05

Rusi su tata- mata za oruzje i tocka :)

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 24 Jan 2014, 21:00

Nismo se razumjeli, a u ormaru imam svega tako da znam što pričam Nitko nije rekao da su Rusi najbolji. Naravno da ima boljih koliko hoćeš, meni su čak neke turske puške izvanredne i puno bolje od razvikanih imena. Ali za te novce od Rusa bolje i pouzdanije nema, govorim o puškama starije proizvodnje. Ove nove ne valjaju, točka.
Trenutno mi je želja ova dole, za svu sitnu divljač.
http://www.yildizshotgun.com/en/elg_11.html

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 24 Jan 2014, 22:18

Decki...ja razumijem sto pisem...ali ne razumijem ovo sto vi pisete! Hvalite ih...ali kako!?
,Ova serija je dobra,!? ,Starije su bile bolje od novih,!? ,Nove ne valjaju,!? Razumijem i vase
frustracije! I sam sam bio izfrustriran kad sam lovio sa IZ 27 sa jednom obaracom i kad su
mi opalile obje cijevi sa Vusirom M-90! Naravno...i ja i moja Ruskinja smo bili predmet
zajebancije! Sa istom tom puskom isto se dogodilo mojem braticu u lovu. Nakon sto mu
je zgulila prste rekao mi je (sa pravom) ,jebo te tvoja puska,! E sad...puskar veli...ma to je
sitnica, to se lako rijesi...i rijesio je, a ja sam se rijesio puske! Sad bi ja trebao nekog pravit
majmunom i uvjeravati ga kako su to dobre i pouzdane puske!? Te su puske takve kakve
jesu...posteno je nekome reci istinu i upozoriti ga na moguce probleme, osim toga, meni
je suludo davati novac za neku takvu pusku kad za par tisuca kuna mogu kupiti jako dobru
i uscuvanu pusku nekog drugog proizvodjaca koja nema te probleme.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 25 Jan 2014, 01:15

Woolf Blaser wrote:Decki...ja razumijem sto pisem...ali ne razumijem ovo sto vi pisete! Hvalite ih...ali kako!?
,Ova serija je dobra,!? ,Starije su bile bolje od novih,!? ,Nove ne valjaju,!? Razumijem i vase
frustracije! I sam sam bio izfrustriran kad sam lovio sa IZ 27 sa jednom obaracom i kad su
mi opalile obje cijevi sa Vusirom M-90! Naravno...i ja i moja Ruskinja smo bili predmet
zajebancije! Sa istom tom puskom isto se dogodilo mojem braticu u lovu. Nakon sto mu
je zgulila prste rekao mi je (sa pravom) ,jebo te tvoja puska,! E sad...puskar veli...ma to je
sitnica, to se lako rijesi...i rijesio je, a ja sam se rijesio puske! Sad bi ja trebao nekog pravit
majmunom i uvjeravati ga kako su to dobre i pouzdane puske!? Te su puske takve kakve
jesu...posteno je nekome reci istinu i upozoriti ga na moguce probleme, osim toga, meni
je suludo davati novac za neku takvu pusku kad za par tisuca kuna mogu kupiti jako dobru
i uscuvanu pusku nekog drugog proizvodjaca koja nema te probleme.
Opaljenje obe cijevi nije problem Ruskih pusaka nego problem dvocijevki inace.Rijetko se dogadja ali se dogadja.Sutra cu pitati covjeka kojem se to dogodilo 2 puta sa dvije dobre zapadne marke,ne sjecam se sad koje mi je rekao.I ja razumijem frustracije onih koji daju hrpu para za nesto i onda im neko tvrdi da je nesto upola jeftinije takodjer radi kvalitetno ali sta je tu je.

Post Reply